In Petrified Forrest National Park vind je de grootste verzameling versteende bomen ter wereld. De bomen groeiden zo’n 225 miljoen jaar geleden in een gebied dat werd doorsneden door vele rivieren. Ten gevolge van een hoge waterstand zijn de bomen, die gigantisch groot waren, omgevallen en door de rivier naar de huidige vindplaats gespoeld. Ze werden overdekt door slib en zand, waarin vulkanisch as aanwezig was. Daardoor werd de verrotting vertraagd, het hout verharde en versteende. Dit proces heeft vele eeuwen geduurd.

Petrified Forest National Park ligt in het noordoosten van de staat Arizona. Het park is elke dag geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur. Op kerstdag is het park gesloten. Ook bij slechte weersomstandigheden wordt het park gesloten, dit kan met name in de winter gebeuren.

 

Petrified Forrest National Park

Binnen het park kan je op veel plaatsen stukken van de bomen zien liggen. Ten gevolge van de voortdurende erosie komen er ook nog steeds nieuwe stukken aan de oppervlakte. Op zich zijn deze bomen niet heel bijzonder, ze zien er gewoon uit als op de grond liggende boomstammen. Maar een doorsnede van het versteende hout, gemaakt met een diamantzaag en vervolgens gepolijst, ziet er schitterend uit. In de twee bezoekerscentra worden voorbeelden hiervan tentoongesteld. In 1932 werd een deel van de Painted Desert aan het park toegevoegd. Dit is een woestijn met rotsen en zandbergen met vele kleuren, vanwege de diverse mineralen.

Toegangen Petrified Forrest

Petrified Forrest heeft twee toegangen. De North Entrance ligt aan de I-40, en de South Entrance ligt aan de AZ-180. Tussen de twee ingangen ligt een 45 kilometer lange parkweg. De I-40 doorkruist het noordelijke deel van het park. Maar let op: er is alleen een afrit als je van oost naar west rijdt, en alleen een oprit als je de I-40 in oostelijke richting wilt vervolgen.Als je het park bezoekt heb je dus twee mogelijkheden:

  • Je rijdt van west naar oost via de I-40. Bij de stad Holbrook neem je de AZ-180 (exit 285), je komt dan uit bij de zuidelijke ingang. Via de parkweg ga je naar de noordelijke ingang, waar je de I-40 weer kunt oprijden, in oostelijke richting.
  • Je rijdt van oost naar west via de I-40. Je neemt de afslag naar de noordelijke ingang (exit 311). Via de parkweg rijd je naar de zuidelijke ingang. Daar neem je de AZ-180, richting Holbrook. Bij Holbrook ga je weer de I-40 op, in westelijke richting.

 

Bezienswaardigheden Petrified Forrest

Door het park loopt één weg met een lengte van 45 kilometer. Aan deze weg vind je uitkijkpunten, de beginpunten van korte trails en het beginpunt van de wilderniss area trail. We beschrijven deze weg van noord naar zuid.Als je via op de I-40 exit 311 neemt (alleen mogelijk als je van oost naar west rijdt), dan kom je allereerst uit bij het Painted Desert Visitor Center. Hier wordt een 20 minuten durende oriëntatiefilm vertoond. Voorbij het Visitor Center gaat de weg in noordelijke richting, door Painted Desert.

Het 200 vierkante kilometer grote gebied ten noorden van de weg heet de Wilderniss Area, en is alleen te voet toegankelijk. Je kan de rode, gele en witte rotsen ook bewonderen vanaf de diverse uitkijkpunten. De eerste drie punten heten achtereenvolgens: Tiponi Point, Tawa Point en Kachina Point.

Bij Kachina Point staat de Painted Desert Inn. Dit gebouw dateert uit de jaren ’20. Het was vroeger een klein maar erg populair hotel voor mensen die de befaamde Route-66 reden. Het gebouw past erg mooi in de omgeving, en kreeg in 1987 de status van National Historic Landmark. De muurschilderingen zijn van de hand van de bekende Hopi-artiest Fred Kabotie. In de Painted Desert Inn is nu een museum gevestigd.

Petrified Forrest National Park

Trials Petrified Forrest

Painted Desert Rim Trail

Beginpunt: Tawa Point
Eindpunt: Kachina Point
Lengte: 1600 meter (heen en terug)

Voor een woestijngebied is de vegetatie hier opvallend weelderig. Vooral tijdens de lente en de zomer kan je hier schitterende bloemen zien. Er leven hier ook veel wilde dieren, zoals konijnen, hazen, herten, eekhoorns, hagedissen en raven. Vooral tijdens koele ochtenden heb je veel kans dieren langs deze trail te zien.

Voorbij Kachina Point buigt de weg af naar het westen. Het vierde uitkijkpunt, Chinde Point, ligt aan een korte zijweg. De weg buigt daarna opnieuw af, nu in zuidelijke richting. Vanaf Pintado Point kijk je uit over het westelijke deel van de Painted Desert, bij helder weer kan je in de verte de San Francisco Mountains zien. Ook Nizhoni Point, Whipple Point en Lacey Point bieden diverse uitzichten over de woestijn.De weg gaat nu over de I-40 heen, je komt in het smalle gedeelte van het park dat de Painted Desert verbindt met Petrified Forest. Na ongeveer 11 kilometer kruist de weg eerst de Santa Fe Railroad, en daarna de brede, maar meestal droogstaande Puerco River.

Puerco Pueblo Trail

Lengte: 500 meter (heen en terug)

Tussen de jaren 1300 en 1400 leefden in dit gebied de Puerco Indians. Je kan hier een gedeeltelijk opgegraven dorp bezichtigen, dat vermoedelijk uit meer dan 100 kamers en een groot plein heeft bestaan. Er zijn ook enkele goed bewaarde rotstekeningen te zien.
De grootste collectie rotstekeningen binnen het park (meer dan 600) tref je aan op Newspaper Rock, iets ten zuiden van de Puerco Indian Ruin. Deze rotstekeningen zijn vrij onduidelijk, en je mag er niet dichtbij komen. Je hebt een verrekijker nodig om de tekeningen te kunnen onderscheiden.Het gebied waar je vervolgens doorheen rijdt, heet The Tepees. Het dankt z’n naam aan de kleurrijke piramidevormige rotsformaties die hier liggen. Er zijn hier geen aangelegde trails, maar dit gebied leent zich wel goed voor het maken van korte wandelingen. Ruim drie kilometer voorbij The Tepees kan je via een zijweg linksaf. Deze weg gaat ongeveer 3 kilometer in oostelijke richting, en eindigt in een loop. Er zijn vier uitkijkpunten, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het bijna buitenaards aandoend landschap van de Blue Mesa.

Blue Mesa Trail

Beginpunt: bij het vierde uitkijkpunt aan de Blue Mesa Loop
Lengte: 1600 meter (heen en terug)

Via een improvisatorisch aangelegd pad ga je ongeveer 30 meter naar beneden. Je komt in een omgeving vol blauw-grijze heuvels van klei, waar vrijwel geen plantengroei mogelijk is. Door erosie zijn hier allerlei miniatuur-ravijntjes ontstaan. Je treft hier ook de eerste stukken versteend hout aan. Deze stille en desolate plek maakt veel indruk op de meeste bezoekers. Als je deze trail in de vroege ochtend loopt, zal je veel hagedissen zien die op zoek zijn naar koele plaatsen onder de rotsen.

Terug op de parkweg kan je verder naar het zuiden rijden. Agate Bridge is een versteende boomstam die als een brug over de rotsen is gelegd. Een korte zijweg, rechtsaf, gaat naar Jasper Forest. Aan het eind daarvan kan je een grote hoeveelheid versplinterde stukken versteend hout zien.

Crystal Forest Trail

Beginpunt: net ten zuiden van Mile Marker 20
Lengte: 1200 meter (loop)

Vroeger bevond zich hier de grootste concentratie van versteende boomstammen. Aan het eind van de 19e eeuw hebben fortuinzoekers de met kristallen gevulde boomstammen met dynamiet opgeblazen. De kleine stukken versteend hout raakten later nog meer versplinterd, waardoor hier een tapijt van kleine stukjes is ontstaan.

Via The Flattops rijd je over de parkweg verder, tot aan de korte zijweg die naar The Long Logs en Agate House voert. Dit is het drukst bezochte gedeelte van het park, als de parkeerplaats aan het eind van de zijweg vol is wordt de weg afgesloten, je zal dan een paar honderd meter verder moeten lopen om The Long Logs en Agate House te kunnen zien. De trail wordt een half uur voor de sluiting van het park afgesloten.

Long Logs Trail

Lengte: 1000 meter (heen en terug)

Hier zie je de grootste verzameling van versteend hout in het park. Er zijn lange stammen bij, die kriskras over elkaar heen liggen. De grootste stam is 35 meter lang. Deze bomen hebben vroeger een lengte bereikt van meer dan 50 meter.

Agate House Trail

Lengte: 1100 meter (heen en terug)

Op een heuveltje staan de overblijfselen van een 700 jaar oud huisje. Het bestaat uit acht kamers, en is geheel opgebouwd uit kleurrijk versteend hout. De bewoners konden destijds alleen via de bovenzijde naar binnen. Tijdens een reconstructie is een raam toegevoegd, zodat bezoekers nu ook naar binnen kunnen kijken. In het uiterste zuiden van het park ligt het Rainbow Forest Museum, waar exposities zijn van reptielen, dinosaurussen en versteend hout. Achter het museum ligt het beginpunt van de:

Giant Logs Trail

Lengte: 650 meter

Achter het Rainbow Forest museum ligt het beginpunt van deze trail. Hier kunt u ook een beschrijving verkrijgen. Op de top van een heuvel ligt de grootste stam van het park, Old Faithfull, die ongeveer 44 ton weegt. Voorbij het Rainbow Forest Museum rijd je het park weer uit, en kom je uit op de AZ-180.

Petrified Forrest National Park

Weersomstandigheden

Temperatuur
Maand
Gemiddeld
Regen
  Sneeuw
Januari
– 6°C
tot
9°C 1,4 cm   5,3 cm
Februari
– 4°C
tot
12°C 1,3 cm   3,8 cm
Maart
– 2°C
tot
16°C 1,6 cm   2,8 cm
April
2°C
tot
21°C 0,9 cm  
Mei
6°C
tot
26°C 1,1 cm  
Juni
11°C
tot
32°C 0,9 cm  
Juli
16°C
tot
34°C 3,4 cm  
Augustus
15°C
tot
32°C 4,4 cm  
September
11°C
tot
29°C 3,1 cm  
Oktober
4°C
tot
22°C 2,6 cm   0,3 cm
November
– 2°C
tot
15°C 1,7 cm   3,0 cm
Decemberr
– 6 °C
tot
9°C 1,7 cm  

 

Overnachten

Er zijn geen campings in Petrified Forest National Park. Je kan wel in het backcountry gebied kamperen, hiervoor heb je een (gratis) permit nodig. Er zijn ook geen hotels in Petrified Forest National Park.

Visitor Center en Musea Petrified Forrest national park

  • Painted Desert Visitor Center (Ook tanken)
  • Painted Desert Inn
  • Rainbow Forest Museum

 

Links

 

Info

  • Grootte: 379 vierkante kilometer
  • Hoogte: variërend van 1600 tot 1900 meter


Petrified Forrest National Park

Leestijd: 7 min