Voor liefhebbers van pretparken en achtbanen op deze wereld is Amerika het ware Mekka. Nergens ter wereld vind je een dergelijk groot aantal pretparken, vaak met de meest spectaculaire attracties. Zoals het de Amerikanen betaamt, hebben ze het grootste pretpark, het oudste pretpark, de hoogste achtbaan, de snelste achtbaan, de oudste achtbaan, de achtbaan met de meeste loopings en noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het vinden in Amerika. Je vindt er zelfs overdekte pretparken, zoals het Adventuredome in het hotel Circus Circus in Las Vegas, of Nickelodeon Universe in de Mall of America in Bloomington, Illinois.

Cultuur

Pretparken en achtbanen horen bij de cultuur van Amerika. Je groeit ermee op, je kunt er niet omheen. Ouders nemen hun kinderen mee vanaf het moment dat ze groot genoeg zijn voor de spectaculaire attracties. Deze manier van vermaak is niet voorbehouden aan kinderen en tieners, zoals in Europa, maar vooral ook aan volwassenen. Je merkt ook dat kinderen veel sneller gewend zijn aan snelle en hoge attracties. In Nederland kom je hier lang niet zo snel mee in aanraking.

Leeftijden

Dat de gemiddelde leeftijd van bezoekers in Amerikaanse pretparken een stuk hoger ligt dan in Europa, merk je vooral als je in een wachtrij staat. Er staan niet alleen tieners en kinderen in de rij, als die al groot genoeg zijn voor de attractie, maar ook heel veel volwassenen. Je komt zelfs bejaarde mensen tegen in een achtbaan, een fenomeen dat je in Nederland zelden ziet.

Wachten met kinderen

Daar waar ouders in Nederland vaak wachten op een bankje, op hun kroost, is het in Amerika vaak andersom. Daar hebben ze de “Rider Switch” uitgevonden, die ouders de mogelijkheid biedt om ieder apart in een attractie te gaan, zonder opnieuw in de wachtrij te hoeven aansluiten; de andere ouder kan dan op de kinderen letten. Dit is natuurlijk heel handig, als je kinderen nog te klein zijn voor die spectaculaire attractie. Deze service is ook onder namen als Kid Swap, Parent Swap, Child Swap te vinden in de parken. Je kunt hier dus niet je kind of je ouders omruilen maar je wachttijd verkorten. De voorwaarden kunnen verschillen per park.

Themaparken

Naast de standaard pretparken heb je in Amerika ook veel themaparken. Deze themaparken zijn belevenissen op zich. Je bent voor een dag in een compleet andere wereld. De entree voor deze parken is meestal hoger dan een gemiddeld pretpark maar de kwaliteit van de attracties is er ook naar. De laatste uitbreiding in het Disney themapark Animal Kingdom , Pandora, heeft het bedrijf $500 million gekost. En dat zie je er ook aan af! De themaparken lenen zich bij uitstek voor een meerdaags bezoek. Deze themaparken vind je voornamelijk in de omgeving van Orlando en Los Angeles.

pandora

Prijzen

De prijzen van pretparken kun behoorlijk verschillen. Het loont de moeite om van te voren de website te bekijken. Vaak is er korting als je online je kaartjes koopt. Sommige parken geven ook korting als je een blikje van een bekend frisdrank-merk meeneemt. Even googlen naar ‘ discount’ kan je zo $20 opleveren met een gezin. Voor de bekende themaparken van Disney, Universal en Seaworld zijn er meerdaagse passen te koop. De prijs per dag is dan stukken lager dan een dag-ticket.

Pretparken in Achtbanen in AmerikaPretpark ketens

In Amerika zijn er twee bekende pretpark-ketens. Deze concurreren met elkaar om zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Deze concurrentie heeft er mede tot geleid dat er zoveel record-achtbanen in Amerika te vinden zijn. Deze twee ketens zijn Cedar Fair en Six Flags. Beide ketens richten zich op verschillende doelgroepen. Six Flags is vooral een Thrill park, Cedar Fair een familiepark. Dit zie je ook terugkomen in de aankleding van de parken. Six Flags gebruikt vooral Superhelden om zijn attracties een naam te geven en aan te kleden. Cedar Fair gebruikt verschillende thema’s. Beide ketens staan garant voor een dag vol vermaak.

Bekende themapark-ketens zijn Disney, Universal en Seaworld Parks. Deze staan garant voor mooi aangeklede parken met unieke attracties.

Single Rider

Een Single Riders wachtrij is een aparte attractie-ingang voor personen die niet per se samen met bekenden van een attractie willen genieten. De meeste mensen willen het park in een groep bezoeken en ook graag met die groep gezamenlijk de attracties beleven. Bij het plaatsnemen in de attractie leidt dit er soms toe dat er een zitplaats overblijft. De eerstvolgende persoon in de reguliere wachtrij biedt geen oplossing voor het opvullen van de lege plek, omdat deze waarschijnlijk op zijn beurt ook weer met de groep samen wil rijden.

De Single Riders wachtrij biedt hier uitkomst. Personen die het niet erg vinden om alleen in te stappen kunnen hier aansluiten. Zodra er in een voertuig een lege plek over is, wordt iemand uit deze wachtrij gekozen om hem op te vullen. De Single Rider heeft het voordeel van een korte wachttijd. De capaciteit wordt op deze manier optimaal benut en de de lengte van de reguliere wachtrij gereduceerd. Je vindt deze Single Riders bij veel Disney en Universal parken. Maar ook bij Six Flags en Cedar Fair parken wordt dit toegepast.

Record-brekers

In Amerika is er een aantal jaren een ware concurrentiestrijd aan de gang geweest, vooral op het gebied van de achtbanen. Elke nieuwe achtbaan was nog spectaculairder dan de vorige. Er zijn 2 parken in Amerika die met elkaar concurreren om de titel “meeste achtbanen in het park”: Cedar Point in Sandusky, Ohio en Six Flags Magic Mountain in Valencia, California. Voor de echte achtbaanfanaat zijn deze parken dan ook het Walhalla.

Omdat beelden meestal meer zeggen dan woorden, hieronder wat video’s van de spectaculairste achtbanen in beide parken met een korte beschrijving.

Top Thrill Dragster in Cedar Point. Hier ga je in 4 seconden van 0 naar 193 km/h. Daarna ga je loodrecht omhoog naar een hoogte van 128 meter om vervolgens weer van diezelfde hoogte naar beneden te razen terwijl je onderweg nog even een twist maakt.

Valravn in Cedar Point. Op een hoogte van 68 meter blijf je even stil hangen om daarna bijna loodrecht naar beneden te vallen. Met een snelheid van 120 km/h ga je daarna nog door een steile bocht, een looping en een rol.

X2 in Six Flags Magic Mountain. Bij deze baan bevinden de stoeltjes zich niet op of onder de baan, maar naast de baan, aan beide zijden. Tijdens de rit maak je niet alleen een behoorlijke achtbaan mee, met al zijn facetten van drops en loopings en scherpe bochten, maar beweegt het stoeltje waarin je zit ook om zijn as. Je draait dus rond om je eigen as, terwijl je de achtbaan rijdt. Dit gebeurt niet continu, zodat je dol wordt, maar op strategische plekken, om de beleving van de G-krachten verder te stimuleren. Dit zorgt voor een heel nieuwe belevenis, die je nergens mee kunt vergelijken.

Tatsu in Six Flags Magic Mountain. Bij deze baan zit je niet in je karretje maar hang je onder de baan. Dit geeft je een unieke ervaring waarbij je zo vrij als een vogel met een 100 km/h door de lucht vliegt inclusief rolls en loopings.

Tips voor het bezoeken van pretparken

Als je graag een park wil bezoeken kun je het beste buiten het hoogseizoen te gaan, en dan nog het liefst op een doordeweekse dag. Dat scheelt behoorlijk aan wachttijden. De Amerikanen hebben niet zoveel vrije dagen, dus in het weekend zijn de meeste parken erg druk, maar als je vroeg in het seizoen bent dan valt zelfs dat nog wel mee. Vermijd wel de feestdagen, want die zijn voor Amerikanen erg populair om een dagje uit te gaan met het gezin. Houd er ook rekening mee dat lang niet alle pretparken het hele seizoen open zijn. Veel pretparken gaan pas na Memorial Day open en zijn dan in de winter dicht.

In het hoogseizoen en op feestdagen moet je rekenen op lange wachtrijen. In Cedar Point kan dat wel oplopen tot 3 uur wachten bij de populaire attracties, maar ook in andere parken zul je dan wachtrijen tegenkomen van 1 tot 2 uur. Als je er niet omheen kunt om in het hoogseizoen te gaan, of in het weekend wanneer het erg druk is, probeer dan in elk geval aanwezig te zijn bij de ingang als het park opengaat. Wees ook voorbereid op wat je allemaal wil zien. Als je dat ter plekke nog wil bepalen en uitgebreid met een plattegrond je dag wil indelen, is dat jammer van je kostbare tijd.

Gebruik internet om vooraf informatie te zoeken. Elk park heeft een website waarop je een beschrijving kunt vinden van de attracties, en natuurlijk ook de openingstijden. Zelf maken we altijd een lijstje met welke achtbanen we in een park kunnen vinden zodat we onze favoriete merken kunnen afstrepen.Kostbare tijd

Gebruik internet om vooraf informatie te zoeken. Elk park heeft een website waarop je een beschrijving kunt vinden van de attracties, en natuurlijk ook de openingstijden. Zelf maken we altijd een lijstje met welke achtbanen we in een park kunnen vinden zodat we onze favoriete merken kunnen afstrepen.

Kostbare tijd

Als je dat gedaan hebt, ga dan naar het achterste gedeelte in het park, zo ver mogelijk van de ingang vandaan, en begin daar je tocht terug naar de ingang. Je zult merken dat je dan tegen de stroom ingaat, en daarvan heb je profijt met de wachttijden. De meeste mensen beginnen namelijk gewoon voorin het park bij de eerste attractie, terwijl je achterin nog niet hoeft te wachten. Het loont ook om te kijken welke kant de meeste mensen op lopen. Als iedereen links gaat kun je zelf beter rechts gaan.

Besteed geen kostbare tijd aan uitgebreid eten in het park en doe dat zeker niet in het spitsuur tussen 12:00 en 14.00 uur. Benut deze tijd, wanneer de meeste restaurants afgeladen vol zijn, om opnieuw te profiteren van kortere wachtrijen. Een goede tijd om te eten is om 15:00 uur, als iedereen klaar is. Het voordeel is dan ook dat je niet zo lang hoeft te wachten op je eten! Eet ook niet teveel, wees een beetje spaarzaam, om niet ziek te worden. Het zou jammer zijn als je attracties na de lunch moet overslaan omdat je misselijk wordt. Maar de echte diehard heeft daar natuurlijk geen last van…

In sommige parken, zoals in Disney maar ook Six Flags en Cedar Fair, zijn er ’s middags parades. Dat zijn meestal tijdstippen waarop de rest van het park leegstroomt. Gebruik die tijd om de drukste attracties te bezoeken, tenzij je natuurlijk de parade heel erg graag wil zien.

En dan als laatste: ga niet te vroeg naar huis. Benut het laatste uurtje in het park om aan te sluiten bij de drukste attracties. Je zult merken dat de wachtrijen dan al een stuk minder lang zijn, doordat grote bussen met ladingen scholieren en andere groepen dan vaak al weg zijn. Ook al heb je alle attracties al gezien, er zijn altijd wel een aantal favorieten die een tweede of zelfs derde ritje rechtvaardigen. Vergeet niet dat je voorlopig niet meer terug komt, dus je moet lang teren op deze kostbare herinneringen.

In de meeste parken zijn de souvenirwinkeltjes nog geopend nadat de attracties al zijn gesloten. Gebruik die tijd om te winkelen, ondanks dat het dan ongetwijfeld druk is, en doe dat niet uitgebreid gedurende de dag. Disney en Universal Studios hebben zelfs winkels buiten de parken, waar je terecht kunt voor souvenirs buiten de openingstijden van de parken.

Waar vind ik pretparken

Zoals al gezegd, Amerika is een waar pretparken en achtbanen Mekka. Maar dan moet je die pretparken wel weten te vinden. De bekende hotspots zoals Orlando in Florida (Disney World, Universal Studios Florida, Universal Studios Islands of Adventure, Seaworld) en Los Angeles (Universal Studios Hollywood, Disneyland Anaheim, Disney Disney California Adventure) zijn bij de meeste Amerikagangers wel bekend. Maar daar buiten is er ook genoeg te ontdekken.

Pretparken in Achtbanen in Amerika

Zelf gebruiken we hiervoor altijd de Website Coast2Coaster.eu van Manus Breuking. Deze toont alle achtbanen en rodelbanen op een landkaart van de wereld. Door te filteren op aantallen achtbanen zie je al snel waar de grotere pretparken zich bevinden. Let op: er worden alleen pretparken getoond die een achtbaan hebben.

Pretparken in Achtbanen in AmerikaFanaten

Door op een bolletje te klikken krijg je het aantal achtbanen, een link naar RCDB (RollerCoasterDataBase) en de link naar de officiele website te zien. Op RCDB vind je een schat aan informatie over de pretparken. Het adres, links naar Google Maps en een overzicht van de achtbanen in het park. Je kunt hier ook snel zien of er iets nieuws gebouwd wordt voor het komende seizoen.

Voor de echte achtbaan-fanaten is het mogelijk om over de achtbaan zelf nog meer informatie op te vragen zoals merk, type, snelheid, hoogte, lengte etc etc. Zelf gebruiken we dit om te beoordelen of een park de moeite van het bezoeken waard is. Zelf zijn we meer van de wat heftigere achtbanen maar dit is uiteraard een persoonlijke voorkeur.

Het merk van een achtbaan zegt vaak al veel over de kwaliteit van de baan. De beste  merken zijn B&M en Intamin voor stalen achtbanen, Great Coasters International en Custom Coasters International voor houten achtbanen en Rocky Mountain Construction voor hybride (hout+staal) achtbanen. We proberen meestal zelf de hangende achtbanen van het Nederlandse merk Vekoma te vermijden. Deze zijn bijna allemaal pijnlijk.

Pretparken in Achtbanen in AmerikaHistorische achtbanen

Amerika koestert oude achtbanen. Mede verantwoordelijk hiervoor zijn de American Coaster Enthusiasts, afgekort ACE. Zij bestempelen historisch significante achtbanen als Ace Coaster Classic of Landmark Coaster. Er komt dan ook een mooi bordje bij de achtbaan te hangen met de geschiedenis van de achtbaan.

Niet te missen pretparken

Hieronder een overzicht van pretparken per staat die de moeite van het bezoeken waard zijn. Via de RCDB link kun je snel alle relevante informatie vinden zoals de bedrijfswebsite, Facebookpagina, link naar Google Maps en natuurlijk welke achtbanen er te vinden zijn. In de tabel staat ook aangegeven of het park onderdeel is van een keten.

De meeste parken in de lijst heb ik persoonlijk bezocht. Er zitten veel grotere pretparken bij van bekende ketens als Six Flags en Cedar Point. Maar ook kleinere pretparken kunnen hun charme hebben zoals het historische Knoebels.

StaatNaamKetenPlaatsRCDB
ARMagic SpringsHot SpringsOpen de link in een nieuw venster
CADisneylandDisneyAnaheimOpen de link in een nieuw venster
CADisney’s California AdventureDisneyAnaheimOpen de link in een nieuw venster
CAKnott’s Berry FarmCedar FairBuena ParkOpen de link in een nieuw venster
CACalifornia’s Great AmericaCedar FairBuena ParkOpen de link in een nieuw venster
CASanta Cruz Beach BoardwalkSanta CruzOpen de link in een nieuw venster
CASix Flags Magic MountainSix FlagsValenciaOpen de link in een nieuw venster
CAUniversal Studios HollywoodUniversalUniversal CityOpen de link in een nieuw venster
COElitch GardensDenverOpen de link in een nieuw venster
FLBusch Gardens TampaSeaworld ParksTampaOpen de link in een nieuw venster
FLDisneyworld – Animal KingdomDisneyOrlandoOpen de link in een nieuw venster
FLDisneyworld – EpcotDisneyOrlandoOpen de link in een nieuw venster
FLDisneyworld – Hollywood StudiosDisneyOrlandoOpen de link in een nieuw venster
FLDisneyworld – Magic KingdomDisneyOrlandoOpen de link in een nieuw venster
FLLegoland CaliforniaOrlandoOpen de link in een nieuw venster
FLFun Spot AmericaKissimmeeOpen de link in een nieuw venster
FLFun Spot AmericaOrlandoOpen de link in een nieuw venster
FLSeaworld OrlandoSeaworld ParksOrlandoOpen de link in een nieuw venster
FLUniversal Islands of AdventureUniversalOrlandoOpen de link in een nieuw venster
FLUniversal Studios FloridaUniversalOrlandoOpen de link in een nieuw venster
GASix Flags Over GeorgiaSix FlagsAustellOpen de link in een nieuw venster
IDSilverwoodAtholOpen de link in een nieuw venster
ILSix Flags Great AmericaSix FlagsGurneeOpen de link in een nieuw venster
INIndiana BeachMonticelloOpen de link in een nieuw venster
INHoliday WorldSanta ClausOpen de link in een nieuw venster
KYBeach BendBowling GreenOpen de link in een nieuw venster
KYKentucky KingdomLouisvilleOpen de link in een nieuw venster
MASix Flags New EnglandSix FlagsAgawamOpen de link in een nieuw venster
MDSix Flags AmericaSix FlagsUpper MarlboroOpen de link in een nieuw venster
MIMichigan’s AdventureCedar FairMuskegonOpen de link in een nieuw venster
MNNickelodeon Universe (Mall of America)BloomingtonOpen de link in een nieuw venster
MOSilver Dollar CityBransonOpen de link in een nieuw venster
MOSix Flags St LouisSix FlagsEurekaOpen de link in een nieuw venster
MOWorlds of FunCedar FairKansas CityOpen de link in een nieuw venster
NCCarowindsCedar FairCharlotteOpen de link in een nieuw venster
NJSix Flags Great AdventureSix FlagsJacksonOpen de link in een nieuw venster
NVAdventuredomeLas VegasOpen de link in een nieuw venster
OHCedar PointCedar FairSanduskyOpen de link in een nieuw venster
OHKings IslandCedar FairMasonOpen de link in een nieuw venster
PADorney ParkCedar FairAllentownOpen de link in een nieuw venster
PAHersheyparkHersheyOpen de link in een nieuw venster
PAKennywoodWest MifflinOpen de link in een nieuw venster
PAKnoebels Amusement ParkElysburgOpen de link in een nieuw venster
PALakemont ParkAltoonaOpen de link in een nieuw venster
PAWaldameerErieOpen de link in een nieuw venster
TNDollywoodPigeon ForgeOpen de link in een nieuw venster
TXKemah BoardwalkKemahOpen de link in een nieuw venster
TXSeaWorld San AntonioSeaworld ParksSan AntonioOpen de link in een nieuw venster
TXSix Flags Fiesta TexasSix FlagsSan AntonioOpen de link in een nieuw venster
TXSix Flags Over TexasSix FlagsArlingtonOpen de link in een nieuw venster
UTLagoonFarmingtonOpen de link in een nieuw venster
VABusch Gardens WilliamsburgSeaworld ParksWilliamsburgOpen de link in een nieuw venster
VAKings DominionCedar FairDoswellOpen de link in een nieuw venster
WAWild WavesFederal WayOpen de link in een nieuw venster
Martijn Kloen

Martijn Kloen

Medewerker

Martijn is als IT-er werkzaam in de farmaceutische industrie (getrouwd, twee katten) en is een echte achtbaan-fanaat. De liefde voor het land is in 2004 begonnen met een bezoek aan het pretpark-walhalla Orlando en inmiddels zijn er al 13 reizen gemaakt naar meer dan 45 verschillende staten. Naast pretparken mogen ook natuurschoon en steden zeker niet ontbreken in zijn reizen. Martijn en zijn vrouw Linda, beschrijven hun reizen op hun eigen website.


Pretparken en Achtbanen in Amerika

Leestijd: 12 min
Amerika - Info - USA4ALL - disclaimer

Welkom bij USA4ALL!

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 


Naar Amerika? Bestel alvast een USASIM kaart!

 

U bent aangemeld! Er is een bevestigingsmail aan u verzonden, controleer uw e-mail en eventueel uw spambox.