Bryce Canyon ligt in het zuidwesten van de staat Utah. Bryce Canyon is niet echt een ravijn, maar een serie van vreemdsoortige, natuurlijk gevormde amphitheaters. De wanden daarvan bestaan uit zestig verschillende lagen zand-, kalk- en leisteen. In de amphitheaters staan talloze zeer grillig gevormde rotsformaties in allerlei kleurschakeringen, variërend van wit, pastelroze, vurig oranje en rood tot knalrood. Deze rotspartijen (hoodoos genaamd) zijn door erosie ontstaan.

Het park dankt zijn naam aan de Mormoonse pionier Ebenezer Bryce, die van 1875 tot 1880 aan de voet van Bryce Canyon woonde. In 1924 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park. In vroeger tijden was de Bryce Canyon een nachtmerrie voor veedrijvers; het was ondoenlijk in dit gebied een overzicht over de kudde te behouden.

Bryce Canyon heeft maar één toegang, aan de noordzijde. Rijd via de UT-12, en neem daar de afslag UT-63. Via de UT-63 kom je na 3 mijl (5 km) bij de ingang van het park.

Er loopt één weg van noord naar zuid door het park. De afstand van de ingang tot aan het meest zuidelijke punt bedraagt (enkel): 18 mijl (29 km). Verder zijn er enkele korte zijwegen naar de uitkijkpunten in het Bryce Amphitheater en het Fairyland Point. Maximum snelheid = 35 mijl per uur.

Bryce canyon

Tips voor uw bezoek

 • Alle uitkijkpunten liggen aan dezelfde kant van de weg. Het is daarom het handigst als je eerst helemaal doorrijdt tot het einde van het park, en pas op de terugweg stopt bij de uitkijkpunten. Je kunt dan steeds aan de rechterkant van de weg parkeren.
 • Het mooiste gedeelte van Bryce Canyon ligt helemaal vooraan (het Bryce Amphitheater). Als je weinig tijd hebt, kun je het beste alleen dit gedeelte bezoeken.
 • Trailers mogen alleen het park in als gebruik wordt gemaakt van een van de campings, en mogen ook dan niet verder dan Sunset Campground (ter hoogte van het Bryce Amphi-theater).
 • De uitkijkpunten zijn mooi, maar de beste manier om het park goed te ervaren is een afdaling in de canyon zelf. De trails staan beschreven in dit artikel -> Trials in Bryce Canyon.

 

Scenic Views

Hieronder vindt u een opsomming van de scenic views in Bryce Canyon, van zuid naar noord, afstanden gemeten vanaf de toegang van het park.

 1. Rainbow Point en Yovimpa Point (29 km)

Een zeer weids uitzicht over zuidelijk Utah tot aan het Kaibab Plateau in Arizona (144 km). Bij helder weer zelfs uitzicht tot in New Mexico. Dit zijn de twee hoogst gelegen uitkijkplaatsen van het park.

 1. Black Birch Canyon
 2. Ponderosa Canyon (27 km)

Een goed uitzicht op de veelkleurige hoodoos in de gelijknamige vallei en op het Aquarius Plateau in het noorden.

 1. Agua Canyon (25 km)

Dit is een van de mooiere scenic views, met veel contrasten in licht en kleur. Let op de kleine bomen die boven op een hoodoo staan die bekend is als The Hunter.

 1. Natural Bridge (17 km)

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is dit geen natuurlijke brug maar een boog. Een natuurlijke brug wordt gevormd door stromend water, maar deze boog is gevormd door regen en vorst-erosie. De boog is 29 meter hoog en ruim 16 meter breed.

 1. Farview Point (14 km)

Een weidse uitblik over aangrenzende plateaus en bergen. Het is zelfs mogelijk om in het zuiden het Kaibab Plateau van de Grand Canyon te zien liggen.

 1. Piracy Point

Dit punt is alleen bereikbaar via een korte wandeling vanaf de parkeerplaats van Farview Point.

 1. Swamp Canyon
 2. Het Bryce Amphitheater

(dichtbij de ingang van het park) De vijf uitkijkpunten zijn te bereiken via drie dicht bij elkaar gelegen zijwegen.

9a. Paria View

Kijkt uit over hoodoos in het Amphitheater, die zijn gevormd door de Yellow Creek. In het zuiden zie je de White Cliffs. Je kijkt uit over de Paria River Valley en over het Aquarius Plateau.

9b. Bryce Point

Dit is het hoogste uitkijkpunt langs deze canyon, en het is vooral een goede plek tijdens de zonsopkomst en in de vroege ochtend.

9c. Inspiration Point

Een goed uitzicht op het Bryce Amphitheater en op de rotsformatie Silent City.

9d. Sunset Point

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan je hier de zon niet goed zien ondergaan. Wel heb je hier in de namiddag een goed uitzicht over het Bryce Amphitheater.

9e. Sunrise Point

Een erg goede plek om het Bryce Amphitheater tijdens de zonsopkomst te zien.De veranderingen in de kleurschakeringen zijn dan erg indrukwekkend.

 1. Fairyland Point

Net voorbij de parkgrens (en zelfs nog vóór het Park Entrance Station) begint de één mijl lange Fairyland Road, die leidt naar het Fairyland Point. Een sprookjesachtig mooi amphitheater, Fairyland Canyon genaamd, met uitzicht op de Pink Cliffs. De rotsformatie Boat Mesa heeft de vorm van een boot. In de verte ligt de 2.257 meter hoge rotsformatie Sinking Ship. De Fairyland Road is in de winter en na zonsondergang gesloten.

Bryce canyon

Auto’s & Bussen

Het is toegestaan met de eigen auto het park in te rijden. Tijdens drukke dagen kan het moeilijk zijn vrije parkeerplaatsen te vinden. Tijdens de zomermaanden rijden er gratis bussen in Bryce Canyon. De auto kan worden geparkeerd op een parkeerterrein ongeveer 5 km vóór de ingang van het park (bij de afslag van de UT-12 naar de UT-63). Onderweg wordt gestopt bij hotel Ruby’s Inn, bij Ruby’s Campground, bij het Visitor Center, bij Sunset Campground, en bij de uitkijkpunten van het Bryce Amphitheater. De bussen rijden van 09.00 uur tot 20.00 uur.

Weer

Van oktober tot april kan er sneeuw liggen (gemiddelde sneeuwval is 2,5 meter per jaar).  In de zomer kan het overdag ongeveer 30° C worden, maar het koelt ’s nachts meestal flink af (tot ongeveer 7° C). In de zomer komen onweers-stormen voor.

Accommodatie

Campings

Er zijn twee campings in het park zelf: North Campground en Sunset Campground. Net buiten het park kan je ook twee campings vinden: Ruby’s Inn Campground en Bryce Canyon Pines. Klik hier voor meer informatie over campings.

Hotels

In het park zelf, bij het Bryce Amphitheater, ligt de Bryce Canyon Lodge. Net voor de ingang ligt het Best Western-hotel Ruby’s Inn.

Klik hier voor meer informatie over hotels.Voorzieningen

Visitor Center

Het Bryce Canyon  Visitor Center ligt dichtbij de ingang van het park, en is gedurende de zomermaanden dagelijks geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur. Je vindt hier o.a. een permanente tentoonstelling over de geologische en natuurhistorische achtergronden van het park. Er worden hier ook diapresentaties gegeven. En je kan hier informatie krijgen over de activiteiten die worden georganiseerd, zoals rondwandelingen onder leiding van natuurkenners.

In het Sunrise Nature Center  worden tentoonstellingen gehouden, en kan je terecht voor informatie. Het Sunrise Nature Center is te vinden bij de parkeerplaats van Sunrise Point, en is open tijdens de zomermaanden.Bryce Canyon – Nationaal Park – Utah

Leestijd: 5 min