Windy City

Chicago is de grootste stad van de staat Illinois en één van de grotere steden van de VS. Hoewel het in de aan Lake Michigan gelegen stad flink en fris kan waaien, is dat volgens velen niet de oorsprong van de bijnaam, ‘Windy City’. Deze bijnaam zou eind 19e eeuw bedacht zijn door journalisten, vanwege de aanwezigheid destijds van hinderlijk opschepperige politici, die Chicago wilden promoten voor de World’s Fair van 1893.

Fotowedstrijd Verenigde Staten

Het gebied waar Chicago ligt werd duizenden jaren geleden al bevolkt door indianen. De eerste Europeanen trokken in 1673 het gebied in. De plaats Chicago kreeg vorm rond 1820 en groeide halverwege diezelfde eeuw uit tot een stad van formaat. In 1871 werd een groot deel verwoest door een grote brand. Chicago werd opnieuw opgebouwd, waarbij grote architecten de kans kregen hun stempel te drukken op het gezicht van de stad. Hierna groeide de stad nog verder. Vandaag de dag telt Chicago zo’n 2,9 miljoen inwoners.

Het vliegveld waar je als Europeaan op aanvliegt is O’Hare International Airport. O’Hare ligt aan de noordwest kant van Chicago. De luchthavencode voor O’Hare is ORD. Dit heeft zijn oorsprong in de vroegere naam van het –toen een stuk kleinere- vliegveld: Orchard Field, dat in 1943 is vernoemd naar Edward O’Hare, een piloot in het Amerikaanse leger. Chicago is het meest bekend om zijn architectuur, parken, de Chicago River en Lake Michigan, Al Capone, Oprah Winfrey, musea, Sears Tower (Willis Tower) en de winkelstraat “Magnificent Mile”. Hoewel het een grote stad is, is het een stad met vrij veel groen en sfeervolle wijken.

http://chicago.pagina.nl/
http://www.chicagotraveler.com/

Openbaar vervoer: de ‘El’

Chicago is erg goed te bereizen met het openbaar vervoer. Als je de ‘El’ neemt kom je vrijwel overal. ‘El’ is kort voor ‘elevated train’. Wij noemen het een metro, maar in de meeste steden lopen de sporen hiervan vrijwel helemaal óndergronds, waar dat in Chicago maar deels het geval is. Als je door de stad loopt, kom je de verhoogde sporen en stations regelmatig tegen. Sommige stations zijn wel onder de grond gebouwd. De ingangen van deze stations kunnen soms wat moeilijker te vinden zijn. Bij de stations of een Visitor Information Center zijn (gratis) plattegronden van de CTA (Chicago Transit Authority) te verkrijgen. De ‘El’ heeft zeven lijnen, die elk een kleur hebben (Red Line, Green Line, etc.). Als je weet welke lijn je moet hebben en in welke richting, vind je op de stations gemakkelijk je weg.

Kaartjes zijn te koop in de automaten op de stations, maar als je meerdere dagen met de ‘El’ gaat reizen, kun je beter een Visitor Pass kopen. Deze zijn verkrijgbaar als 1-Day, 2-Day, 3-Day and 5-Day Pass. Een dag houdt in 24 uur, de kaart registreert het tijdstip van het eerste gebruik en gaat vanaf dan 24 uur mee. De Passes zijn niet te koop op stations, maar wel bij Visitor Information Centers, Hot Tix, Sears Tower en in sommige supermarkten en ‘Currency Exchange’ offices in Chicago. Omdat de lijnen van de ‘El’ grotendeels bovengronds lopen is het behalve een goed openbaar vervoermiddel, ook een vrijblijvende manier om als bezoeker de stad te bekijken. In de Lonely Planet staat zelfs een tour per ‘El’ beschreven, die vooral op een regenachtige voorjaarsdag een leuk alternatief is voor een wandeling door de stad.

– Metra Trein https://metrarail.com/metra/en/home.html
– Chicago Transit: http://www.transitchicago.com/

Chicago - EI


360 Chicago (Voorheen John Hancock Observatory)

Tijdens je stedentrip mag je het 360Chicago / John Hancock Center niet overslaan, deze is met 344 meter één van de hogere gebouwen in Chicago. Het gebouw wordt gebruikt voor zowel huisvesting als kantoorruimte en heeft net als Sears Tower (Willis Tower) een verdieping ingericht waar je uit kunt kijken over de stad. 360 Chicago bevindt zich op de 93e verdieping, op een hoogte van 305 meter. Het uitzicht is, op een heldere dag, wijds en indrukwekkend. Een mooi moment van de dag om een kijkje te nemen is rond zonsondergang. Niet alleen heb je de kans een schitterende horizon te bekijken, ook kun je hierna goed zien hoe de stad verlicht is als het donker wordt. Je kunt ook naar het restaurant 1 of 2 etages lager, kost niks, maar een drankje á $5 is wel verplicht om even te kunnen zitten en genieten van het uitzicht.

http://www.360chicago.com/

Chicago River

De Chicago River is van grote invloed geweest op de geschiedenis van Chicago. De eerste Europeanen kwamen het gebied binnen over deze rivier. Later is de rivier, in combinatie met het in 1848 geopende Illinois & Michigan Canal, een belangrijke handelsroute geworden. Naarmate de stad en de industrie groeide, raakte de Chicago River steeds meer vervuild. Ook Lake Michigan, waar de rivier in uitmondde, werd steeds vuiler door het aangevoerde afval. Het meer was echter een belangrijke bron van drinkwater voor de stad en door de vervuiling ontstonden epidemieën onder de bevolking.

Chicago River

In 1900 heeft men daarom het Chicago Sanitary and Ship Canal aangelegd, waardoor de stroming van de rivier omkeerde en het vuile water niet langer het meer instroomde, maar er vanaf. De waterstand in Lake Michigan wordt met sluizen gereguleerd, zodat het meer niet leegstroomt. Een aantal van de mooiste of meest indrukwekkende gebouwen staat langs de Chicago River. Dit is een van de redenen dat er vrij veel bedrijfjes zijn die boottochten op de rivier organiseren. Zo’n cruise is een leuke manier om de stad van een andere kant te bekijken. Er zijn tochten die alleen over de rivier gaan, maar ook meer uitgebreide tochten die daarnaast door de sluizen het meer opgaan. Eén van de organisaties waarmee je de rivier op kunt is Wendella boats, maar er zijn nog vele anderen.

http://www.wendellaboats.com/

Eenmaal per jaar kleurt de Chicago river groen! Wil je weten waarom? Lees dan Chicago attracties die je alleen in Chicago ziet!

chicago

Sport

De stad heeft een aantal professionele sportteams waarbij het bezoeken van een wedstrijd de moeite waard is. Als je daarvoor in de gelegenheid bent, koop een kaartjes en proef de sfeer!  In de NBA (basketball) spelen de Bulls (de club waar Micheal Jordan jarenlang het boegbeeld van was), in de MLB (honkbal) de Chicago White Soxs & de Chicago Cubs.  Een stadium tour door het historische Wrigley Field van de Chicago Cubs is ook een gebeurtenis. Mede omdat ze meer dan honderd jaar geleden voor het laatst kampioen geweest zijn. Als je meer geïnteresseerd bent in American Football kan je een wedstrijd van de Chicago Bears bezoeken. Voor een volledig overzicht van alle sporten, klik je hier.

Des Plaines: McDonald’s

Zoals in Kentucky de oorsprong ligt van KFC, zo ligt de oorsprong van McDonald’s in Illinois, in het stadje Des Plaines, dicht bij Chicago. Een replica van de oorspronkelijke vestiging uit 1955 is te bezichtigen als museum, waar je een blik kunt werpen op de geschiedenis van het McDonald’s systeem. Aan de overkant van de straat kun je in de hedendaagse McDonald’s versie een meal of een van de andere specialiteiten van de ‘moeder aller fastfoodrestaurants’ eten. Houd er wel rekening mee dat het museum alleen open is in het hoogseizoen. Als je vóór Memorial Day of na Labor Day komt kun je alleen in het restaurant de daar uitgestalde memorabilia bekijken, er worden dan geen tours gegeven.

Des Plaines ligt voorbij O’Hare Intl. Airport in noordwestelijke richting en is met de auto vanuit Chicago in ongeveer een half uur te bereiken.

McDonald’s #1 Store Museum

400 N. Lee Street

Des Plaines, IL 60016

Tel. (847) 297-5022

 

Edit: Maart 2018: Het gebouw is verkocht en zal worden gesloopt, het museum zal worden verplaatst. Informatie volgt.

Things to do

 • Twintig Chicago attracties die je alleen in Chicago ziet. Alleen in de Windy City – en nergens anders!
 • Navy Pier, Tijdens de herfstmaanden hebben ze meestal een goed spookhuis hier voor Halloween. Tijdens de zomermaanden hebben ze shows zoals een circus.
 • Sears Tower en Hancock Tower. Sears Tower – leuk om in de glazen uitbouwsels te stappen.
 • Magnificent Mile
 • River Taxi – deze gaat van Union Station tot aan China Town
 • City tour op het water
 • Wrigley Field omgeving
 • Lincoln Park Zoo (Gratis)
 • Weird Chicago Tours – de moeite waard.
 • The Bean
 • Millennium Park, in de zomermaanden zijn hier gratis concerten. Taste of Chicago, waar je hapjes kan proeven.
 • Wendela Boot tours
 • Bike and Roll
 • Christkindlmarket 

Chicago - The Bean

Diners

 • Kuma’s Corner: Heavy Metal burger bar
 • The Squared Circle: Restaurant dat zich ook richt op de ‘gourmet-burger’ craze in Chicago. Dit is een mooi en netjes ingericht restaurant met subtiele wrestling memorabilia aan de muren. Op de televisies is wel zéér regelmatig pro-wrestling te zien maar wat is er Amerikaanser dan dit?
 • Big & Little: Lekkere Po’boys
 • Smoques: BBQ
 • Lockdown Bar & Grill: Nog een heavy metal burger bar, dit keer met een gevangenis thema, even lekkere burgers als bij Kuma en GEEN wachttijd.
 • Brazzaz en Texas de Brazil, Brazilian Steakhouses.

Giordanos Deep Dish Pizza

 

Ontbijt

 • Lou Michels (Vlak bij Sears tower)
 • Yolk op Michigan Ave.

 

Musea

 • Museum of Science and Industries
 • Field Museum
 • Shedd Aquarium
 • Chicago Art Institute

Tip: Overweeg de  City pass!

Rond Chicago

(auto aanbevolen)

 • WoodField Mall
 • Gurnee Mills
 • Six Flags Great America
 • Starved Rock State Park
 • Brookfield Zoo
 • Lake Geneva
 • Galena
 • House on the Rock, Wisconsin
 • Door County, Wisconsin
 • Warren Dunes State Park, Michigan
 • Chicago Botanical Garden
 • Renaissance fair, Burlington Wisconsin
 • Joliet speedway (NASCAR ETC)

 

Wijken / Parken

 • Wicker Park; Alternatieve wijk met héél veel leuke speciale winkeltjes (Rock & roll/skate/Hiphop cultuur), tattooshops en horeca gelegenheden met een twist. Een koffiehuis voor boekenwormen, een bar dat zich specialiseert op 80’s arcade consoles, … Buiten dit zitten er ook ketens met kleinere versies van hun winkels in het centrum. O.a.levi’s en Carhartt.
 • West Belmont/Clark Street: Rond dit kruispunt zijn er ook zeer veel leuke winkeltjes te vinden, dit voor zowel retro meubels als kleding als gewoon quirky stuff, onder andere comic book stores en verkleedwinkels zitten hier naast de ‘smoke-shops’ en bars.
 • Boystown: Niet ver van west Belmont en Clarkstreet is Boystown te vinden, DE homowijk van Chicago, als je Chicago eens van een andere kant wilt bekijken zou het hier ‘s avonds naar het schijnt erg gezellig zijn.
 • Wrigleyville: De wijk rond het cubs stadium, alles hier ademt de cubs, veel toffe winkels met goedkope cubs merchandise te vinden.

 

Leuke bars

 • Rock Bottom
 • Ben je in de mood voor wat Hawaii style Tree Dots and a Dash
  Hobartstreet zeker een aanrader voor wat te borrelen!

 

ChicagoChicago – Illinois – The windy city aan Lake Michigan!

Leestijd: 8 min