Donald J. Trump werd in 2016 verkozen tot de 45e president in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Maar volgens een kleine stad genaamd Plattsburg in Missouri zijn er misschien wel 46 presidenten geweest. Op een plakkaat op het standbeeld van senator David Rice Atchison valt te lezen: “David Rice Atchison, 1807-1886, President of the U.S. [for] one day.

Alvast als waarschuwing vooraf: veel Amerikanen zien dit verhaal als een broodje aap verhaal. Maar het blijft een fantastisch verhaal.

 


David Rice Atchison

Atchison was een midden 19e -eeuwse democratische senator voor de staat Missouri (1843 – 1855) In zijn tijd als senator is hij 13 maal door zijn collega’s verkozen tot President Pro Tempore. In die tijd zat de vice-president de sessies van het Senaat voor. In zijn afwezigheid nam de President Pro Tempore de taken over.

In de 19e eeuw was de President Pro Tempore nog de tweede in lijn van opvolging mocht er iets met de president gebeuren (direct na de vice president dus.) Nu is dat, door de Presidential Succession Act uit 1947, de derde in de lijn. De speaker of the House of Representatives is direct na de vice president de tweede in lijn.

David Rice Atchison

4 maart

Tot de jaren 30 van de vorige eeuw begonnen alle presidentiële termijnen, en die van senatoren en afgevaardigden, op 4 maart. Maar dat zorgde in het jaar 1849 voor een probleem. 4 maart viel toen namelijk op een zondag. De net verkozen president Zachary Taylor wilde niet op de dag van god beëdigd worden en schoof zijn inauguratie door naar maandag 5 maart.

Maar wie was dan van 4 maart 12:00 uur tot 5 maart 12:00 uur 1849 de president van de Verenigde Staten. De termijnen van de president en vice president voor Taylor (James K. Polk & George M. Dallas) eindigde op 4 maart. Maar Zachary Taylor en zijn vice president, Millard Fillmore, begonnen niet aan hun termijn. Om de lijn van opvolgingen in stand te houden, David Atchison was op dat moment President Pro Tempore, claimen de supporters van Atchison dat hij voor 24 uur de president van de Verenigde Staten was.

Het verhaal rammelt

Spijtig voor David Rice Atchison zijn er aantal dingen die tegen de claim in gaan. Zijn termijn in het senaat eindigt namelijk ook op 4 maart. Volgens de grondwet is het ook niet nodig dat een president-elect de eed af hoeft te leggen om ‘In office’ te zijn, alleen “to execute the powers”. Atchison zelf heeft ook nooit een eed afgelegd dus kan ook hij niet de president zijn.

Zelf claimde David Rice Atchison echter nooit dat hij de president was. In September 1872 vertelde hij aan een reporter van de Plattsburg Lever: “It was in this way: Polk went out of office on March 3, 1849, on Saturday at 12 noon. The next day, the 4th, occurring on Sunday, Gen. Taylor was not inaugurated. He was not inaugurated till Monday, the 5th, at 12 noon. It was then canvassed among Senators whether there was an interregnum (a time during which a country lacks a government). It was plain that there was either an interregnum or I was the President of the United States being chairman of the Senate, having succeeded Judge Mangum of North Carolina. The judge waked me up at 3 o’clock in the morning and said jocularly that as I was President of the United States he wanted me to appoint him as secretary of state. I made no pretense to the office, but if I was entitled in it I had one boast to make, that not a woman or a child shed a tear on account of my removing any one from office during my incumbency of the place. A great many such questions are liable to arise under our form of government.”

Toch maar 45 president

Atchison stierf op 26 januari 1886 in Gower, Missouri op 78-jarige leeftijd. Hij ligt begraven op Greenlaw Cemetry in Plattsburg, Missouri. Op zijn grafsteen valt ook te lezen: “President of the United States for One Day.

Waar het plaatsje Plattsburg de “One day president” dus blijft eren zijn er veel historici die het verhaal weerleggen en ook de geschiedenis blijft maar 45 president aangeven (tot nu toe) en Atchison maakt daar geen deel van uit. Maar voor het verhaal, en David Rice Atchison vond het ook leuk om daar wel in mee te gaan, kan er gezegd worden dat zijn “presidency” de “honest administration this country ever had” was.

Liam Toll

Liam Toll

Medewerker Politiek

Geïnfecteerd met het Amerikavirus door zijn vader Antal Toll, tevens columnist voor USA4ALL, interesseert Liam zich in alles wat met de Verenigde Staten te maken heeft. Van Amerikaanse politiek tot sport en van geschiedenis tot reizen. Liam is freelance journalist en student aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Dat alles bij hem om Amerika draait is ook te zien aan zijn sport, Liam is honkballer en speelt daarbij meerdere posities. In 2018 ging hij voor het eerst naar Amerika, samen met zijn vader liep hij toen rond in New York City. Een jaar later is daar een trip naar St. Louis, MO voor zijn studie journalistiek, waar nog een productie uit voort vloeide, bijgekomen. Liam ambieert een toekomst als correspondent in de Verenigde Staten.David Rice Atchison: president voor één dag!

Leestijd: 5 min