De top van Mount Rainier is de meest met ijs en sneeuw bedekte piek van de 48 bergen in Noord-Amerika die meer dan 4392 meter boven de zeespiegel staan. Er zijn meer dan 25 gletsjers die de top bedekken en in groten delen van het jaar is het park slechts (gedeeltelijk) toegankelijk vanwege de enorme sneeuwval die er ieder jaar valt. Hoewel de naam anders doet vermoeden is Mount Rainier National Park eigenlijk een actieve vulkaan. (laatste uitbarsting is meer dan 100 jaar geleden)

Mount Rainier National Park is een andere wereld gelegen op slechts twee uur rijden van het centrum van Seattle. Er zijn eindeloze manieren om het te verkennen – backpacken, wandelen, bergbeklimmen, skiën, fietsen, raften, kamperen en het spotten van wildlife. Om de berg en het park te verkennen, kun je uiteraard met de auto de doorgaande wegen volgen. Voor de actieve avonturier zijn er korte er lange hikes om het park te verkennen. De ultieme trail: de 93-mijls Wonderland Trail die de sub-alpine en hoge berg omgeeft.

Mount Rainier National Park

Ontdek het park

Het park is verdeeld in 5 gebieden om het park om te verkennen: Centraal is de hoge top van Mount Rainier. Daaromheen zijn de verschillende gebieden verder te ontdekken.

Longmire (Zuidwesten)

Het Longmire-gebied – vernoemd naar het woonhuis van James Longmire en resort met minerale bronnen – diende als centraal hoofdkwartier voor het park tijdens zijn vroege jaren aan het begin van de 20e eeuw. Vandaag is het een klein aangewezen nationaal historisch district dat de culturele geschiedenis van het park bewaart. Het bevindt zich in de zuidwestelijke hoek bij de ingang van Nisqually.

Paradise (Zuidwesten)

Dit blijft jaar na jaar het meest populaire deel van het park omdat het gemakkelijk te bereiken is en ook vanwege de enorme hoeveelheid dingen om te beleven in het gebied: watervallen, prachtige aanzichten van wilde bloemen tijdens het hoogseizoen, toegang naar de verschillende hiking trails, bezoekerscentra, een van de mooiste scenic routes en de ooit zo populaire camping in Cougar Rock. Dit is ook het belangrijkste toegangspunt in de winter en vanaf waar de Wonderland Trail-wandeling naar de top van Rainier starten.

Ohanapecosh (Zuid-oosten)

Dit gebied aan de zuidoostkant van het park herbergt de oude oerbossen waar de ‘Evergreen’ staat (Washington) om bekend staat. Het is droger en zonniger aan deze kant van het park dan aan de meer populaire kant Paradise, dus als je slecht weer tegenkomt, spring dan in de auto en ga naar het oosten! Er is ook een uitstekende camping bij het bezoekerscentrum in Ohanapecosh, maar alleen in de zomer – deze kant van het park, inclusief de op het oosten gerichte ingang, is tijdens de wintermaanden gesloten.

Sunrise (Noord-oosten)

Gelegen op 1950 meter hoogte, is Sunrise het hoogste punt in het park waar naartoe kan worden gereden met de auto. Gelegen aan de noordkant van de berg (90 KM ten noordoosten van de ingang van Nisqually) vindt je de wijd open uitzichten, sub-alpine passen, valleien en weiden, en een panoramisch uitzicht op de schitterende Cascade bergketen. Op een heldere dag en met een beetje geluk heb je een uitzicht op Mt. Rainier en Mt. Adams. 

Carbon / Mowich (Noord-westen)

Dit gebied ten noordwesten van Mount Rainier is het minst bezochte deel van het nationale park vanwege de beperkte toegang via de weg, afgezien van de warmere zomermaanden. Er zijn natuurlijk voordelen aan verbonden, zoals een vredige omgeving en ongerepte natuur. Carbon staat bekend om zijn gematigde regenwouden en aardse steenkoolafzettingen; Mowich voor een gletsjerbekken omringd door weilanden die elk jaar barsten van de wilde bloemen. Het is van belangrijk om de toegankelijkheid van de weg van het park te controleren voordat je plannen gaat maken om dit gebied te bezoeken. Sluitingen zijn erg gebruikelijk.

Paradise Jackson Visitor Center

Het historische Jackson Paradise Visitor Centre was onderdeel van het Mission 66-programma, waarvoor Mount Rainier National Park als proeflocatie diende om de haalbaarheid te testen van het uitbreiden en verbeteren van bezoekersdiensten binnen de nationale parken. Toen waren het restaurant, het museum, de skiverhuurwinkel en de opwarm hut die daar werden ontwikkeld hypermodern. Vandaag de dag is het nieuwe bezoekerscentrum (het origineel is in 2008 gesloopt) zonder twijfel een van de mooiste bezoekerscentra in elk van de nationale parken van de VS. Het biedt uitzicht op de Cascades, een parkwinkel, café, auditorium, en tal van exposities ontworpen om bezoekers te leren over het verleden, het heden en de toekomst van het park.

Hiking Trails

Reflection Lakes (Paradise)

Voor en bij deze meren worden enkele van de meest bekende foto’s van Mount Rainier gemaakt. Door het wandelen van de 8 KM trail, of zelfs gewoon naast het meer te staan, krijg je een helder zicht op de enorme piek van Mount Rainier. Als je op zoek bent naar meer uitdagingen, kun je het pad volgen naar een rotsachtige klif waar je een duidelijk zicht hebt op de Tatoosh Range en de Paradise River.

Skyline Trail (Paradise)

Deze 7,5 kilometer lange route stijgt zo’n 500 meter in hoogte en is een van de meest populaire routes in het park, omdat je een prachtig uitzicht hebt op Mount Rainier en de Mount Hood in Oregon, de Nisqually-gletsjer en uitgestrekte weiden en panoramische vergezichten. Dit gebied is ook vol met dieren in het wild – als je niet te veel lawaai maakt.  Er zijn uiteraard veel meer trails in het park. Informatie hierover is in de verschillende bezoekerscentra te vinden. (als ook welke geopend zijn)

Mount Rainier National Park

Weeromstandigheden Mount Rainier National Park

Het grootste gedeelte van het jaar is het park slechts beperkt toegankelijk. Door de koude winters, waar in sommige delen van het park enorm veel sneeuw valt, zijn veel activiteiten zoals hiking en kamperen meer geschikt voor de zomermaanden. De gemiddelde temperatuur in de zomer is rond de 20C, maar er is altijd kans op regen.

De hoger gelegen gebieden zijn door de sneeuwval (en kan makkelijk meer dan 14 meter sneeuw vallen) soms pas vanaf juli geopend. Lager gelegen gebieden vanaf Mei / Juni. Belangrijk met name voor de hikers is altijd voorbereid te zijn op wisselende weersomstandigheden.

Verblijf in het park

In het park zelf zijn slechts 2 hotels. Een hotel is gelegen in Longmire, de andere en stuk groter, in Paradise. Beide hotels zijn vanaf medio Mei tot begin Oktober geopend. Indien je hier wilt verblijven zal je die (zeer) ver van tevoren moeten reserveren. Uiteraard zijn er ook verschillende campgrounds (6 in totaal) waar je kunt verblijven, maar ook hier is tijdig reserveren aanbevolen. De campings zijn alleen in het hoogseizoen geopend. Let op dat er in het park geen benzinestations zijn. Tanken dus voor je het park ingaat.

Cougar Rock Campground (Paradise)

De populairste camping is Cougar Rock om te verblijven vanwege de gunstige locatie in Paradise en de geweldige relaxte sfeer. Campings zijn zowel geschikt voor tentencamping als bezoekers met een RV. De meeste plekken hebben voldoende ruimte om meerdere tenten op te zetten. De plekken zijn vrij basic: een picknicktafel en een vuurring voor het ‘koken’. Wat dit camping onderscheidt is dat er gemakkelijke wandelpaden zijn die beginnen op de camping en naar de Nisqually-rivier leiden; een amfitheater waar parkwachters nachtelijke praatjes geven en speciale evenementen houden voor junior rangers en jongere kinderen. Alle drie de campings zijn alleen in de zomer geopend.

Mount Rainier

Foto: Antwan Janssen

Meer info

 Mount Rainier National Park

Leestijd: 6 min