Pioneertown, Californië, een stad in het Oude Westen gebouwd als een filmset uit de jaren 40. Het bevindt zich nabij Joshua Tree national park en is een bezoek waard. De historische stad werd oorspronkelijk opgericht in 1946 door een groep Hollywood-investeerders, waaronder acteurs Roy Rogers en Gene Autry. Ze droomden ervan een Old West-set te maken met valse voorgevels in de stijl van de jaren 1880, maar met interieurs met inhoud voor bezoekers om te zien en te beleven.


De kronkelende, 6,4 km lange rit naar het noordwesten naar Pioneertown vanuit Yucca Valley is aangewezen als California Scenic Drive en het gebied is nu omringd door particulier en federaal beschermde gebieden.

Saloons

In Pioneertown vind je stallen, saloons en gevangenissen; binnen waren er ijssalons, bowlingbanen en motels. In de jaren ’40 en ’50 werden hier meer dan 50 films en tv-shows opgenomen. Honderden westerns en vroege tv-shows werden gefilmd in Pioneertown, waaronder The Cisco Kid en Edgar Buchanan’s Judge Roy Bean. Ook de weerwolf-film Howling 7 werd gefilmd in Pioneertown en gebruikte veel van de lokale bevolking als castleden.

Terwijl opnames voor films en bedrijven hier zijn afgenomen, kun je nog steeds nepvuurgevechten zien op ‘Mane Street’ (bedoelde woordspeling). Maar verreweg de meest levendige plek is Pappy en Harriet’s Pioneertown Palace, met verrassend goede livemuziek (Robert Plant en Leon Russell hebben hier gespeeld) in een schijnbaar onwaarschijnlijke setting. Deze must-see woestijnvondst serveert ook heerlijke spare ribs, nachos, hamburgers, sandwiches en salades.

 

21e eeuw

  • Met ingang van 2019, Pioneertown had een bevolking van 420. In 2020 werd het Mane Street-gebied van Pioneertown door het National Register of Historic Places erkend als een historische wijk.
  • In juli 2006 werden delen van Pioneertown in brand gestoken bij de brand van het Sawtooth Complex, die ook in de Yucca-vallei en de Morongo-vallei brandde. Brandweerlieden slaagden erin Pappy & Harriet’s Pioneertown Palace en de historische gebouwen op de filmset te redden, maar een groot deel van de omliggende woestijn werd beschadigd.
  • Op 18 januari 2019 gebruikten de Kidz Bop Kids Pioneertown als decor voor hun videoclip voor de cover van het nummer van Lil Nas X, Old Town Road.

 

 

Praktisch

  • Doordeweeks lijkt Pioneertown misschien een spookstad. Pappy en Harriet’s Pioneertown Palace restaurant is op dinsdag en woensdag gesloten. Op die dagen zijn ook de meeste winkels gesloten. Ook zijn een aantal winkels alleen in het weekend open. De meeste zijn open van 10.00 tot 18.00 uur, soms eerder en soms later.
  • Het Pioneertown Film Museum is nu open, zodat bezoekers de film- en televisiegeschiedenis kunnen zien van deze westerse filmset die gemeenschap is geworden. Het museum is gratis voor bezoekers, donaties worden zeer op prijs gesteld.
  • Er is een zeer beperkte mobiele telefoonservice. Zorg dat je weet waar je heen gaat en waar je anderen ontmoet. GPS werkt mogelijk niet en uw telefoon ook niet.
  • Pioneertown is geen staatspark of een particulier pretpark. Pioneertown is een gemeenschap, een echte stad; hier leven mensen en ook wilde dieren. Pioneertown is een actieve paardengemeenschap wat betekent dat paarden voorrang hebben.Pioneertown – Een filmset uit de jaren 40!

Leestijd: 3 min