Cotter is een stad in de staat Arkansas. Niet de eerste plek waar Nederlandse toeristen aan denken als ze op vakantie gaan naar de Verenigde Staten. En das dan ook precies de reden waarom we het graag bespreken. USA4ALL zoekt graag naar onbekende plekken.

Cotter Bridge

Cotter

Indianen waren de eerste bewoners van het gebied dat nu bekend staat als Cotter. In 1819 was het Henry Schoolcraft (Amerikaanse geologist die de Indianen bestudeerde) die het gebied verkende. Hij was erg gecharmeerd door de White River en haar schoonheid.

In 1892 spendeerde de toekomstige President Herbert Hoover de zomer in de area om samen met geoloog John C Branner de Ozarks te verkennen en bestuderen. Ook werd Cotter een centrale plek vanwaar lokale mijnbedrijven hun mineralen konden verschepen en vervoeren naar de grotere steden in Arkansas en Missouri. Dit in combinatie met de buiging van de White River in deze area, wat het extra aantrekkelijk maakte om er een grens voor een stad te creëren.

Lokale handel groeide enorm in de jaren erna en dat trok de spoorwegbedrijven aan. De aanleg van de White River Line als onderdeel van MoPac (Missouri Pacific Railroad) was een feit in de jaren die volgde. Daarmee werd Cotter een belangrijke plek voor de spoorwegen en hen die er werkte.

White River

De White River is een rivier die door Arkansas en Missouri loopt en heeft een lengte van 722 mijl. De bewoners van het aan de White River gelegen Cotter moesten 100 mijl rijden om over de White River te gaan via een brug. Een andere optie die de bewoners hadden was het gebruik van een veerboot. Maar door het snel stijgen en dalen van het waterniveau was de veerboot ook nog eens onbetrouwbaar. Een brug over de White River zou delen van de Ozarks met elkaar verbinden en toegankelijk maken. Ook werd US Route 62 aangelegd in de area, wat de bouw van een brug ook aantrekkelijk zou maken. Deze snelweg zou veel economische voordelen hebben en lokaal toerisme een boost geven. Uiteindelijk werd in 1928 besloten een brug over de White River aan te leggen.

Toen in 1930 de brug klaar was besloot men er een tolbrug van te maken om de kosten terug te verdienen. Lokale bewoners gingen de brug echter niet gebruiken omdat men niet voor tol wilde betalen. De veerboot bleef het meest gebruikte middel om de rivier over te gaan tot de overheid dreigde fondsen voor lokale doeleinden stop te zetten. Dit dwong het publiek gebruik te maken van de brug en dus tol te betalen. Vandaag de dag is de brug lokaal nog te gebruiken maar gaat de snelweg over een nieuwe brug iets ten noorden van Cotter.De kosten voor de bouw bedroegen $390,729 en de bouw werd uitgevoerd door Bateman Contracting Company uit Nashville, Tennessee.Cotter Bridge – Arkansas

Leestijd: 3 min