Het beroemde Coney Island in New York heeft zijn naam te danken aan de Nederlanders. Dankzij de wilde konijnen die hier ooit ongebreidelde liepen. Konijn werd verbasterd tot Coney. Coney Island werd aan het eind van de 19e eeuw bekend als ‘Sodom by the Sea” (Sodom en Gomorra waren twee steden waarvan de verwoesting door God in de Hebreeuwse Bijbel wordt vermeld in het boek Genesis vers 18-19. Er is tot op heden geen archeologisch bewijs gevonden, dat deze steden daadwerkelijk hebben bestaan.) Het kreeg deze bijnaam toen het berucht werd als thuishaven voor gokkers, stevige drinkers, boksers, racers en ander gespuis.

Coney Island

Coney Island is een schiereiland en was voorheen een eiland in het uiterste zuiden van Brooklyn, New York, in de Verenigde Staten.  Coney Island heeft een strand aan de Atlantische Oceaan. Het stadsdeel heeft een inwonertal van 60.000 mensen in het westelijke deel van het schiereiland. Coney Island wordt omringd door Sea Gate in het westen, Brighton Beach en Manhattan Beach in het oosten en Gravesend in het noorden.

In de vroege jaren 1900, werden diverse pretparken gebouwd, als afleiding van de zomerse hitte voor een groeiende New Yorkse bevolking.

Het beroemdste, het Luna Park op Coney Island, geopend in 1903. Dit iconische funpark in New York heeft een veelbewogen verleden. Met een aanzienlijke facelift van deze legendarische plek in 2011 om het park weer aantrekkelijker te maken. We beschrijven een stukje geschiedenis en misschien wel redenen om juist dit park nu te gaan bezoeken. Het funpark moest een droomwereld voorstellen met kamelen en olifanten en ‘ritten naar de maan’,- allemaal verlicht door meer dan een miljoen lampjes. Het was dan ook niet verrassend toen er in 1946 brand uitbrak vanwege kortsluiting.

 

Tijdens de jaren 1960 was Coney Island vergane glorie. Ondanks een langzame comeback in de jaren 1980 en enkele veelbelovende veranderingen in die jaren (met inbegrip van de opkomst van een zeemeerminnen-parade, nieuwe kermisattracties, een supernieuw metrostation, een minor-league honkbalteam (Brooklyn Cyclone’s) en het aquarium) is het park nooit geworden wat het had moeten zijn. Kenmerkend door verlaten gebouwen verstopt achter een zee van onkruid en met omheiningen aaneengeschakeld door kettingen.

Coney Island

In 2005 heeft vastgoedontwikkelaar Joseph Sitt (van Thor Equities) 10 hectare grond opgekocht in het hart van Coney Island voor $ 120.000.000. Met het idee hier een park neer te zetten in een Disney-achtige stijl. (plus appartementen en winkelcentra). Echter met de economische neergang van 2008 heeft Sitt besloten om zijn mega project te versoberen. Eind 2009 hebben Sitt en burgemeester Michael Bloomberg van New York uiteindelijk een deal gesloten om 7 hectare Coney Island terug te kopen van Sitt.

Dus je kan je je afvragen er nu te zien en te doen is op Coney Island. Op het schiereiland en op en om de promenade,  ook rondom het park vind je de volgende attracties en/of bezienswaardigheden:

  • Totonno’s Pizza is een van de beste vier pizzeria’s in de stad.
  • De Brooklyn Cyclones zien spelen aan de waterkant – Een te mooie honkbal ervaring zonder de hoge prijzen te betalen zoals die gelden bij de New York yankees.
  • Het New York aquarium!
  • De Cyclone, een grote houten achtbaan – niet geheel zonder risico (Een 53-jarige man brak zijn nek in 2007 en overleed aan zijn verwondingen…)
  • Natuurlijk het Luna Park op Coney Island
  • Brighton Beach – Dit strand heeft zelfs een nudisten gebied!
  • Restaurants, zoals Tatiana (Brighton beach), betaalbaar en lekker.
  • Deno’s Wonderweel park
  • Wees toeschouwer bij de beroemde jaarlijkse Nathan’s Hot Dog Eating Contest, met hotdogs door Nathan’s geleverd. Mensen nemen deze wedstrijd heel serieus – het wordt zelfs uitgezonden op ESPN!

 

Nathans Hotdog

 Coney Island – New York – Hét authentieke pretpark van de VS!

Leestijd: 3 min