Michiel Vos, jurist, journalist en Verenigde Staten-correspondent. Michiel  heeft zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit. De in New York woonachtige Vos is getrouwd met de Amerikaanse Alexandra Pelosi.  Zij is de dochter van Nancy Pelosi, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.  Michel Vos, inmiddels al een bekende Nederlander (of bekende Amerikaan) geworden, door alle toelichtingen op radio en tv, vanwege het politieke klimaat in de Verenigde Staten. Ondanks de beperkte tijd van Michiel, zoals hij zelf zegt: “Het is allemaal de schuld van Donald”, heeft Michiel Vos de tijd gevonden om een interview te geven aan USA4ALL, de vragen zijn mede samengesteld door leden van onze besloten facebookgroep “Amerika voor iedereen
Michiel Vos - Kom naar Amerika als Amerikaan!

Michiel Vos – Foto via RTL Late Night

 
Je kan mij vinden op Schiermonnikoog
Welkom, je zit er midden in; Amerika. Je woont en werkt dus al geruime tijd en de Verenigde Staten (New York), ga je weleens op vakantie in “eigen land”? Zo ja, wat staat er dan zoal op je to-do Lijstje? ? Michiel: “Jazeker ik ben regelmatig voor werk in Nederland, maar op vakantie gaan in eigen land doe ik zeker. Je kan mij vinden op Schiermonnikoog” En wat heb je zelf al van de USA gezien.? “In de Verenigde Staten heb ik de vijftig staten minus Hawaii gezien.” Men heeft vaak een oordeel over de Verenigde Staten, voornamelijk gevormd door de (negatieve) berichtgeving op radio en Tv. Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog nooit in de Verenigde Staten zijn geweest, maar daar wel een kant en klaar oordeel over hebben? ”De VS is gelaagder, dieper, diverser (en dat laatste vanaf het begin van de VS – niet zoals Nederland sinds jaren ’70) en dus veel ‘ingewikkelder’ dan wij Nederlanders denken. Het land  is ook veel groter dan de 320 miljoen Amerikanen zelf doen vermoeden – het is niet 20 maal zo groot als NL – maar wel zo’n 200 keer.” Lieke Bommel wil graag weten of je een tip hebt voor de nieuwe immigrant? Hoe integreer je z.s.m. nadat je met een Amerikaan(se) bent getrouwd? “Don’t be yourself.  Being yourself (de Old European) is higly overrated. Go with the flow, try to adapt” is mijn advies.  Heb je zelf als immigrant wel een heimwee naar Nederland wil  Wailing Bakker weten. “Daar kan ik kort over zijn. Nee, sorry” Zijn er wel dingen die je het meeste mist,  ten opzichte van Nederland, vraagt Tine de Vries. “Natuurlijk zijn er wel een paar dingen. Schaatsen op natuurijs is er een. Daarnaast mis ik wel eens  een land, Nederland, dat NIET trots is op zichzelf.”
Waar kan je in Washington nou echt lekker eten?
Tot zover wat de persoonlijke vragen. Wij willen natuurlijk ook wat ‘toeristische tips van je ontvangen voor de lezers van USA4ALL.  Wat is er buiten de gebruikelijke bezienswaardigheden nog meer interessant te zien/ doen in Washington D.C.? “Dat is gemakkelijk, Go to the Capitol – it’s all you need to do”. Waar kan je in Washington nou echt lekker eten? “Lekker eten? Overal in Georgetown! Echt een bezoek waard.” Heb je zelf al een bezoek gemaakt aan het vorig jaar (2016) geopende National museum of African American history? Zo ja, is dit een aanrader voor bezoekers vanuit Europa? “Ja, dat is het zeker. Maar schrik niet, het maakt duidelijk dat ons kleine Nederland vermogens heeft verdiend aan de slavenhandel. Wij zaten tot onze nek in de slavernij!” Uiteraard willen wij je nog een paar vragen stellen  over de Amerikaanse Politiek,  er is nogal wat gebeurd de laatste periode sinds de verkiezing van Donald Trump als president.  Hoe zou je de eerste 100 dagen van Donald Trump omschrijven? “Oeh, ongeduldig en zo chaotisch als het land zelf. Maar nog steeds minder chaotisch, dan de gemiddelde formatie periode in Nederland.” Hoe zie je de toekomst van zowel de Democraten als de Republikeinen? “Er eerst na de aanstelling van Trump toch verdeeldheid. Het twee-partijenstelsel blijft, dit gaat niet veranderen. Het blijft om en om.  Dan wint de een, dan de ander” Een vraag van Antal Toll; Hoe moeilijk het is om onafhankelijk verslag te doen van wat er in Amerika speelt terwijl je schoonmoeder (Nancy Pelosi) de misschien wel machtigste Democrate in de politiek is? Michiel antwoord: “Wie is onafhankelijk en wat is onafhankelijk? Mensen kijken en luisteren niet naar mij voor het harde nieuws, ze willen een verhaal horen, over Amerika. Ik ben verhalenverteller. Daar komt bij dat ik als schoonzoon van haar bij meer Trump rallies ben geweest dan wie dan ook. ‘I get Trump.’”
Interview - Michiel Vos - Kom naar Amerika als Amerikaan

Donald Trum & Michiel Vos (c) PR

  Is het zo dat politici weinig interesse tonen voor journalisten uit kleine landen? Geldt dat voor Michiel Vos ook of gaan er soms deuren wat verder open vanwege uw schoonmoeder? “Nah, Amerika interesseert zich steeds minder voor de rest van de wereld, in hun ogen zijn  alle andere landen ‘klein’ – van China tot Luxemburg.“ In Europa worden wij via het nieuws geconfronteerd met Politiek Amerika, maar ook via series zoals The West Wing of komt House Of Cards, komt een van beide series meer in de buurt van de realiteit? “Neen, geen van beide.”
Grab ‘m by the pony
Een vraag van Michiel van Westrenen. Hij wil graag weten of en wanneer er een boek uitkomt over het leven van Michiel Vos in de US? “Goede vraag, ja dat gaat gebeuren. Ik ben voornemens volgend jaar (2018) een lofzang op mijn gekwelde Amerika in boekvorm uit te brengen.” USA4LL en haar lezers willen jou bedanken voor het interview en succes wensen met de verslaglegging van het roerige (politieke) Amerika. Wil je tot slot nog iets aan de lezers van USA4ALL  kwijt? “Ik wil nog wel wat meegeven: Kom naar Amerika als ‘Amerikaan. Kijk niet met Nederlandse bril – als je die bril meeneemt kun je beter naar Ponypark Slagharen – grab ‘m by the pony – scheelt geld.” Grab them by the pony - Bron Youtube

Michiel Vos – “Kom naar Amerika als Amerikaan!”

Leestijd: 5 min