Musee Mecanique een van ‘s werelds grootste particuliere collecties van op munten werkende mechanische muziekinstrumenten en antieke arcade-artefacten. Je kunt spelen met meer dan 300 machines in hun originele werkende staat. Je vindt dit museum op een steenworp van het wereldberoemde Fishermens Wharf te San Francisco. Een museum is eigenlijk niet helemaal het goede woord. Het is eigenlijk gewoon een grote speelhal met allemaal arcade-machines, flipperkasten en vreemd spul dat je op een kermis kunt tegenkomen en waar je je muntjes in kwijt kunt. Het leuke is dat de toegang zelf gratis is.

 

Musee Mecanique


In Musee Mecanique word je meegenomen op een reis van rond de eeuwwisseling met de hand aangezwengelde muziekdozen tot moderne video-arcadegames. Dit is een trip down memory lane. Het is een kans om uw kinderen of kleinkinderen te laten zien wat u voor de lol deed toen u zo oud was. Voor videospelletjes thuis, misschien voor televisie, misschien wat je je herinnert toen je in de woonkamer van je grootouders zat. De meeste spelletjes kosten een quarter en staan garant voor urenlang plezier (en nostalgie). Een aanrader voor een korte break tijdens je bezoek aan San Francisco.

 

Edward Gallan Zelinsky

Edward Gallan Zelinsky (1922 – 2004) begon zijn verzameling toen hij ongeveer 11 jaar oud was. Zijn collectie bestaat uit meer dan 300 items, variërend van pijporgels, muntautomaten, antieke speelautomaten en animaties tot kleine vogelhuisjes. De meeste items worden tentoongesteld in het Musée Mécanique op Pier 45 in San Francisco, enkele van de meer fragiele en verzamelobjecten bewaarde hij thuis.

Zelinsky’s verzameling begon met een draai aan een rad van fortuin: “Ze hadden een groot rad, ik draaide aan het rad, en geloof het of niet, ik won de hoofdprijs! Nee, ik heb geen gokautomaat of speeldoos gewonnen; Ik heb vijf liter motorolie gewonnen. Omdat ik 11 jaar oud was en geen auto had, nam ik de vijf liter olie mee naar huis en verkocht de olie vervolgens aan mijn pianoleraar voor 75 cent. Met de 75 cent op zak reed ik met de tram naar Golden Gate Avenue, een gebied waar ze gokautomaten en oude jukeboxen verkochten. Voor 5 cent kocht ik een ‘penny skill game’ waar je een cent in stopt en vijf ballen krijgt.

Mijn ouders en mijn vrienden vroeg ik hetzelfde te doen; het gedroeg zich als een bank. Ik gebruikte het geld dat ik van de machine had gespaard om meer apparatuur te kopen. Een van mijn favoriete aankopen was een gokautomaat, wat nu een collectors item is. In die tijd werden gokautomaten verkocht voor $ 20- $ 25, soms minder. Ik kocht een Charles Fey Liberty Bell-gokautomaat voor $ 25 en verkocht hem voor wat ik toen dacht dat de fantastische prijs van $ 200 was (het bleek later tussen de $ 25.000 en $ 30.000 waard te zijn).” 

 

Geïnteresseerd in het hele verhaal van Zelinsky ? Het is te lezen op de website van Musee Mecanique 

Musée Mécanique is elke dag geopend van 10 uur in de ochtend tot acht uur ‘s avonds.
Adres: Pier 45, Fishermans Wharf, San Francisco, CA 94133, Verenigde StatenMusee Mecanique – Het leukste uitje nabij Fishermens Wharf!

Leestijd: 4 min