De staat Florida die ook wel de Sunshine State wordt genoemd, heeft een totale oppervlakte van 151.670 vierkante kilometer. Florida  is ingesloten door de Atlantische Oceaan aan de oostkant, aan de westkant is de Golf van Mexico de buurman, het noorden van de staat grenst aan de staten Georgia en Alabama en als laatste komen de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico samen aan de zuidgrens van de staat. De staat is in haar geheel laagvlakte en wordt doorsneden door rivieren. In het zuiden van  de staat liggen de temperaturen enkele graden hoger dan in de rest van de staat maar in geheel Florida spreekt men over een tropisch of subtropisch klimaat. Het gehele jaar door gaat de staat gebukt onder de zon en de daarbij behorende temperaturen.

Florida - Ron Jon

De staat kan soms last hebben van regen en nog wat vaker van orkanen afkomstig uit het Caribische gebied. In de winter kan in het subtropische gedeelte wat sneeuw vallen maar in het tropische deel absoluut niet. De staat telt niet minder dan 165 rivieren en meer dan 30.000 meren waarvan het Okeechobee meer het grootste is. De staat telt dertien miljoen inwoners en het jaarlijkse aantal toeristen ligt drie maal zo hoog. In de winter zijn hotelovernachtingen het duurst en is reserveren niet onverstandig. Ook in de zomer is reserveren aan te raden maar de prijzen zijn dan in ieder geval wat gunstiger. De hoofdstad van Florida is Tallahassee. Miami, Jacksonville, Fort Lauderdale, Tampa, St. Petersburg en Orlando zijn naast de hoofdstad de grootste steden van de staat. U vind in Florida ook het kleinste postkantoor van Amerika!

Biscayne National Park

Biscayne National Park is één van de grootste kustreservaten die door de National Park Service worden beheerd. Het park bestaat voor het overgrote deel uit water met daarin koraalriffen. Ook liggen binnen de grenzen van het park tweeëndertig onbewoonde eilandjes die bijna aan elkaar vastliggen en daardoor op een snoer van noord naar zuid lijken. In 1980 kreeg dit gebied de status van National Park. Voor deze periode was het vanaf 1969 een National Monument. De oppervlakte van het park is 711 vierkante kilometers. Als men van plan is de koraalriffen te bezoeken kan dit niet zonder boot. Er is een rondvaartboot die plaats biedt aan enkele gasten en die een rondleiding verzorgt in dit gebied.

In het park wordt u de mogelijkheid geboden om te zien hoe het koraalrif ontstaat. Een koraalrif bestaat uit kalkstenen skeletten van een oneindige variatie van ongewervelde en onbeschermde dieren die zich beschermen door zichzelf te voorzien van een kalklaag. Vaak wordt gedacht dat koraalriffen planten zijn maar niets is minder waar. Het zijn organismen die zich kunnen voortplanten door knopvorming en vertakking. Dit is ook de reden waarom hun kalkhuisjes aan elkaar groeien en uiteindelijk koraalriffen vormen. De riffen in het park liggen over het algemeen niet dieper dan 12 meter onder het water. Veel vissen, planten en zeedieren overleven hier vanwege het feit dat het koraalrif hen voorziet van voedsel. Verder biedt het rif bescherming aan de vissen en zijn er ook geschikte plaatsen waar hun jongen kans hebben te overleven.

Dry Tortugas National Park

Dit park ligt in de Golf van Mexico op ongeveer 115 km ten westen van het stadje Key West in zuidelijk Florida. Het park is alleen per boot of watervliegtuig te bereiken. Het park bestaat uit zeven koraaleilandjes. Deze koraaleilandjes, bekend onder de naam Keys, worden gezamenlijk Dry Tortugas genoemd. Het groepje eilandjes werd ontdekt in 1513 door de Spaanse ontdekkingsreiziger Ponce de Leon. Hij gaf de eilandjes de naam Las Tortugas (de schildpadden) vanwege het grote aantal schildpadden dat er was gehuisvest. Uiteindelijk werden de eilanden Dry Tortugas genoemd omdat er geen drinkwater aanwezig is. In 1825 werd er op Garden Key een vuurtoren gebouwd vanwege de gevaarlijke rotsachtige ondiepten en zandbanken. De nu nog steeds werkende vuurtoren werd in 1861 verhuisd naar Loggerhead Key.

In 1846 begon men op Garden Key met de bouw van een fort vanwege de strategische positie. Fort Jefferson werd echter nooit gebruikt voor oorlogsdoeleinden en deed tijdens de Amerikaanse burgeroorlog dienst als Militaire Gevangenis. Hier werden bijvoorbeeld de samenzweerders van de moordaanslag op president Abraham Lincoln vastgehouden. De cellen van deze samenzweerders zijn in het fort te bezichtigen. In 1874 werd Fort Jefferson in zijn geheel ontruimd en in 1908 kreeg het gebied een beschermde status om de zeezwaluwen voor uitsterven te behoeden. In 1992 werd het gebied National Park. Daarvoor heette het Fort Jefferson National Monument.

Everglades National Park

Dit waarschijnlijk bekendste, subtropische National Park is een ongerepte wildernis op de zuidwestpunt van Florida. Het park kreeg de status in 1947 en beslaat een oppervlakte van 5663 vierkante kilometer. Het gebied is uniek te noemen vanwege de uitgestrekte gebieden van zoet en brak water, mangrovebossen, kreken, rivieren, baaien en vlakten bedekt met groene moerasgrassen. Waar de naam Everglades vandaan komt is volstrekt onduidelijk. Er wordt gesproken van het feit dat dit gebied op vroegere kaarten werd aangegeven als River Glades.

Latere kaarten zouden de naam Everglades aangeven. De bezoeker die hier voor het eerst komt zal zich in de eerste instantie afvragen waaraan het gebied zijn bekendheid dankt. Het zijn de kleine bijzonderheden die de Everglades maken tot wat ze zijn. Kleine bezienswaardigheden, geuren en geluiden, een vissende reiger of een in de zon liggende alligator. De bijzonderheden van dit park zijn dan ook niet vanuit de auto te bezichtigen. Wil men iets zien van dit park dan zal de enige mogelijkheid het verkennen via het water en/of bospaden zijn. Vrijwel het gehele jaar heerst in het park hetzelfde klimaat met wel twee kenmerkende verschillen, namelijk de natte zomers en droge winters. Wel betekent dit dat het park het gehele jaar druk wordt bezocht.

Everglades National Park

Vanaf eind mei tot eind oktober brengen zware stormen heftige regenbuien. Het warme, vochtige klimaat zorgt voor een overvloed aan insecten. Deze zijn overigens een belangrijke schakel in de voedselketen. In de zomer is de waterstand in het park nogal hoog waardoor men geen grote groepen vogels en andere dieren zal aantreffen. Desalniettemin bieden de zomermaanden toch heel wat moois: stille wateren, prachtige zonsondergangen en mooie vegetatie. Het winterseizoen is perfect met weinig insecten en lekker zacht weer. Door de gedaalde waterstand verzamelen diverse dieren zich rond drinkplaatsen en kan men zonder problemen dit fenomeen bezichtigen.

Wildlife

Het park heeft een naam als het gaat om het aantal vogelsoorten dat in het park is gesignaleerd. Er zijn namelijk meer dan driehonderd verschillende soorten. Tot de met uitsterven bedreigde diersoorten die men in het park kan aantreffen behoren de poema, de bruine pelikaan, de groene zeeschildpad, de slechtvalk, de Amerikaanse krokodil en de zeekoe. De Amerikaanse alligator is één van de bekendste wildlife inwoners van het park. Door de stropers die in de huiden van de Alligator een winstgevende zaak zagen is het aantal Alligators behoorlijk in aantal verminderd. Maar door de beschermde status die de dieren nu genieten groeit het aantal weer gestaag. Met een bezoekje aan Shark Valley kunt u oog in oog komen te staan met een alligator!

De vlag van Florida

Florida

Extra informatie
Staatsbloem Orange blossom
Staatsboom Palmetto palm
Staatsvogel Mockingbird
Staatsinsect Zebra longwing butterfly

Staatsleus Florida: The Sunshine State

Lid van de unie sinds: 3 maart 1845Florida – The Sunshine State – Staatsinformatie

Leestijd: 6 min