De Cuyahoga River is 90 mijl lang, maar doordat de rivier erg bochtig is liggen begin- en eindpunt slechts 30 mijl van elkaar verwijderd. “Ka-ih-ogh-ha”, zo noemden de Indianen de rivier, op z’n Engels vertaald als: “Crooked” (gebogen, verdraaid). De rivier wordt omringd door golvende heuvels, bossen en open gebieden. Gehuchten met historische huizen en schuren ademen de sfeer van het verleden. Van de totale 90 mijl van de rivier, vallen er 22 binnen het nationale park.

Het gebied rondom de rivier wordt al 12.000 jaar door mensen bewoond. De Cuyahoga River was een belangrijke transportader voor de Indianen. In de 17e eeuw arriveerden de Europeanen, op wie de vallei een sterke aantrekkingskracht had. In 1827 werd het Ohio & Erie Canal geopend. Dit kanaal ligt tussen Cleveland en Akron, en het verving de Cuyahoga River als belangrijkste transportader. Mede dankzij een omstreeks 1860 aangelegde spoorweg kenden de steden rondom de Cuyahoga Valley een sterke commerciële en industriële groei, en de Cuyahoga Valley kreeg meer en meer een recreatieve functie.

Cuyahoga Valley – Ohio

Weer

Het weer in Noord-Ohio kent vier duidelijke seizoenen: koude winters met veel bewolking, en soms met sneeuw; een regenachtige lente met oplopende temperaturen; vrij hete en vochtige zomers, met regelmatig onweersbuien; en daarna weer een koele herfst.

Gemiddeld valt er ongeveer 90 centimeter neerslag per jaar, in de vorm van regen en sneeuw. De hoeveelheid neerslag kan per jaar echter wel sterk variëren.

De maximum temperaturen liggen meestal rond de 30° C, al komen er ook uitschieters voor van richting de 40° C

Cuyahoga Valley

In de jaren ’60 van de vorige eeuw maakten een aantal inwoners zich sterk voor het behoud van het gebied, dat door de verstedelijking opgeslokt dreigde te worden. In 1974 werd een deel van de Cuyahoga Valley als Recreational Area toegevoegd aan het National Park System, en in 2000 kreeg het de status van Nationaal Park. Cuyahoga Valley National Park ligt in het noordoosten van de staat Ohio, tussen de steden Cleveland en Akron

Het park kan worden bereikt via diverse grotere wegen, waaronder de Interstate 77, de Interstate 271, de Interstate 80 (= de Ohio Turnpike) en State Route 8.

Ohio & Erie Canal Towpath trial

Dit is het belangrijkste pad dat door het nationale park loopt. Vanaf de Towpath Trail kan je veel van de natuurlijke en historische bezienswaardigheden in het park bereiken, en er zijn diverse andere trails die de Towpath Trail kruisen.

Het Towpath Trail volgt de historische route van The Ohio & Erie Canal. Voordat dit kanaal werd aangelegd was Ohio nog voornamelijk een wildernis waar reizen moeilijk was, en waar boeren hun gewassen vrijwel niet op markten konden aanbieden. Het kanaal werd gebouwd tussen 1825 en 1832, en het werd een belangrijke transportroute van Cleveland, aan Lake Erie, naar Portsmouth, aan de Ohio River. Het kanaal opende voor Ohio de weg naar het oosten van de USA.

Je kan nu wandelen, joggen, fietsen of paardrijden over hetzelfde pad waar vroeger de muilezels liepen die de kanaalboten vooruit trokken. Onderweg zie je nog talrijke herinneringen aan dit verleden, zoals de sluizen. Je hebt ook volop de gelegenheid om te genieten van de mooie bosgebieden en velden die rondom het pad liggen.

De totale lengte van het pad is 19,5 mijl. Het beginpunt ligt in het noorden, bij Lock 39 (sluis 39) aan de Rockside Road. Onderweg kom je de allerlei bezienswaardigheden tegen.

Cuyahoga Valley – Ohio

Sluizen

Het hoogteverschil tussen Cleveland en Akron bedraagt 120 meter, en er waren 44 sluizen nodig om dit verschil te overbruggen. Lock 39, aan het begin van de Towpath Trail, is in gebruik geweest van 1827 tot 1913, de boten werden hier bijna 3 meter omhoog of omlaag ‘geschud’. Verder naar het zuiden tref je de sluizen 38 tot en met 24 aan. Bij elk van de sluizen staat een bord waarop oa. informatie over de werking ervan wordt gegeven.

Historische gebouwen

Net buiten de noordgrens van het park staat Zimmerman’s Tavern. Dit was een populaire stop voor kanaalreizigers in de 19 e eeuw. De taverne stond bekend om z’n rumoerige sfeer, de bemanningen van de boten raakten hier regelmatig met elkaar in gevecht. Het gebouw stond oorspronkelijk aan de oostzijde van het kanaal, maar later is het verplaatst naar de westzijde, waar het is gerestaureerd en uitgebreid.

Hell’s Half Acre dateert uit het eind van de jaren ’20 van de 19 e eeuw. Het is in gebruik geweest als taverne, als winkel en als woning. Het gebouw staat vlak bij The Canal Visitor Center Trailhead. Alexander’s Mill werd gebouwd in 1855. Deze watermolen is nog tot 1970 in gebruik geweest. Het is de laatst overgebleven molen in Cuyahoga Valley.

The Frazee House werd gebouwd tijdens de jaren 1825 en 1826, gelijktijdig met het noordelijke deel van the Ohio & Erie Canal. Het is een mooi voorbeeld van een vroeg Federal-style Western Reserve Home. In dit museum tref je een tentoonstelling aan over architectuur, constructie technieken, en de Frazee familie. The Frazee House ligt aan de Canal Road, 3,5 mijl ten zuiden van Rockside Road. Het museum is alleen open tijdens de weekenden van de maanden juni, juli en augustus.

Boston is het oudste plaatsje in Summit County. Het werd in 1806 gesticht door James Stanford, en in de jaren daarna vestigden zich hier veel mensen die met het kanaal van doen hadden (botenbouwers, bemanningsleden). Tegen 1850 was het een vrij grote plaats, met een fabriek, een brouwerij, enkele molens, diverse winkels en dokken. Omstreeks 1900 organiseerde de Akron Bag Company activiteiten op de Cuyahoga River vanuit Boston, er werden toen rondom Main Street veel huizen gebouwd voor Poolse immigranten. Daarna is het plaatsje vrijwel onveranderd gebleven.

The Boston Store is gebouwd in 1836, en is in gebruik geweest als opslagplaats, winkel, postkantoor en verzamelplaats. Het gebouw huisvest nu een museum met informatie over de bouw van kanaalboten. Het museum aan de Boston Mills Road, ongeveer 150 meter ten oosten van de Riverview Road. In de maanden juni, juli en augustus is het museum dagelijks geopend. Tijdens de overige maanden is het vaak gedurende een deel van de week gesloten.

Peninsula is een historische plaats in het centrum van het park. Je vindt hier art galleries, antiekwinkels, restaurants, een fietsverhuurzaak, en het Cuyahoga Valley Scenic Railroad Depot. Het plaatsje heeft z’n naam te danken aan het feit dat hier door een grote bocht in de rivier een soort schiereiland (Peninsula) werd gevormd. Die bocht bestaat niet meer, molenaars hebben de waterloop veranderd omdat zij een groter hoogteverschil in het water nodig hadden, waardoor meer waterkracht kon worden opgewekt.

Overige bezienswaardigheden

Mile Markers zijn kleine stenen monumenten langs the Towpath Trail geven de afstanden vanaf de haven in Cleveland. De afstanden zijn nu niet meer helemaal correct, als gevolg van veranderingen in de positie van de trail door erosie van de rivier. In het park tref je Mile Markers 11 tot en met 30 aan.In het jaar 1786 hebben drie missionarissen, samen met 100 Indiaanse volgelingen, de eerste Europeese vestiging in dit gebied gebouwd.

Zij noemden het plaatsje Pilgerruh, wat Pilgrim’s Rest betekent. Pilgerruh is minder dan een jaar bewoond geweest. Het is niet bekend wat de exacte locatie van het plaatsje is geweest, wel bestaat er nog een plattegrond die destijds is getekend door John Heckewelder, een van de drie missionarissen. Een kopie van deze plattegrond staat langs de Towpath Trail, 0,7 mijl ten zuiden van Lock 39.

In Cuyahoga Valley hebben vier aquaducten gestaan. Daarvan is er slechts één bewaard gebleven, Tinker’s Creek Aqueduct, een halve mijl ten zuiden van het Canal Visitor Center. Dit aquaduct werd gebouwd in 1905 op dezelfde plaats waar ook in 1827 en 1845 aquaducten hebben gestaan. Van de constructie uit 1845 kan je hier een illustratie bezichtigen.

State Route 82 loopt van oost naar west door Cuyahoga Valley, en de weg gaat over de rivier via de Brecksville/Northfield high-level Bridge. Deze brug, die werd gebouwd in 1930 en 1931, ligt ruim 40 meter boven het water en wordt vermeld in het National Register of Historic Places en in de Ohio Historic Bridge Inventory.

De oudste metalen brug in het park is de Station Road Bridge , die werd gebouwd in 1881. In 1992 is deze zeldzame brug helemaal gedemonteerd en naar New York gebracht, voor een uitgebreide restauratie.

Stumpy Basin is een wijde plaats waar kanaalboten konden keren, of waar ze tijdens een winterpauze konden blijven liggen. In de winter werden in dit basin ijsblokken verzameld, die werden bewaard om op een later tijdstip te kunnen gebruiken. Stumpy Basin is nu biologisch gezien een belangrijke, maar ook kwetsbare plek, waar een groot aantal verschillende planten groeien. Om te voorkomen dat de planten worden beschadigd, mogen bezoekers hier alleen gebruik maken van een houten voetpad.

Ongeveer 1 mijl ten zuiden van het Hunt Farm Visitor Center ligt de Beaver Marsh. Vroeger kwamen in dit gebied veel bevers voor, maar op gegeven moment waren ze bijna uitgestorven.Sinds 1980 groeit hun aantal weer. Je kan de door bevers gebouwde dam Beaver Marsh bezichtigen vanaf een houten voetpad. Behalve bevers tref je hier veel planten aan, en ook andere dieren zoals muskrat, eenden, kikkers, schildpadden en een grote variëteit aan vissen en insecten.In het zuiden van het park heeft ooit het plaatsje Niles gelegen. Later werd de naam veranderd in Botzum . Het kanaal en de spoorweg brachten hier echter niet de economische voorspoed die andere plaatsen wel ondervonden, en het plaatsje is geleidelijk aan helemaal verdwenen. Op een informatiebord kan je nog een historische foto uit 1875 zien.

Activiteiten

Wandelen

In totaal zijn er meer dan 125 mijl aan wandelpaden in het park aanwezig. Het belangrijkste wandelpad, de Ohio & Erie Towpath Trail, wordt hierboven uitgebreid beschreven.

De  Buckeye Trail is een wandelpad van 1300 mijl lengte, dat door heel de staat Ohio heen loopt. 34 mijl daarvan loopt door Cuyahoga Valley National Park.

Scenic Driving

De CanalWay Ohia National Scenic Byway is een 110 mijl lange autoroute. Je rijdt door mooie natuurgebieden, en je komt culturele bezienswaardigheden en recreatiegebieden tegen. Een deel van deze route loopt door Cuyahoga Valley National Park. Langs de route liggen talrijke beginpunten naar Towpath Trailheads en naar Scenic Railroad passenger stations.

Cuyahoga Valley Scenic Railroad

Deze spoorbaan loopt parallel aan de Ohio & Erie Towpath Trail. Bezoekers kunnen tegen betaling gebruik maken van deze toeristische trein, met comfortabele wagons (met airco), die zijn gebouwd in 1939 en 1940. In het park zijn diverse stations aanwezig.

Musea

The Boston Store is gebouwd in 1836, en is in gebruik geweest als opslagplaats, winkel, postkantoor en verzamelplaats. Het gebouw huisvest nu een museum met informatie over de bouw van kanaalboten. Het museum ligt in het plaatsje Boston aan de Boston Mills Road, ongeveer 150 meter ten oosten van de Riverview Road.

In de maanden juni, juli en augustus is het museum dagelijks geopend. Tijdens de overige maanden is het vaak gedurende een deel van de week gesloten.The Frazee House werd gebouwd tijdens de jaren 1825 en 1826, gelijktijdig met het noordelijke deel van the Ohio & Erie Canal. Het is een mooi voorbeeld van een vroeg Federal-style Western Reserve Home. In dit museum tref je een tentoonstelling aan over architectuur, constructie technieken, en de Frazee familie.The Frazee House ligt aan de Canal Road, 3,5 mijl ten zuiden van Rockside Road.

Het museum is alleen open tijdens de weekenden van de maanden juni, juli en augustus.Hale Farm & Village , in het zuidwesten van het park, wordt beheerd door de Western Reserve Historical Society. Een van de vroegste pioniers, Jonathan Hale, bouwde in 1826 een boerderij. Daar tegenover staan diverse andere historische gebouwen. Pottenbakkers, smeden, spinners, wevers, kaarsenmakers en glasblazers demonstreren hier de oude vakmanschappen van de vroege 19 e eeuw. Gekostumeerde mensen vertellen over de verschillende gebruiken en leefstijlen. Hale Farm & Village ligt aan Oak Hill Road, een zijweg van Ira Road. Informeer vooraf wanneer dit museum geopend is.

Muziek en theater

Tijdens de zomer worden in het Blossom Music Center avondconcerten gegeven. Soms zijn het klassieke concerten, soms gaat het om jazz of popmuziek. The Cleveland Orchestra presenteert hier een variëteit aan programma’s. In het amphitheater, dat bestaat uit gras, biedt plaats aan 15.000 mensen. Het muziekcentrum ligt in het zuidwesten van het park, aan een zijweg van de Steels Corner Road.Het Porthouse Theatre , dat vlakbij het Blossom Music Center ligt, is het eigendom van Kent State University. In de zomer worden hier stukken van Shakespeare opgevoerd, en ook Broadway musicals, opera en drama.

Fietsen

Er zijn drie belangrijke fietsroutes in en rondom het park.

De Ohio & Erie Canal Towpath Trail (19,5 mijl)

Een kort zijpad nabij Indigo Lake gaat naar Hale Farm & Village.

Je kan een fietstocht combineren met een treinrit. Tijdens de zogenaamde “Bike and Hike Rides” worden fietsen gratis vervoerd (alleen in april, mei en juni).

De Metro Parks’ Hike & Bike Trail.

Deze route loopt aan de oostzijde van het park. Er is een verbindingspad (de Holzhauer Road) tussen deze trail en de Ohio & Erie Canal Towpath Trail, dat begint ten zuiden van het Station Road Bridge Trailhead en ten noorden van Red Lock Trailhead.

De Brecksville Reservation All Purpose Trail

Deze bestaat uit twee delen van 2,9 en 4,5 mijl lang, in het westen van het park.

Op alle overige trails is fietsen verboden. Je kan fietsen huren bij  Century Cycles in Peninsula.

Wintersport

Het Kendall Lake Winter Sports Center ligt aan de Truxell Road tussen Akron-Cleveland Road en Akron-Peninsula Roads (dicht bij het Happy Days Visitor Center). In deze omgeving kan je sleeën, cross-country skiën, schaatsen, sneeuwschoen-tochten maken en ijsvissen.Je kan ook skiën en snowboarden in het  Boston Mills / Brandywine Ski Resort , nabij Boston.

Vissen

Op veel plaatsen in het park mag worden gevist. Het consumeren van gevangen vis wordt afgeraden, in verband met de slechte kwaliteit van het water. In alle gebieden wordt ‘catch and release fishing’ aangemoedigd, om de vispopulatie in stand te kunnen houden.

Paardrijden

Er zijn diverse korte en lange paden in het park die toegankelijk zijn voor ruiters. Er worden in het park geen paarden verhuurd.

Accommodatie

Er zijn geen campings in het park. Wel zijn er twee hotels: Inn at Brandywine Falls is gebouwd in 1848, en wordt vermeld in het National Register of Historic Places. Dit kleine hotel (6 kamers) ligt aan de oostzijde van het park, nabij Interstate 271. Elke kamer heeft een heel eigen ambiance. Cuyahoga Valley Stanford Hostel is historisch farmhouse. Het werd omstreeks 1830 gebouwd door een van eerste kolonisten, George Stanford. Het gebouw werd gerestaureerd in 1978, en is sinds 1986 in gebruik als hotel. Ook het Stanford Hostel wordt vermeld in het National Register of Historic Places . Er is een slaapzaal met 30 bedden, en er is 1 privékamer. Het hostel ligt aan de Stanford Road, ten noorden van Boston.

Visitor Centers

Alle Visitor Centers zijn gesloten op Thanksgiving Day, kerstdag en nieuwjaarsdag.De openingstijden van alle Centra zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Canal Visitor Center

Het Canal Visitor Center ligt aan de Canal Road, 1,5 mijl ten zuiden van Rockside Road. Het is het hele jaar door dagelijks geopend. Neem vanaf de I-77 de afslag Rockside Road, neem na 1 mijl de afslag Canal Road, het Visitor Center ligt 1,5 mijl verder aan de rechterkant.

In het Visitor Center is een permanente tentoonstelling gehuisvest over 12.000 jaar historie van de vallei en het Ohio & Erie Canal. Vroeger werd het gebouw gebruikt voor passagiers die moesten wachten bij Sluis 39. In de zomer worden bij de sluis demonstraties verzorgd door vrijwilligers in historische kostuums. Op verzoek worden een 20 minuten durende diashow en een 30 minuten durende videofilm over het Ohio & Erie Canal vertoond.

Happy Days Visitor

Het Happy Days Visitor Center ligt aan State Route 303 in Boston Heights, 2 mijl ten oosten van Peninsula en 1 mijl ten westen van State Route 8. Het is het hele jaar geopend van woensdag tot en met zondag. Neem vanaf State Route 8 de afslag State Route 303 West. Het Visitor Center ligt 1 mijl verder aan de linkerkant.

Het Visitor Center werd gebouwd in 1938 en 1939 door the Civilian Conservation Corps, als een kamp voor de kinderen uit Akron.

Je kan hier concerten, lezingen, toneelstukken en door Rangers geleide activiteiten bijwonen. In het Travel Planning Center kan je gebruik maken van een gratis Internetverbinding waarmee je National Park vakanties kunt plannen. Op verzoek wordt een 20 minuten durende diashow over het park vertoond.

Hunt Farm Visitor Information Center

Het Hunt Farm Visitor Information Center ligt aan de Bolanz Road tussen Riverview Road en Akron-Peninsula Road. In juni, juli en augustus is het Information Center dagelijks geopend, tijdens de overige maanden kan je alleen tijdens de weekenden terecht.

Dit is een typerend voorbeeld van de kleine familieboerderijen die aan het einde van de 19 e eeuw over de Cuyahoga Valley waren verspreid. Je treft hier een tentoonstelling aan over de landbouwgeschiedenis. Dankzij de nabijheid van de Ohio & Erie Canal Towpath Trail, is deze plek een goed beginpunt voor wandelingen en fietstochten.

Peninsula Depot

Het Peninsula Depot kan worden bereikt door vanaf de kruising van de Akron-Peninsula Road en State Route 303 de borden naar de Cuyahoga Valley Scenic Railroad te volgen. Het Peninsula Depot is in september alleen tijdens de weekenden geopend, in oktober alleen van woensdag tot en met zondag, en in november en december weer alleen tijdens de weekenden. Het Peninsula Depot bevindt zich op een plaats waar vroeger een trein depot stond.

Meer info

Cuyahoga Valley – Ohio

Leestijd: 12 min