Everglades National Park is de grootste subtropische wildernis van de Verenigde Staten. Everglades National Park ligt in de zuidwestelijke punt van de staat Florida. In feite is het een 150 kilometer brede rivier, die ontspringt in het stroomgebied van de Kissimmee River, ten zuiden van Orlando. De rivier is slechts een paar centimeter diep, en wordt op veel plaatsen bedekt door groene moerasgrassen. Hieraan heeft het ook de bijnaam “River of Grass” te danken. Benedenstrooms, in de schaduw van het grootste mangrovebos ter wereld, vermengt het zoete water zich met het zoute water van de Golf van Mexico en Florida Bay. Het park bevat ook een deel van Florida Bay, en een deel van het eilanden-gebied dat bekend staat als Ten Thousand Islands.

Everglades National Park

Dankzij het unieke ecosysteem komen in het park erg veel zeldzame vogels en andere dieren voor, waaronder de Amerikaanse alligator. Tijdens het droge seizoen (december tot april) zakt het waterpeil langzaam. Vissen concentreren zich dan in de gebieden met dieper water, waardoor vogels, alligators, krokodillen en andere dieren worden aangetrokken. In de maand mei begint het natte seizoen, en komt een groot deel van de Everglades helemaal onder water te staan. Het park dankt zijn populariteit niet aan spectaculaire uitzichten e.d, zoals bij veel andere parken het geval is. Je ervaart dit park vooral door de auto uit te gaan, en wandel- of boottochten door de omgeving te maken.

Wees voorbereid op muggen, vooral in de warme, vochtige zomermaanden. Lange mouwen en een lange broek geven bescherming tegen muggenbeten. Houd de deuren en ramen van de auto gesloten. Bij de Visitor Centers zijn insecten werende middelen te koop.

Van december tot en met april is het weer in Everglades National Park heel mild. Slechts incidenteel komen koude-fronten voor, en kan de temperatuur tot rond het vriespunt dalen. De zomers zijn warm en erg vochtig, je hebt dan veel last van muggen. Vooral tijdens de avonduren komen zware buien voor.

Visitor Center

In het oosten van het park ligt, aan de State Highway 9336, de hoofdingang van het park. De Main Park Road loopt 38 mijl door het park, en eindigt in het zuiden bij het Flamingo Visitor Center. Meteen voorbij de ingang ligt het Ernest F. Coe Visitor Center (dagelijks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur), dat in 1996 werd herbouwd nadat het in 1992 door de orkaan Andrew werd verwoest.

Je vindt hier veel technisch hoogstaande informatie over het ecosysteem van de Everglades, en er wordt een oriëntatiefilm vertoond. Er zijn hier ook o.a. boeken, brochures en antimuggenspray (belangrijk!) te koop.Ongeveer twee mijl ten westen van de ingang ligt een korte zijweg die eindigt bij het Royal Palm Visitor Center (dagelijks geopend van 08.00 uur tot 16.15 uur).

De afstand van het Ernest F. Coe Visitor Center naar het Flamingo Visitor Center in het zuiden bedraagt 32 mijl (52 kilometer). En de afstand van het Ernest F. Coe Visitor Center naar Chokoloskee Island in het noordwesten bedraagt 94 mijl (152 kilometer

Bij dit Visitor Center beginnen drie trails:

 Anhinga Trail

 • Tijdens deze trail mag je geen etenswaar of drank meenemen.
 • Lengte: 800 meter (heen en terug)
 • Hoogteverschil: vrijwel geen

 

Deze populaire trail heeft z’n naam te danken aan de opvallende Anhinga vogel. In dit moerassige gebied zie je een overvloed aan dieren: alligators, schildpadden, vissen en waadvogels (reigers, zilverreigers en anhinga’s), vooral tijdens de winter. De Anhinga is makkelijk te vinden: het is een watervogel van ongeveer 90 cm groot, zwart van kleur en met een lange, slanke nek. De bijnaam van de Anhinga is “snakebird”. Het is fascinerend om te zien hoe deze vogels vissen vangen, hun prooi de lucht ingooien en vervolgens naar binnen slokken. De vogels groepen meestal samen in dichte vegetatie.

Gumbo-Limbo Trail

 • Tijdens deze trail mag je geen etenswaar of drank meenemen.
 • Lengte: 800 meter (heen en terug)
 • Hoogteverschil: vrijwel geen

 

Dit pad kronkelt door een schaduwrijk, jungle-achtig gebied met gumbo-limbo trees, royal palms (koningspalmen), ferns (varens) en air plants. Je ziet ook orchideeën en houtachtige klimplanten. Er komen hier erg veel insecten voor, vergeet vooral je anti-muggenspray niet.

 Old Ingraham Highway

Halverwege het pad ligt de Ernest Coe Campground, en aan het eind van het pad ligt de Old Ingraham Campground. In dit gebied wordt wel ooit de met uitsterven bedreigde Florida panter gezien. Er komen ook veel andere diersoorten voor.

 • Lengte: 18 kilometer (enkele afstand)
 • Het pad is toegankelijk voor fietsers.

 

Dit nationale park in Florida kent veel meer trails. Deze hebben wij voor u uiteengezet in dit artikel: Everglades national park Trails

In het noordwesten van het park vindt je de Gulf Coast Area. Vanaf de US-41 neem je de US-29 South, nog voor je het park bereikt kom je door Everglades City, waar allerlei bezoekersfaciliteiten te vinden zijn. Hier ligt ook het Gulf Coast Visitor Center (van november tot en met april dagelijks geopend van 07.30 uur tot 17.30 uur, en van mei tot en met oktober dagelijks geopend van 08.30 uur tot 16.30 uur).

Everglades National Park Ranger

Kano’s huren

De US-29 (= Copeland Avenue) eindigt 7,7 mijl na de afslag vanaf de US-41 op Chokoloskee Island. Je bevindt je hier in een zoutwater kustgebied, met o.a. de Ten Thousand Islands. Dit is een doolhof van mangrove-eilanden en waterwegen, dat naar het zuiden toe doorloopt tot aan Florida Bay. Je kan hier kano’s huren. In het onderdeel “Activiteiten” staan een aantal kanotochten beschreven die je hier kan maken.Tegen betaling kan je deelnemen aan een populaire boottocht van 1.45 uur. Onderweg krijg je uitleg over het zoutwater ecosysteem, en zie je een overvloed aan vogels, waterdieren en waterplanten. De boten vertrekken vanaf 09.00 uur, ongeveer 1x per uur. Je kan hiervoor niet reserveren.In de Gulf Coast Area zijn geen wandelpaden aanwezig.

Chekika

Dit gebied in het noordoosten van het park bestaat uit 2,6 km² hardwood hammocks en wetlands. Er leven hier meer dan 100 verschillende vogelsoorten. Er is een picknickplaats en er zijn enkele wandelpaden, maar verder zijn hier geen bezoekersfaciliteiten.

Shark valley Area

In het noorden van het park ligt, aan een korte zijweg vanaf de US-41, het Shark Valley Visitor Center (dagelijks geopend op wisselende tijden). Vanaf het Visitor Center rijdt een tram over een 15 mijl lange route naar het zuiden, door het moeras. Dit is een van de beste mogelijkheden om alligators te zien. Er komen hier ook veel andere diersoorten voor. Op het meest zuidelijke punt ligt een 15 meter hoge observatietoren, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over het moeras.

Everglades National Park

Wilderness Waterway

Je kan ook een 159 kilometer lange kanotocht maken van de Gulf Coast Area naar de Flamingo Area. Deze tocht duurt ongeveer 9 dagen. Genummerde palen geven de route aan, die door mangrove-bossen voert, door Whitewater Bay, en langs talloze kleine eilandjes. Langs de route liggen diverse backcountry campings. Je hebt een permit nodig om hier te mogen overnachten. Deze trip vergt een zeer goede voorbereiding. Vrijwel niemand onderneemt dit avontuur tijdens de warmere maanden.

Fietsen

Fietsen is toegestaan op de hoofdwegen, op de Shark Valley Tram Road, op de Old Ingraham Highway, de Long Pine Key Nature Trail, en op de Snake Bight en Rowdy Bend Trail in de Flamingo Area.

Boottochten

Airboats zijn niet toegestaan in de Everglades. Er worden wel airboat-tochten georganiseerd net buiten de parkgrens langs de Tamiami Trail, en tussen Homestead en het Ernest Coe Visitor Center. Binnen het park kan je deelnemen aan boottochten in de Flamingo Area en in de Gulf Coast Area.

Je kan ook zelf een boot of kano huren. Er zijn houseboats te huur, dit zijn boten waarin je met diverse personen kan overnachten.

Airboat Everglades National Park

Wildlife Watching

In Everglades National Park tref je een grote hoeveelheid planten en dieren aan. Op de site van de  National Park Service kan je uitgebreide informatie vinden over het ecosysteem en het dierenleven.

Campings

De twee voornaamste campings zijn Long Pine Key Campground en Flamingo Campground. Beide campings hebben water, picknickplaatsen en fire grates. Bij Flamingo Campground zijn ook douches en een winkel aanwezig.Verder zijn er een groot aantal backcountry campings in het park aanwezig. Die worden onderverdeeld in drie verschillende types: Chickees, Ground Sites en Beach Sites.

 • Chickees zijn gelegen op houtens platforms met een dak in waterrijke gebieden. Je kan hier alleen tenten gebruiken die zonder haringen kunnen worden opgezet. Ground Sites liggen op heuveltjes, dicht bij rivieren en baaien. Je hebt hier over het algemeen meer last van insecten.
 • Beach Sites liggen aan de kust, vaak zijn bij deze plekken geen toiletten aanwezig.
 • Om te mogen overnachten op een backcountry camping heb je een permit nodig.

 

Hotel

Het enige hotel in het park is de  Flamingo Lodge Marina & Outpost Resort. Het heeft 102 kamers en 24 huisjes. Je kan hier boten, kano’s en visbenodigdheden huren. Er is een zwembad, een winkel, een giftshop, een restaurant en een café. Flamingo Lodge is het hele jaar geopend, maar in het laagseizoen (van mei tot oktober) zijn niet alle faciliteiten beschikbaar. In de buiten het park gelegen steden zijn veel hotels beschikbaar.

Voorzieningen

Buiten het park zijn uitgebreide voorzieningen aanwezig in de plaatsen Homestead en Florida City (ten oosten van de hoofdingang), Everglades City (ten noordwesten van het park) en aan de Tamiami Trail (vlak bij Shark Valley). Binnen het park liggen de voornaamste voorzieningen in de Flamingo Area en op Chokoloskee Island (in de Gulf Coast Area). Op deze plaatsen kan je tanken, boten en kano’s huren, en er zijn ook restaurants aanwezig. Informatie over het park is verkrijgbaar in de vijf Visitor Centers, waarvan de ligging en de openingstijden bij het onderdeel Bezienswaardigheden zijn beschreven.

Meer info

 • Grootte: 5.662 vierkante kilometer
 • Nationaal park sinds: 1947
 • Drukste maanden: December tot April
 • National Park Service


Everglades National Park – Florida

Leestijd: 7 min