Elk jaar bezoeken ongeveer 300.000 mensen het Visitor Center op het vasteland, in Ventura. In het gebied rondom de eilanden komen – per boot – ongeveer 60.000 bezoekers per jaar. Op de eilanden zelf is het – met 30.000 bezoekers per jaar – erg rustig. Voor de kust van zuidelijk Californië liggen acht eilanden. Vijf van die eilanden vormen samen Channel Islands National Park, De vier meest noordelijk gelegen eilanden zijn San Miguel, Santa Rosa, Santa Cruz en Anacapa. Ze behoren alle vier tot het Nationale Park. De vier zuidelijke eilanden zijn San Nicolas, Santa Barbara, Santa Catalina en San Clemente. Hiervan behoort alleen het kleine Santa Barbara tot het Nationale Park.

De eilanden liggen in een gebied tussen het vasteland en de diepe oceaan, dat The Continental Shelf wordt genoemd. De zeebodem is hier samengesteld uit kloven, plateaus, steile wanden en diepe basins. Dankzij deze gevarieerde topografie – ondiep of diep, glad of ruw, verwarmd door de zon of juist heel donker – hebben zich hier een groot aantal soorten planten en dieren kunnen ontwikkelen.

Channel Islands

Unieke natuur

De eilanden zijn nooit met het vasteland verbonden geweest, waardoor veel van de planten uniek zijn, ze komen nergens anders ter wereld voor. In het water varieert het dierenleven van microscopisch klein plankton, tot de bedreigde blue whale, het grootste dier ter wereld. Dankzij de geïsoleerde ligging is Channel Island National Park nog maar nauwelijks ontwikkeld, waardoor het voor bezoekers een erg boeiende plek is om de natuur te onderzoeken.

Het klimaat op de eilanden is vrij mild, er zijn door het jaar heen geen grote temperatuurverschillen. Wel waait het vaak erg hard, en kan het regelmatig mistig zijn. De beste weersomstandigheden komen meestal voor in de herfst, het is dan vaak zonnig en het waait dan minder vaak

Op weg naar de eilanden!

Twee maatschappijen organiseren boottochten naar de vijf eilanden. Boottochten vanuit de kustplaatsen Ventura en Oxnard worden verzorgd door Island Packers. Boottochten vanuit Santa Barbara worden verzorgd door Truth Aquatics. Channel Islands Aviation organiseert vluchten naar Santa Rosa Island. De vluchten vertrekken vanuit Santa Barbara en vanuit Camarillo. Je kan dagtrips maken, waarbij je gedurende enkele uren één eiland bezoekt, maar je kan ook kiezen voor meerdaagse trips, waarbij je eventueel diverse eilanden kan aandoen. Voor overnachtingen ben je dan aangewezen op de primitieve campings die op de eilanden aanwezig zijn.

Anacapa Island

Anacapa Island bestaat uit drie kleine eilanden, West, Middle en East Anapaca, die onderling alleen per boot bereikbaar zijn. De eilanden zijn samen 5 mijl lang, en een kwart mijl breed. Van de vijf Channel Islands ligt Anacapa het dichtst bij het vasteland, op 11 mijl ten zuidwesten van de stad Oxnard en 14 mijl ten zuiden van Ventura. De naam Anacapa is afgeleid van de Indiaanse naam ‘Eneepah’, wat ‘het eiland van misleiding’ of ‘luchtspiegeling’ betekent. Dit omdat de drie eilanden in de zomerse mist van vorm lijken te veranderen.

Watererosie heeft hier voor hoge, steile rotskliffen gezorgd, met grotten en natuurlijke bruggen. De 12 meter hoge Arch Rock (op East Anacapa) is het symbool van de Channel Islands. West Anacapa Island is het grootste van de drie; het bestaat uit twee kleine toppen waarvan de hoogste 283 meter boven de zeespiegel uitsteekt. East en Middle Anacapa Island bestaan vooral uit golvend heuvelland. Vanwege de afwezigheid van natuurlijke vijanden leven er vele duizenden vogels op Anacapa Island, zo vind je hier de grootste kolonie van Western Gulls (zeemeeuwen) ter wereld. De rotsachtige kust is een perfecte broedplaats voor zeeleeuwen en zeehonden.

Op West Anacapa broedt een grote kolonie van de bedreigde California brown pelican. Om deze vogel te beschermen, is het grootste deel van dit eiland voor het publiek gesloten. Alleen het strand Frenchy’s Cove is toegankelijk. Dit is een zogenaamde ‘tidepool area’, waar je een rijke variatie aan zee-anemonen, zee-egels, mosselen en veel andere dieren en planten aantreft. Er wordt jaarlijks een beperkt aantal trips naar Frenchy’s Cove georganiseerd. Ook op Middle Anacapa komen maar nauwelijks toeristen, dit eiland mag alleen onder begeleiding van een ranger worden bezocht.

East Anacapa is een ideale plek om te zwemmen, te snorkelen, te duiken en te kayaken. Er is een primitieve camping, waardoor het eiland geschikt is voor korte meerdaagse trips. In de zomermaanden organiseren de rangers bij Landing Cove onderwater video programma’s. Bezoekers kunnen dan op grote monitoren de duiktocht van de rangers volgen, en ze kunnen gelijktijdig met hen communiceren. De videofilm is ook in het Visitor Center op het vasteland te zien.

Er zijn twee korte trails aangelegd. De 800 meter lange Lighthouse Trail gaat naar de laatste permanente vuurtoren die aan de westkust werd gebouwd, in 1937. Er zijn hier ook nog enkele andere gebouwen te zien. De 2500 meter lange Inspiration Point Trail biedt gedurende de hele tocht erg mooie uitzichten. Je komt ook dicht bij Cathedral Cove, een erg goede plek om zeeleeuwen en zeehonden te kijken. De vegetatie is het mooist tijdens de lente, tijdens de andere seizoen is het vaak wat kleurloos. Op East Anacapa Island zijn een Visitor Center, een museum, een primitieve camping en toiletten aanwezig.

Santa Cruz Island

Met een lengte van 24 mijl en een kustlijn van 77 mijl lang, is Santa Cruz het grootste van de acht Channel Islands. Het eiland ligt op 19 mijl van Ventura. Er zijn twee bergketens, met daartussen een vallei. De kustlijn heeft steile kliffen, gigantische zeegrotten, en ook zandstranden. De variëteit in flora en fauna is enorm, zo zijn er meer dan 600 plantensoorten waarvan er acht nergens anders ter wereld voorkomen. Ook de vogelsoort “Island Scrub Jay” is uniek.Het westelijke deel, dat zo’n 76% van de oppervlakte van het eiland beslaat, wordt beheerd door The Nature Conservatory, een internationale organisatie ter bescherming van planten en dieren.

Aan de noordwestelijke kust ligt Painted Cave, een van de grootste en diepste zeegrotten ter wereld. Ook vind je in West Santa Cruz het hoogste punt van de Channel Islands. Diablo Peak (ook Devil’s Peak genaamd) is 730 meter hoog. Je mag dit deel van het eiland alleen met een vergunning of onder begeleiding bezoeken. Vooral de 6,5 kilometer lange trail (heen en terug) van Prisoner’s Harbor naar Pelican Bay is erg mooi. Overnachten is in West Santa Cruz niet toegestaan.

Channel Islands

Het oostelijke deel, de overige 24% van het eiland, wordt beheerd door de National Park Service. In het noorden, op de grens van East en West Santa Cruz, ligt Prisoners Harbor. In het noordoosten ligt Scorpion Beach, en in het zuidoosten ligt Smugglers Cove.Er is een 40 plaatsen tellende schaduwrijke camping (Scorpion Campground) in het noordoosten, je moet echter wel je kampeerspullen te voet van de haven naar de camping brengen. Dit is een afstand van 800 meter. Op het eiland is niets te koop, kampeerders moeten dus zelf alles meenemen. Er is wel drinkwater aanwezig. Ook zijn er pit toilets.

Er is ook een primitieve camping met vier groepplaatsen (Del Norte Campsite) aan de noordzijde van het eiland. Deze camping is alleen bereikbaar na een wandeltocht van 3,5 mijl door een aantal canyons en over enkele heuvelruggen. Het is mogelijk van hieruit in één dag naar de 11 mijl verder naar het oosten gelegen Scorpion Campground te lopen. Del Norte Campsite heeft een pit-style toilet, er is geen water verkrijgbaar.

Op West Santa Cruz zijn geen bezoekersfaciliteiten aanwezig. Op East Santa Cruz liggen de twee eerdergenoemde campings. Er zijn toiletten aanwezig bij Prisoners Harbor, bij Scorpion Beach en bij Smugglers Cove. Bij Scorpion Beach is een rangerstation. Alleen hier is water verkrijgbaar.

Dagtrip

Je kan ook een dagtrip naar het eiland maken. Hieronder noemen we enkele wandelingen waaruit je dan kan kiezen (alle afstanden zijn heen en terug).

 Vanaf Scorpion Beach
 • naar Scorpion Ranch, gebouwen uit het einde van de 19e eeuw (800 meter)
 • naar Cavern Point, met onderweg geweldig uitzicht over de oceaan (ruim 3 kilometer)
 • naar Potato Harbor Overlook, ook met erg mooie oceaan-uitzichten (6,5 kilometer)
 • de Scorpion Canyon Island Jay Hike, een vrij zware trail naar Scorpion Canyon, waar je de unieke vogelsoort
 • Island Scrub Jay kan zien (5 tot 7 km, afhankelijk van de gekozen route)
 • naar Scorpion Bluffs, met mooie oceaan-uitzichten (ruim 3 kilometer)

 

Vanaf Smugglers Cove
 • naar Smugglers Canyon, een vrij zware trail voor mensen die geïnteresseerd zijn in de vegetatie (ruim 3 km)
 • naar Yellowbanks, deze wandeling gaat naar een uitkijkpunt (5 km)
 • naar San Pedro Point, ook deze wandeling gaat naar een uitkijkpunt (6,4 km)

 

Santa Rosa Island

Santa Rosa is het op één na grootste eiland. Het heeft een oppervlakte van 213 vierkante kilometer, en het ligt 40 mijl ten westen van Ventura. Het eiland heeft veel met gras overdekte heuvels, steile canyons, rotsachtige kusten en zandstranden. Er zijn diverse zeer zeldzame planten te vinden (zes ervan komen nergens anders ter wereld voor). De voornaamste diersoorten zijn de island fox, de spotted skunk en de deer mouse. En natuurlijk zijn ook hier veel zeeleeuwen, zeehonden en allerlei vogelsoorten.

Hoewel het eiland al sinds mei 1980 tot het Nationale Park behoort, is de National Park Service pas sinds december 1986 de eigenaar. De voormalige eigenaar heeft nog tot het jaar 2011 toestemming om op het eiland te jagen. Het eiland is geliefd bij archeologen, omdat er vele overblijfselen van menselijke bewoning gevonden zijn. Zo zijn hier de botten gevonden van een vrouw, die ongeveer 13.000 jaar geleden geleefd heeft. Dit zijn de oudste menselijke resten die ooit in Noord-Amerika zijn gevonden. De archeologische vondsten worden beschermd. Bezoekers kunnen hier ook de bewijzen van meer recente bewoning zien, tot ongeveer het jaar 1820 woonden hier de Chumash Indianen, later kwamen Europese ontdekkingsreizigers, jagers, Chinese vissers, Spaanse missionarissen Mexicaanse en Amerikaanse ranchers en Amerikaanse militairen.

Populaire activiteiten zijn hiking, kayakken, vissen, Scuba diving, snorkelen, surfen, varen, en wildlife watching. Onder begeleiding van een ranger kan je de tidepools aan de kust verkennen en Lobo Canyon bezoeken. Er is een primitieve camping in het noorden van het eiland. Vanaf die camping kan je o.a. de volgende wandelingen maken:

 • naar Water Canyon Beach, via een erg mooi wit zandstrand (ruim 3 km, geen geschikte wandeling bij harde wind)
 • naar Water Canyon, een vrij zware wandeling via een rivierbedding en dierenpaden, door een mooie canyon met inheemse vegetatie. Er is hier altijd water aanwezig (9,6 kilometer of langer)
 • naar Torrey Pines, een spectaculaire maar wel vrij zware wandeling naar een van de meest zeldzame boomsoorten ter wereld (8 kilometer).

 

Santa Rosa is het enige Channel Island waar backcountry camping is toegestaan. De National Park Service waarschuwt echter wel, dat de omstandigheden (zowel betreffende het terrein als het weer) vaak erg moeilijk zijn. Van deze mogelijkheid wordt vrijwel alleen gebruikt gemaakt door ervaren hikers en kayakkers. Het wordt dringend aangeraden vooraf een topografische en/of nautische kaart te kopen. In verband met de bescherming van het dierenleven zijn sommige delen van het eiland enkele maanden per jaar voor het publiek geopend. Bij de camping is een Ranger station aanwezig. Er zijn hier ook toiletten.

San Miguel Island

Het meest westelijke eiland, het kleine San Miguel Island, ligt op 55 mijl van Ventura. Het eiland heeft een oppervlakte van 38 vierkante kilometer, en een kustlijn van 43 kilometer. Vanwege de afstand organiseert Island Packers alleen meerdaagse tochten, eventueel gecombineerd met een of meer andere eilanden.Het vaak extreme weer – meestal waait het erg hard op dit eiland – heeft bijgedragen aan een onherbergzaam maar wel indrukwekkend mooi landschap. Het eiland bestaat hoofdzakelijk uit een plateau op ongeveer 150 meter hoogte, met twee ronde heuvels van 240 meter hoog.

Tot het jaar 1875 hebben ranchers hier veel schapen laten grazen, waardoor het landschap flink is aangetast. Maar de schapen zijn hier niet meer toegestaan, en de natuur heeft zich weer hersteld. Je treft hier een grote variëteit aan planten aan. San Miguel is wereldwijd bekend vanwege de enorme aantallen zeeleeuwen en zeehonden die hier broeden. Tijdens de wintermaanden kunnen aan de westelijke kustlijn rondom Point Bennett wel 50.000 van deze dieren voorkomen. Je mag dit gedeelte van het eiland alleen onder begeleiding van een ranger bezoeken, trek dan wel een hele dag uit voor deze 24 kilometer lange tocht (heen en terug). Andere dieren die op het eiland voorkomen zijn de island fox (alleen bekend op de Channel Islands) en de deer mice. En natuurlijk zijn er talrijke vogels. In de wateren rondom San Miguel kan je dolfijnen zien en, in het goede seizoen, de gray whales, de killer whales en de blue whales.

Net als op Santa Rosa Island worden op San Miguel veel archeologische vondsten gedaan. Er zijn bewijzen van menselijke bewoning van 11.600 jaar geleden. Er is een primitieve camping met 9 plaatsen op 1 mijl afstand van de aanlegplaats van de boten. Er is een rangerstation, en daar zijn ook toiletten aanwezig.

Wandeltochten San Miguel

Het beoefenen van watersporten kan gevaarlijk zijn, in verband met de vaak harde wind. Het wordt daarom aangeraden dat alleen ervaren mensen zich bezighouden met duiken, kayakken ed. De wandelmogelijkheden op het eiland zijn beperkt, de meeste trails zijn alleen toegankelijk onder begeleiding van een ranger (informeer vooraf of hiervoor een ranger aanwezig is). Enkele wandeltochten zijn (afstanden heen en terug):

 • naar Cuyler Harbor Beach, een eenvoudige wandeling naar een erg mooi 3 kilometer lang wit zandstrand (niet geschikt bij harde wind)
 • naar Lester Ranch Site, een korte maar vanwege een steile klim wel zware wandeling. Je ziet een spectaculaire canyon, mooie vegetatie en enkele watervallen (in natte jaren). Je komt uit bij het uitkijkpunt Cabrillo’s Monument en bij de historische Lester Ranch. (ruim 3 kilometer)
 • naar Caliche Forest, een zware tocht, alleen onder begeleiding (8 kilometer)
 • naar Cardwell Point, een redelijk zware tocht naar het oosten van het eiland, alleen onder begeleiding (bijna 10 kilometer)
 • naar Lester Point, een redelijk zware tocht naar een mooi uitkijkpunt waar het meestal erg hard waait, alleen onder begeleiding (8 kilometer)

 

Santa barbara Island

Het kleinste van de Channel Islands ligt ver van de vier andere eilanden verwijderd, op 38 mijl afstand van San Pedro. Het eiland heeft een oppervlakte van slechts 2,6 vierkante kilometer.Het eiland is driehoekig van vorm, en is ontstaan door vulkanische activiteit onder water. De kustlijn bestaat uit steile kliffen, er zijn geen stranden. Bij een eerste aanblik lijkt het eiland niet zo interessant, maar als je het nader gaat onderzoeken ontdek je een rijk planten- en dierenleven. Zo zijn er drie landvogels die alleen op dit eiland voorkomen. Helaas kwam de bescherming door de National Park Service te laat voor een vierde vogelsoort, de song sparrow, die in 1960 is uitgestorven.

Op dit eiland komt een van de grootste kolonies voor van de vogelsoort Xantus’ murrelets.Santa Barbara is een ideaal eiland om te zwemmen, snorkelen, duiken en kayakken. In het water bij Landing Cove kan je zeesterren, spiny sea urchins en orange garibaldi fish zien.

Er is een primitieve camping met 8 plaatsen op een halve mijl afstand van de aanlegplaats van de boten. Er is een visitor center, en daar zijn ook toiletten aanwezig. Op de eilanden zelf zijn geen winkels, restaurants ed. aanwezig. Wel zijn er rangerstations en primitieve campings op elk eiland.

Het Lagomarsino Visitor Center ligt in de kustplaats Ventura, op het vasteland. Het is dagelijks geopend (behalve op Thanksgiving en Kerstmis) van 08.30 tot 17.00 uur. In dit Visitor Center vind je een tentoonstelling over tidepools, drie-dimensionale modellen van de vijf eilanden en een auditorium waar regelmatig een 25 minuten durende film wordt vertoond. Er is een picknickplaats van waaruit je uitkijkt op Ventura Harbor. En vanuit een toren kan je met telescopen naar de eilanden kijken.

Wandelpaden Santa Barbara Island

Voor wandelaars zijn er wandelpaden met een totale lengte van ongeveer 10 kilometer aangelegd. Je kan kiezen uit de volgende drie tochten:

 • naar Arch Point, in het goede seizoen bloeien hier veel bloemen (3,2 kilometer)
 • naar Elephant Seal Cove, een vrij zware trail naar een steile klif van waar je zeeolifanten en zeeleeuwen kan zien (8 kilometer)
 • naar Sea Lion Rookery, naar een uitkijkpunt vanwaar je zeeleeuwen kan zien (6,4 kilometer)

 

Meer Info

 • Grootte: 1.009 vierkante kilometer, waarvan de helft onder water
 • Nationaal park sinds: 5 maart 1980
 • National Park Service


Channel Islands – Californië – Een unieke natuur!

Leestijd: 12 min