Snow Canyon State Park ligt 7 mijl noord-westelijk van St.George, Utah, tegen het plaatsje Ivins. De oorspronkelijke naam van dit park was Dixie state park, maar later werd het park vernoemd naar twee Utah pioniers, Lorenzo en Erastus Snow. Velen zien dit deel van Utah, op hun doorreis van Zion naar Las Vegas, alleen vanaf interstate 15 en Snow Canyon wordt dan ook meestal overgeslagen. Jammer, want dit mooie park met z’n vele aantrekkelijke wandel-trails is tussen het drukke Zion en het hectische Las Vegas een oase van rust.

De rood en wit gekleurde Navajo zandstenen rotsheuvels in dit park worden afgewisseld met het zwarte basalt van vulkaanuitbarstingen uit een ver verleden. Dit park is gebruikt als decor voor opnamen van Hollywood films als Butch Cassidy and the Sundance Kid, The Electric Horseman en Jeremiah Johnson

Snow Canyon heeft twee ingangen. Aan de zuidkant kun je via het plaatsje Ivins het park binnenrijden en aan de noordkant is er een afslag aan Hwy 18. Een parkroad, de Snow Canyon Drive, die van zuid naar noord door het park loopt verbindt beide ingangen. Toegang kost 6 $ voor een auto met max. 8 inzittenden.

Snow Canyon - Utah

Vrijwel alle trails in Snow Canyon zijn one way, maar je kunt gemakkelijk een aantal trails “aan elkaar knopen” om zodoende een rondje te lopen. Op iedere kruising of splitsing van paden staan paaltjes met de namen van de trails. Op de PDF brochure van Snow Canyon staat het gehele netwerk van trails.

Als je beperkt tijd hebt zou je bijvoorbeeld het volgende rondje kunnen lopen door het hart van het park om er toch een goede indruk van te krijgen; Parkeer je auto bij het begin van Petrified Dunes en Butterfly trail. Loop de Butterfly Trail helemaal en sla op Lava Flow eerst een stukje rechtsaf om de lavatunnels te bekijken. Loop dan terug en volg Lava Flow. Sla linksaf op West Canyon Road en volg deze tot na het toiletgebouw waar je linksaf slaat voor een kort stukje Three Ponds. Nog een keer linksaf brengt je op Petrified Dunes en deze voert je terug naar je auto.

 

 

 

 

Trails in Snow Canyon

Butterfly Trail:   2 mijl,  moeilijkheidsgraad gemiddeld

De Butterfly Trail loopt van de westkant van Petrified Dunes naar West Canyon Overlook en lava-grotten.

Cinder Cone Trail:  1,5 mijl,  moeilijkheidsgraad moeilijk.

Deze trail, in het noorden van het park, brengt je na wat klimwerk naar de top van een voormalige vulkaan en biedt een mooi uitzicht over het park.

Hidden Pinyon:  1,5 mijl, moeilijkheidsgraad gemiddeld

Deze trail, met enkele stukken waar je door los zand loopt, laat je naast de flora wat geologische kenmerken in het park zien.snow canyon-03

Jenny’s Canyon:  0,5 mijl, moeilijkheidsgraad gemakkelijk.

Een vlakke trail naar een kleine slot canyon. Geschikt voor kinderen.

Johnson Canyon:  2 mijl,  moeilijkheidsgraad gemakkelijk.

Een vlakke trail langs o.a. lavastromen naar een kleine arch.

Lava Flow Trail:   2 mijl, moeilijkheidsgraad gemiddeld.

Deze licht klimmende trail loopt door een lavaveld en biedt bij West Canyon Overlook een mooi uitzicht over deze canyon.

Petrified Dunes:  1 mijl, moeilijkheidsgraad gemiddeld, maar met een steile klim

Deze trail loopt over versteende zandduinen. De klim (of afdaling, ligt eraan waar je begint) aan de zuidkant is vrij steil.

Three Ponds:  3,5 mijl, moeilijkheidsgraad gemiddeld

Deze trail voert je naar een paar door erosie ontstane putten in de rotsen waar regenwater in blijft staan. De trail is op zich vrij vlak, maar er zitten stukken bij dat je door vrij diep los zand loopt en vandaar de gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Sand Dunes:  0,5 mijl,  moeilijkheidsgraad gemakkelijk.

Deze korte trail loopt naar een gebied van lage, rode zandduinen. Deze grote “zandbak” is ideaal speelgebied voor kinderen.

West Canyon Road:  8 mijl, Moeilijkheidsgraad gemakkelijk.

West Canyon Road is een brede gravelroad, loopt parallel aan de parkroad van zuid naar noord door het park en wordt door medewerkers gebruikt als onderhoudsweg. Wandelaars gebruiken stukken van de West Canyonroad om trails met elkaar te verbinden.

snow canyon state parkWhiptail Trail: 6 mijl, moeilijkheidsgraad gemakkelijk.

De Whiptail Trail is een volledig verhard pad dat grotendeels pal naast de parkroad ligt.  Het pad wordt voornamelijk gebruikt door fietsers, joggers en rolstoelgebruikers. Wandelaars gebruiken stukken van de Whiptail Trail, net als bij de West Canyon Road, om trails met elkaar te verbinden.

Whiterocks Trail/Whiterocks Amphitheater:   4 mijl of 1 mijl,  moeilijkheidsgraad gemiddeld.

De Whiterocks Trail loopt van de Lava flow trail naar Hwy 18.  Een afslag in deze trail voert je naar een natuurlijk amphitheater in witte zandsteen. De gehele Whiterocks trail is 4 mijl lang, maar als je je auto parkeert bij de trailhead aan Hwy 18 is het maar 1 mijl lopen naar het amphitheater.

 

Tekst en foto’s: Cees A.

Snow Canyon State Park

Leestijd: 4 min