Wie naar het noordwesten van de Verenigde Staten trekt, komt al snel uit bij de prachtige natuur (vooral dan langs de Oregon Coast of in de hoge bergen). Vaak start dit rondje in Seattle en voert het je langs kleine dorpjes én Portland. Die laatste is een vreemde stad, of dat beweren ze alvast zelf. Toch oefent Portland een grote aantrekkingskracht uit over vele mensen.

Portland - Let’s keep it weird
De stats

Portland bevindt zich in Oregon. Het is de grootste stad van deze prachtige staat, met net iets meer dan 650.000 inwoners, maar niét de hoofdstad. Die eer is weggelegd voor Salem. Portland ligt zo’n 100 kilometer van de welbekende Oregon Coast en dit op de samenloop van twee rivieren: de Willamette en de machtige Columbia.

Portland -  Let’s keep it weird

Beer capital

Meteen een belangrijke reden waarom zovelen graag naar “Beervana” afzakken: de stad is een Walhalla voor bierliefhebbers. Je vindt er niet alleen verschillende brouwerijen, met leuke taprooms, maar ook een hele resem pubs, bioscopen die bier serveren (heel ongewoon in Amerika) en er worden doorheen het jaar verschillende bierfestivals georganiseerd, zoals Oregon Brewers Festival. Dit wordt traditioneel eind juli georganiseerd en is het grootste outdoor bierfestival in de VS.

Een aantal zeer leuke brouwers die te vinden zijn in de stad zijn Deschutes Brewery, Old Town Brewing, Gigantic Brewing, Baerlic Brewing, Hair of the Dog Brewing, Cascade Brewing, Great Notion, Wayfinder Beer, Upright Brewing of Breakside Brewery. Stuk voor stuk bieden ze een lekker bier met bijhorende hapjes aan.

 

Voetbal of toch eerder basketbal?

Grote steden in de VS hebben natuurlijk eigen sportteams. In Portland vind je zowel in de NBA (basket), als in de MLS (voetbal) een vertegenwoordiger terug. De Portland Trailblazers verdedigen de eer van de stad op het basketbalvloer, terwijl de Timbers bekend staan als één van de voetbalclubs met zeer fanatieke voetbalfans.

Vooral dat laatste is opvallend. Voetbal is namelijk niet zo heel populair in de VS en zo’n wedstrijd bezoeken kan dan vaak wat tegenvallen. Niet zo in Portland! Een gezellig stadion, waar je recht staan, zingt en feest. Zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent! Vooral de derby met Seattle Sounders leeft er enorm! En let ook goed op: wanneer de thuisclub een doelpunt scoort, dan zaagt de mascotte een stuk van een enorme boomstronk met een kettingzaag (vandaar hun bijnaam; Portland Timbers).

Portland -  Let’s keep it weird

Watervallen

Zoals gezegd: velen trekken richting noordwest Amerika voor de prachtige natuur. Ook wie in Portland verblijft hoeft dan ook niet ver te rijden om van die natuur te genieten. Vlakbij Portland vind je namelijk de Columbia River Gorge. Een enorm dal dat uitgesleten werd door de rivier Columbia. Hier vind je prachtige wandelpaden, uitzichten en vooral héél veel watervallen.

De bekendste is ongetwijfeld de Multnomah Falls. Deze waterval komt in twee delen niet minder dan 189 meter naar beneden! Tussen de twee delen bevindt zich bovendien een zeer idyllisch brugje. In de buurt vind je bovendien nog de Bridal Veil Falls, Dry Creek Falls, Elowah Falls, Fairy Falls en verschillende meer! Hou wel rekening met grote drukte, vooral in de zomermaanden. Parkeren is dan héél lastig… Kom vroeg, of vertrek net wat later op de dag om de grote massa te ontwijken.

Saturday market  - Portland

Saturday Market

De naam is een beetje misleidend: deze gezellige markt kan je niet enkel op zaterdag bezoeken, maar elke dag van het weekend tussen maart en Kerstmis. Hier koop je geen groenten en fruit, maar vindt je vooral veel kleine kunstenaars en de lekkerste streetfood in alle geuren en kleuren.

Je vindt de markt onder één van Portlands brugge: de Burnside Bridge (vlakbij het bekende Welcome to Portland neon bord, maar daarover hieronder meer) en omliggende pleintjes. Je hoeft helemaal geen toegang te betalen en is verrassend groot; je vindt er makkelijk enkele honderden kraampjes. Zeker eens de moeite!

Weird? Misschien een beetje.

Portland is raar. De officieuze slogan van de stad is dan ook “Keep Portland Weird”. We moeten eerlijk bekennen dat deze stad dan ook niet bij iedereen even hard in de smaak zal vallen. Net als in vele andere grote Amerikaanse steden heerst hier veel armoede. De stad huisvest dan ook een behoorlijk groot aantal daklozen. Zoals altijd: die mensen laten toeristen veelal lekker hun eigen ding doen.

Daarnaast is de stad een enorme aantrekkingspool voor mensen met een links- of liberaler gedachtegoed, kunstenaars en bierbrouwers en -liefhebbers. Je ziet dit ook wanneer je een wedstrijd van de Portland Timbers bezoekt. Veel LGBTQ vlaggen en linkse slogans. Deze mensen hebben de slogan “Hou Portland raar” omarmd en eerlijk gezegd: het is ondertussen misschien eerder een gimmick geworden. Zo raar is de stad niet. Gezellig. Dat zeker!

Portland -  Let’s keep it weird

De bekende bruggen en het Portland Oregon sign

Wat zeker niet kan ontbreken als je Portland bezoekt: de Willamette rivier en haar verschillende (historische) bruggen. De mooiste zijn ongetwijfeld de Hawthorne- en de Steel Bridge. Je kent die laatste brug misschien nog uit het televisieprogramma Wie Is De Mol een aantal jaren geleden.

We lieten het hierboven al even vallen: aan één van die bruggen (de Burnside Bridge) vindt je niet alleen de Saturday Market, maar ook het bekende Portland neon bord. Dit staat op  het White Stag Building en moet je eigenlijk gezien hebben…

Portland oregon sign

Matthias Galle

Matthias Galle

Redacteur

Mathhias is een zeer enthousiast Amerika en sportliefhebber. Hij schrijft graag online artikels. Zo schrijft hij af en toe voor o.a. SportAmerika.nl en onderhoud hij de website van Club Brugge. Bovendien heeft Matthias enorme interesse in alles wat met de VS te maken heeft. Hij is er al vaak op reis geweest en spaart eigenlijk vrijwel constant om er opnieuw heen te gaan.

Portland – let’s keep it weird

Leestijd: 5 min