Monument Valley mag niet ontbreken op een rondreis doorheen het Zuidwesten van de Verenigde Staten. Het zal ongetwijfeld een hoogtepunt worden, ongeacht de andere plaatsen die op de planning staan…

Monument Valley is een vlakte die zich bevindt op de grens tussen Utah en Arizona en is wellicht een van de meest gefotografeerde gebieden van Amerika. Het ligt bezaaid met immense rode rotsformaties die iedereen ongetwijfeld herkent uit oude westernfilms en documentaire over het Wilde Westen. Enkele films die hier zijn opgenomen zijn de door John Ford geregisseerde film Stagecoach uit 1939 met John Wayne in de hoofdrol, Sergio Leone’s Once Upon A Time In The West en Clint Eastwoods The Eiger Sanction. Ford zou nog negen andere films in het gebied maken. Ook Back to the Future III is hier deels opgenomen.

Je bereikt het park via een zijweg van de US Highway 163 tussen Kayenta en Mexican Hat. De vallei ligt binnen het Navajo Nation Reservation. Hierdoor valt het niet onder de controle van de Amerikaanse overheid, maar onder die van de native Americans. Je kunt het park dan ook niet in met de ‘America the beautiful’ pass, waardoor je een (kleine) bijdrage moet betalen bij het binnenrijden ervan. Het kost je $20 per auto en dit geldt voor 4 personen, voor elke extra persoon betaal je nog eens $10.

In de lokale Navajo taal staat Monument Valley bekend als ‘Vallei van Steen’ en die naam heeft het allerminst gestolen! Het gebied staat bekend voor haar iconische zandstenen rotsformaties, beter bekend als ‘buttes’ (stompen) en ‘mittens’ (handschoen), waarvan de grootste maar liefst 300 meter hoog is! Deze herkenbare vormen  waren in het verleden het decor voor verschillende films, voornamelijk westerns. John Ford zorgde ervoor dat velen het park aanzagen als representatief voor heel West-Amerika. Het werd een symbool voor het Wilde Westen.

Colorado Plateau

De vallei maakt deel uit van het Colorado Plateau en ligt tussen de 1 500 en 1 800 meter boven de zeespiegel. Dit Plateau kent de grootste concentratie van nationale parken van de VS: maar liefst tien wonderen der natuur zijn hier te bezichtigen. Zo vind je hier ook nog Zion NP, Bryce Canyon, Canyonlands en natuurlijk: Grand Canyon NP.

De vallei werd gevormd door erosie. Miljoenen jaren geleden slepen rivieren de rotsen uit tot hun huidige vorm. De rode kleur krijgen de rotsen door het blootleggen van ijzeroxide door de erosie. Naast de ‘buttes’, vind je er ook nog andere rotsformaties, zoals de “Eye of the Sun”, een groot gat in het midden van een rotswand.

Bezoekers van Monument Valley beperken zich echter meestal tot het volgen van een zandweg doorheen de vallei. Tijdens deze tocht, die je kan doen met je eigen wagen of met open jeeps van de Navajo indianen, zie je veel verschillende rotsformaties en vrijwel alle buttes van dichtbij. De tocht wordt door de locals afgeraden met de eigen wagen en zelfs verboden voor campers. Toch is het met een personenwagen (en zeker met een SUV) behoorlijk te doen. Bovendien is de af te leggen weg enorm stoffig (als het niet geregend heeft) en bieden de locals enkel tours aan in open jeeps en dit tegen een behoorlijk bedrag.

De rit start aan het schitterende The View Hotel en neemt je mee over een tocht van zo’n 27 kilometer doorheen de vloer van de vallei. De hele tocht duurt tussen de twee en de drie uur, al hangt veel natuurlijk af van het aantal stops je maakt en hoe lang die duren. In het midden van de tocht kun je bovendien stoppen om een ritje te maken te paard. Stop hiervoor bij de Dineh Trailrides of Monument Valley.

Monument Valley - zicht vanaf balkon van een kamer

De Valley

De Valley kent een woestijnklimaat en dus kan het er in de zomer vrij warm worden, terwijl het in de winters net ijzig koud kan zijn. Al bij al is het er echter wel vrij goed te doen in de zomer, aangezien het park op vrij grote hoogte ligt

Zoals hierboven al vermeld, begint de tocht doorheen Monument Valley bij het The View Hotel. Dit hotel is een absolute aanrader voor iedereen die de kans heeft hier te overnachten. Het is het enige hotel binnen de parkgrenzen en wordt uitgebaat door de Navajo’s. Het huisvest zo’n honderd kamers die stuk voor stuk uitkijken over Monument Valley en haar prachtige ‘buttes’. Daarnaast vind je er ook een restaurant (met uitzicht op de vallei) en een souvenirwinkel.

Een leuke tip: de vallei is op zijn mooist bij valavond. Het lichtspel van de ondergaande zon  ten opzichte van de rotsformaties, is werkelijk adembenemend! Bovendien wordt het er nog écht donker, waardoor je ’s nachts kunt genieten van een prachtige sterrenhemel.

monument valley

Goosenecks state park

Monument Valley bevindt zich niet zo ver van Mexican Hat, een plaatsje dat bekend is om haar iconische rots in de vorm van een Mexicaanse hoed (what’s in a name, right?) en Goosenecks State Park. Die laatste is zeker een omrit waard! Toegang tot dit park is $5 per voertuig. Het biedt een mooi alternatief voor het immens drukke Horseshoe Bend. Het is er meestal zeer rustig en in plaats van één grote bocht in de Colorado River, heb je hier uitzicht over maar liefst drie bochten van de San Juan River. Die rivier meandert doorheen het park op een ongekende manier. Het park is namelijk maar enkele mijlen breed, maar toch zou de rivier acht kilometer lang zijn, mocht je haar uitstrekken. Nu stroomt de rivier op een diepte van wel driehonderd meter onder je voeten!

Goosenecks State Park

Tot slot ook nog dit: op de terugweg van Goosenecks State Park naar Monument Valley, stoot je op een prachtig zicht op de buttes in Monument Valley!

Monument Valley

Foto: Marco & Cindy

 

Tekst  Matthias GalleMonument Valley – Waan je in het wilde westen!

Leestijd: 5 min