De zegekar van Trump dendert door, dwingt na winst, South Carolina Nikky Hayler dieper in de touwen

Er lijkt niets meer in de weg te kunnen staan voor Donald Trump om het in november op te nemen tegen Joe Biden. De voormalig Republikeinse president won eerder de voorverkiezingen in Iowa, New Hampshire, Nevada en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Daar kwam onlangs de overwinning van South Carolina bij. De nederlaag is voor uitdaagster Nikky Haley extra gevoelig. Zij was in de noord-oostelijke staat jarenlang gouverneur. Ook had ze al haar zinnen gezet om hier een come-back in te zetten. Door de winst van Trump is de roep naar Hayley om met de campagne te stoppen alleen maar sterker geworden.

Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2024: Hoe zat het ook alweer, en wie moeten we in de gaten houden? - zegekar Trump dendert door


Strijd

Ze heeft echter aangegeven dat ze de strijd zal blijven aangeven met de oud-president. Nadat de uitslag bekend was zei ze: “De komende 10 dagen zullen mensen in nog eens 21 staten en territoria naar de stembus gaan. Zij hebben het recht op een echte verkiezing, niet eentje in Sovjet-stijl waarbij er maar één kandidaat is”. Dit vertelde zij bij een bijeenkomst in de stad Charleston. Vandaag werd echter bekend dat een belangrijke geldschieter van haar campagne, Koch Foundation, gezegd heeft om te stoppen met donaties. Dit valt te lezen op de website Politico. De oud-VN-ambassadeur wil zelf namelijk door tot volgende week, want dan staat de zogenaamde Super Tuesday op het programma.

Geldschieter

Dat wordt nu allemaal een stuk moeilijker, met het vertrek van haar belangrijkste geldschieter. Volgens bronnen rond haar komt die datum niet in gevaar, maar ze moet wel behoorlijk gaan snijden in haar uitgaves. Het is overigens wel de vraag waar ze terug moet slaan. Het gat met Trump is bijna onoverbrugbaar en er moet echt een wonder gebeuren wil zij nog een rol van betekenis gaan slepen. Dit lichtpuntje aan het einde van een verdere zeer donkere tunnel voor Haley kan wel eens de Amerikaanse rechtbank zijn.

Een rechter in New York veroordeelde Trump (februari’24) tot het betalen van megaboete. Hij moet in totaal 454 miljoen dollar. Hij is veroordeeld tot deze boete, omdat hij jarenlang zijn vermogen als te groot had voorgesteld aan partijen waarvan hij geld leende of waarmee hij zakendeals sloot, zoals banken en verzekeraars. Hij was daardoor veel minder geld kwijt aan rentebetalingen was ook de oordeel van de rechter. Ook moet hij zich in de toekomst nog eens verantwoorden voor 91 aanklachten in vier strafzaken. De 52-jarige Hayley gokt er op dat hij hierdoor mogelijk imagoschade oploopt.

Exitpolls

Het lijkt de aanhang van de mogelijk toekomstig uitdager van Joe Biden niets te kunnen deren. Na het bekend worden van de eerste exitpolls vulden de straten zich met Trump-aanhangers. De oud-president sprak de menigte, kort na de bekendmaking dat hij had gewonnen toe: “We zullen hier op 5 november zijn en dan kijken we naar Biden recht in de ogen aan. En we zullen zeggen: je bent ontslagen, GET OUT!” Het uiteindelijke verschil tussen de twee was toch kleiner dan verwacht.

Dat kan een teken aan de wand zijn voor de toekomst. In de Republikeinse partij heerst al tijden grote verdeeldheid over wie de beste kandidaat is. Uit diverse peilingen blijkt namelijk Nikky Hayley het beste uit de bus komt als het gaat wie Joe Biden het best kan verslaan. In vergelijking met Trump heeft zij een grotere voorsprong op de huidige president. De kans is ook aanwezig dat gematigde of kiezers uit het zogenaamde ‘midden’ op de Democraat zullen stemmen. Hoe dan ook, de verwachting is dat de zegekar van Trump zal doordenderen en het is maar de vraag of deze voor de deur van het Witte Huis tot stil stand komt óf ergens tegen een onbekende hobbel rijdt.

(februari’24)

Yorick van Teeseling

Yorick van Teeseling

Politiek redacteur

"It is nice to see you again in our great country." Vrienden van ons heten ons hartelijk welkom in hun huis in Los Angeles, Californië. Na een vlucht van meer dan tien uur betreed ik samen met mijn ouders het optrekje in het altijd zonnige Los Angeles. Met een zwembad in de tuin mag ik mij een gelukkige jongen prijzen dat mijn vader een tijdje in Amerika heeft gestudeerd en gewerkt. Een derde bezoek aan het bekende adres van hem voelt altijd goed. Met mijn ouders en broertjes heb ik vele mooie tripjes gemaakt in en door het land. Ook het bezoek aan familieleden in Milwaukee, Wisconsin gebeurde geregeld. Een stad en omgeving die totaal anders is dan Los Angeles, maar zeker de moeite waard is. Net zoals bij de vrienden in Californië werd er geregeld een bbq georganiseerd, honkbalwedstrijden bezocht en gediscussieerd over het verschil tussen Europa en Amerika. Dat er een heel groot verschil zit tussen beide continenten bleek wel toen ik verslag van de verkiezingen in 2016. Lopend in New York keek ik mijn ogen uit en snapte er zelf vrij weinig. Tijdens mijn opleiding tot journalist heb ik ook een televisieuitzending gemaakt over de verkiezingen in 2020. Op deze website hoop ik jullie te voorzien van leuke verhalen en sprankelende beelden.De zegekar van Trump dendert door, dwingt na winst, South Carolina

Leestijd: 5 min