In dit artikel vind u een uitgebreide beschrijving van de Trails in Yellowstone. Hiermee kunt u een planning maken van de te ondernemen activiteiten. Niet is mooier dan een wandeling in het eerste Nationale Park ter wereld. De trails rondom de geisers in Yellowstone hebben we besproken in een apart artikel. Vergeet niet ook even de andere artikelen over Yellowstone te lezen om uw bezoek aan dit nationale park compleet te maken.
yellowstone-04-foto-ronald-verhoog

Foto: Ronald Verhoog

 

Boiling River Trail

Lengte: 1,5 km (heen en terug)

Hoogteverschil:   geen

Boiling River is een grote heetwaterbron in een gebied dat wordt omringd door uitgebreide vegetatie en ruige rotsen. Het hete water van Boiling River vermengt zich met het koude water van de Gardner River, waardoor grote wolken stoom ontstaan (zeker als het rivierwater erg koud is). Dit is een zeer populaire trail, mede doordat het is toegestaan om tijdens daglicht in de rivier te zwemmen. In de lente wordt de trail gesloten, omdat de waterstanden dan gevaarlijk hoog zijn. Vaak wordt het pad pas in het midden van de zomer weer geopend. Het intensieve gebruik heeft veel schade aangericht, een deel van het pad wordt daarom gerestaureerd

Ongeveer parallel aan de verharde weg loopt de onverharde Old Gardiner Road. De weg ligt tussen Gardiner en Mammoth Hot Springs. Fietsers mogen in beide richtingen gebruik maken van de Old Gardiner Road, voor auto’s geldt eenrichtingverkeer (van Mammoth Hot Springs naar Gardiner). Onderweg kom je door open grasland, en heb je regelmatig een mooi zicht op de omgeving. Het is een van de beste plaatsen in het park voor vogelliefhebbers. De Old Gardiner Road wordt regelmatig afgesloten, ook in de zomer.

Lower Terrace Interpretive Trail

Lengte: ruim 2 kilometer (heen en terug)

Hoogteverschil:   90 meter

Rondom de Lower Terraces zijn houten voetpaden aangelegd, waardoor je alles van dichtbij kunt bekijken. Je kan hier een brochure kopen waarin informatie over de terrassen wordt gegeven. De meest noordelijke gelegen bezienswaardigheid is de 11 meter hoge Liberty Cap, zo genoemd vanwege de gelijkenis met het hoofddeksel van de patriotten tijdens de Revolutionary War. Vervolgens loop je langs terrassen met de namen Palette Spring, Cleopatra Terrace en Minerva Terrace. Dit laatstgenoemde terras is één van de mooiste, vanwege de heldere kleuren en de mooie vorm. Soms worden zoveel mineralen en water omhoog gespoten, dat het voetpad tijdelijk wordt geblokkeerd. Het laatste gedeelte van de wandeling gaat vrij steil omhoog, naar een observatieplatform vanwaar je zicht hebt op Canary Spring en New Blue Spring. Het gebied is voortdurend aan verandering onderhevig, soms drogen bronnen op en verschijnen er weer nieuwe. Het kan door de nabijheid van de bronnen erg warm zijn tijdens deze wandeling. Bovendien is er vrijwel geen schaduw.

Ongeveer 1 mijl ten zuiden van het Visitor Center begint de Upper Terrace Loop Drive. Via deze smalle eenrichtingsweg (niet geschikt voor grote voertuigen) kan je rondom de Upper Terrace Area rijden, je hebt ook uitzicht op de Lower Terraces Area. De Upper Terrace Loop Drive is tijdens de wintermaanden gesloten. De mooiste terrassen hier zijn de New Highland Terrace en de helder witte Angel Terrace.

Er zijn nog diverse andere wandelingen mogelijk in dit gebied, zoals de Clematis Gulch Trail, de Beaver Ponds Trail, de Bunsen Peak Trail

Yellowstone

Van Mammoth Hot Springs naar Roosevelt

Vier mijl ten oosten van Mammoth Hot Springs ligt in het gebied Lava Creek de waterval Undine Falls. Dit is een ‘three-step’ waterval, waarbij het water in drie verschillende trappen naar beneden valt. De totale hoogte van Undine Falls bedraagt 18 meter. Je kan de waterval zien vanaf een uitkijkpunt direct langs de weg.

Een paar honderd meter verder ligt de Lava Creek Bridge Picnic Area.

Lava Creek Trail

Lengte: 5,6 kilometer (enkel)

Hoogteverschil: 230 meter

Het pad loopt tussen de picknickplaats en de North Entrance Road. Het eindigt dicht bij de camping in Mammoth Hot Springs. Als je bij Lava Creek Bridge begint, heb je te maken met een aflopend pad. Loop je in tegengestelde richting, dan moet je klimmen. Je daalt vrij steil af in Lava Creek Canyon, je komt dicht bij Undine Falls. Daarna loop je door de canyon, je volgt Lava Creek tot je na 4 kilometer Gardner River bereikt. De wandeling eindigt bij een brug over Gardner River.

Zeven mijl ten oosten van Mammoth Hot Springs begint de Blacktail Plateau Drive, die over een afstand van 8 mijl ongeveer parallel loopt aan de hoofdweg. Het is een onverharde eenrichtingweg (van west naar oost) die door een gebied komt waar veel dieren voorkomen, zoals antilopes en elanden. Soms kan je hier ook bizons zien. Het komt regelmatig voor dat automobilisten moeten stoppen om de dieren niet lastig te vallen. De vegetatie is hier erg mooi, vooral in de herfst. Het duurt 45 tot 60 minuten om deze omweg te nemen. De Blacktail Plateau Drive is toegankelijk voor fietsers.

Kort voor Roosevelt kan je The Petrified Tree bezichtigen. Oorspronkelijk stonden hier drie bomen die bedolven zijn geweest door vulkanisch as, en daardoor versteenden. Toeristen hebben de twee andere bomen onherstelbaar beschadigd, door delen ervan af te breken en als souvenir mee te nemen. De enig overgebleven boom wordt nu beschermd door hekken.

Tower – Roosevelt

Dit gebied is het per auto hele jaar door bereikbaar via de North Entrance. De weg naar Canyon Village is gesloten van oktober/november tot aan april/mei.

In Roosevelt zijn diverse voorzieningen aanwezig. Er is een Ranger Station, een camping, een hotel, een restaurant, een winkel, een tankstation en een paardenverhuurstation.

Lost Lake Trail

Lengte: 6,4 kilometer   (loop)

Beginpunt:   achter Roosevelt Lodge

Direct in het begin ga je 91 meter omhoog. De trail komt dan samen met de Roosevelt horse trail, er maken dus ook ruiters gebruik van dit pad. Je loopt naar het westen, naar Lost Lake. Je passeert de Petrified Tree parkeerplaats, en beklimt de heuvel aan de noordoostzijde daarvan. Daarna steek je een beekje over, en ga je terug naar de Roosevelt Lodge. Onderweg heb je kans om beren te zien.

Van Roosevelt naar de North East Entrance

In het noordoosten van het park ligt Lamar Valley, omsloten door de Absaroka Mountains in Montana en Specimen Ridge in het zuiden. In dit gebied leven talrijke dieren, zoals wolven, grizzlyberen, bruine beren, adelaars, coyotes, poema’s, elanden, antilopes en ongeveer 500 bizons. De beste momenten voor wildlife viewing zijn de vroege ochtend of de late avond. Neem een verrekijker mee! De hevige bosbranden van 1988 hebben in Lamar Valley veel schade aangericht. Het gebied herstelt zich snel, maar de gevolgen van de branden zijn nog steeds zichtbaar.

In Lamar Valley liggen twee campgrounds, Slough Creek en Pebble Creek genaamd.

Direct ten zuiden van Roosevelt valt het water van de Yellowstone River 40 meter omlaag. Deze bekende waterval heet Tower Fall. Je kan de waterval zien na een korte wandeling vanaf de vaak erg druk bezette parkeerplaats. Ten zuiden van de pas ligt de Washburn Hot Springs Overlook, vanwaar je de Yellowstone Caldera kan zien. Op heldere dagen heb je hier een weids uitzicht.

Yellowstone

 

North Rim Drive

Cascade Overlook Trail

Lengte: 2,4 kilometer (heen en terug)

Deze trail begint bij Glacial Boulder. Vandaar is het 1200 meter lopen naar de Silver Cord Cascade Overlook. Je ziet hier hoe aan de overkant van het ravijn het water van Surface Creek trapsgewijs ruim 1000 meter het ravijn in valt.

Een zijweg gaat naar Inspiration Point, waar de ravijnwand diep naar binnen steekt. Daardoor heb je een erg goed uitzicht op het ravijn, zowel stroomopwaarts als benedenstrooms. Je kan je beperken tot het uitzicht dat je hebt vanaf de parkeerplaats, maar het is nog mooier als je 50 treden naar beneden loopt. De klim terug omhoog is behoorlijk steil.Via dezelfde weg ga je weer terug naar de North Rim Drive. Het eerstvolgende uitkijkpunt, Grandview Point, is bereikbaar na een korte wandeling. Vandaar kan je de grillige vorm van de Yellowstone River 230 meter beneden je en de kleuren van de canyon goed zien. Kort voorbij Grandview Point ligt de parkeerplaats van Lookout Point, vanwaar de bezoekers een eerste uitzicht hebben op de zeer populaire Lower Falls. Deze waterval is 94 meter hoog, en is daarmee de hoogste waterval in het park. (Lower Falls is twee maal zo hoog als de Niagara Falls.) Je kan ook naar de waterval toe lopen:

Red Rock Trail

Lengte: 800 meter (heen en terug)

Hoogteverschil:   150 meter

Over een afstand van 400 meter daal je ongeveer 150 meter. Je moet via dezelfde weg terug omhoog, het is dan ook een erg inspannende wandeling. Je komt hier zo dicht bij de waterval, dat je het stuifwater kan voelen.

Kort voor het einde van de North Rim Drive ligt het beginpunt van de: Lower Falls

Brink of the Lower Falls Trail

Lengte:   800 meter (heen en terug)

Hoogteverschil:   180 meter

Via een aantal switchbacks (bochten) daal je af naar een platform op een steenworp afstand van de top van de Lower Falls. Het water lijkt vanaf dit punt groen van kleur. Tijdens de lente zie je hoe hier per seconde 240.000 liter water over de rand valt, in de herfst is dit nog altijd zo’n 20.000 liter per seconde.

Als je de North Rim Drive hebt voltooid, bevind je je weer op de Grand Loop Road. Als je 500 meter naar het zuiden doorrijdt, kan je via een zijweg naar het laatste uitkijkpunt aan de North Rim. Vanaf de parkeerplaats moet je een paar honderd meter lopen naar een platform dat ligt naast de top van de Upper Falls. Met z’n 33 meter hoogte is deze waterval beduidend minder hoog dan de Lower Falls, maar toch is ook dit natuurverschijnsel erg indrukwekkend om te zien. Je bevindt je hier zo dicht bij de waterval, dat je de trilling die door het neerstortende water wordt veroorzaakt kunt voelen.

Er zijn nog diverse andere wandelingen aan de North Rim mogelijk, zoals de North Rim Trail, die de canyonwand langs vele kilometers volgt van Glacial Boulder in het noorden tot aan de Chittenden Bridge ten zuiden van de Upper Falls. Een andere mooie wandeling is die naar de Crystal Falls, een minder bekende waterval aan Cascade Creek. Deze waterval bestaat uit drie gedeeltes, samen 39 meter hoog. Het wandelpad begint vlakbij het eindpunt van de North Rim Drive, en eindigt aan de zijweg naar de Brink of the Upper Falls.

South Rim Drive

Uncle Tom’s Trail

Hoogteverschil: 150 meter

Het pad is niet lang, maar wel behoorlijk steil. Je daalt 150 meter af via kleine hellingen en van geperforeerd staal gemaakte treden. De meer dan 300 treden kunnen glad zijn door water of door ijsvorming, de wandeling is dan ook niet echt makkelijk. In de wintermaanden is de trail gesloten, en ook tijdens de lente en de herfst kan het voorkomen dat je hier niet mag lopen. Het pad eindigt bij een platform vanwaar je uitzicht hebt op de Lower Falls. Je gaat via dezelfde weg terug omhoog.

Als je Uncle Tom’s Trail te zwaar vindt, kan je ook kiezen voor de veel eenvoudigere Upper Falls Overlook Trail. Die begint op dezelfde parkeerplaats, en gaat naar een punt vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de Upper Falls.

Aan het eind van de South Rim Drive ligt het uitkijkpunt Artist Point. Vandaar heb je een van de beste uitzichten op de Lower Falls, en op de canyon in beide richtingen. Dit punt is bijzonder populair bij fotografen.

South Rim Trail

Totale lengte: 10,4 kilometer (heen en terug)

Je kan ook via een gedeeltelijk verhard pad langs de zuidrand van de canyon lopen. Onderweg passeer je diverse punten vanwaar je de beide watervallen en de canyon goed kan zien. Het pad begint bij de Chittenden Bridge. De afstand naar Artist Point is 2,8 kilometer (enkel) en naar Point Sublime 5,2 kilometer (enkel).

Fountain Paint Pot Trail

Lengte: 800 meter   (loop)

Beginpunt: 13 kilometer ten noorden van Old Faithful

Er zijn vier verschillende soorten van thermische activiteit in Yellowstone National Park, en die zijn hier alle vier te zien. Je hebt hier geisers, heetwaterbronnen, modderpoelen en fumaroles (openingen waar gas of stoom uitkomt). Het gebied dankt haar naam aan een modderpoel met roze en grijze kleuren (het gevolg van ijzeroxide). Uit de bubbelende modder ontsnapt stoom en gas. In de lente en de vroege zomer is de kokende modder erg dun. Later in de zomer en in de herfst zit er minder vocht in de poel, waardoor de modder dikker wordt en allerlei vreemde vormen worden gecreëerd.

Net nadat je de Nez Perce Creek bent gepasseerd, kom je links van de weg een korte zijweg tegen. Dit is de Fountain Flat Drive. Na 2,5 kilometer bereik je het beginpunt van enkele wandelpaden die je in de gelegenheid stellen de geisers en heetwaterpoelen in het achterland te bekijken.

Van Madison naar Norris

De Grand Loop Road gaat vanaf Madison Junction verder in noordoostelijke richting, en loopt parallel aan de Gibbon River. Een paar honderd meter ten noorden van Madison Junction ligt een kleine parkeerplaats. Daar begint de:

Purple Mountain Trail

Lengte: ruim 8 kilometer (heen en terug)

Hoogteverschil: 500 meter

De wandeling begint aan de westelijke rand van de vochtige Gibbon River Meadow (weide). Als je eenmaal tussen de bomen komt, begint een steile klim op 2.570 meter hoge Purple Mountain. Als je die klim ongeveer half hebt afgelegd, heb je tussen de bomen door een schitterend uitzicht over omgeving. De gevolgen van de Northfork Fire (1988) zijn hier nog goed zichtbaar. Vanaf een kleine parkeerplaats kan je de 26 meter hoge Gibbon Falls zien. Verder naar het noorden ligt de blauw-groene Beryl Spring, een van de heetste bronnen in Yellowstone.

Norris

Van Madison naar Norris

De Grand Loop Road gaat vanaf Madison Junction verder in noordoostelijke richting, en loopt parallel aan de Gibbon River. Een paar honderd meter ten noorden van Madison Junction ligt een kleine parkeerplaats. Daar begint de:

Purple Mountain Trail

Lengte: ruim 8 kilometer (heen en terug))

Hoogteverschil: 500 meter

De wandeling begint aan de westelijke rand van de vochtige Gibbon River Meadow (weide). Als je eenmaal tussen de bomen komt, begint een steile klim op 2.570 meter hoge Purple Mountain. Als je die klim ongeveer half hebt afgelegd, heb je tussen de bomen door een schitterend uitzicht over omgeving. Hier woedde in 1988 de Northfork Fire. Vanaf een kleine parkeerplaats kan je de 26 meter hoge Gibbon Falls zien. Verder naar het noorden ligt de blauw-groene Beryl Spring, een van de heetste bronnen in Yellowstone.

 

Trails in Yellowstone

Trials in Yellowstone Nationaal Park

Leestijd: 11 min