Death Valley is de heetste, droogste en laagste plek van heel Noord-Amerika. Ondanks dit afschrikwekkende imago, is dit Nationale Park erg geliefd bij natuurliefhebbers. De vallei bevindt zich voor een belangrijk deel beneden het zeeniveau. Om de vallei liggen bergketens met vaak besneeuwde toppen. De unieke flora en fauna hebben zich aangepast aan de extreme omstandigheden. Je vindt hier prachtige zandduinen, uitzonderlijk mooie rotsformaties, schitterende woestijnlandschappen, kraters en plekken met culturele achtergronden. Het hoogste punt is Telescope Peak met 3366 meter hoogte. Death Valley ligt in het zuidoosten van de staat Californië. Een klein gedeelte van het park ligt in de staat Nevada.

In Death Valley is het over het algemeen bloedheet en er hangt constant een waas van hete lucht. De hemel is azuurblauw en bijzonder helder. De helft van het jaar heerst hier een temperatuur van ongeveer 45 graden en tijdens de nachtelijke uren koelt het dan nauwelijks af. In juli en augustus loopt de temperatuur regelmatig op tot 50 graden celcius of hoger. In juli 1913 werd in Furnace Creek een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celcius, in de schaduw. Het was de op één na hoogste schaduwtemperatuur ooit ter wereld gemeten. Op 16 Augustus 2020 werd om 15.41 uur (lokale tijd) in Death Valley de 54,5 graden aangetikt, meldt de National Weather Service. Volgens het weerinstituut is het sowieso de hoogste temperatuur die in augustus in de Amerikaanse woestijn is voorgekomen.

Toegangen

Death Valley is via verschillende toegangswegen te bereiken. De voornaamste mogelijkheden zijn:

 • Vanuit het oosten de NV-374
 • Vanuit het zuiden de CA-127 en CA-178
 • Vanuit het westen de CA-190

 

Bezienswaardigheden

Dante’s View

Dante’s View is een uitzichtpunt op een hoogte van 1669m en biedt een schitterend uitzicht over grote delen van het zuiden van Death Valley. Vanuit dit uitzichtpunt is Badwater, het laagst punt van Death Valley, en Telescope Peak, het hoogste punt van Death Valley, te zien.

Badwater

Badwater is een bekken, gelegen even ten zuiden van het hart van het park, en is met 86 meter onder de zeespiegel het laagste punt van het westelijk halfrond. Het is ontstaan vanuit een bron naast de weg. Door de grote hoeveelheid zout uit omliggende bekken is het water ondrinkbaar. Hier heeft Badwater haar naam aan te danken.

Devil’s Golf Course

Een paar kilometer ten noorden van Badwater ligt een vlakte, bedekt met een dikke laag haliet. De vlakte is geërodeerd door wind en water. De vlakte dankt haar naam aan een beschrijving in een gids over Death Valley uit 1934. In deze beschrijving werd de vlakte letterlijk “terrein waar alleen de duivel golf kan spelen” genoemd. De zoutlaag is afgezet door meren, waaronder het verdwenen Lake Manly dat 130 km lang was en op sommige plaatsen 180 m diep. De oorspronkelijke diepte van het meer op de plek waar Devil’s Golf Course zich bevindt was ongeveer 9 meter.

Zabriskie Point

Zabriskie Point biedt een prachtig uitzicht over door erosie gevormd landschap van geulen en heuvels. Vanaf dit uitzichtpunt zijn de Golden Canyon en Gower Gulch Canyon te voet bereikbaar.

Golden Canyon

Golden Canyon is vernoemt naar de goudkoorts die er destijds heerste. De bergen kleuren er van geel naar oranje naar rood. Door de goudkoorts in de 19de eeuw werden mijnen en stadjes aangelegd. In Gower Gulch Canyon tot op de dag van vandaag nog overblijfselen te zien. In Death Valley wonen al ten minste 1000 jaar lang de Timbisha-indianen. Een nederzetting bevindt zich bij Furnace Creek. In de taal van deze indianen heet de vallei tümpisa, wat rotsverf betekent. Dit verwijst naar de rode oker die in Death Valley aangetroffen wordt.

Mesquite Flat Sand Dunes

Prachtige zandduinen midden in de woestijn van Death Valley. Het best zijn deze zandduinen te bewonderen bij zonsopkomst of zonsondergang. Soms worden er nachtelijke wandelingen verricht door toeristen. Hierbij moet men wel voor ratelslangen oppassen.

Artist’s Drive

Een schitterende route door een kleurrijk Death Valley. Langs deze route is onder andere Artists Palette te zien. Hier zijn prachtige verkleuringen van gesteente te zien.

Mosaic Canyon

Schitterende Canyon, miljoenen jaren geleden ontstaan door scheuren in het landschap. Door de jaren heen heeft water ervoor gezorgd dat de scheuren langzaam glad zijn geschaafd.

Lost Burro Mine

Dit is één van de best bewaarde mijnen. In de oude mijnschaft kan men een kijkje nemen. Het is ook mogelijk om het huisje te bekijken dat ernaast staat. In het huisje staan nog enkele voorwerpen en meubels van toentertijd opgesteld.

Scotty’s Castle

Scotty’s Castle is een villa, gebouwd door Albert Johnson. Deze villa heeft hij in de jaren ‘20 van de vorige eeuw laten bouwen, omdat hij zo verliefd was geworden op de omgeving van Death Valley. Dit nadat hij in eerste instantie met mooie praatjes naar Death Valley was gelokt. De villa is in het noorden van Death Valley te vinden.

Ubehebe Crater

Deze indrukwekkende krater is ontstaan door vulkanische activiteit en is nabij Scotty’s Castle te vinden. De krater is 800 meter breed en 200 meter diep.

Furnace Creek

Furnace Creek is een dorp. Er wonen 30 mensen (cijfers uit 2007), waarvan het grootste gedeelte uit Timbisha-indianen bestaat. Er zijn een paar faciliteiten in Furnace Creek te vinden. De belangrijkste is het Furnace Creek Visitor Center. Door bronnen in de Amargosa Range (bergketen) is een natuurlijke oase ontstaan in Furnace Creek. Doordat het water verdeeld wordt in het dorp, zijn deze bronnen echter sterk verminderd.

Het Visitor Center ligt in Furnace Creek. Gedurende de zomermaanden is het Visitor Center open van 08.00 uur tot 19.00 uur, en tijdens de winter van 08.00 uur tot 18.00 uur. Er is een informatiedesk, een museum, en een boekwinkel van de Natural History Association.

Darwin Falls

Een waterval in de woestijn!  Vlakbij Panamint Springs te bezichtigen.

Accommodatie

Er zijn negen campings en vier hotels in Death Valley. Drie van die campings zijn het hele jaar open, drie campings zijn open van oktober tot april, en de overige drie zijn open van april tot oktober. Je mag ook op veel plaatsen in het achterland kamperen.

Ook in de omgeving van Death Valley zijn veel overnachtingsmogelijkheden te vinden, deze zijn vaak veel goedkoper dan die in het park zelf.

Tips

 • In Stovepipe Wells bevindt zich een Ranger Station waar je het entreegeld van het park kan betalen, en er is daar ook een boekwinkel van de Natural History Association. Het Ranger Station is het gehele jaar geopend.
 • Bij Scotty’s Castle kan je tickets kopen voor de rondleiding aldaar, en kan je het Gas House Museum bezoeken waar voorwerpen uit de Castle collectie te zien zijn. Ook hier bevindt zich een boekwinkel. Scotty’s Castle en het museum zijn beiden het gehele jaar geopend van 07.00 uur tot 18.00 uur.
 • Houd bij wandeltochten rekening met de soms extreem hoge temperaturen. Op de trails is nergens water te vinden, neem dus zelf ruim voldoende water mee (minstens 4 liter per persoon per dag).
 • Het water in bronnen en stroompjes is besmet met ziektekiemen, en daarom niet drinkbaar.
 • Tekenen van uitdroging zijn: duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Als je hiervan last hebt, ga dan onmiddellijk uit de zon en drink zoveel mogelijk water. Het nat maken van je kleding helpt bij het omlaag brengen van je lichaamstemperatuur.
 • Draag een shirt, een hoed met een brede rand en een zonnebril. En neem zonnebrandolie mee.
 • Ga geen ravijnen in als het dreigt te gaan regenen.
 • Als je langdurig gaat wandelen, zorg dan dat altijd iemand weet waar je bent en hoe laat je verwacht terug te zijn. Je kan hiervoor ook formulieren invullen bij een van de Ranger Stations.
 • Zorg dat je altijd voldoende getankt hebt. Tanken buiten het park is goedkoper dan in het park zelf.
 • Let voortdurend op de temperatuur van de auto. Als de motor oververhit dreigt te raken, zet dan de airco uit. Op diverse plaatsen naast de weg is radiator water verkrijgbaar.
 
Meer info

 Death Valley National Park

Leestijd: 6 min