Tampa is een stad in Florida in het zuiden van de Verenigde Staten. De stad ligt aan het einde van de Baai van Tampa, de stedelijke agglomeratie ligt met name tussen de Golf van Mexico en deze baai. Tampa is de grootste van deze agglomeratie die meer dan 2,8 miljoen inwoners heeft en de steden Saint Petersburg, Clearwater en Largo omvat. Tampa zelf heeft nog geen 400.000 inwoners (2017). De stad is de vestigingsplaats van de University of South Florida.

Het klimaat van Tampa is subtropisch. Officieel heeft de thermometer nog nooit de 40C aangetikt, echter in de zomerperiode kan het erg warm zijn in Tampa. . De zomers in Tampa hebben een gemiddelde temperatuur van 28°C. Het ligt precies op de zogenaamde “palmbomen“ grens. De grens vanaf wanneer palmbomen groeien en vrucht kunnen dragen. In het voorjaar is het meestal zonnig en aangenaam warm. Ook in de winter is het goed vertoeven in deze stad aan de golf van Mexico: De gemiddelde temperatuur komt nagenoeg niet onder de 20C!

Openbaar vervoer in de omgeving omvat de Silver Star Line van Amtrak op Tampa Union Station. Er is ook het TECO Line Streetcar-systeem.

Tampa heeft drie sportclubs die uitkomen in één van de vier grootste Amerikaanse competities.

  • Tampa Bay Rays (honkbal), al speelt het eigenlijk in Saint Petersburg
  • Tampa Bay Buccaneers (American football)
  • Tampa Bay Lightning (ijshockey)

 

Tampa Bay Rays

Toerisme en recreatie

De stad Tampa exploiteert meer dan 165 parken en stranden met een oppervlakte van 9.286 km2 binnen de stadsgrenzen. Tampa is de thuisbasis van een aantal attracties en themaparken, waaronder Busch Gardens Tampa, Adventure Island, de Lowry Park Zoo en het Florida Aquarium.

De Lowry Park Zoo beschikt over meer dan 2000 dieren, interactieve tentoonstellingen, attracties, educatieve shows en meer. De dierentuin dient als een economisch, cultureel, ecologisch en educatief anker in Tampa.

Big Cat Rescue is een van de grootste erkende opvangen ter wereld die volledig is gewijd aan misbruikte en verlaten grote katten. Het is de thuisbasis van ongeveer 80 leeuwen, tijgers, bobcats, poema’s en andere soorten, van wie de meesten zijn verlaten, misbruikt, verweesd of gepensioneerd van circus-acts. Er zijn verschillende tours beschikbaar.

Busch Gardens Tampa is een groot Afrikaans themapark gelegen in de buurt van de Universiteit van Zuid-Florida. Het beschikt over veel spannende achtbanen, hier staat Busch Gardens ook om bekend, waaronder Sheikra, Montu, Gwazi en Kumba. Bezoekers kunnen ook een aantal Afrikaanse dieren in het wild bekijken. Adventure Island is een waterpark van 12 hectare dat grenst aan Busch Gardens.

Het Florida Aquarium is een aquarium van 23.000 m2 in het Channel District. Het herbergt meer dan 20.000 soorten waterplanten en dieren. Het staat bekend om zijn unieke glasarchitectuur. Grenzend aan het aquarium is de SS American Victory, een Victory-schip uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven als museumschip.

Het geschiedeniscentrum van de Tampa Bay is een museum in het Channel District. Er zijn theaters, een kaartengalerij, een onderzoekscentrum en een museumwinkel.

Bekende winkelgebieden zijn onder andere International Plaza en Bay Street, WestShore Plaza, het SoHo-district en Hyde Park Village. Palma Ceia is de thuisbasis van het designdistrict Palma Ceia.

Tampa- Busch Gardens

Busch Gardens – Photo: W. van Eis

Tropische stormen

Hoewel Tampa bijna elk orkaanseizoen bedreigd wordt door tropische storingen (van 1 juni tot 30 november), voelt Tampa zelden grote gevolgen van tropische stormen of orkanen. Sinds de orkaan van Tampa-Bay in 1921, heeft er geen groot orkaangeweld plaatsgevonden. Derhalve hebben drie grote orkanen hebben Tampa ernstig bedreigd. De orkaan Donna (1960), de orkaan Charley (2004) en de orkaan Irma (2017) voorspelden elk de landing in Tampa-Bay vanuit het zuidwesten. Alle drie de stormen keerden echter naar het oosten en maakten de landing in het zuidwesten van Florida. Irma had het grootste effect op Tampa. Het landde aan land op Marco Island op 10 september 2017 en verplaatste zich naar het noorden en passeerde oostelijke Hillsborough County als een categorie 1 storm. Irma veroorzaakte aanzienlijke schade aan het gebied, met name aan het elektriciteitsnet.

Vanwege de enorme bevolkingsgroei en ontwikkeling van de kust sinds de laatste grote orkaan, in combinatie met de stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering, worden Tampa en de hele Tampa Bay als een van de meest kwetsbare regio’s in de wereld beschouwd als een voltreffer van een grote storm.

Ybor City

Ybor City is een historische wijk met het historische district Ybor City in Tampa. Het ligt net ten noordoosten van het centrum en ten noorden van Port Tampa Bay. De wijk heeft een duidelijke architecturale, culinaire, culturele en historische erfenis die de multi-etnische samenstelling weerspiegelt. Uniek in het Amerikaanse Zuiden als een welvarende fabrieksgemeenschap die bijna geheel werd gebouwd en bevolkt door immigranten.Ybor City werd in 1885 opgericht als een onafhankelijke stad door een groep sigarenfabrikanten onder leiding van Vicente Martinez-Ybor en werd door Tampa in 1887 ingelijfd. De oorspronkelijke bevolking bestond voornamelijk uit Cubaanse en Spaanse immigranten die in de sigarenfabrieken werkten. Italiaanse en Oost-Europese joodse immigranten volgden kort daarna en vestigden vele detailhandels, boerderijen en supermarkten, kazelfabrieken, drukkerijen en andere ondernemingen die zich met de sigarenindustrie en de werknemers bezighielden. Ybor City is leuk voor een dagdeel om je even in Cubaanse sferen te wanen

John’s Pass Village & Boardwalk

Met meer dan 100 winkels, restaurants en attracties op Madeira Beach is John’s Pass Village & Boardwalk een leuke onderbreking van een dagje strand. U vindt hier winkels voor klassieke Florida souvenirs. John’s Pass Village & Boardwalk ligt in de St. Petersburg Clearwater Beach Area. Je kan er lekker genieten van vis of andere eenvoudige maaltijden. Genieten van de zonsondergang met een drankje bij Hooters behoort ook tot de mogelijkheden. De vis is er supervers en wordt bijna onder uw ogen gevangen.

 
 
 
John's Pass Village & Boardwalk

Photo: W. van Eis

 

Tampa – Hometown of Busch Gardens

Leestijd: 6 min