VC-25A – Air Force One, de naam van het vliegtuig wat in zijn soort het meest tot de verbeelding spreekt. Het presidentiële vliegtuig, waarmee de president en z´n staff de wereld rondreist.

In 1944 was het president Franklin D. Roosevelt die voorstelde om een “luchtwaardig” kantoor te ontwerpen die hem en z´n ondersteuning moeiteloos van A naar B kon brengen. En dit alles moest door de lucht. Deze ideeën resulteerde in een vliegtuig van het type C-54, genaamd de “Sacred Cow” of in het Nederlands, de “Heilige Koe”. Vervolgens kwam de “Independence” die president Harry S. Truman door de lucht vervoerde in de periode 1947 tot 1953. President Dwight Eisenhouwer reisde rond in de Columbine II and Columbine III van 1953 tot 1961.

In de jaren´50 werd voor het eerst “Air Force One” gebruikt. De Boeing 707 van president Kennedy was het eerste toestel wat rondvloog met “call sign AIR FORCE ONE”.

Overigens wordt “Air Force One” alleen gebruikt wanneer de zittende president aan boord is. Elke militair toestel waar de president dus aan boord is, wordt “Air Force One” genoemd. Als niet de president, maar de vicepresident aan boord is, dan is het callsign Air Force Two. Om veiligheidsredenen mogen de president en de vicepresident nooit samen vliegen.

Bron: USAF

Twee vliegtuigen

De in 1962 aangekochte Boeing 707 met staartnummer 26000 is het eerste toestel dat officieel wordt gebruikt als Air Force One. Het is het toestel wat president Kennedy naar Dallas vliegt en het stoffelijk overschot van de president terug naar Washington. Het is het toestel waarin Lyndon Johnson als president wordt beëdigd na het overlijden van z´n voorganger.

In mei 1998 is de “26000” uit de vloot gehaald en vervangen door een nieuwer, moderner en beter toestel. De eerste Boeing 747-200 met staartnummer 28000 maakt z´n eerste vlucht op 6 september 1990. Het is de vlucht die president George Bush sr. van Kansas via Florida terug naar Washington vliegt. De tweede 747 met staartnummer 29000 was het vliegtuig die de presidenten Clinton, Bush en Carter naar Israël vliegt voor de begrafenis van de vermoorde Israëlische premier Yitzhak Rabin.

Op dit moment zijn er twee operationele “Air Force One” toestellen, beide van het type Boeing 747-200. Anders dan bij een gewoon type is behalve natuurlijk het aantal passagiers en de elektronische apparaten o.a. de mogelijkheid om in de lucht bij te tanken. Het toestel biedt plaats aan zo´n 70 passagiers (gasten, geheime dienst, veiligheidspersoneel, pers en overige (directe) medewerkers van de president. De geavanceerde techniek maakt het mogelijk om dit toestel de halve wereld over te laten vliegen zonder bij te tanken.

Deze vliegtuigen worden bestuurd door de beste piloten ter wereld, die vallen onder “Air Mobility Commands 89th Airlift Wing, Andrews Air Force Base, Maryland.” Zij bedienen de stuurknuppel van het “vliegend Witte Huis” in volle trots en kracht, onder de naam “AIR FORCE ONE”.

Air Force One

Reagan Presidential Library

Er staat een voormalig Air Force One tentoongesteld in een prachtige hal in de Reagan Presidential Library in Simi valley, Californië. Je kunt er bijna helemaal omheen lopen en je mag het vliegtuig ook van binnen bekijken! 

Meer info: https://www.reaganlibrary.gov/Air Force One – Het presidentiële vliegtuig!

Leestijd: 3 min