Al reizend met deze gids in Mississippi ervaar je verleden, heden en toekomst van de blues in musea, op historische plekken, op festivals en in juke joints. De diepe sporen van de slavernij en het zwarte verzet daartegen laten zich zien op vele plekken en in ontroerende musea. De gids leidt je ook naar de witte stranden van de kust, de ‘mighty Mississippi’, de katoenvelden en de heuvels in het noorden. New Orleans (Louisiana) en Memphis (Tennessee) komen ook aan bod, steden die verbonden zijn met zowel de blues als de burgerrechten van Mississippi.


Zo luidt de achterflap van de nieuwe reisgids van Odysseeën Reisgidsen: Mississippi, Blues & Burgerrechten. Dit boek, dat je zowel als hard-copy als digitaal kan bestellen, duikt diep in de Blues en geschiedenis van deze prachtige regio van de USA. Het is niet een regio waar heel veel Nederlandse toeristen komen (in vergelijk met de parken in West Usa en Florida) en dat is jammer want het is zo de moeite waard. Het geeft een heel ander beeld van Amerika.

Met dit boek kom je wat te weten over de kleine plaatsen in de regio. Lees je over de geschiedenis maar vooral zie je de achtergrond, het ontstaan van de blues muziek. Voor een muziekliefhebber een prachtig boek door al die achtergrond verhalen van blues muzikanten. Voor liefhebbers van de Amerikaanse geschiedenis heel interessant om de stukken te lezen over de burgerrechtenbeweging. Dit is misschien nog wel meer een boek om heerlijk thuis in te lezen dan er mee in de hand op reis te gaan. Al kun je er wel veel inspiratie voor uitstapjes in opdoen.

Qua lay-out en soms ook qua inhoud is het ietwat chaotisch met veel kleuren waar ik de logica niet altijd in zie maar goed dat is natuurlijk een kleinigheid. Wat mij vooral treft is het enthousiasme wat er van afspat. Hier is een echte liefhebber die heel graag wil delen wat hij heeft gezien en meegemaakt. En wat is er heerlijker dan met zo iemand virtueel mee te mogen reizen?

 

Recensent: Catelijne Heijman – Timmermans

 

Direct bestellen? 

Blues & Burgerrechten 

Mississippi. Blues & Burgerrechten – Leo Platvoet

ISBN 9789461230713  |  170 blz. |  Prijs: € 22,50  |  e-book € 10

Verkrijgbaar bij de (reis)boekhandel, internetboekhandel en via Odyssee ReisgidsenMississippi – Blues & Burgerrechten – Recensie

Leestijd: 3 min