Crater Lake ligt in het zuidwesten van de staat Oregon. Crater Lake ligt in een caldera, een vulkanisch basin, dat ongeveer 7.700 jaar geleden ontstond toen de 3.660 meter hoge Mount Mazama instortte als gevolg van een vulkanische uitbarsting. Lavastromen sloten de bodem van de caldera af, en er volgde een lange periode van afkoeling. Regen en sneeuw vulden de caldera met diepblauw water. Het meer heeft een diameter van 8 kilometer, en wordt omringd door steile rotswanden die tot 600 meter boven de oppervlakte van het water uitsteken.

Gemiddeld is het meer 457 meter diep. Op één punt bereikt het meer een diepte van 592 meter, en het is daarmee het diepste meer in de Verenigde Staten en het op zes na diepste meer ter wereld. Er zijn geen beken of rivieren die in het meer uitkomen, wel sneeuwt het erg veel in dit gebied (zo’n 1.350 centimeter per jaar). Het water dat uit het meer verdampt wordt dan ook voornamelijk door sneeuw aangevuld. Hierdoor is Crater Lake een van de meest heldere meren ter wereld, en het heeft een prachtige, opvallend diepblauwe kleur. Tijdens de zeer lange winter zijn veel wegen in het park niet begaanbaar, de beste maanden om hier een bezoek te brengen zijn juli, augustus en september.

Crater Lake

De weersomstandigheden in Crater Lake kunnen enorm variëren. In mei en juni kan het zonnig zijn, met temperaturen die oplopen tot 18° C. Maar het kan ook mistig zijn, terwijl het zelfs nog licht kan vriezen.  In de maanden juli, augustus en september heb je het meeste kans op droog en warm weer. Gemiddeld is het dan ongeveer 19° C, met minima van 4° C en maxima van 27° C. ’s Avonds koelt het hard af, ’s nachts kan het licht vriezen. Van juni tot half september komen regelmatig stevige buien voor, die vaak gepaard gaan met onweer en hevige wind.

Vanaf half oktober gaat het sneeuwen. De jaarlijkse sneeuwval bedraagt ruim 13 meter, en de sneeuwhoogte is vaak meer dan 4 meter. Crater Lake is hiermee een van de meest sneeuwrijke gebieden van het noordwesten van Amerika. Van november tot april zijn de wegen slecht tot zeer slecht berijdbaar, en het zicht op het meer is dan minimaal. De omstandigheden voor wintersporters zijn wel ideaal. De temperaturen in de winter variëren van 2° C tot – 7° C. De laatste sneeuwresten zijn meestal pas begin juli verdwenen.

Toegangen

Crater Lake ligt ten westen van de State Highway 97, en ten oosten van de I-5, de weg die van noord naar zuid loopt o.a. tussen Portland (Oregon) en San Francisco (Californië). Het park heeft drie toegangen: in het noorden, het zuiden en het westen.

Noordelijke toegang

Deze toegang is gedurende een groot deel van het jaar gesloten, meestal van midden oktober tot midden juni. Neem vanaf de I-5 ter hoogte van de stad Eugene de State Highway 58 oost, vervolgens de State Highway 97 zuid, en daarna de State Highway 138 west. Of neem vanaf de I-5 ter hoogte van de stad Roseburg de State Highway 138 oost. Je rijdt het park binnen bij het North Entrance Station, de weg sluit enkele kilometers zuidelijker aan op de noordwest zijde van de Rim Drive (de weg die rondom het meer loopt)

Westelijke toegang

Neem vanaf de I-5 ter hoogte van de stad Medford de State Highway 62 noord. Enkele kilometers voorbij de parkgrens kan je linksaf, richting de Rim Drive. Je passeert kort na die afslag het Annie Spring Entrance Station.

Zuidelijke toegang

Neem vanaf de State Highway 97 de afslag State Highway 62 noord (ten noorden van Klamath Falls en ten zuiden van Chiloquin) Enkele kilometers voorbij de parkgrens kan je rechtsaf, richting de Rim Drive. Je passeert kort na die afslag het Annie Spring Entrance Station.

Bezienswaardigheden

State Highway 62 doorsnijdt het zuidwestelijke gedeelte van het park, van de zuidelijke naar de westelijke toegang. Ongeveer halverwege kan je de afslag naar het meer nemen, je passeert dan het Annie Spring Entrance Station. Net voorbij dit Entrance Station ligt Mazama Village, waar de nodige bezoekersfaciliteiten te vinden zijn. Tussen het Entrance Station en de aansluiting van de weg op de Rim Drive, ruim 6 kilometer verder, liggen twee trails,

Annie Creek Canyon Trail

Annie Creek canyon een is een diepe, door water uitgesleten kloof. Je begint de wandeling op een hoogte van 1760 meter, boven het water aan de rand van de canyon. Na ongeveer 1200 meter gaat het pad naar beneden, richting het water, en buigt dan af in noordelijke richting. Op de terugweg loop je ongeveer 1200 meter langs de westelijke oever, daarna klim je weer uit de canyon omhoog.

 • Beginpunt: bij het Amphitheater van de Mazama Campground
 • Lengte: 2,7 kilometer (loop)
 • Duur: 1,5 uur
 • Hoogteverschil: 60 meter
 • Het hele jaar toegankelijk.

 

Crater Lake

Godfrey Glen Trail

Het wandelpad loopt tussen oude bomen, en langs een zijriviertje van Annie Creek. Gedurende enige tijd loop je langs de rand van Annie Creek Canyon, daarna steek je het zijriviertje over en loop je via de zuidelijke oever terug naar het beginpunt. Vier kilometer voorbij het beginpunt van de Godfrey Glen Trail ligt het Steel Information Center. Vanaf hier begint een weg die rondom Crater Lake voert, de 53 kilometer lange Rim Drive.

 • Beginpunt: ongeveer 1 mijl voorbij het Annie Spring Entrance Station
 • Lengte: 1,6 kilometer (loop)
 • Duur: 30 minuten
 • Hoogteverschil: 15 meter
 • Het hele jaar toegankelijk.

 

Castle Crest Wildflower Trail

Deze begint bij het Visitor Center .Het eenvoudig begaanbare pad ligt vlakbij diverse bronnen. Tijdens de zomermaanden zie je hier enorm veel bloemen. Gewoonlijk wordt half april begonnen met het sneeuwvrij maken van de Rim Drive. Tijdens de eerste fase wordt de westzijde sneeuwvrij gemaakt. Omstreeks midden juni wordt de North Entrance door de sneeuwploegen bereikt. Pas rond begin juli is ook de oostelijke zijde van de Rim Drive sneeuwvrij.

Als je de Rim Drive met de klok mee rijdt, dan kom je allereerst bij een korte zijweg die leidt naar Rim Village. Daar liggen een hotel, een cafetaria, een giftshop en het Rim Visitor Center. Vanaf dit Visitor Center leidt een verhard pad naar de Sinnott Memorial Overlook. Vanaf dit ommuurde uitkijkpunt, dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw werd aangelegd, heb je een schitterend uitzicht over Crater Lake. Je bevindt je hier 275 meter boven het water. Er is een klein museum, en rangers geven tijdens de zomermaanden uitleg de geologie en het ontstaan van het meer.

 • Beginpunt: bij het Park Headquarters, aan de overkant van de Rim Drive
 • Lengte: 800 meter (loop)
 • Duur: 30 minuten
 • Hoogteverschil: 30 meter
 • Open van: midden juni tot midden oktober

 

Garfield Peak Trail

Dit is een zware trail naar de top van de 2.456 meter hoge Garfield Peak Je hebt een panoramisch uitzicht over het meer en je kan met name de spookachtig gevormde rots Phantom Ship goed zien. Dit is de oudste rots die boven het wateroppervlak uitsteekt, zo’n 400.000 jaar oud. Phantom Ship steekt 51 meter boven het water uit.

 • Beginpunt: Rim Village
 • Lengte: 5,5 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 tot 3 uur
 • Hoogteverschil: 308 meter

 

Als je de Rim Drive verder volgt kom je nog veel andere uitkijkpunten tegen, soms met borden waarop je informatie aantreft. Ook zijn er veel picknickplaatsen aangelegd. De eerste stopplaats is de plek waar John Wesley Hillman het meer in het jaar 1853 ontdekte, dit uitkijkpunt heet dan ook Discovery Point. Hillman gaf het meer destijds de zeer toepasselijke naam Deep Blue Lake.

In de jaren daarna werd het meer nog diverse malen opnieuw ontdekt, en kreeg het steeds een andere naam. In 1869 kreeg Crater Lake haar huidige naam. Vanaf Discovery Point heb je een goed zicht op Wizard Island Achter dit eiland zie je, aan de rand van de canyon, de 2.453 meter hoge Llao Rock liggen.

Discovery Point Trail

Tijdens deze wandeltocht loop je langs de rand van Crater Lake, parallel aan de Rim Drive.

 • Beginpunt: aan de westzijde van Rim Village Parking Area
 • Eindpunt: Discovery Point (of andersom)
 • Lengte: 2 kilometer (enkel)
 • Duur: 1 uur
 • Hoogteverschil: 30 meter

 

Watchman Peak Trail

Via de noordzijde ga je naar de 2.442 meter hoge top van Watchman Peak, en je moet daarbij meteen al vanaf het begin flink wat hoogteverschil overwinnen. Na ongeveer 1 kilometer passeer je een historische brandwachttoren. Vanaf de top heb je een goed zicht op Wizard Island in het oosten, en Rogue River National Forest in het westen.

 • Beginpunt: ongeveer 10 kilometer voorbij het Steel Information Center
 • Lengte: 2,2 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 1 uur
 • Hoogteverschil: 200 meter

 

Je rijdt verder naar de noordzijde van het meer. Daarbij passeer je North Junction, de plek waar de weg vanuit de noordelijke ingang aansluit op de Rim Drive. Ruim 7 kilometer voorbij North Junction ligt de parkeerplaats voor de Cleetwood Cove Trail. Dit is het enige wandelpad dat naar beneden gaat, naar het water.

Cleetwood Cove Trail

Via een pad met diverse switchbacks (bochten) ga je omlaag richting het water. Dit is de enige mogelijkheid om in het park te kunnen zwemmen, vissen of om aan een boottocht deel te nemen. Je kan alleen via hetzelfde pad weer omhoog, dit betreft een zware klim die wordt vergeleken met het via een trap omhoog gaan in een gebouw van 65 verdiepingen. Er is nergens water verkrijgbaar. Wel zijn er toiletten bij het begin en bij het einde van de trail.

 • Lengte: 3,5 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 uur (heen en terug)
 • Hoogteverschil: ruim 200 meter
 • Open van eind juni tot midden oktober

 

Bij het water is het vaak aanmerkelijk minder warm dan boven aan de rand van de krater. Er wordt dan ook aangeraden warmere kleding mee te nemen, als je via de Cleetwood Cove Trail naar beneden gaat. Tijdens de zomermaanden kan je met een boot het meer opgaan, reserveren is niet mogelijk. Je kan dan eventueel Wizard Island te bezoeken.

Wizard Island

Terwijl – na de implosie van Mount Mazama – de caldera zich vulde met water, stroomde nog steeds lava in de krater. Aan de westzijde van het meer heeft zich hierdoor een eiland gevormd. De uit vulkanisch gesteente gevormde kegel steekt 233 meter boven het wateroppervlak uit, en wordt omringd door zwarte blokken lava. Op de top van de kegel bevindt zich een kleine krater, met een omtrek van 90 meter en een diepte van 27 meter.

Tijdens de wintermaanden wordt deze krater gevuld door sneeuw. Omdat de vorm van de kegel doet denken aan een tovenaarshoed, heeft het eiland de naam Wizard Island gekregen. De omstandigheden voor dierlijk en plantaardig leven op het eiland zijn moeilijk: het is er droog en rotsachtig, tijdens de zomermaanden schijnt de zon hier fel en tijdens de winter ligt het eiland onder een dikke pak sneeuw. Alleen de meest geharde dier- en plantensoorten kunnen hier overleven. Een van de meest markante diersoorten is de ‘garter snake’, dit is een slang die op het vasteland opvallende rode strepen heeft, maar die zich hier op Wizard Island heeft aangepast: de slang is nu volkomen zwart en is vrijwel onzichtbaar voor roofvogels.

Tijdens de zomer kan je – vanuit Cleetwood Cove – met de boot naar het eiland. De tocht duurt (enkel) ongeveer 40 minuten. Overnachten is niet mogelijk, je zal dus dezelfde dag weer terug moeten varen. Houdt daarbij rekening met wachttijden, de boten die teruggaan naar Cleetwood Cove hebben niet altijd voldoende plaats. Als de weersomstandigheden verslechteren worden de op het eiland aanwezige toeristen gewaarschuwd door middel van een hoorn. Je dient dan onmiddellijk naar de aanlegsteiger terug te keren. Op het eiland is een pittoilet aanwezig.

Wizard Island Summit Trail

Omdat je je hier binnen in de caldera bevindt, krijg je een heel ander beeld van de omgeving dan vanaf de diverse uitkijkplaatsen aan de rand.

 • Beginpunt: bij de aanlegsteiger van Wizard Island
 • Lengte: 2,9 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 uur (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 233 meter
 • Toegankelijk van midden juli tot begin september

 

Fumerole Bay Trail

Voorbij de parkeerplaats van de Cleetwood Cove Trail buigt de Rim Drive af in zuidoostelijke richting. Deze wandeling gaat naar de ondiepe Fumerole Bay aan de westzijde van het eiland.

 • Beginpunt: bij de aanlegsteiger van Wizard Island
 • Lengte: ruim 2 kilometer (heen en terug)
 • Toegankelijk van midden juli tot begin september

 

Op het meest oostelijke punt van de Rim Drive ligt aan de linkerkant van de weg het beginpunt van de Mount Scott Trail

Mount Scott is 2.721 meter hoog, en is daarmee het hoogste punt in het park. In het begin is de wandeling naar de top van deze piek nog niet zwaar, het pad stijgt dan nog maar licht. Maar na ongeveer een kilometer moet je flink gaan klimmen, langs de westzijde van de piek. Via switchbacks (bochten) bereik je uiteindelijk het hoogste punt, waar een brandwachttoren staat. Je hebt uitzicht over het meer, over de oostzijde van het park en over Klamath Basin.

 • Beginpunt: 22 kilometer ten oosten van Park Headquarters
 • Lengte: 8 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 3 uur
 • Hoogteverschil: 457 meter
 • Open van midden juli tot begin september

 

Een van de mooiste uitkijkpunten is Cloudcap Overlook. Dit punt ligt aan het einde van een zijweg van de Rim Drive, vlak bij het beginpunt van de Mount Scott Trail. Je bevindt je hier op een hoogte van 2.427 meter. Bij het uitkijkpunt staan enkele markante bomen, de Whitebark Pines, die door de bijna constant harde wind op dit punt vreemd vervormd zijn. Het is een van de weinige boomsoorten die onder zulke omstandigheden kan overleven.

Via dezelfde weg ga je terug naar de Rim Drive, die nu in zuidwestelijke richting verder gaat. Bij Kerr Notch bevindt zich een uitkijkpunt vanwaar je de eerder genoemde rotsformatie Phantom Ship in het meer kan zien liggen. Bij Kerr Notch begint een 10 kilometer lange zijweg door een vallei naar de zuidwest hoek van het park Aan het einde van die weg staan de vreemd gevormde Pinnacles, de overblijfselen van as-stromen. Terwijl deze asstromen de vallei vulden, ontstonden openingen in het aardoppervlak waardoor vulkanisch materiaal naar buiten kwam. Hierdoor zijn de Pinnacles gevormd, die vaak van binnen hol zijn.

Het laatste belangrijke uitkijkpunt voordat je terug bent bij het Steel Information Center heet Sun Notch. Je bereikt dit punt na een korte wandeling.

Sun Notch Viewpoint Trail

Vanaf het uitkijkpunt heb je een erg goed uitzicht over het meer en Phantom Ship.De trail is kort, maar vergt wel wat inspanning. Een gedeelte van het pad loopt langs vrij diepe afgronden.

 • Beginpunt: 6,5 kilometer ten oosten van Park Headquarters
 • Lengte: 800 meter (loop)
 • Duur: 20 minuten
 • Hoogteverschil: 35 meter
 • Open van midden juli tot midden oktober

 

Activiteiten

Fietsen

Fietsen is toegestaan op de verharde wegen. De enige onverharde weg waar fietsen wordt toegestaan, is 13 kilometer lange eenrichtingsweg Grayback Drive, die vanuit Lost Creek Campground in westelijke richting gaat en uitkomt op de Rim Drive, tussen het Steel Information Center en Sun Notch Viewpoint. De route rondom het meer is vanwege de hoogteverschillen en vanwege de grote hoogte behoorlijk zwaar. Helmen zijn verplicht.

Wandelen

De Pacific Crest Trail loopt van de Mexicaanse tot aan de Canadese grens. Ruim 50 kilometer van deze trail loopt door Crater Lake National Park.

Scuba Diving

Het is toegestaan in het meer te duiken van half juni tot half september (afhankelijk van de weersomstandigheden). Vooraf moet elke duiker persoonlijk een (gratis) permit afhalen bij het Canfield Building in het Park Headquarters. Je moet dan aantonen dat je voldoende duikervaring hebt.

De enige toegang tot het meer is via de Cleetwood Cove Trail, duikers moeten al hun apparatuur te voet via dit pad naar beneden brengen. Je kan duiken vanaf Cleetwood Cove Dock, of vanaf Wizard Island (alleen per boot bereikbaar).

Wintersport

Dankzij de vele sneeuwval zijn in Crater Lake National Park veel ski-trails aanwezig.

Accommodatie

Campings

Mazama Village Campground
 • Open van midden juni tot begin oktober, 198 plaatsen.
 • Reserveren is niet mogelijk, maar meestal zijn er wel voldoende plaatsen beschikbaar.
 • Er is water aanwezig, en er zijn flush toilets. Ook heeft de camping een wasserette en douches.
Lost Creek Campground
 • Open van midden juli tot midden september, 16 plaatsen (alleen voor tenten).
 • Deze camping ligt 5 kilometer ten zuiden van de Rim Drive aan de Pinnacles Road. Er is water aanwezig, en er zijn flush toilets.

Het is toegestaan om (gratis) in de backcountry te overnachten. Je moet wel vooraf een permit aanvragen bij een van de Visitor Centers.

Hotels

Mazama Village Motor Inn
 • Open van midden mei tot september en heeft 40 kamers
 • Dit hotel ligt 11 kilometer ten zuiden van het meer.
Crater Lake Lodge
 • Open van midden mei tot midden oktober, en heeft 71 kamers.
 • Vanuit het hotel heb je uitzicht op het meer. Het is nodig om ruim van te voren te reserveren.

 

Meer info

 • De drukste maanden zijn juli en augustus
 • Grootte: 741 vierkante kilometer
 • Nationaal park sinds: 22 mei 1902
 • National Park Service


Crater Lake Nationaal Park – Oregon, een Vulkanisch hoogtepunt!

Leestijd: 12 min