Soms kom je van die plekken tegen waar de gemiddelde toerist doorgaans niet komt. Wat ons betreft maakt dat het nou juist interessant om het eens goed te bekijken. Ha Ha Tonka is een van die parken die USA4ALL bezocht. En met behulp van onze drone hebben we ook nog eens wat mooie foto’s voor jullie gemaakt. Ha Ha Tonka State Park is een public recreation area dat ligt bij de Niangua rivier en het mooie Lake of the Ozarks in de staat Missouri. Het gebiedt dat inspiratie is voor de serie Ozark.

 

Ha Ha Tonka

 

 

Ha Ha Tonka

Het is een van de weinige plekken in de Verenigde Staten waar je een op Europese kastelen gebaseerde ruïne kunt bezichtigen. De bouw van het kasteel begon in 1905 nadat  het land door Robert McClure Snyder Sr., een zakenman uit Kansas City., werd gekocht. De bouw werd begeleidt door een Europese supervisor en kosten nog tijd werden gespaard om er iets gigantisch van te maken. Snyder zelf zei “Here I will spend my leisure, secure from the worries of business and the excitement of city life. “I will fish hand loaf and explore the caves of these hills, with no fear of intrusion.”  Hij kon deze droom echt nooit werkelijkheid laten worden omdat hij een jaar later om het leven kwam door een auto ongeluk om Independence Boulevard in Kansas City.

Dit was trouwens een van de eerste dodelijke auto ongelukken in Missouri. De dood van Snyder stopte zijn optocht naar macht en de bouw van Ha Ha Tonka kwam zestien jaar stil te liggen. Snyders zonen Robert Jr., Leroy en Kenneth startte de verdere bouw van Ha Ha Tonka weer op in jaren 20. Ze gingen echter iets gematigder te werk dan hun vader. Tijdens de bouw leefde Robert Jr. in het kasteel.

Toen de bouw van Ha Ha Tonka klaar was  ging het met de zaken niet meer zo goed. Geld- en andere zakelijke problemen waren het begin van jaren van tegenslag en mislukkingen. Een jarenlange rechtszaak tegen een elektriciteit maatschappij deed de familie ook al geen goed. En toen in 1937 Robert Jr. overleed na jarenlange problemen met zijn gezondheid, besloot de familie het kasteel te verhuren aan Mrs. Ellis die het pand voor een aantal jaren als hotel in gebruik nam.

In 1942 sloeg echter het noodlot toe en vuur vonken van de open haard zorgde voor een grote uitslaande brand. Binnen een paar uur was er niet veel meer over van het prachtige gebouw. Alleen de buitenmuren en wat draagmuren bleven staan. Wederom was het kasteel verlaten voor 36 jaar om in 1978 aan te worden gekocht door de staat Missouri, die besloot er een staatspark van te maken en het open te stellen voor het publiek. Het enige overgebleven gebouw na de brand was de watertoren maar deze werd door vandalen vernield in 1976. Inmiddels is het watertoren echter weer herbouwd.

Prachtige rotsformaties

In Ha Ha Tonka State Park kun je prachtige rotsformaties, natuurlijke bruggen grotten en de ruïnes van het kasteel bezichtigen. Prachtige vergezichten over het water maken het plaatje compleet. Al met al een leuk park met interessante historie in het midden van Amerika.

USA4ALL mocht met de drone over en door de ruïnes heen vliegen om een mooie impressie te maken van het geheel. Mocht je in de buurt komen van dit leuke onbekende park dan raden we je aan wat tijd ervoor in te plannen. Vergeet dan vooral niet ons artikel over Drone Toerisme in de Verenigde Staten te lezen.

 

https://youtu.be/-CMxHNyob8gHa Ha Tonka State Park

Leestijd: 4 min