De afgelopen jaren heeft poker een enorme vlucht genomen, ook in Nederland. Als je wel eens ’s nachts voor  de televisie zit, dan moet het gek lopen wil je niet een keertje een pokertoernooi zijn tegengekomen onder het zappen. Typisch Amerikaans wat tien jaar geleden langzaam de oceaan over kwam. Gokkers transformeerden van outlaws naar pokersterren en auteurs en Texas Hold’em werd een begrip over de hele wereld.

Poker - Typisch Amerikaans spel voor topsporters!

Doyle Brunson

Van Texaanse gokker tot internationale pokerster, van schimmige saloons tot de lampen van een televisiestudio: Doyle Brunson maakte het allemaal mee. Doyle ‘Texas Dolly’ Brunson trok in de jaren ’60 van de ene pokergame naar de andere samen met Amarillo Slim, Sailor Roberts, Johnny Moss en Puggy Pearson. ‘Texas Rounders’ was de bijnaam voor deze groep. Het waren deze spelers die eind jaren ’60 naar Las Vegas kwamen waar het pokerspel Hold’em werd gespeeld. De regels werden mede onder invloed van deze rounders aangepast en het heette voortaan Texas Hold’em met dezelfde spelregels zoals wij het nu kennen.

Doylo Brunson - Super systemDe wereld van gokkers kent twee gezichten: in de tijd dat er geen cheques of credit cards waren was het risico op beroofd worden groot. Als Doyle Brunson een keer thuis komt staan er twee overvallers hem op te wachten. Een vriend had in dezelfde situatie gedaan alsof hij een hartaanval kreeg, Doyle besluit dezelfde bluf toe te passen en met succes: zijn belagers kozen het hazenpad. Het was niet de eerste en ook niet de laatste keer dat hij in de loop van een pistool keek. De andere kant is het vertrouwen dat gokkers onderling in elkaar hebben. Doyle zei ooit: “ik doe geen zaken met iemand als ik de afspraken op papier moet zetten.” Leningen over en weer zijn gebruikelijk en een handdruk is voldoende.

Doyle Brunson werd twee keer wereldkampioen en zag poker uitgroeien tot de enorme industrie die het nu is. Zelf schreef hij wat beschouwt wordt als de pokerbijbel: ‘Super System’, het eerste echte strategieboek over poker. Het werd hem door zijn collega’s niet in dank afgenomen dat hij zijn kennis deelde met anderen. Het boek dat in 1979 voor het eerst uitkwam is nog steeds een bestseller.

Chris Moneymaker

Als een Amerikaanse boekhouder in 2003 wereldkampioen wordt, 2,5 miljoen dollar wint en ook nog eens de naam Chris Moneymaker draagt is de pokerboom geboren. The American Dream waargemaakt met een oorspronkelijke inleg van 40 dollar dankzij een spel dat iedere Amerikaan kent: de pokerkoffers waren niet aan te slepen.

Poker - Typisch Amerikaans spel voor topsporters!

De pokerspelers van vandaag benaderen poker als topsport: ze zijn fysiek goed in vorm: sporten, mediteren en yoga behoren tot de dagelijkse rituelen om goed aan de (online) pokertafel te verschijnen. Ze worden gesponsord door grote online pokerrooms en verdienen bedragen gelijk aan profvoetballers. Ingewikkelde software programma’s worden gebruikt om het spel van henzelf en dat van de tegenstanders te analyseren. Televisieshow’s worden bekeken met een kladblok in de hand om aantekeningen te maken. Texas Hold’em is uitgegroeid tot een ware industrie waarin veel mensen hun brood verdienen.

Gezelschapsspel

Maar Texas Hold’em wordt ook gewoon als gezelschapsspel gespeeld en in sportkantines zie je de oudere leden klaverjassen en de jongeren pakken een pokerkoffer. Allemaal dankzij een paar Texas Rounders die in Las Vegas het spel groot maakten.Poker – Typisch Amerikaans spel voor topsporters!

Leestijd: 3 min