Black Canyon of the Gunnison ligt in het midwesten van de staat Colorado. Een van de steilste, donkerste en meest ruige canyons in Amerika is gevormd door de Gunnison River. De rivier heeft zich gedurende een periode van ongeveer 2 miljoen jaar een weg gebaand door zeer harde rotslagen aan de westelijke zijde van de Rocky Mountains. De wanden van de canyon bestaan uit vulkanisch materiaal, overwegend zwart van kleur. De kloof bereikt diepten van 600 meter en is op de meeste plaatsen niet meer dan 450 meter breed. De canyon lijkt nog extra donker doordat het zonlicht weinig kans heeft de wanden te beschijnen.

Oorspronkelijk was de canyon 80 kilometer lang, maar de bouw van drie dammen heeft ervoor gezorgd dat een groot gedeelte is overstroomd. Dit gedeelte valt nu onder het Curecanti National Recreation Area. Slechts 20 kilometer van de canyon verkeert nog in de oude staat, maar dit gedeelte omvat wel het diepste en mooiste stuk. Dit deel van de canyon valt onder het Nationale Park.

Black Canyon of the Gunnison

Toegangen

Een van de grotere wegen die de Rocky Mountains van oost naar west doorsnijdt is de US-50.

Op 60 mijl ten oosten van Gunnison en 11 mijl ten westen van Montrose ligt de afslag naar de Co-347. Deze weg loopt door een gebied met veel struikgewas, en klimt over een afstand van ongeveer 6 mijl tot een hoogte van ruim 2500 meter. Je rijdt hier de South Rim van het park binnen via de Monument Entrance.De noordelijke zijde van de canyon is alleen bereikbaar via de onverharde maar wel goed begaanbare North Rim Road. Deze weg begint aan het oostelijke uiteinde van Crawford State Recreation Area, bij het plaatsje Crawford aan de Co-92. De North Rim Road is tijdens de wintermaanden gesloten.

Bezienswaardigheden

East Portal Road

Als je via de Co-347 het park binnenrijdt, bereik je al snel de zijweg East Portal Road. Deze doodlopende weg, die gedurende de wintermaanden gesloten is, gaat via veel scherpe bochten omlaag. De East Portal Road loopt deels in het park, en deels buiten het park. De weg komt uit bij de Gunnison Diversion Dam in Curecanti National Recreational Area. Je vindt daar een ranger station, een picknickplaats en een camping. Lange voertuigen zijn op deze weg niet toegestaan.

South Rim Road

Voor een goed uitzicht over de canyon blijf je de Co-347 volgen. Binnen het park wordt deze weg de South Rim Road genoemd. De South Rim Road is 8 mijl lang, en onderweg zijn er 12 verschillende viewpoints. Het kost 2 à 3 uur om deze kant van het park te bezoeken. Net voorbij de parkgrens ligt de South Rim Campground.

Rim Rock Nature Trail

Lengte: 1600 meter (heen en terug)

Vanaf ‘Loop C’ op de camping kan je een vrij vlak wandelpad langs de rand van de canyon volgen. De vegetatie langs het pad is gevarieerd, en onderweg heb je een goed zicht op de rivier en op de steile wanden van de canyon. Het pad eindigt bij Tomichi Point. Je kan een Trail Guide kopen, waarin de verschillende interessante punten die je tijdens deze wandeling kunt zien beschreven staan.

Rim Rock Nature Trail

Voorbij de camping kom je bij de eerste twee viewpoints, die Tomichi Point en Gunnison Point heten. Bij het laatstgenoemde viewpoint ligt het Visitor Center. Op dit punt is de canyon op z’n smalst, de kloof is hier slechts 350 meter breed. De wanden zijn erg steil, de rotsen verbazingwekkend puntig. Tijdens de wintermaanden is de South Rim Drive vanaf Gunnison Point gesloten. Dichtbij het Visitor Center begint de Oak Flat Loop Trail (Lengte: 3,2 kilometer (loop)).

Dit wandelpad gaat naar beneden de canyon in, echter niet tot aan de rivier. Het pad is op sommige punten vrij smal, en er zijn enkele steile gedeelten. Onderweg kom je een plek tegen die erg geschikt is om even te relaxen en van het uitzicht te genieten. De weg terug omhoog gaat via een bosrijk gebied, je komt hier nog een tweede uitkijkpunt tegen met een spectaculair uitzicht over de rivier, stroomafwaarts.

Verder naar het noordwesten kom je achtereenvolgens bij de Pulpit Rock Overlook, de Cross Fissures View, Rock Point, Devils Lookout, Chasm View, Painted Wall View en Cedar Point. Alleen Chasm View en Painted Wall View liggen direct aan de weg, om de andere viewpoints te bereiken moet je steeds een korte wandeling maken. Een van die korte wandelingen is Cedar Point Nature Trail (Lengte: ruim 1 kilometer (heen en terug)). Je kan een Trail Guide kopen waarin het plantenleven langs het wandelpad staat beschreven. Aan het einde van het geleidelijk aflopende pad bevinden zich twee uitkijkpunten van waaruit je een goed zicht hebt op de rivier, die zich hier 600 meter lager bevindt. Ook de bekende rotsformatie Painted Wall (685 meter hoog) is hier zichtbaar. Ook zie je verschillende rotseilanden die omhoog steken vanuit de diepte van de canyon.

De volgende uitkijkpunten zijn Dragon Point (korte wandeling) en Sunset View (aan de weg, er is hier ook een picknickplaats). Vervolgens bereik je het einde van de South Rim Road. Je bevindt je daar op High Point Overlook, waar de canyon minder diep is, en wijder. Je kan hier niet in de canyon afdalen. Wel ligt hier het beginpunt van de Warner Point Nature Trail (Lengte: 2,5 kilometer (heen en terug)).

Ook voor deze wandeling is een Trail Guide beschikbaar, bij het Visitor Center of bij High Point Overlook. Onderweg staan op banken op diverse schaduwrijke plaatsen. In het zuiden zie je de San Juan Mountain Range, Uncompahgre Valley en Bostwick Park. In het noorden liggen de West Elk Mountains. Aan het einde van het wandelpad ligt Warner Point, vanwaar je een goed zicht hebt op de Gunnison River en de Black Canyon.

North Rim Road

Een trip naar de noordelijke zijde van de canyon kost 2 tot 3 uur. De North Rim Road splitst zich kort voor je de canyon bereikt. Als je rechtsaf gaat kom je bij een rangerstation en een camping. Bij het rangerstation begint de North Vista Trail. Lengte: 5 kilometer naar Exclamation Point (heen en terug) en 11 kilometer naar Green Mountain (heen en terug).

De North Vista Trail biedt de mooiste uitzichten en de meeste kans op het spotten van vogels. In het begin loop je door een gebied met veel kreupelhout, daarna kom je in een meer bosachtig gedeelte aan de rand van de canyon. Onderweg heb je regelmatig een goed uitzicht op de canyon. Een van de beste punten is Exclamation Point. Als je nog verder loopt, naar Green Mountain, krijg je vooral panoramische vergezichten, bijvoorbeeld over de San Juan Mountains. Voorbij Exclamation Point wordt de wandeling wel behoorlijk inspannend.

En bij de camping begint de:

Chasm View Nature Trail

Lengte: 540 meter (heen en terug)

Het wandelpad loopt over een korte afstand tussen pijnbomen en jeneverbesbomen, en bereikt dan North Chasm View, op zo’n 550 meter boven de rivier. Je loopt verder langs de rand van de canyon tot aan een tweede viewpoint, vanwaar je een goed uitzicht hebt op Painted Wall en Serpent Point. Aan de overzijde kan je – hemelsbreed op 335 meter afstand – de bezoekers aan de South Rim zien, bij Chasm View Overlook.

Als je bij de splitsing linksaf gaat dan rijdt je via 5 verschillende viewpoints langs de canyon af. Achtereenvolgens bereik je The Narrows View, Balanced Rock View, Big Island View, Island Peaks View en Kneeling Camel View. Aan het einde van de weg zijn toiletten aanwezig. De wanden van de canyon zijn hier bijna verticaal, en het uitzicht op de canyon is hier nog meer indrukwekkend dan vanaf de zuidzijde.

Deadhorse Trail

Deze trail is acht kilometer (heen en terug). Vanaf de parkeerplaats van Kneeling Camel View kan je naar een oud Ranger Station lopen. Daar begint deze trail, die goede uitzichten biedt over Deadhorse Gulch en East Portal. Er komen hier veel vogels voor. Onderweg kom je voorbij een poel, het water komt van een van de zeldzame waterbronnen bij de Black Canyon. Daarna kom je bij een hek, waar je rechtsaf gaat. De canyon rim ligt 400 meter verder.

Activiteiten

Wildlife Watching

In Black Canyon of the Gunnison komen deer (herten), coyotes (prairiewolven), porcupine (stekelvarkens), yellow-bellied marmots, chipmunks en squirrels (eekhoorns) voor. Incidenteel worden ook badgers (dassen), bobcats en zwarte beren gesignaleerd. De vogels die je in dit gebied kan zien zijn de red-tailed hawk, de white-throated swift, de violet-green swallow, Clark’s nutcracker, raven, western tanager en falcon.

Rock Climbing

De steile wanden aan de noordzijde zijn populair bij ervaren klimmers.

Fietsen

Fietsen is toegestaan op de North Rim Road, maar niet op de trails.

Wandelen

Zie de omschrijvingen van de korte trails in het gedeelte “Bezienswaardigheden”.

Aan de noordzijde van de canyon komt vee voor. Wandelaars moeten de hekken die zij onderweg tegenkomen gesloten houden.

In de canyon zelf zijn geen wandelpaden. Het is wel mogelijk in de canyon af te dalen, maar gezien een dergelijke tocht is erg zwaar en wordt daarom alleen aangeraden aan zeer ervaren hikers. Vooraf moet je toestemming hebben. Permits zijn verkrijgbaar bij het South Rim Visitor Center en bij het North Rim Ranger Station.

Paardrijden

Paardrijden alleen toegestaan op de 8 kilometer lange Deadhorse Trail, aan de noordzijde van het park. Je hebt hiervoor geen permit nodig. Trailers kunnen worden geparkeerd nabij de Kneeling Camel Overlook.

Rafting / Kayaking

De Gunnison River is een gevaarlijke rivier, zelfs zeer ervaren kayakkers komen hier regelmatig in de problemen. Het water is erg koud, zwemmen wordt dan ook afgeraden. Voor alle activiteiten in de canyon zelf is vooraf toestemming nodig.

Black Canyon of the Gunnison National

Voorzieningen

Campings

Er zijn twee campings in het park. De South Rim Campground heeft 88 plaatsen (gedeeltelijk met elektriciteit). Er zijn pit toilets, tafels en grills. Reserveren is niet mogelijk, maar over het algemeen is er ook in het drukste seizoen nog plaats. De North Rim Campground heeft 13 plaatsen, met pit toilets, tafels en grills. Ook voor deze camping is reserveren niet mogelijk. Tijdens de zomermaanden zijn er vaak geen plaatsen meer beschikbaar. Op beide campings is water verkrijgbaar van half mei tot half oktober.Hotels

Er zijn geen hotels in het park aanwezig.

South Rim Visitor Center

Tijdens de zomer is het Visitor Center dagelijks geopend, en tijdens de winter van woensdag tot en met zondag (behalve tijdens feestdagen).

North Rim Ranger Station

Tijdens de zomer is het Ranger Station met tussenpozen geopend, tijdens de winter is het gesloten.

The Rim House

Dit koffiehuis annex giftshop ligt aan de South Rim, bij Pulpit Rock, en is dagelijks geopend van midden mei tot laat in september.

Meer info

  • National Park Service
  • Black Canyon of the Gunnison is op twee na het kleinste Nationale Park in Amerika.
  • Nationaal park sinds: 21 oktober 1999

 

 Black Canyon of the Gunnison – Colorado

Leestijd: 8 min