Phoenix, de hoofdstad van Arizona, staat bij veel mensen op de lijst als stop voor een overnachting, meestal als je onderweg bent van Californië naar bv. de Grand Canyon of New Mexico. Het kan  er in de zomer heet zijn, temperaturen van boven de 40 graden zijn geen uitzondering. Gelukkig is het een droge hitte, die het dragelijker maakt. Uiteraard staan overal airco’s te blazen, ook is er een systeem met waternevel bij winkels en zwembaden wordt gebruikt om het wat koeler te houden. De zomer is hier dan ook laagseizoen, de winter hoogseizoen.

Als toerist pas je toch het tempo aan, zoekt verkoeling aan het zwembad en zal je je er zeker kunnen vermaken. Neem drinkwater mee als je een tocht gaat maken.

Phoenix Arizona

In de 16e eeuw kwamen de Spaanse veroveraars op zoek naar goud al in deze streek, maar claimden het gebied pas in 1821, waarna het nog een tijd Mexicaans bezit is geweest. Met de komst van boeren, mijnwerkers, pelsjagers etc werden de oorspronkelijke indiaanse bewoners bijna verdreven. Op 14 februari 1912 werd Arizona de  48e staat van de V.S. Phoenix werd na de 2e wereldoorlog en na de ontwikkeling van de airco een grote stad. Inmiddels is het de 6e stad van de USA met een ca. 2,8 miljoen inwoners in stad en directe omgeving. Door deze groei ligt de luchthaven bijna in het centrum. Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse verbindingen, je moet overstappen bv. in Washington, Detroit of London. British Airways en Lufthansa vliegen vanaf London c.q. Frankfurt wel naar Phoenix. Per auto vanuit Californië kom je via de I-10 of de I-17 de stad in.

Er is relatief weinig hoogbouw, waardoor Phoenix erg uitgestrekt is. De oppervlakte van stad en omgeving is zelfs groter dan Los Angeles. Het is  belangrijk te weten of je noord/zuid/west of oost van een straat moet zijn. Bijna altijd zie een letter voor de naam staan, dus E.=East), N.=North etc. De splitsing van de straatrichtingen ligt bij Central Av. en Broadway. Straten als bv. McDowell,  Indian School e.a. zijn tientallen kilometers lang, ze lopen door tot in Scottsdale, Tempe en Mesa en lijken eindeloos. Vaak wordt de naam van de kruisende straat erbij gegeven om makkelijker iets te kunnen vinden. Over het algemeen is Phoenix een veilige stad, alleen de buurt rondom E.Van Buren tussen de 23e tot ca. 36e straat kun je beter mijden. Uiteraard is het beter als je ’s avonds nog op pad gaat met het hotel te checken welke buurt als onveilig geldt.

Bezienswaardigheden

In het centrum staan een aantal historische panden aan Heritage Square (niet echt spectaculair). Hier vlakbij is het Arizona Science Museum met planetarium en de 1e katholieke kerk van Phoenix uit 1881, de St. Mary Baseliek.

Aan Jefferson en 1st Str. staat de America West Arena. Dit multifunctionele stadion voor 20.000 mensen wordt gebruikt voor ijshockey, voetbal, american football, vaak ook voor concerten. Het grote Bank One Ballpark (BOB) staat oostelijker aan Jefferson. In dit stadion worden baseball wedstrijden van de Arizona Diamondbacks gespeeld.  Het heeft restaurants, zwembad, picknick gebied en kan overdekt worden. Niet tegen de kou, maar tegen de warmte!! Vaak tegen betaling te bezoeken.

Ten noorden ligt Deck Park. De I-10 gaat hier een deel ondergronds en daarbovenop is een leuk park gemaakt waar vaak activiteiten gehouden worden.

Als je geïnteresseerd bent in de cultuur en het leven van de oorspronkelijke indiaanse stammen, moet je een bezoek brengen aan het Heard Museum aan Monte Vista Rd/ N.Central Av. Door middel van film, dansvoorstellingen, een grote collectie kunstvoorwerpen, een Navajo Hogan, wapens, potten en schilderijen, krijg je inzicht in het leven van de vele stammen die in Arizona en daarbuiten wonen en werken. De Kachina-poppen verzameling (Hopi en Zuni) van oud-senator Barry Goldwater is hier ondergebracht. Vaak zijn er dansvoorstellingen en worden er lezingen etc. gegeven.

In de winkel (ook zonder bezoek aan het museum toegankelijk) verkoopt men bijzondere boeken, ook over de natuur, foto’s, veel zilverwerk en indiaanse handwerken. In Arizona liggen de woongebieden van o.a. de Navajos. Apaches, Hopi’s, Pimas en nog wat kleinere stammen. In Noord Scottsdale bij het El Pedregal winkelcentrum staat een kleine dependance van dit bijzondere museum.

Natuur

Phoenix biedt als stad heel wat natuur. S. Central Av brengt je naar het grote South Mountain Park met prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Je zult veel grote Saguaro cactussen op de hellingen zien. Je kunt er wandelen, paardrijden, picknicken. Ook North Mountain en Squaw Peak liggen in de stad, beide met wandelmogelijkheden. Op de grens met Scottsdale is de bekende Camelback Mountain goed zichtbaar. Er is een klein park bij, voor de beklimming moet je wel geoefend zijn. Papagopark ligt ook tussen deze plaatsen in. In dit park is een grote botanische tuin, de Phoenix Zoo, golfbanen, picknickplaatsen, visvijvers en Hall of Flame, het brandweermuseum.. Bekend is Hole in the Rock. In een van de bergen is een groot gat dat via een klimmend pad bereikbaar is. Hier heb je uiteraard een leuk uitzicht.

Meer……

De architect Frank Lloyd Wright ontwierp het Arizona Biltmore Hotel in 1929, aan 24th Str/Missouri Av. Het is bijna ongewijzigd, herkenbaar in zijn stijl met mooie tuinen en een bezoek waard. In Scottsdale aan Fr. Lloyd/Cactus Rd staat Taliesin West. Vroeger zijn woonhuis/studio en campus in de heuvels van McDowell Mountains.

Ca. 25km. Ten noorden van Phoenix aan de I-17, ligt het Arizona Living Museum. Een aantal gerenoveerde gebouwen als bank, school, een smid, Pioneer Opera House geven een idee van het leven in de oude tijd. Het geheel wordt interessanter gemaakt met div. Shows. Gesloten tussen juni-sept.

Scottsdale

Ofschoon Phoenix een grote keuze aan hotels heeft, slapen de meeste toeristen in het nabijgelegen Scottsdale. Hier staan veel moderne luxe hotels met uiteraard zwembad. Scottsdale heeft een flink aantal golfbanen, alles is heel ruim opgezet. In het centrum langs 5th Avenue, Main en 3rd Street zijn antiek en kunstwinkels. Ook is er een ruime keus aan indiaans zilverwerk, schilderijen & leren riemen. Op donderdagavond is er regelmatig open huis, met een hapje en drankje loop je van winkel naar winkel. Bij Civic Center aan Main/Brown ligt de Mall, geen winkelcentrum maar een park met gazons, fonteinen, een rozentuin en het Center of the Arts, gemeentehuis en de bibliotheek. Hier kan je meteen gratis je e-mail checken!

Aan Camelback/Scottsdale Rd ligt de grote Fashion Square Mall met 225 winkels en eetgelegenheden, meerdere bioscopen en volop parkeerruimte. Langs Hayden Rd (straat achter Scottsdale Rd) ligt een lang uitgebreid park -de Indian Bend Wash-  waar je prima kunt fietsen, skaten, hardlopen, golfen of barbecuen. In Noord Scottsdale staat het El Pedregal, een winkelcentrum in Mexicaanse sfeer en de dependance van het Heard Museum. Aan Nrd. Scottsdale Rd  staat Rawhide Western Town, een steakhouse en saloon met winkeltjes, een klein museum & een westernshow.

Betaalbare hotels, zeker in de zomer, zijn o.a. de Days Inn, meteen naast de Fashion Square Mall. Verder de Rodeway Inn en de Econolodge aan Indian School Rd. Motel 6 aan Camelback Rd.. Op Main/Indian School Rd staat de Ramada Inn. Uiteraard hebben ketens als Holiday-Inn, Hilton, Hyatt etc. ook hotels in Scottsdale.

Tempe

Tempe is een stadje bijna achter de start- en landingsbaan van de luchthaven. Hier staat de universiteit van Arizona. Het Gammage Center of Performing Arts is eveneens een schepping van Frank Lloyd Wright. Van een deel van de Salt River is het Tempe Town Lake gemaakt, je kunt er zeilboten en kano’s huren.  Langs University Blvd en Rural Rd., staan een aantal leuke gezellige bars en eethuisjes. Door de vele studenten hier heerst er een apart sfeertje. De Arizona Mills Mall (een groot outlet-centrum) staat bij de kruising van I-10/I-60. Behalve winkels zijn er een aantal bioscopen en een Rainforest Café. Eten in een tropische sfeer met onweersbui, olifanten e.d. De barkrukken hebben grote dierenpoten. Heel grappig.

Mesa

Mesa, ten oosten van Phoenix is voornamelijk een woon- en verblijfplaats. ’s Winters komen er veel ouderen (z.g. snowbirds) uit andere delen van de USA en Canada met hun campers hier overwinteren. In sommige delen van deze stad zijn wijken die alleen bewoond mogen worden door 55 plussers. Een verschijnsel dat zich overigens ook voordoet ten noordwesten van Phoenix in Sun City en Surprise. Voorbij Mesa ligt het stadje Apache Junction, ook een stadje met relatief oude mensen.

Apache Junction

In Apache Junction gaat weg 88 als Apache Trail de bergen in. Het deel tot Tortilla Flat is geasfalteerd, daarna gaat de weg onverhard verder, vrij steil met veel bochten ! Het is een schitterende route, die via Canyon Lake en Apache Lake naar Roosevelt Lake gaat. Via Globe kan dan teruggereden worden. Ook het deel tot Tortilla Flat v.v. is erg mooi. Als je de hele route wilt rijden, check dan of de autoverzekering het rijden van onverharde wegen dekt. De Usery Mountain Pass Rd is een mooie korte(re) route, die vanuit Mesa naar de Salt River gaat. Als het water in de Salt River hoog genoeg is, worden er z.g. floats georganiseerd. Je zakt dan op een rubberband de rivier af. Ook via deze route kan je naar Saguaro Lake rijden.

Phoenix - Apache Junction

 

Phoenix als rondreistussenstop

Arizona is ook uitermate geschikt voor een rondreis, waarbij je een stop kunt maken in Phoenix om deze mooie bezienswaardigheden te bekijken. Naast een bezoek aan Phoenix kun je zeker het Grand Canyon nationaal park, een van de bekendste natuurparken ter wereld, niet overslaan. Monument Valley, een natuurgebied met een woestijnlandschap dat je vaak ziet in Westernfilms, is ook zeer de moeite waard om te bezoeken tijdens je rondreis. Zo’n rondreis zou je zelf kunnen uitstippelen met behulp van onze voorbeeldroute, maar je kunt hiervoor ook een reisorganisatie inschakelen die al een mooie route langs vele bezienswaardigheden voor je heeft uitgestippeld, zoals ANWB

Phoenix

Foto: Corine Poot

Phoenix

Foto: Corine Poot

Phoenix

Foto: Corine Poot

Phoenix

Foto: Corine PootPhoenix – Arizona – Zomers behoorlijk warm!

Leestijd: 8 min