Voor liefhebbers van pretparken en achtbanen op deze wereld is Amerika het ware Mekka. Nergens ter wereld vind je een dergelijk groot aantal pretparken, vaak met de meest spectaculaire attracties. Zoals het de Amerikanen betaamt, hebben ze het grootste pretpark, het oudste pretpark, de hoogste achtbaan, de snelste achtbaan, de oudste achtbaan, de achtbaan met de meeste loopings en noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het vinden in Amerika. Je vindt er zelfs overdekte pretparken, zoals het Adventuredome in het hotel Circus Circus in Las Vegas, of Nickelodeon Universe in de Mall of America in Bloomington, Illinois.

Cultuur

Pretparken en achtbanen horen bij de cultuur van Amerika. Je groeit ermee op, je kunt er niet omheen. Ouders nemen hun kinderen mee vanaf het moment dat ze groot genoeg zijn voor de spectaculaire attracties. Deze manier van vermaak is niet voorbehouden aan kinderen en tieners, zoals in Europa, maar vooral ook aan volwassenen. Je merkt ook dat kinderen veel sneller gewend zijn aan snelle en hoge attracties. In Nederland kom je hier lang niet zo snel mee in aanraking.

Leeftijden

Dat de gemiddelde leeftijd van bezoekers in Amerikaanse pretparken een stuk hoger ligt dan in Europa, merk je vooral als je in een wachtrij staat. Er staan niet alleen tieners en kinderen in de rij, als die al groot genoeg zijn voor de attractie, maar ook heel veel volwassenen. Je komt zelfs bejaarde mensen tegen in een achtbaan, een fenomeen dat je in Nederland zelden ziet.

Wachten met kinderen

Daar waar ouders in Nederland vaak wachten op een bankje, op hun kroost, is het in Amerika vaak andersom. Daar hebben ze de “Rider Switch” uitgevonden, die ouders de mogelijkheid biedt om ieder apart in een attractie te gaan, zonder opnieuw in de wachtrij te hoeven aansluiten; de andere ouder kan dan op de kinderen letten. Dit is natuurlijk heel handig, als je kinderen nog te klein zijn voor die spectaculaire attractie. Deze service is ook onder namen als Kid Swap, Parent Swap, Child Swap te vinden in de parken. Je kunt hier dus niet je kind of je ouders omruilen maar je wachttijd verkorten. De voorwaarden kunnen verschillen per park.

Themaparken

Naast de standaard pretparken heb je in Amerika ook veel themaparken. Deze themaparken zijn belevenissen op zich. Je bent voor een dag in een compleet andere wereld. De entree voor deze parken is meestal hoger dan een gemiddeld pretpark maar de kwaliteit van de attracties is er ook naar. De laatste uitbreiding in het Disney themapark Animal Kingdom , Pandora, heeft het bedrijf $500 million gekost. En dat zie je er ook aan af! De themaparken lenen zich bij uitstek voor een meerdaags bezoek. Deze themaparken vind je voornamelijk in de omgeving van Orlando en Los Angeles.

pandora

Prijzen

De prijzen van pretparken kun behoorlijk verschillen. Het loont de moeite om van te voren de website te bekijken. Vaak is er korting als je online je kaartjes koopt. Sommige parken geven ook korting als je een blikje van een bekend frisdrank-merk meeneemt. Even googlen naar ‘ discount’ kan je zo $20 opleveren met een gezin. Voor de bekende themaparken van Disney, Universal en Seaworld zijn er meerdaagse passen te koop. De prijs per dag is dan stukken lager dan een dag-ticket.

Pretparken in Achtbanen in AmerikaPretpark ketens

In Amerika zijn er twee bekende pretpark-ketens. Deze concurreren met elkaar om zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Deze concurrentie heeft er mede tot geleid dat er zoveel record-achtbanen in Amerika te vinden zijn. Deze twee ketens zijn Cedar Fair en Six Flags. Beide ketens richten zich op verschillende doelgroepen. Six Flags is vooral een Thrill park, Cedar Fair een familiepark. Dit zie je ook terugkomen in de aankleding van de parken. Six Flags gebruikt vooral Superhelden om zijn attracties een naam te geven en aan te kleden. Cedar Fair gebruikt verschillende thema’s. Beide ketens staan garant voor een dag vol vermaak.

Bekende themapark-ketens zijn Disney, Universal en Seaworld Parks. Deze staan garant voor mooi aangeklede parken met unieke attracties.

Single Rider

Een Single Riders wachtrij is een aparte attractie-ingang voor personen die niet per se samen met bekenden van een attractie willen genieten. De meeste mensen willen het park in een groep bezoeken en ook graag met die groep gezamenlijk de attracties beleven. Bij het plaatsnemen in de attractie leidt dit er soms toe dat er een zitplaats overblijft. De eerstvolgende persoon in de reguliere wachtrij biedt geen oplossing voor het opvullen van de lege plek, omdat deze waarschijnlijk op zijn beurt ook weer met de groep samen wil rijden.

De Single Riders wachtrij biedt hier uitkomst. Personen die het niet erg vinden om alleen in te stappen kunnen hier aansluiten. Zodra er in een voertuig een lege plek over is, wordt iemand uit deze wachtrij gekozen om hem op te vullen. De Single Rider heeft het voordeel van een korte wachttijd. De capaciteit wordt op deze manier optimaal benut en de de lengte van de reguliere wachtrij gereduceerd. Je vindt deze Single Riders bij veel Disney en Universal parken. Maar ook bij Six Flags en Cedar Fair parken wordt dit toegepast.

Record-brekers

In Amerika is er een aantal jaren een ware concurrentiestrijd aan de gang geweest, vooral op het gebied van de achtbanen. Elke nieuwe achtbaan was nog spectaculairder dan de vorige. Er zijn 2 parken in Amerika die met elkaar concurreren om de titel “meeste achtbanen in het park”: Cedar Point in Sandusky, Ohio en Six Flags Magic Mountain in Valencia, California. Voor de echte achtbaanfanaat zijn deze parken dan ook het Walhalla.

Omdat beelden meestal meer zeggen dan woorden, hieronder wat video’s van de spectaculairste achtbanen in beide parken met een korte beschrijving.

Top Thrill Dragster in Cedar Point. Hier ga je in 4 seconden van 0 naar 193 km/h. Daarna ga je loodrecht omhoog naar een hoogte van 128 meter om vervolgens weer van diezelfde hoogte naar beneden te razen terwijl je onderweg nog even een twist maakt.

https://youtu.be/lBgNx8nts70

Valravn in Cedar Point. Op een hoogte van 68 meter blijf je even stil hangen om daarna bijna loodrecht naar beneden te vallen. Met een snelheid van 120 km/h ga je daarna nog door een steile bocht, een looping en een rol.

X2 in Six Flags Magic Mountain. Bij deze baan bevinden de stoeltjes zich niet op of onder de baan, maar naast de baan, aan beide zijden. Tijdens de rit maak je niet alleen een behoorlijke achtbaan mee, met al zijn facetten van drops en loopings en scherpe bochten, maar beweegt het stoeltje waarin je zit ook om zijn as. Je draait dus rond om je eigen as, terwijl je de achtbaan rijdt. Dit gebeurt niet continu, zodat je dol wordt, maar op strategische plekken, om de beleving van de G-krachten verder te stimuleren. Dit zorgt voor een heel nieuwe belevenis, die je nergens mee kunt vergelijken.

Tatsu in Six Flags Magic Mountain. Bij deze baan zit je niet in je karretje maar hang je onder de baan. Dit geeft je een unieke ervaring waarbij je zo vrij als een vogel met een 100 km/h door de lucht vliegt inclusief rolls en loopings.

Tips voor het bezoeken van pretparken

Als je graag een park wil bezoeken kun je het beste buiten het hoogseizoen te gaan, en dan nog het liefst op een doordeweekse dag. Dat scheelt behoorlijk aan wachttijden. De Amerikanen hebben niet zoveel vrije dagen, dus in het weekend zijn de meeste parken erg druk, maar als je vroeg in het seizoen bent dan valt zelfs dat nog wel mee. Vermijd wel de feestdagen, want die zijn voor Amerikanen erg populair om een dagje uit te gaan met het gezin. Houd er ook rekening mee dat lang niet alle pretparken het hele seizoen open zijn. Veel pretparken gaan pas na Memorial Day open en zijn dan in de winter dicht.

In het hoogseizoen en op feestdagen moet je rekenen op lange wachtrijen. In Cedar Point kan dat wel oplopen tot 3 uur wachten bij de populaire attracties, maar ook in andere parken zul je dan wachtrijen tegenkomen van 1 tot 2 uur. Als je er niet omheen kunt om in het hoogseizoen te gaan, of in het weekend wanneer het erg druk is, probeer dan in elk geval aanwezig te zijn bij de ingang als het park opengaat. Wees ook voorbereid op wat je allemaal wil zien. Als je dat ter plekke nog wil bepalen en uitgebreid met een plattegrond je dag wil indelen, is dat jammer van je kostbare tijd.

Gebruik internet om vooraf informatie te zoeken. Elk park heeft een website waarop je een beschrijving kunt vinden van de attracties, en natuurlijk ook de openingstijden. Zelf maken we altijd een lijstje met welke achtbanen we in een park kunnen vinden zodat we onze favoriete merken kunnen afstrepen.Kostbare tijd

Gebruik internet om vooraf informatie te zoeken. Elk park heeft een website waarop je een beschrijving kunt vinden van de attracties, en natuurlijk ook de openingstijden. Zelf maken we altijd een lijstje met welke achtbanen we in een park kunnen vinden zodat we onze favoriete merken kunnen afstrepen.

Kostbare tijd

Als je dat gedaan hebt, ga dan naar het achterste gedeelte in het park, zo ver mogelijk van de ingang vandaan, en begin daar je tocht terug naar de ingang. Je zult merken dat je dan tegen de stroom ingaat, en daarvan heb je profijt met de wachttijden. De meeste mensen beginnen namelijk gewoon voorin het park bij de eerste attractie, terwijl je achterin nog niet hoeft te wachten. Het loont ook om te kijken welke kant de meeste mensen op lopen. Als iedereen links gaat kun je zelf beter rechts gaan.

Besteed geen kostbare tijd aan uitgebreid eten in het park en doe dat zeker niet in het spitsuur tussen 12:00 en 14.00 uur. Benut deze tijd, wanneer de meeste restaurants afgeladen vol zijn, om opnieuw te profiteren van kortere wachtrijen. Een goede tijd om te eten is om 15:00 uur, als iedereen klaar is. Het voordeel is dan ook dat je niet zo lang hoeft te wachten op je eten! Eet ook niet teveel, wees een beetje spaarzaam, om niet ziek te worden. Het zou jammer zijn als je attracties na de lunch moet overslaan omdat je misselijk wordt. Maar de echte diehard heeft daar natuurlijk geen last van…

In sommige parken, zoals in Disney maar ook Six Flags en Cedar Fair, zijn er ’s middags parades. Dat zijn meestal tijdstippen waarop de rest van het park leegstroomt. Gebruik die tijd om de drukste attracties te bezoeken, tenzij je natuurlijk de parade heel erg graag wil zien.

En dan als laatste: ga niet te vroeg naar huis. Benut het laatste uurtje in het park om aan te sluiten bij de drukste attracties. Je zult merken dat de wachtrijen dan al een stuk minder lang zijn, doordat grote bussen met ladingen scholieren en andere groepen dan vaak al weg zijn. Ook al heb je alle attracties al gezien, er zijn altijd wel een aantal favorieten die een tweede of zelfs derde ritje rechtvaardigen. Vergeet niet dat je voorlopig niet meer terug komt, dus je moet lang teren op deze kostbare herinneringen.

In de meeste parken zijn de souvenirwinkeltjes nog geopend nadat de attracties al zijn gesloten. Gebruik die tijd om te winkelen, ondanks dat het dan ongetwijfeld druk is, en doe dat niet uitgebreid gedurende de dag. Disney en Universal Studios hebben zelfs winkels buiten de parken, waar je terecht kunt voor souvenirs buiten de openingstijden van de parken.

Waar vind ik pretparken

Zoals al gezegd, Amerika is een waar pretparken en achtbanen Mekka. Maar dan moet je die pretparken wel weten te vinden. De bekende hotspots zoals Orlando in Florida (Disney World, Universal Studios Florida, Universal Studios Islands of Adventure, Seaworld) en Los Angeles (Universal Studios Hollywood, Disneyland Anaheim, Disney Disney California Adventure) zijn bij de meeste Amerikagangers wel bekend. Maar daar buiten is er ook genoeg te ontdekken.

Pretparken in Achtbanen in Amerika

Zelf gebruiken we hiervoor altijd de Website Coast2Coaster.eu van Manus Breuking. Deze toont alle achtbanen en rodelbanen op een landkaart van de wereld. Door te filteren op aantallen achtbanen zie je al snel waar de grotere pretparken zich bevinden. Let op: er worden alleen pretparken getoond die een achtbaan hebben.

Pretparken in Achtbanen in AmerikaFanaten

Door op een bolletje te klikken krijg je het aantal achtbanen, een link naar RCDB (RollerCoasterDataBase) en de link naar de officiele website te zien. Op RCDB vind je een schat aan informatie over de pretparken. Het adres, links naar Google Maps en een overzicht van de achtbanen in het park. Je kunt hier ook snel zien of er iets nieuws gebouwd wordt voor het komende seizoen.

Voor de echte achtbaan-fanaten is het mogelijk om over de achtbaan zelf nog meer informatie op te vragen zoals merk, type, snelheid, hoogte, lengte etc etc. Zelf gebruiken we dit om te beoordelen of een park de moeite van het bezoeken waard is. Zelf zijn we meer van de wat heftigere achtbanen maar dit is uiteraard een persoonlijke voorkeur.

Het merk van een achtbaan zegt vaak al veel over de kwaliteit van de baan. De beste  merken zijn B&M en Intamin voor stalen achtbanen, Great Coasters International en Custom Coasters International voor houten achtbanen en Rocky Mountain Construction voor hybride (hout+staal) achtbanen. We proberen meestal zelf de hangende achtbanen van het Nederlandse merk Vekoma te vermijden. Deze zijn bijna allemaal pijnlijk.

Pretparken in Achtbanen in AmerikaHistorische achtbanen

Amerika koestert oude achtbanen. Mede verantwoordelijk hiervoor zijn de American Coaster Enthusiasts, afgekort ACE. Zij bestempelen historisch significante achtbanen als Ace Coaster Classic of Landmark Coaster. Er komt dan ook een mooi bordje bij de achtbaan te hangen met de geschiedenis van de achtbaan.

Niet te missen pretparken

Hieronder een overzicht van pretparken per staat die de moeite van het bezoeken waard zijn. Via de RCDB link kun je snel alle relevante informatie vinden zoals de bedrijfswebsite, Facebookpagina, link naar Google Maps en natuurlijk welke achtbanen er te vinden zijn. In de tabel staat ook aangegeven of het park onderdeel is van een keten.

De meeste parken in de lijst heb ik persoonlijk bezocht. Er zitten veel grotere pretparken bij van bekende ketens als Six Flags en Cedar Point. Maar ook kleinere pretparken kunnen hun charme hebben zoals het historische Knoebels.

Staat Naam Keten Plaats RCDB
AR Magic Springs Hot Springs Open de link in een nieuw venster
CA Disneyland Disney Anaheim Open de link in een nieuw venster
CA Disney’s California Adventure Disney Anaheim Open de link in een nieuw venster
CA Knott’s Berry Farm Cedar Fair Buena Park Open de link in een nieuw venster
CA California’s Great America Cedar Fair Buena Park Open de link in een nieuw venster
CA Santa Cruz Beach Boardwalk Santa Cruz Open de link in een nieuw venster
CA Six Flags Magic Mountain Six Flags Valencia Open de link in een nieuw venster
CA Universal Studios Hollywood Universal Universal City Open de link in een nieuw venster
CO Elitch Gardens Denver Open de link in een nieuw venster
FL Busch Gardens Tampa Seaworld Parks Tampa Open de link in een nieuw venster
FL Disneyworld – Animal Kingdom Disney Orlando Open de link in een nieuw venster
FL Disneyworld – Epcot Disney Orlando Open de link in een nieuw venster
FL Disneyworld – Hollywood Studios Disney Orlando Open de link in een nieuw venster
FL Disneyworld – Magic Kingdom Disney Orlando Open de link in een nieuw venster
FL Legoland California Orlando Open de link in een nieuw venster
FL Fun Spot America Kissimmee Open de link in een nieuw venster
FL Fun Spot America Orlando Open de link in een nieuw venster
FL Seaworld Orlando Seaworld Parks Orlando Open de link in een nieuw venster
FL Universal Islands of Adventure Universal Orlando Open de link in een nieuw venster
FL Universal Studios Florida Universal Orlando Open de link in een nieuw venster
GA Six Flags Over Georgia Six Flags Austell Open de link in een nieuw venster
ID Silverwood Athol Open de link in een nieuw venster
IL Six Flags Great America Six Flags Gurnee Open de link in een nieuw venster
IN Indiana Beach Monticello Open de link in een nieuw venster
IN Holiday World Santa Claus Open de link in een nieuw venster
KY Beach Bend Bowling Green Open de link in een nieuw venster
KY Kentucky Kingdom Louisville Open de link in een nieuw venster
MA Six Flags New England Six Flags Agawam Open de link in een nieuw venster
MD Six Flags America Six Flags Upper Marlboro Open de link in een nieuw venster
MI Michigan’s Adventure Cedar Fair Muskegon Open de link in een nieuw venster
MN Nickelodeon Universe (Mall of America) Bloomington Open de link in een nieuw venster
MO Silver Dollar City Branson Open de link in een nieuw venster
MO Six Flags St Louis Six Flags Eureka Open de link in een nieuw venster
MO Worlds of Fun Cedar Fair Kansas City Open de link in een nieuw venster
NC Carowinds Cedar Fair Charlotte Open de link in een nieuw venster
NJ Six Flags Great Adventure Six Flags Jackson Open de link in een nieuw venster
NV Adventuredome Las Vegas Open de link in een nieuw venster
OH Cedar Point Cedar Fair Sandusky Open de link in een nieuw venster
OH Kings Island Cedar Fair Mason Open de link in een nieuw venster
PA Dorney Park Cedar Fair Allentown Open de link in een nieuw venster
PA Hersheypark Hershey Open de link in een nieuw venster
PA Kennywood West Mifflin Open de link in een nieuw venster
PA Knoebels Amusement Park Elysburg Open de link in een nieuw venster
PA Lakemont Park Altoona Open de link in een nieuw venster
PA Waldameer Erie Open de link in een nieuw venster
TN Dollywood Pigeon Forge Open de link in een nieuw venster
TX Kemah Boardwalk Kemah Open de link in een nieuw venster
TX SeaWorld San Antonio Seaworld Parks San Antonio Open de link in een nieuw venster
TX Six Flags Fiesta Texas Six Flags San Antonio Open de link in een nieuw venster
TX Six Flags Over Texas Six Flags Arlington Open de link in een nieuw venster
UT Lagoon Farmington Open de link in een nieuw venster
VA Busch Gardens Williamsburg Seaworld Parks Williamsburg Open de link in een nieuw venster
VA Kings Dominion Cedar Fair Doswell Open de link in een nieuw venster
WA Wild Waves Federal Way Open de link in een nieuw venster
Martijn Kloen

Martijn Kloen

Medewerker

Martijn is als IT-er werkzaam in de farmaceutische industrie (getrouwd, twee katten) en is een echte achtbaan-fanaat. De liefde voor het land is in 2004 begonnen met een bezoek aan het pretpark-walhalla Orlando en inmiddels zijn er al 13 reizen gemaakt naar meer dan 45 verschillende staten. Naast pretparken mogen ook natuurschoon en steden zeker niet ontbreken in zijn reizen. Martijn en zijn vrouw Linda, beschrijven hun reizen op hun eigen website.


Pretparken en Achtbanen in Amerika

Leestijd: 12 min