Het Electronic System for Travel Authorisation, beter bekend als het ESTA, is een geautomatiseerd systeem dat is ontworpen om het proces van reizen naar Amerika te vergemakkelijken voor inwoners van bepaalde landen. Met het ESTA kunnen reizigers vooraf toestemming krijgen om Amerika in te reizen zonder een visum aan te hoeven vragen. Het systeem is opgericht om de veiligheid te waarborgen en de inreis-procedure te vereenvoudigen. In dit artikel kun je lezen wat het ESTA precies is, aan welke voorwaarden reizigers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor het ESTA welke beperkingen er gelden na een reis naar Cuba op of na 12 januari 2021 en wat je in dat geval moet doen als je alsnog naar Amerika wilt reizen.

ESTA Cuba - Amerikaanse Vlag


Wat is het ESTA?

Het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een elektronische reistoestemming die wordt gebruikt foor het Amerikaanse Department of Homeland Security om reizigers te screenen voordat ze naar de Verenigde Staten reizen in het kader van het Visa Waiver Program (VWP). Het VWP stelt burgers van bepaalde landen in staat om visumvrij naar de Verenigde Staten te reizen voor toerisme, zaken of een doorreis, voor een verblijf van maximaal 90 opeenvolgende dagen.

Om een ESTA aan te vragen en zonder visum naar Amerika te kunnen reizen, moet je onder andere voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je moet de nationaliteit hebben van een van de landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program. Hier vallen ook Nederland en België onder. Houd er wel rekening mee dat als je wel de nationaliteit hebt van een van de landen binnen het VWP, maar (ooit) de nationaliteit hebt (gehad) van Irak, Syrië, Soedan, Iran, Somalië, Libië, Noord-Korea of Jemen, je niet in aanmerking komt voor het ESTA.
  • Je reisdoel moet vallen onder de toegestane categorieën, zoals toerisme, zaken, medische behandeling of een doorreis. Het is niet toegestaan om met een ESTA in de Verenigde Staten te werken voor een Amerikaanse werkgever of een studie te volgen die langer duurt dan de geldigheidsduur van het ESTA.
  • Je mag tot maximaal 90 achtereenvolgende dagen in Amerika verblijven. Als je vooraf al weet dat je langer in Amerika wilt blijven, zul je in plaats van een ESTA een fysiek visum aan moeten vragen. Het is daarbij ook belangrijk om te weten als je tijdens je verblijf in Amerika een bezoek brengt aan Canada, Mexico, of een van de Caraïbische eilanden, de tijd die je daar verblijft wordt opgeteld aan de maximale verblijfsduur van het ESTA.
  • Eerdere inreisbeperkingen. Om een ESTA aan te kunnen vragen, mag je niet eerder geweigerd zijn voor een visum voor Amerika. Een eerder afgewezen ESTA vormt geen probleem.

 

Kan ik een ESTA aanvragen als ik in Cuba ben geweest?

Op 12 januari 2021 werd Cuba door de Amerikaanse regering toegevoegd aan de lijst van Staatssponsoren van Terrorisme. Hierdoor werden reisbeperkingen opgelegd aan reizigers die onder het Visa Waiver Program naar de Verenigde Staten wilden reizen en eerder in Cuba waren geweest. Tot op heden mogen reizigers die op of na 12 januari 2021 naar Cuba zijn gereisd, geen ESTA aanvragen en moeten ze in plaats daarvan een fysiek visum aanvragen om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen. Reizigers die voor die datum naar Cuba zijn gereisd, ondervinden over het algemeen geen problemen bij het aanvragen van een ESTA en kunnen dienovereenkomstig naar de Verenigde Staten reizen. Het is echter belangrijk op te merken dat, ook al heb je een goedgekeurd ESTA, dit nog geen garantie is dat je de Verenigde Staten kunt binnenkomen. De Amerikaanse grenscontrole heeft te allen tijde het recht om reizigers de toegang tot de Verenigde Staten te weigeren als ze worden beschouwd als een bedreiging voor de volksgezondheid en de veiligheid in de VS of als ze op een andere manier niet voldoen aan de inreisvoorwaarden.

Hoe kan ik alsnog naar Amerika reizen?

Ben je op of na 12 januari 2021 in Cuba geweest of voldoe je om de een of andere reden niet aan de voorwaarden van het ESTA, dan kom je niet in aanmerking voor het ESTA. Welk visumtype je nodig hebt voor je reis naar Amerika, is afhankelijk van het beoogde reisdoel.Als je een fysiek visum voor de VS aanvraagt, moet je rekening houden met langere wachttijden en een ingewikkeldere aanvraagprocedure in vergelijking met ESTA. Terwijl een ESTA-aanvraag binnen enkele dagen kan worden goedgekeurd, kan een aanvraag voor een visum voor de VS enkele weken duren. Bovendien moet je deelnemen aan een interview op het Amerikaanse consulaat of de ambassade in Amsterdam, waar je je motivatie voor je reis naar de Verenigde Staten moet bewijzen. Als je zeker weet dat je een fysiek visum moet aanvragen omdat je niet aan de ESTA-eisen voldoet, is het aan te raden om op tijd te beginnen met je visumaanvraag voor de VS.Alles over ESTA en de beperkingen na een bezoek aan Cuba

Leestijd: 4 min