St. Louis is een stad in de staat Missouri en is ontstaan aan de kruising tussen de Missouri (rivier) en de Mississippi. De stad dankt zijn naam aan koning Louis IX van Frankrijk. Ze is gesticht in 1764 als handelspost door Pierre Laclede. St.Louis telt vandaag ongeveer 2.8 miljoen inwoners (= de metropolitan area) en komt hiermee op de 18de plaats in de USA.

The gateway Arch – St. Louis

Deze roestvrij stalen parabool staat symbool voor de poort (gateway) naar het Westen. Ze werd 40 jaar geleden aan de oevers van de Mississipi gebouwd om Lewis en Clark te eren. Van hieruit vertrokken 200 jaar geleden deze pioniers westwaarts om Amerika te exploreren. De ‘Arch’ (192m hoog) heeft een 60-voet (18m) diepe fundering en is heel stabiel. Met een soort van tram (lijkt eerder op een skilift) rij je naar de top. Je mag zeker niet aan claustrofobie lijden want je moet het ‘eitje’ delen met 4 andere personen. Eénmaal boven kan je van een adembenemend mooi vergezicht genieten. Vergeet niet een (gratis) bezoekje te brengen aan het ‘museum of Westward Expansion’ dat zich onderaan in de ‘Arch’ bevindt.

 St. Louis - Missouri - Home of the Gateway Arch

De St.Louis Zoo

Deze bevindt zich in het Forest Park. Het is de oudste, grootste èn populairste zoo van de USA. De toegang is gratis (parking is betalend, maar je bent vrij om te parkeren in de omliggende straten)! In de zomer kan je er eveneens genieten van een zeeleeuwen-show (betalend!)<

De Missouri Botanical Gardens

Deze prachtige tuinen zijn op hun mooist in de lente. De Japanse tuin, waarin zich een vijver bevindt met koi (Japanse karper), is het populairst. De kinderen kunnen er naar hartenlust de vissen voederen. Maar ook de Engelse tuin, de rozentuin, de Climatron en de vele andere tuinen zijn een bezoekje waard. Sinds 2006 werd er ook een leuke speeltuin aangelegd die door klein en groot geapprecieerd wordt.

De wineries

Vanaf de maand mei is het de moeite om in de weekends een trip te ondernemen naar de wineries. De route die je volgt, Highway 94, wordt ook wel de ‘Missouri Weinstrasse’ genoemd. Het doet inderdaad denken aan de Moeselstreek. Begin 19de eeuw zijn hier Duitse immigranten neergestreken, die er wijn begonnen te cultiveren. De leukste winerie is ‘Montelle’ waar je heerlijk kan luieren op een prachtig terras, genietend van brood, kaas, wijn en ‘live’optredens van country-muzikanten (enkel in het weekend).

BB’s Jazz Blues and Soups

St.Louis heeft vele blues en jazz clubs. Wil je de echte blues-sfeer opsnuiven, dan is BB’s Jazz Blues and Soups (gelegen in St.Louis downtown) een echte aanrader. De bezieling van de artiesten (vooral op zaterdagavond heb je topartiesten!), de professionaliteit en de blues warmte die ze uitstralen, zorgen ervoor dat je volledig opgaat in hun muziek. Best voor 19u de bar opzoeken, dan heb je een zitplaats aan tafel en kan je eveneens genieten van een lekkere ‘St.Louis style home-cooked and health-conscious’ schotel (de meest gerenommeerde artiesten treden op vanaf 10u)

Grant’s Farm

Een aanrader voor families met jonge kinderen! Een dierentuin op kleinere schaal, met als topattractie : de geitjes. De kinderen mogen zelf de geitjes melk geven (1dollar per flesje). Ook leuk zijn de olifantenshow en de dierenshow. En niet te versmaden : gratis bier op het Bauernhof…

Butterfly House

Meer dan duizend tropische vlinders fladderen rond in dit glazen ‘huis’. Van rups naar vlinder, je kan het allemaal meebeleven…

Anheuser Busch Brewery

Eén van de grootste brouwerijen ter wereld. De interessante rondleiding (gratis!) geeft je een idee hoe dit befaamde bier wordt gebrouwd (budweiser, budlight, budselect enz…). Achteraf krijg je een kleine versnapering en natuurlijk ook bier (of frisdrank) aangeboden.

Science Center

Het doel van het science center is wetenschappelijke kennis en technologie op een kindvriendelijke manier overbrengen. Je tuimelt er van het ene experiment in het andere,  heel spannend en leerrijk! De toegang is gratis. De thema-tentoonstellingen, het Planetarium en het Omnimax Theatre zijn wel betalend.

Magic House

Dit is een kindermuseum met als doel de kinderen plezier te laten beleven in een creatieve en stimulerende omgeving. Zo gaat bv. je haar rechtop staan bij het aanraken van een elektrisch geladen bol, kan je je schaduw ‘bevriezen’ op de muur, met water experimenteren in de waterbakken, jezelf met een katrol omhoog trekken, een driedimensionale afdruk van jezelf maken.

City Museum

Een uniek museum met architecturale eigenaardigheden. Je vindt er geheime grotten en gangen, een reuze aquarium, een klein circus, een enorme schuifaf (3 verdiepingen), MonstroCity, een schoolbus die aan het dak hangt enz… Alles werd gemaakt uit gerecycleerde materialen.

St. Louis – Cardinals

De St. Louis Cardinals hebben elf keer de World Series gewonnen: in 1926, 1931, 1934, 1942, 1944, 1946, 1964, 1967, 1982, 2006 en 2011. In totaal hebben de Cardinals negentien keer de World Series finale gespeeld. De laatste keer in 2013 werd er met 2 – 4 verloren van de Boston Red Sox.

St. Louis - Cardinals

Route 66 State Park

Je kan hier heerlijk wandelen of fietsen en genieten van de memorabilia van de legendarische Route 66, tentoongesteld in een museum (toegang gratis). In de buurt vind je er de Old Chain of Rocks Bridge, eens de Route 66 verbinding tussen Illinois en Missouri. Nu is het Amerika’s langste brug voor wandelaars, fietsers en brommers… (www.trailnet.org)

Als je van shoppen houdt, kan je volgende malls bezoeken (de populairste) :

  • La Galleria
  • Chesterfield Mall
  • Outlet Warrenton
  • St Louis Union Station

Toeristische informatie

Meer toeristische informatie kan je online vinden (http://www.explorestlouis.com/). Je kan hier ook een brochure gratis aanvragen…

 St. Louis – Missouri – Home of the Gateway Arch

Leestijd: 5 min