Saguaro National Park dankt z’n naam aan de gigantische veelarmige saguaro-cactus, die voornamelijk in de Sonaran Desert voorkomt. Het park bestaat uit twee gebieden, die ongeveer 58 kilometer van elkaar verwijderd liggen. De beide gebieden van Saguaro National Park liggen in het zuidoosten van de staat Arizona, ten oosten en ten westen van de stad Tucson.

Een indrukwekkend uitzicht op een bos volwassen saguaro’s, met de mooie Rincon Mountains als achtergrond, vind je in het Rincon Mountain District ten oosten van de stad Tucson. Behalve de saguaro komen in het park ook veel andere woestijnplanten en dieren voor. In het westelijke deel van het park, het Tucson Mountain District, is een openluchtmuseum waar je veel informatie over de flora en fauna vindt.

Saguaro National Park

De beste periode om Saguaro National Park te bezoeken is van oktober tot en met april, als de temperaturen overdag rond de 20º C liggen, en ’s nachts tot iets onder het vriespunt kunnen komen. De warmste periode is van mei tot en met september. Het is dan gemiddeld bijna 40º C. Ook dan koelt het ’s nachts flink af, vooral in de hoger gelegen Rincon Mountains. Twee keer per jaar komt een regenseizoen voor. Er zijn korte maar wel zeer heftige onweersbuien van juli tot september. En van januari tot maart komen lichte regenbuien voor. Verder is het hier altijd zonnig.

Toegangen

Saguaro National Park is te bereiken via de I-10, die door Tucson heenloopt. Er staan borden langs de I-10 die aangeven welke afslag je kan nemen. Saguaro East ligt aan de Old Spanish Trail, en Saguaro West ligt aan de Kinney Road. Saguaro West is ook bereikbaar via exit 242 of exit 246, ten noordwesten van Tucson.Het park is dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. Op kerstdag is het park gesloten.

De Saguaro-cactus

De veelarmige saguaro-cactus is het symbool van de staat Arizona. Het is de grootste en een van de langzaamst groeiende van alle cactussoorten. Op een leeftijd van 50 jaar is de cactus nog maar 2 meter hoog. Als hij rond de 75 is, vertakt hij zich voor de eerste keer, hij kan wel 40 ‘armen’ krijgen. De saguaro bereikt zijn volle lengte als hij ongeveer 150 jaar oud is.

Ze kunnen wel 15 meter hoog worden en 200 jaar oud worden.De saguaro groeit voornamelijk is de Sonaran Desert, een van de warmste en droogste gebieden van Amerika. In de zomer is het wordt het al gauw 40º Celcius, en in de meeste jaren valt er minder dan 30 cm neerslag. Soms is het het maanden achtereen droog. De planten en dieren die hier leven, hebben zich aan deze omstandigheden aangepast.Volwassen planten wegen tot 8 ton, vooral omdat ze ontzettend veel water kunnen vasthouden. Het wortelstelsel van een saguaro spreidt zich in alle richtingen tot 30 meter uit, en ligt maar 5 centimeter onder de oppervlakte. Na een regenbui kan de cactus zoveel water opzuigen, dat hij er twee jaar op kan teren.

De meest populaire periode om het park te bezoeken, is eind april, mei en juni. Aan de saguaro bloeien dan vele tientallen witte bloemen, die ’s nachts opengaan en die enkele uren na zonsopgang verwelken. Dit herhaalt zich dan gedurende ongeveer vier weken. De zoete nectar in de bloemen trekt veel vliegende dieren aan, die zo voor de bestuiving zorgen.In juni en juli wordt de rode vrucht die aan de saguaro groeit rijp. Ook dit fruit trekt veel dieren aan, zoals coyotes, vossen en eekhoorns. De Tohono O’odham Indianen slaan de vruchten met lange stokken van de cactussen, ze maken er jam, siroop en wijn van.De saguaro biedt onderdak aan insecten, vogels, zoogdieren en reptielen. Spechten en uilen maken gaten in de stam om hun nest te bouwen.

De plant dekt de wond af met litteken-weefsel, zodat er permanente holen ontstaan. Deze goed geïsoleerde holen zorgen voor koelte in de zomer, en voor warmte in de winter.Tot voor kort was het aantal saguaro’s dat voortijdig doodging groter dan de groei van nieuwe cactussen. Biologen wijten deze terugval aan de strenge winters, en aan het feit dat mensen hun vee in de saguaro-bossen hebben laten grazen. Ook vandalisme speelt een rol. Het grazen wordt niet langer toegestaan, sinds enkele jaren gaat het weer veel beter met de groei van de jonge cactussen.

Het Rincon Mountain District (Saguaro East)

Dit gedeelte van het park bevat een al wat ouder wordend saguaro-bos aan de voet van de mooie Rincon Mountains. Hier vind je ook veel andere planten en dieren. Slechts een heel klein gedeelte van het park is met de auto bereikbaar.Bij het Visitor Center begint de 13 kilometer lange Cactus Forest Drive. Via deze verharde eenrichtingsweg ga je door het hart van een groot saguaro-bos. In het begin rijd je in noordelijke richting. De weg buigt naar het oosten af, je kan daar via een korte onverharde weg nog verder naar het noorden, tot aan de picknickplaats Mica View. Kort voorbij de afslag naar Mica View ligt een kort wandelpad:

 Desert Ecology Trail

Langs het pad staan borden waarop wordt uitgelegd hoe planten en dieren met de beperkte waterhoeveelheid in dit gebied omgaan.

  • Lengte: 400 meter (loop)

 

De weg kruist de Cactus Forest Trail, en buigt dan af naar het zuiden. Op het meest zuidelijke punt gaat een korte, verharde zijweg naar de Javelina Picnic Area. Dichtbij deze picknickplaats begint de Freeman Homestead Trail.

 Freeman Homestead Trail

Langs het pad staan borden waarop het moderne Tucson wordt vergeleken met het vroegere Tucson. Ook wordt informatie gegeven over het wonen in de woestijn laat in de 19e en vroeg in de 20e eeuw.

  •  Lengte: 1600 meter (loop)

 

Voor de tweede keer kruist de weg de Cactus Forest Trail. Op het laatste gedeelte tot aan het Visitor Center is er sprake van tweerichtingsverkeer.

 Cactus Forest Trail

Deze trail begint (of eindigt) in het noordwesten van het park, je kan er vanuit Tucson naar toe rijden via de Broadway Boulevard. Als je naar het zuiden loopt, kom je eerst bij de Mica View Picnic Area. Vervolgens kruis je tweemaal de Cactus Forest Drive. Uiteindelijk kom je uit in het zuidwesten van het park, aan de Freeman Road. De wandeltocht gaat door een massief, dicht saguaro-bos. Het 4 kilometer lange gedeelte dat binnen de Cactus Forest Drive valt, is ook toegankelijk voor mountain bikers en ruiters.

  • Lengte: bijna 10 kilometer (enkel)

 

Er zijn in dit gebied nog veel andere wandelmogelijkheden, de totale lengte van de wandelpaden bedraagt meer dan 200 kilometer. Veel van de trails kruisen elkaar, zodat je zelf korte of lange tochten kunt plannen. Op de meeste trails worden ook ruiters toegelaten. De langere trails gaan tot aan de voet van de Rincon Mountains. Het backcountry gedeelte wordt niet erg druk bezocht.

Het Tucson Mountain District (Saguaro West)

Dit gedeelte van Saguaro National Park is het kleinste van de twee. Ook hier kan je kiezen voor een scenic drive door een saguaro-bos, of voor het lopen van een of meer trails.Het Red Hills Visitor Center ligt aan de toegangsweg Kinney Road. In dit Visitor Center vind je een tentoonstelling en ook veel brochures, boeken ed. Rangers organiseren diverse activiteiten, vooral van december tot april. Bij het Visitor Center kan je een korte wandeling maken, de Cactus Garden Trail. Er staan daar diverse woestijnplanten tentoongesteld. Ongeveer anderhalve kilometer voorbij het Visitor Center ligt, aan de linkerkant van de weg, het begin van de Desert Discovery Nature Trail.

Saguaro National Park

 Desert Discovery Nature Trail

Dit is een zeer geschikte wandeling, zelfs op erg warme dagen, om kennis te maken met het park. Er staan borden die informatie geven over de flora en fauna van de Sonoran Desert.

  • Lengte: 800 meter (loop)

 

Aan het einde van de Kinney Road begint de bijna tien kilometer lange Scenic Bajada Loop Drive, over de goed begaanbare onverharde Hohokam Road. Op een klein gedeelte van deze weg geldt eenrichtingverkeer, je kan daarom het beste rechtsom rijden. Neem daarvoor de eerste afslag rechts. Vanaf de Hohokam Road leidt een kort pad linksaf naar de Sus Picnic Area. Een klein stuk verder begint rechts de Hugh Norris Trail.

Hugh Norris Trail

Deze zware trail gaat dwars door het meest dichte saguaro-bos van het park, en eindigt bij de 1.429 meter hoge Wasson Peak, het hoogste punt van de Tucson Mountains. Het wandelpad kruist de Sendero Esperanzo Trail, die van noord naar zuid loopt.

  • Lengte: 15,8 kilometer (heen en terug)
  • Hoogteverschil: 640 meter

 

Een klein stukje verder aan de linkerkant van de weg begint de Valley View Overlook Trail (Lengte: 2,5 kilometer (heen en terug)) Tijdens de wandeling passeer je twee zanderige rivierbeddingen, en aan het eind klim je een stukje omhoog. Je hebt dan een schitterend uitzicht over de bergen, de woestijn en de saguaro’s.

Oude rotstekeningen

De Golden Gate Road is een zijweg van de Hohokam Road. Via deze onverharde weg kan je het park aan de noordzijde verlaten. Je kan ook via de Hohokam Road verder rijden, voor het vervolg van de Scenic Bajada Loop Drive. Op een paar honderd meter afstand van de Signal Hill Picnic Area kan je enkele oude rotstekeningen zien. De Scenic Drive eindigt bij de verharde Sandario Road, die van noord naar zuid door het westelijke gedeelte van het park loopt. Je kan vandaar ook weer terugrijden via de Kinney Road.

Openluchtmuseum

Net ten zuiden van het park, aan een korte zijweg van de Kinney Road, ligt het Arizona – Sonora Desert Museum. In dit openluchtmuseum zijn de natuurlijke leefomgevingen van veel diersoorten nagebouwd. Je kan hier op een veilige manier kennismaken met ratelslangen, zwarte weduwen (spinnen), schorpioenen, en vele andere diersoorten. Ook aan de plantenwereld wordt veel aandacht besteed. Het museum is het hele jaar geopend.

Voorzieningen

Er zijn geen campings in Saguaro National Park. Je kan wel op zes aangewezen plaatsen in het backcountry gebied van het Rincon Mountain District (Saguaro East) kamperen, hiervoor heb je een (gratis) permit nodig.In Saguaro East zijn twee picknickplaatsen en in Saguaro West zijn er vijf. Op elk van deze plaatsen tref je picknicktafels, fire grills en pit toilets aan. Er is geen water verkrijgbaar. De beide Visitor Centers zijn dagelijks geopend van 8.30 uur tot 17.00 uur. Verder zijn er geen voorzieningen in het park aanwezig.

 

Meer infoSaguaro National Park – Bekijk de gigantische veelarmige saguaro-cactus!

Leestijd: 8 min