Het moment waarvan je maanden wist dat die eraan zat te komen is nu daadwerkelijk een feit. Begin november zal de strijd om het felbegeerde plekje in het Witte Huis gaan tussen zittend president Joe Biden en de Republikeinse uitdager Donald Trump. Beiden boekten tijdens de zogenaamde ‘Super Tuesday’ een eclatante overwinning en zullen nu de degens gaan kruizen. De enige tegenkandidaat van de Republikeinse ex-president Donald Trump, Nikki Hayley, wist slechts in twee staten de overwinning binnen te halen. Diverse mediakanalen schrijven dat ze haar conclusies heeft getrokken en zich terugtrekt uit de strijd.

Joe Biden. Rematch - Biden-Trump






De wereld in de ban van de ‘rematch’  Biden-Trump na ‘Super Tuesday’

Vooraf aan de dag van de waarheid in Amerika, of de nacht van de waarheid hier in Nederland, kon met inkt wel de namen van Trump en Biden worden opgeschreven als de winnaars. In vijftien verschillende staten ging men naar de stembus en stonden er negenhonderd ‘afgevaardigden’ op het spel. Het verschil tussen de ex-president en Nikki Hayley was vooraf tweehonderd ‘afgevaardigden’ en de verwachtingen waren dat Hayley een verrekijker nodig zou hebben om Trump symbolisch nog te kunnen zien. In aanloop wist ze haar eerst succesje te vieren, door de staat Washington binnen te halen.

Veel schoot ze daar niet mee op, want haar uitdager wist in drie staten de champagne te ontkurken.  Gedurende de nacht werd al vrij snel duidelijk dat de voormalig gouverneur van South Carolina haar afscheidsspeech kon gaan schrijven. Alleen de staat Vermont ging naar haar. Verder wist ze alleen in Virginia, Colorado, Arkansas , Minnesota en North Carolina enkele kiesmannen binnen te halen. Dit staat in geen verhouding tot de monsterscore van Donald Trump. Dit valt te lezen op de website van de Washington Post. De oud-president denderde met een bulldozer en slokte als een haai moeiteloos ongeveer zevenhonderd kiesmannen binnen.

Absurde overwinning

Door de absurde overwinning van Trump is het verschil tussen hem en Hayley opgelopen tot negenhonderd ‘afgevaardigden’.  Volgens de nieuwszender ABC, is de migratie, net zoals hier in Nederland, het belangrijkste thema gebleken. Tijdens een bijeenkomst sprak de Republikein zijn aanhang toe: “We hebben miljoenen mensen die ons land binnenkomen. Dit is een invasie. En wij gaan Amerika weer groot maken.” Feitelijk gezien kan hij nog verliezen en dan zou dat alleen nog in de Amerikaanse rechtbank kunnen gebeuren, maar uitgesloten valt dat Hayley nog een bedreiging kan vormen. De druk en de roep naar haar om zich terug te trekken uit de race zijn alleen maar groter geworden.

De druk werd uiteindelijk te veel voor haar. De steen die om haar nek hing kan af. Ze heeft vandaag namelijk bekend gemaakt dat ze zich terugtrekt uit de race voor het Witte Huis namens de Republikeinen. De 52-jarige Haley, en Trumps ambassadeur bij de VN toen hij president was, zegt in een verklaring: “”Het is nu aan Trump om de stem te verdienen van degenen in en buiten onze partij die hem niet steunden.” Ze heeft de steun voor de kandidatuur voor Trump nog niet uitgesproken.

Bij de Democraten ging het er een stuk gemakkelijker aan toe. De huidige president, Joe Biden, won overtuigend in alle staten waarin hij deelnam. Alleen in het nietige Amerikaans-Samoa won Jason Palmer. Hij is een investeerder die vroeger voor de goede doelen stichting van Bill Gates werkte. In totaal gingen maar honderd mensen stemmen. Palmer kreeg 50 stemmen en Biden 41. Deze staat is bekend dat ze eigenlijk hun eigen weg belopen. Vier jaar geleden verloor Biden daar ook. Ondanks de overwinning is de huidige president allerminst populair. Velen hebben hem al geadviseerd om af te zien van een tweede termijn vanwege zijn leeftijd.

Rematch Biden-Trump

Dat er een ‘rematch’ Biden-Trump komt tussen de twee “oud presidenten” is voor veel mensen niet te begrijpen.  Zeventig procent van de Amerikanen wil geen rematch, aldus peilingen. Veel kiezers vinden het duo te oud voor het ambt van president. In de polls leidt de 77-jarige Trump met 48 procent tegen 43 procent voor de 81-jarige Biden. Daarnaast brengen beide heren veel onzekerheden met zich mee. Zo lijkt een minderheid van de Republikeinen, die nu Haley steunt, niet van zins om later op Trump te stemmen als hij de nominatie binnen heeft. Bij Biden speelt vooral het Israël-beleid op. De linkervleugel vindt dat de president te weinig oog heeft voor de Palestijnen. Ook dreigen kiezers uit moslimhoek af te haken.

Maart ’24






Yorick van Teeseling

Yorick van Teeseling

Politiek redacteur

"It is nice to see you again in our great country." Vrienden van ons heten ons hartelijk welkom in hun huis in Los Angeles, Californië. Na een vlucht van meer dan tien uur betreed ik samen met mijn ouders het optrekje in het altijd zonnige Los Angeles. Met een zwembad in de tuin mag ik mij een gelukkige jongen prijzen dat mijn vader een tijdje in Amerika heeft gestudeerd en gewerkt. Een derde bezoek aan het bekende adres van hem voelt altijd goed. Met mijn ouders en broertjes heb ik vele mooie tripjes gemaakt in en door het land. Ook het bezoek aan familieleden in Milwaukee, Wisconsin gebeurde geregeld. Een stad en omgeving die totaal anders is dan Los Angeles, maar zeker de moeite waard is. Net zoals bij de vrienden in Californië werd er geregeld een bbq georganiseerd, honkbalwedstrijden bezocht en gediscussieerd over het verschil tussen Europa en Amerika. Dat er een heel groot verschil zit tussen beide continenten bleek wel toen ik verslag van de verkiezingen in 2016. Lopend in New York keek ik mijn ogen uit en snapte er zelf vrij weinig. Tijdens mijn opleiding tot journalist heb ik ook een televisieuitzending gemaakt over de verkiezingen in 2020. Op deze website hoop ik jullie te voorzien van leuke verhalen en sprankelende beelden.


De wereld in de ban van de ‘rematch’ Biden-Trump na ‘Super Tuesday’

Leestijd: 5 min