Tennessee, lid van de unie sinds 1 juni 1796 met de bijnaam The Volunteer State, doet van alle staten het meest haar best om de zuidelijke cultuur trouw te blijven. Daartoe zijn dan ook vele middelen voorhanden: van steden als Nashville en Memphis tot natuurgebieden als de Great Smoky Mountains. Het Great Smoky Mountains National Park is het meest bezochte nationale park van de Verenigde Staten.Tennessee is erg populair onder muziekliefhebbers. Als Elvis-fan mag je Graceland zeker niet overslaan.

Zeg je Tennessee dan zeg je muziek! Fans van country kunnen hun geluk op in Nashville, terwijl voor blues liefhebbers in Memphis moeten zijn. Deze genres worden in de vele bars en kroegen aan respectievelijk Broadway en Beale Street iedere avond beoefend. Tennessee is dus erg populair onder muziekliefhebbers.

Deze staat is ook bekend om de Ku Klux Klan deze is opgericht in Pulaski. Nog een weetje; de eerste supermarkt ter wereld opende in 1916 te Memphis, te weten; Piggly Wiggly.

Tennessee

Wat is er te doen in Tennessee?

•    Memphis
•    Nashville
•    Blue Ridge Parkway
•    Brooks Museum of Art
•    Country Hall of Fame
•    Dollywood
•    Gibson Beale Street Showcase
•    Graceland
•    Hermitage
•    Memphis Rock ‘N Soul Museum
•    Memphis Zoo
•    Mud Island
•    National Civil Rights Museum
•    Parthenon
•    Sun Studios
•    Great Smoky Mountains National Park

Great Smoky Mountains National Park

De Great Smoky Mountains zijn de machtige en bijzondere bergen in de Appalachian Highlands. Het gebied behoort tot de oudste hooglanden op de aarde. Uitgestrekte bosgebieden, mooie plantengroei en een blauwe nevel boven het park zijn de belangrijkste kenmerken van dit gebied. De totale lengte van het park bedraagt 114 km. Het park kreeg zijn status in 1930 en beslaat thans een oppervlakte van 2095 vierkante kilometer. De helft van het park ligt in Tennessee en de andere helft in North Carolina.

De naam heeft het park te danken aan de vrijwel altijd aanwezige blauwe nevel boven het park. Het overgrote deel van dit park bestaat nog steeds uit ongerepte natuur en ziet er dus nog hetzelfde uit als in de tijd van de kolonisatie van dit gebied. Blokhutten en schuren die in de tijd van de kolonisatie werden gebouwd zijn nu nog steeds te zien in het park. De Cherokee indianen waren de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Aan de grens van het park leven de nakomelingen van de Cherokee indianen in een reservaat. Hier zijn trouwens oude ambachten te bewonderen en is zelfs een indianendorp in zijn geheel nagebouwd.

In de diepe dalen in het park zijn prachtige loofbomen te bewonderen. Verder heeft het park een uitzonderlijk rijke vegetatie met de gele berk, de suikerahorn, de witte es, de tulpenboom, de grootbladige beuk, een lindesoort en diverse soorten eiken. Meer dan dertienhonderd verschillende soorten planten en meer dan honderd verschillende soorten bomen vullen de lijst ook nog aan. In de herfst komen vanuit de gehele wereld fotografen om het verkleuren en vallen van de bladeren vast te leggen.

Smoky Mountains - Tennessee

Photo: Smoky Mountains- W. van Eis

Memphis

Memphis is paradijs voor de muziekliefhebber.  Elvis Presley noemde de stad zijn thuis en liet Memphis zijn woning Graceland na.  Memphis staat bol van soul en de blues en worden iedere avond met passie beoefend aan het levendige Beale Street.

Beale Street

Beale Street is het levendige uitgaanscentrum van Memphis. Iedere avond is er livemuziek te vinden. Het podium is altijd gevuld. Zomers is er ook veel live muziek op straat te vinden. Typisch zuidelijke gerechten wordt in beroemde restaurants als B.B. King’s Blues Club met liefde bereid.

Musea, waaronder het Memphis Rock ’N Soul Museum. Het Orpheum Theater is een historische schouwburg die naar verluidt beschikt over haar eigen spook – Little Pigtailed Mary.

Downtown Memphis & Graceland

De legendarische Sun Studio’s vind je in Downtown Memphis.  Iets zuidelijker vind je het Stax Museum, de plaats waar befaamde soulmuzikanten als Otis Redding hun hits opnamen. Op zondag kun je een authentieke gospelbrunch meemaken in de Full Gospel Tabernacle Church.

Als je naar Memphis  moet je Graceland gezien hebben. Deze imposante woning die ooit toebehoorde aan Elvis Presley is opengesteld voor rondleidingen. Je komt van alles te weten over de King en zijn flamboyante levensstijl.

Graceland - Memphis - Tennessee

Foto: Harm de Weert

Nashville

Nashville en country,  je noemt ze in een adem. In diverse clubs en bars, in musea en in de vele winkels aan het beroemde Broadway, overal wordt je besmet met met country virus.

Downtown Nashville is de wijk waar het allemaal gebeurt. Tussen de hoogbouw vind je Broadway. Een levendig geheel, bestaande uit kroegen als Tootsey’s waar bekende en minder bekende country muzikanten iedere avond optreden. Je vind er kledingzaken met bijzonder country outfits.

De Country Music Hall of Fame vertelt je alles over country, aan de hand van voorbeelden en verzamelingen. Ben je een echte Countryfan? Vergeet dan niet Grand Ole Opry, het toneel waar iedere beoefenaar van Country van droomt. Ieder weekend worden er ook nog  shows gegeven.

 

Nashville

Foto: W. van EisTennessee – The Volunteer State

Leestijd: 4 min