Het wereldberoemde Hollywood Sign ligt in de heuvels van Los Angeles. Bij een bezoek aan deze wereldstad mag een blik op deze inmens grote letters niet ontbreken. Wist u dat, toen het Hollywood Sign op 13 juli 1923 werd onthuld, er weinig sprake van was dat het een iconisch symbool zou worden? Sterker nog, het sign toonde toen niet “Hollywood”, maar de vijftien meter hoge belettering, die werd verlicht door duizenden knipperende lampen, werd opgericht als promotie voor een woonwijk genaamd Hollywoodland. Dit had dus oorspronkelijk helemaal niets met de filmwereld te maken.

Hollywoodland

Dedication of the sign, 1923. (Photo Courtesy of the Hollywood Sign Trust and HollywoodPhotographs.com. All Rights Reserved.) (Photo embedded from https://www.vintag.es)De marketingcampagne was, volgens de officiële HollywoodSign website, voltooid tegen het einde van 1923,. En de Hollywoodland ontwikkelaars dachten dat het zou ongeveer een jaar zou duren om de resterende percelen te verkopen. De bedoeling was om hierna de nu wereldberoemde letters te verwijderen. De tijdelijke reclame werd echter een permanent monument.

Het Hollywood sign op mount Lee komt terug in allerlei Hollywood verhalen, inclusief die van de actrice Peg Entwistle, die zelfmoord pleegde door vanaf een van de letters te springen. Tegen 1949, toen de lampjes allang niet meer deden en de letters vanwege weersinvloeden zwaar gehavend waren, besloot de stad om het origineel te vervangen door een nieuw sign dat vier letters korter was, reclame niet huisvesting deze keer, maar ter promotie van de filmwereld in Californië. Begin jaren 70, werd het Hollywood sign uitgeroepen tot een stadsmonument en is tot vandaag de dag nog erg populair bij toeristen.

 

Op zoek naar een goede fotospot van de letters?

Voor veel bezoekers van Los Angeles is er geen meer begeerde foto dan een shot van de wereldberoemde Hollywood Sign. Hoewel het zichtbaar is uit alle hoeken van de stad, kan het toch lastig zijn op de perfecte foto te maken. Het is verboden om dicht bij het Sign te verblijven. Beveiligingscamera’s, hekken en Park Rangers bewaken het geheel. Een Los Angeles Police Department officer is 24/7 ook  gestationeerd. Dichtbij proberen te komen is dus zinloos.

Goede viewpoints zijn;

  • Griffith Park Observatory

  • Hollywood & Highland

  • Lake Hollywood Park

 

Er is een trail (Hollyridge trail) wat je toch achter de letters Hollywood leidt, hier kan je niet met de auto komen. Je moet er een stukje voor lopen.  Brush Canyon Trail naar Mount Lee is het voorgestelde alternatief voor een wandeling naar het Hollywood-bord.

Fotograaf Wiliam Rutten plaatste dit filmpje op zijn facebookpagina, voor een wandeling naar een prachtig uitzicht over Los Angeles.

|Geplaatst met Dank aan William Rutten

 

Donaties

De letters werden bedreigd door een vastgoedproject, waardoor deze niet meer duidelijk zichtbaar zouden zijn. In 2010 wilde de betreffende ondernemer het project verkopen voor 12,5 miljoen dollar (9,4 miljoen euro). Hollywood-sterren zoals Steven Spielberg en Tom Hanks gaven een donatie en Playboy-oprichter Hugh Hefner had er zelfs 900.000 dollar (680.000 euro) voor over om de letters te behouden. De staat Californië zelf deed ook een bijdrage van meer dan drie miljoen dollar. Dankzij al deze donaties zijn de letters gered en kunt u er een foto van maken om te bewijzen dat u er bent geweest!

The Hollywood sign - Het icoon van Californië!Hollywood sign – Het icoon van Californië!

Leestijd: 3 min