Net buiten Eindhoven, in Son en Breugel, woont Marco Bos (47) samen met Cindy Toelen (41). Waar komt hun Amerika verslaving vandaan? “Een aantal jaar geleden wilden we samen eens een hele andere vakantie dan ons gebruikelijke weekje behoorlijke actieve wintersport met vrienden (we zijn ook fanatieke skiërs) of anders dan een van onze heerlijke zonvakanties, genietend aan het zwembad met een boekje en een drankje”, vertelt Marco.“Beiden houden we ook van een beetje avontuur en hebben geen hekel aan een stukje vliegen en autorijden, mede hierom is de keus eigenlijk gevallen op een roadtrip door Amerika. Ook vooral door de enthousiaste verhalen en ervaringen van anderen”, vult hij aan.

Marco en Cindy zijn verslaafd aan Amerika

Marco en Cindy zijn verslaafd aan Amerika

 

“Onze allereerste rondreis in 2012 was (in slechts 16 dagen) het welbekende rondje “Best of the West”. De route liep van Los Angeles via San Francisco naar Las Vegas en natuurlijk alle grote nationale parken er tussenin. Achteraf gezien een erg kort rondje voor zoveel mooie indrukken. Het was voor ons ook even ‘testen’ hoe het rondtrekken met de huurauto en het ‘leven’ uit de koffers ons zou bevallen”

‘Wij willen ook nog wel eens een onverhard pad of leuke offroad route opzoeken, dan is 4×4 wel handig!

In het verleden hebben Marco en Cindy veel gekampeerd. Doorgewinterde kampeerders. Dus jullie kiezen voor een logischerwijs voor een rondrit met een camper? “Integendeel! In Amerika kiezen wij juist voor het gemak en de betere mobiliteit van een SUV! Overnachten doen we lekker in Hotels en Motels. Gewoon ’s avonds de koffers open op het ene bed en slapen in het andere bed. Een SUV is voor ons met zijn tweeën meer dan ruim genoeg. De bagage past mooi achter in de bak, fototas en koelbox liggen onder handbereik op de achterbank. Daarbij scheelt het ook in brandstofverbruik t.o.v. een camper. En als we de kans krijgen willen we ook nog wel eens een onverhard pad of leuke offroad route opzoeken, dan is 4×4 wel handig”, zegt Marco in tegenstelling van het verwachtingspatroon.

Boek je alles zelf of roep je hulp van anderen in? “We laten tot nu toe al onze reizen boeken door het reisbureau”, vertelt Cindy. “In eerste instantie vanwege het gemak en door de oude dekkingsvoorwaarden van onze annuleringsverzekering. Die dekte namelijk alleen pakketreizen. Onze eerste rondreis kwam dan ook recht uit de reisgids. De tweede rondreis was gebaseerd op een standaardreis die we op enkele punten hebben laten aanpassen. En onze vakantie naar New York kwam ook weer uit een reisgids. Maar de rondreizen die we daarna zijn gaan plannen zijn eigenlijk compleet maatwerk geworden. Recent zijn de voorwaarden van onze reis/annuleringsverzekering aangepast. Nu hoeven we niet perse meer een pakketreis te boeken. Dus we denken dat we in de toekomst toch wel zelf alles zullen gaan boeken. Dan zijn we ook flexibeler met eventueel nog tussentijds aanpassen van overnachtingen”

Marco en Cindy - Monument Valley

Marco en Cindy zijn vier keer, in de States geweest. Nummer vijf en zes zijn in de maak. “De eerste keer voor was in 2012 naar de Westkust en is ons ontzettend goed bevallen, maar om nu ieder jaar zo’n rondreis te maken… Die belofte aan onszelf hebben we dus in 2013 nog keurig vol weten te houden. Daarna sloeg het virus echt toe en sindsdien gaan we eigenlijk ieder jaar. In 2014 naar het westen van de VS en Canada, in 2015 naar New York en in 2016 hebben we een rondje gereden door het midwesten. In september dit jaar gaan we de oostkust van de VS en Canada bezoeken en we zijn eigenlijk ook al bezig met onze rondreis volgend jaar naar Alaska”, aldus de Amerika verslaafden.

Probeer een inschatting te maken van je reisafstanden en reistijden.

Het Amerika virus heeft dus toegeslagen. Hebben jullie tips voor reizigers die nog niet besmet zijn met dit virus?“Jazeker! Probeer vooraf jezelf goed in te lezen in wat je onderweg allemaal tegen gaat komen. Wat is de moeite waard om te bezoeken en wat niet? Moet je van tevoren ergens kaartjes voor reserveren of niet? Probeer een inschatting te maken van je reisafstanden en reistijden. Een goede planning kan ervoor zorgen dat je zoveel meer uit je rondreis weet te halen. Reisgidsen, websites, online reisverslagen er is zoveel informatie voorhanden tegenwoordig. Zonde om die beschikbare informatie niet te gebruiken en het maximale uit je reis te halen. En daarnaast is de voorpret tijdens het voorbereiden ook heerlijk. Zeker tijdens de koude en natte wintermaanden”, zegt Marco enthousiast.

“Probeer bij je eerste reis niet New York en de westkust te combineren. New York zullen de meesten “first-timers” dan in twee of drie dagen proberen te doen. Daarmee doe je New York zeker tekort. En het gaat ook nog eens ten koste van je tijd aan de westkust waar ook zo ontzettend veel te zien en te doen is. Wij zijn achteraf blij dat een collega van Marco ons voor onze eerste rondreis de gouden tip heeft gegeven om New York over te slaan en gewoon een keertje los te bezoeken” , laat  Cindy weten.

“Als we moeten kiezen dan denk ik dat het midwesten tot nu toe toch echt wel een van de mooiste rondreizen is geweest. De Rocky Mountains, Yellowstone, Arches N.P., Canyonlands, Bryce, Zion, Mesa Verde en de Million Dollar Highway van Silverton naar Gunnisson”,aldus Cindy. Sla ook zeker een stad als New York of San Francisco niet over en probeer hier voldoende tijd voor vrij te maken. San Francisco kun je rustig enkele dagen verblijven en voor New York is zelfs een week aan de krappe kant” , vult Marco aan.

Marco en Cindy - Devils Tower

De Amerika passie van Marco en Cindy laat zich als volgt omschrijven; Het gemak waarmee je kunt rondreizen, de vrijheid, de ruimte, het landschap, de mensen die je onderweg ontmoet… Gewoon geweldig! Eenmaal buiten de drukte van de grote steden kun je kilometers aan een stuk heerlijk rijden, cruise control erop en genieten van de omgeving onderweg. Je reist van bestemming naar bestemming en onderweg zie en doe je van alles. Je bent op vakantie, er lekker tussenuit maar toch ook actief bezig.

Sta je in een park moeilijk te doen om een leuke foto te maken waar je beiden opstaat is er altijd wel een behulpzame Amerikaan in de buurt die spontaan aanbied om even een foto te maken en die vervolgens een praatje met je aanknoopt. En ’s avonds zoek je een leuke bar of restaurant op in de omgeving en ook daar heb je al vlug contact met andere reizigers of lokale Amerikanen.

Met de Amerikaanse politiek hebben de Brabanders niet zo veel: “Onder het bewind van Obama waren we eigenlijk niet echt veel bezig met de Amerikaanse politiek. Nu Trump aan de macht is volgen we het natuurlijk wel wat meer. Maar dat komt dan ook vooral door de manier waarop Trump vooral negatief in het nieuws weet te komen.”

Een sportwedstrijd bezoeken is in Amerika echt een uitje!

“Als we in een van de grote steden overnachten en er is een leuke sportwedstrijd dan proberen we daar wel heen te gaan. Vooral het spektakel rond de wedstrijden is geweldig! De massa publiek, de hotdogstands, alles er om heen. Geweldig om mee te maken en zo totaal anders dan de kille en koude voetbalstadions in Nederland. Een sportwedstrijd bezoeken is in Amerika echt een uitje!”

Marco en Cindy hebben een ‘vreemde’ Amerikaanse “tick”: “We proberen van iedere reis een bijzondere sleutelhanger te scoren voor aan onze rugzakken. Bijvoorbeeld de Subway nummers van New York, een Canadian Mountie of een Baseball. En natuurlijk verzamelen we speldjes en shirts van alle Hard Rock Cafés die we bezocht hebben.”

“Wij hebben altijd heel gehad aan de informatie die we vinden in andere reisverslagen, en omdat het thuisfront graag meeleest en voor onszelf om terug te lezen houden we reisverslagen bij op een eigen website: www.marcobos.eu”

Marco en Cindy – Het virus sloeg toe en sindsdien gaan we ieder jaar!

Leestijd: 6 min