Als je in Amerika bent, zal je ongetwijfeld wel eens een gesprek aan gaan met een van de lokale bewoners. “Small Talk”. De Amerikanen gaan gemakkelijk een gesprek met u aan. Wij zijn niet het gewend dat vreemde mensen aan ons vragen hoe het met ons gaat. Amerikanen deinzen niet terug voor een leuk praatje met een toerist. Maar waar gaan deze gesprekken dan over? Wat is interessant om het over te hebben? En hoe zijn de omgangsvormen? Hier een paar tips om een leuk gesprek te voeren;

Small Talk

Je bent altijd ‘Okay’

Small talk in Amerika begint meestal met ‘How are you?’ Of: ‘How you doin’ ?’ of ‘How’s it going?’ of ‘What’s up?’ het betekent allemaal hetzelfde. Tenzij je de persoon redelijk goed kent is  je antwoord bijna altijd: ‘I’m okay. How are you?’ Je bent dus altijd ‘Okay’. Natuurlijk kan je variatie toevoegen aan het antwoord door te zeggen ‘I’m fine’ or ‘I’m really great’, maar dit soort gesprekken zijn niet om te praten over rugklachten of uw schoonmoeder. Beantwoord de vraag met ‘goed’ en vraag vervolgens hoe het met hen gaat..

Natuurlijk zijn wij, niet altijd ‘goed of Okay’. Maar bewaar de diepgaande gesprekken voor de mensen die je goed kent. Speel het spel en vraag (je niet af) waarom deze Amerikaan zo geïnteresseerd in je is. Ook al geef je er niets om en verbaas je je over deze “overdreven” vriendelijkheid. ‘Beleefd’ zijn wordt in de Amerikaanse cultuur (en Britse, Canadese, Australische, Ierse, Nieuw-Zeeland, Jamaica, enz.) als erg belangrijk beschouwd. Blijf bij de ‘gangbare’ onderwerpen.

Onderwerpen die er toe doen in een  small talk gesprek;

Het moment

U en uw gesprekspartner, ongeacht wie hij of zij is, delen éen ding: het moment dat u samen ervaart. Of het nou gaat om de ruimte waarin je je bevindt, het optreden wat je op dat moment bekijkt of het voedsel dat je eet. Hou vast aan dat moment, want dat is uw gemeenschappelijke grond.

Waar kom je vandaan?

Er wordt gevraagd: ‘So, where you from?’ Als je zegt Holland, krijg je ongetwijfeld een reactie. Mensen in Amerika denken veel dingen over te weten over Nederland, de meeste van hen “weten” iets van of over drugs, windmolens, Amsterdam, prostitutie, tulpen of kaas. Vat het niet persoonlijk op, maar als je zegt ik kom uit: ‘Oost Huppeldepup’, zal je worden aangestaard met een niet begrijpende blik. De overgrote meerderheid van de Amerikanen zullen alleen gehoord hebben van een grote stad in Nederland: Amsterdam. Misschien Rotterdam. Misschien Den Haag. Niet Utrecht. Niet Eindhoven. Niet Maastricht en zeker niet Oost Huppeldepup. Accepteer het, en zeg dat u uit de omgeving Amsterdam komt 🙂

Sport

Sport is religie in Amerika. Identiteit, ten goede of ten kwade, is eeuwig verbonden met ‘onze teams’. (Denk maar aan Al Bundy uit Married with children en Highschool team: Polk High.). Amerikanen kijken naar sport, praten over sport, sporten. Sport. Sport en nog eens sport.

Ons advies? Doe een beetje onderzoek naar de lokale sportteams. (Welk team speelt op het moment). Als je echt wilt scoren, word fan van het lokale team, succes verzekerd!

New York Knicks Basketball

Geld

Amerikanen schreeuwen niet van de daken hoeveel geld ze verdienen, maar ze zullen de eerste zijn om te zeggen hoeveel ze verdienen als je er naar vraagt. Het is een prestige. “Man, I made 150,000$ last year and that doesn’t even include my bonus!!!”

Ze hebben de neiging om op te scheppen over geld, want het is een veronderstelde weerspiegeling van hun eigenwaarde. In tegenstelling tot Nederland of Belgié waar er nog altijd een soort van taboe heerst over je maandelijkse salaris.

Vermijd de ‘no-go’ onderwerpen

God, Sex, Religie en Ras. Om voor de hand liggende redenen. Bewaar dit soort gesprekken voor mensen die je echt heel goed kent.

Veel geluk met uw conversaties in Amerika!

 

 

 Small Talk – Kleine gesprekken in Amerika

Leestijd: 4 min