White Pocket is een klein maar onvoorstelbaar mooi stukje natuur gelegen in het Vermillion Cliffs National Monument in de staat Arizona. Het gebied, dat slechts een vierkante km groot is, bestaat uit versteende zandduinen in prachtige vormen. Naast de vormen zijn het ook vooral de kleuren die de aandacht trekken, roodbruin zandsteen met daar doorheen witte strepen, grijswitte rotsen met daaronder stukken geel gesteente en ook de kleur roze zie je veelvuldig terug in allerlei lijnen op de grond. De kleuren zijn afkomstig van mineralen die via het water in de rotslagen zijn doorgedrongen.

White Pocket - Een klein maar onvoorstelbaar mooi stukje natuur!

In tegenstelling tot de andere gebieden die tot het Vermillion Cliffs National Monument behoren, zoals North Coyote Buttes en South Coyote Buttes, heb je voor White Pocket geen permit nodig om het te bezoeken.

Zorg voor goede auto

Ondanks het feit dat je geen permit nodig hebt komen er slechts weinig bezoekers bij White Pocket. Dit heeft alles te maken met de bereikbaarheid. Het gebied ligt erg afgelegen en de enkele wegen die er naar toe leiden bestaan grotendeels uit diep mul zand en rotsen. De kans dat je vast komt te zitten is dan ook erg groot. Als je geen echt goede 4WD auto hebt (dus niet de standaard 4WD’s die je bij de bekende Amerikaanse autoverhuurders krijgt) en geen ervaring hebt in het rijden door diep mul zand raden wij je af om hier zelf naar toe te rijden.

Waarschijnlijk zit je binnen honderd meter muurvast in het zand en ben je op jezelf aangewezen. Dit is namelijk een erg afgelegen gebied waar slechts weinig mensen komen. Het advies is dan ook om gebruik te maken van de diensten van een lokale en ervaren gids die het gebied goed kent. Met name in Kanab zitten enkele bedrijven die tours aanbieden naar White Pocket.

Route

Wil je toch zelf gaan rijden dan is dit de minst risicovolle route: Neem HWY89 die de plaatsen Page en Kanab met elkaar verbindt. Ongeveer halverwege, tussen de milemarkers 25 en 26 neem je de afslag en kom je op de onverharde House Rock Valley Road. Dit is een redelijk onderhouden dirt road die bij droog weer prima te bereiden is. Volg deze weg ongeveer 20 mijl en sla hier links af de BLM road 1017 op richting Corral Valley. Volg deze weg 3,1 mijl tot je bij een kruising komt. Ga hier links de BLM road 1066 op en volg deze ongeveer 5,5 mijl. Je rijdt nu in noordoostelijke richting. Je bereikt een kruising met aan de linkerkant een windmolen, dit is Poverty Flat Ranch. Blijf verder gaan in noordoostelijke richting.

De erg zanderige weg buigt eerst naar het oosten en dan weer naar het noorden. In de verte zie je een witte monoliet liggen, de berg waar White Pocket haar naam aan dankt. Je bereikt vervolgens een hek, hier buigt de weg naar rechts. Volg deze weg iets minder dan 3 mijl in oostelijke richting. De weg buigt dan weer naar het noordoosten en na 1,5 mijl kom je aan op de parkeerplaats voor White Pocket ( GPS N36° 57.160′ W111° 53.350′) . Het is nu nog slechts een paar honderd meter lopen naar White Pocket.

White Pocket - Route

In bovenstaande plattegrond zie je dat er een kortere weg loopt naar Poverty Flat. Dit is dezelfde weg als die je rijdt naar South Coyote Buttes. Deze weg is via het Lone Tree reservoir maar deze weg is veel moeilijker te berijden.

Advies

Voordat je überhaupt de keuze maakt om zelf naar White Pocket te gaan rijden adviseren wij je eerst advies in te winnen bij het Grand Staircase-Escalante National Monument Visitor Centre in Kanab of het Paria Contact Station (HWY89 tussen de milemarkers 20 en 21). Zij kunnen je het beste adviseren over welke route op dat moment het best te berijden is. Zij kunnen je ook gedetailleerde kaarten van het gebied geven.

White Pocket - Een klein maar onvoorstelbaar mooi stukje natuur!

Eenmaal bij de parkeerplaats van White Pocket aangekomen is het belangrijk eerst de omgeving en een aantal landschapskenmerken goed in je op te nemen zodat je straks op de weg terug naar de auto niet verdwaald. Nog handiger is het natuurlijk om een GPS point aan te maken. Vanaf de parkeerplaats zie je een duidelijk pad lopen en binnen enkele minuten ben je dan al op het rotsplateau. Hier kun je eigenlijk heel gemakkelijk zelf ronddwalen. Het gebied is niet groot en of je nu linksom of rechtsom loopt je komt de mooiste punten eigenlijk altijd wel tegen.

White Pocket - Een klein maar onvoorstelbaar mooi stukje natuur!

Tijdstip

De meeste mensen bezoeken White Pocket midden op de dag. Nog mooier is het om White Pocket ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te bezoeken. De kleuren worden dan nog veel intenser. Je zult dan wel op de parkeerplaats moeten overnachten. Maar aangezien kamperen hier toegestaan is moet dat geen probleem opleveren.

White Pocket - Een klein maar onvoorstelbaar mooi stukje natuur!

Tekst en Foto’s: Antwan JanssenWhite Pocket – Een klein maar onvoorstelbaar mooi stukje natuur!

Leestijd: 4 min