San Antonio, Texas, oudste en meest veelzijdige stad wordt in tweeën gedeeld door de San Antonio River. De stad wordt ook wel het Venetië van het Wilde Westen genoemd. Door het centrum loopt de Paseo Del Rio of, de Amerikaanse naam Riverwalk, een voetpad langs de rivier, zo’n 6 meter onder straatniveau wat vol staat met winkeltjes, restaurants en terrasjes.

Geschiedenis

Er wordt wel gesproken over “de zes vlaggen boven Texas” waarmee verwezen wordt naar de rijke geschiedenis en verschillende heersers over het gebied: Spanjaarden, Fransen, Mexicanen, Texianen, Geconfedereerde en de VS. Dit geldt ook zeker voor San Antonio, waar in 1718 door de Spanjaarden al de eerste Missieposten werden gesticht. Deze zijn te bezichtigen via de aangegeven Missiontrail, in het zuiden van de stad.

Alamo-by-Night

Na de Mexicaanse onafhankelijkheid werd in 1835 de onafhankelijkheid door Sam Houston, de toenmalige leider uitgeroepen. In 1836 vond de slag om de Alamo plaats, toen Commandant Travis met 189 mannen, waaronder Davy Crockett zich in de Alamo verschanste en aangevallen werd door het Mexicaanse leger onder leiding van generaal Santa Anna. Na 13 dagen strijd moesten de mannen van Travis het opgeven en werden overmeesterd en vermoord. Tijdens deze slag kon Sam Houston zich voorbereiden en met de beroemde kreet “Remember the Alamo!” werd het Mexicaanse leger verslagen. In de Alamo zijn gedenktekens te vinden van de mensen die daar hun leven verloren voor de Texaanse onafhankelijkheid. In 1845 werd Texas deel van de VS.

Ook van de Mexicaanse invloeden is nog steeds veel terug te vinden in de stad, bijna de helft van de inwoners is van Mexicaanse afkomst. Veel van hen leven in de bruisende Mexicaanse wijk La Villita.

Bezienswaardigheden

De Mission trail loopt langs de vijf bekendste Missies in San Antonio: The Alamo, Mission Concepción, Mission San José, Mission San Juan Capistrano en Mission San Francisco de la Espada. De tocht is 9 mijl lang en begint bij de Alamo. Alle entrees zijn gratis maar er worden wel donaties geaccepteerd. De Missions zijn dagelijks open van 9:00 tot 17:00 behalve op Thanksgiving, Kerstmis en Nieuwjaarsdag. Als je wilt kan je ook fietsen huren en de tocht afleggen via de hike-and-bike trail. Voor meer informatie, zie www.nps.gov/saan

De Paseo del Rio of Riverwalk langs de San Antonio River is één van de trekpleisters van San Antonio. Cypressen, eiken, wilgen en borders met prachtige bloemen liggen langs de met keien gelegde paden. De riverwalk is drie mijl lang en loopt door het historische centrum langs unieke winkeltjes, restaurants en clubs. Voor meer informatie, zie www.thesanantonioriverwalk.com. Er worden ook river-cruises door dit gedeelte verzorgd.

Riverwalk- San Antonio

De Market Square of El Mercado is een levendige, authentieke Mexicaanse markt welke uit ruim 30 winkels bestaat. Hier aangrenzend zijn in de Farmers Market Plaze nog eens 80 winkels te vinden! In de Market Square vinden ook vaak festiviteiten plaats, die vergezeld gaan van veel eten en drinken, dans en muziek. De Market Square is ’s zomers dagelijks open van 10:00 – 20:00, in de winter tot 18:00; op Thanksgiving, Kerstmis, Nieuwjaarsdag en Pasen zijn de winkels gesloten. Voor meer informatie, zie www.marketsquaresa.com

La Villita is een prachtige historische wijk die bestaat uit winkels met speciale vakmanschapen zoals weven, glas-in-lood, sieraden en natuurlijk veel schilders. Naast de vele artiesten en winkelmogelijkheden heeft de wijk vier restaurants, variërend van Mexicaans eten tot wat chique gelegenheden. De winkels zijn dagelijks van 10:00 – 18:00 open en zijn in de vakanties gesloten. De toegang is gratis.

Aztec On The River is één van de nieuwere attracties van San Antonio. Het gebouw van dit filmtheater stamt uit 1926 en is volledig gerestaureerd in Meso-Amerikaanse stijl, compleet met het Mighty Wurlitzer theater orgel. Iedere 90 minuten is er een spectaculaire special effects show in de Grand Lobby, er worden films vertoond op een megagroot scherm met surround geluid en er zijn winkels en restaurants.

San Antonio, Texas - Buckhorn_SaloonDe Buckhorn Saloon & Museum is in 2002 verkozen tot de beste attractie van San Antonio. Deze bezienswaardigheid bevat meer dan 120 jaar Texaanse geschiedenis, variërend van hoornen collecties tot curiositeiten zoals een tweekoppig kalf en een lam met acht poten. Verder is er een wax museum en een authentieke shooting gallery. In de Saloon kan je genieten van een biertje met een Mexicaanse steak! Voor meer informatie, zie www.buckhornmuseum.com

 Het Guinness World Records Museum, Ripley’s Haunted Adventure, en Davy Crockett’s Tall Tales Ride zijn ondergebracht in één locatie. Het Guiness World Records Museum brengt het gelijknamige boek tot leven in 16 thema’s met video’s, spelletjes, artefacten en voorwerpen die tentoongesteld worden. Ripley’s Haunted Adventure is een spookhuis met echte acteurs, griezelige sets zoals gevangenissen en martelkamers en veel special effects.

Dave Crockett’s Tall Tale Ride is een thema park over het leven van Davy Crockett zelf, een Amerikaanse politicus en militair die later een volksheld is geworden. De attracties zijn afzonderlijk te bezoeken of als combinatieticket.

Attracties in en om San Antonio

 

Vervoer

Het centrum van San Antonio is goed te bereiken met de auto en er zijn voldoende parkeerplaatsen (prijs 2007: $5-$10 per dag). Parkeren is bij de meeste hotels gratis.

Het centrum van de stad is goed lopend te doen. Andere manieren om de stad te bekijken zijn o.a. fietsen, trolleys, bussen of segways, dit zijn éénpersoons gemotoriseerde vervoersmiddelen op twee wielen. Voor meer informatie over het vervoer in San Antonio, zie hier

Handige links

Dit is een zeer complete link over alles wat je verder wilt weten over San Antonio. http://www.sanantoniocvb.com/San Antonio – Het Venetië van het Wilde Westen!

Leestijd: 5 min