In Californië, Santa Monica, waar de golven van de Stille Oceaan stoom afblazen, werd in 1909 de vierhonderd meter lange Santa Monica Pier aangelegd. Santa Monica, wat ooit werd gesticht als een Spaanse nederzetting, is te vinden op een ‘steenworp’ afstand van Los Angeles.

Santa Monica Pier

De oprit van de Santa Monica Pier bevindt zich op de kruising van Ocean Avenue en Colorado Avenue. Er ligt een grote parkeergarage om de hoek.

Vanaf de “City of Angels”, is het bijna precies 25 kilometer over snelweg nummer 10 naar de historische Santa Monica Pier. Vooral in de weekenden, vind je er veel inwoners van Los Angeles om zich te vermaken op het strand van Santa Monica en rondom de pier. Soms alleen al voor de zonsondergang. Dit is een van de meest populaire kermissen ter wereld met een unieke achtergrond.

Santa Monica - Sunset


Brede boulevard en een fietspad

Bezoekers kunnen via de Marvin Braude Coastal Bike Trail door het attractiepark met zijn verschillende attracties en gezellige restaurants fietsen. Lopend kan via een pad dat de lokale bevolking simpelweg “The Strand” noemt en dat de Californische kust volgt van Santa Monica over 35 kilometer naar het zuidelijker gelegen Torrance.

Charles Looff

Het verhaal van de pier in Santa Monica begon op een dag in september 1909. “Municipal Pier” was de naam van de smalle steiger die aanvankelijk niet voor het publiek werd gebouwd. De steiger werd gebruikt om het rioolwater van de stad naar zee en achter de branding te voeren.

Zeven jaar later kwam een ​​zekere Charles Looff op het idee om met zijn zoon Arthur op het strand van Santa Monica een pretpark te bouwen. Looff was op 18-jarige leeftijd uit Noord-Duitsland geëmigreerd, had naam gemaakt als een getalenteerd beeldhouwer. Looff maakte ook de houten paarden voor de eerste carrousel van de Verenigde Staten op het schiereiland Coney Island.

De attracties werden vergezeld door de La Monica Ballroom in de jaren 1920, maar deze danszaal sloot zijn deuren in 1959. Sinds 1953 is de pier eigendom van de stad Monica. Oorspronkelijk zou het in de jaren zestig van de vorige eeuw gesloopt worden om plaats te maken voor een hotel op een kunstmatig eiland. Maar deze plannen eindigden met een burgerinitiatief met voldoende tegenstemmen.

Energiezuinig

De pier in Santa Monica bevat het enige pretpark op een pier aan de westkust van de Verenigde Staten. Het is door een reisbureau uitgeroepen tot het meest gezinsvriendelijke park aan de Stille Oceaan. Je vindt er het enige reuzenrad op zonne-energie ter wereld.

Een hoogtepunt van Santa Monica’s Pacific Park is de historische carrousel uit 1922 met de met haar 44 gebeeldhouwde paarden. Er is eveneens een zeeaquarium op het terrein bij de pier te vinden. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van deze steigers aan de Pacific, ga dan naar de Pier Shop en het Visitor Centre. In het weekend kunnen daar ook rondleidingen worden georganiseerd.  

In tegenstelling tot andere badplaatsen over de hele wereld, wordt Santa Monica in de winter niet stil. Het is een stad die het hele jaar door ‘open’ is, niets wordt afgesloten. De toegang tot het park is gratis.

Santa Monica - West end route 66Santa Monica  – Route 66

De “Mother off all roads”, de legendarische Route 66, eindigt bij Santa Monica Pier. Degenen die de hele reis vanuit Chicago hebben gemaakt, registreren 3916 kilometer op de teller en hebben door de geschiedenis van de Verenigde Staten gereisd. “West End of Route 66”, staat er op de straatnaamborden.

 

Venice beach

Er zou een bezoek aan de Santa Monica pier gecombineerd kunnen worden met een bezoek aan Venice beach. Dit wereldberoemde strand ligt op loopafstand van Santa Monica. Je kunt van Santa Monica naar Venice Beach lopen in ongeveer een (klein) uurtje, of je neemt de bus of de Tide Shuttle.

Venice BeachSanta Monica Pier – Californië

Leestijd: 4 min