Er zijn van die mensen die al maanden voorpret kunnen hebben voor een vakantie. Vooral voor een reisje naar San Francisco is er nogal wat om naar uit te kijken. Je gaat voor de eerste keer Golden Gate Bridge in het echt zien, loopt de cel binnen waar gangster als Al Capone gezeten hebben op Alcatraz, rammelt in een cable car door de straten van de stad en dendert met je huurauto Lombard Street af. Prachtig, toch? Alleen kan de werkelijkheid in San Francisco wat anders uitpakken. Zo wordt de bekende rode brug nog wel eens aan het zicht onttrokken door een dikke laag mist die met enige regelmaat over de City by the Bay trekt, zijn tickets voor Alcatraz vaak al maanden van tevoren uitverkocht en je zult net zien dat er op het moment van jouw trip wegwerkzaamheden zijn waardoor een van de beroemde straten in Amerika; Lombard Street niet bereikbaar is en de cable cars niet rijden.

Niet getreurd; in San Francisco is immers nog veel meer te zien dan alleen de wereldberoemde highlights. In dit artikel probeer ik je, ook als de hierboven genoemde toppers wél bereikbaar zijn, ook naar de wat meer verborgen plekken van de stad te krijgen. Want San Francisco is zoveel meer dan alleen een brug, gevangeniseiland, kabeltrams en een straat met veel te veel bochten. Breng je een bezoek aan de stad? Sla deze tien verborgen en wat meer onbekende pareltjes niet over.


1. Haas-Lilienthal House

Een andere bezienswaardigheid die ik hierboven nog niet genoemd heb, zijn de Painted Ladies. Deze prachtige Victoriaanse panden stammen uit het einde van de negentiende eeuw en gelden als een van de meest bezochte en gefotografeerde panden van de Verenigde Staten. Het grote nadeel is dat je er niet binnen kunt kijken, omdat het gewoon woningen zijn waar mensen wonen. En die mensen zijn al die toeristen voor de deur inmiddels wel een beetje zat. Gewoon aanbellen en jezelf uitnodigen voor een kopje koffie, zit er dus waarschijnlijk niet in. Gelukkig zijn er veel meer Victoria’s te vinden in San Francisco en één daarvan laat wel toeristen een kijkje binnen nemen: het Haas-Lilienthal House. En dat niet alleen; het huis is ook nog eens ingericht in de originele stijl.

Dat betekent dat je tijdens een rondleiding een goede indruk krijgt van hoe het leven er vroeger in zo’n Victoriaanse woning uitgezien moet hebben. Tours worden doorgaans elke woensdag, zaterdag en zondag gegeven en kosten 10 dollar. Check voordat je gaat wel even goed het schema, want als het huis afgehuurd wordt voor een privé-evenement, vervallen de tours.

Haas-Lilienthal House

2. Four Season Houses

Hoef je niet per sé naar binnen bij een Victoria, maar vind je de Painted Ladies wat te toeristisch voor een foto? Dan zijn er nog genoeg andere rijen met prachtig gekleurde en versierde panden te vinden in de stad. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Four Season Houses in de hippie-wijk Haight-Ashbury. Deze zijn minstens net zo mooi, maar dan zonder de drommen toeristen voor je neus die allemaal onbewust je foto’s staan te verpesten. Je vindt de rij Victoria’s op Waller Street, een straat parallel aan het bekende Haight Street, op de hoek met Masonic Street.

Four season Houses

3. Faery Doors

Een kleine speurtocht vinden we allemaal wel eens leuk, toch? In Golden Gate Park kun je op zoek gaan naar een aantal heuse elfden-deurtjes, die verborgen liggen rond de Japanese Tea Garden. De deurtjes waren een idee van een lokale kunstenaar, die de poortjes naar de elfendimensie ontwierp samen met zijn zoontje. Locals laten regelmatig berichtjes en cadeautjes achter voor het elfenvolk aan de andere kant van de deur. Heb je zelf ook een dringend bericht voor de elfen? Loop dan links van de ingang van de Japanese Tea Garden een pad in dat je meeneemt naar de achterkant van de Aziatische tuin. Na een aantal meter kom je aan de linkerkant een boomstam tegen die op de grond ligt. Hier zit ergens een van de deurtjes verstopt. Waar precies ga ik natuurlijk niet zeggen; de speurtocht moet wel leuk blijven… Overigens zijn er nog meer deurtjes te vinden in de bomen op de Music Concourse, aan de kant van de Japanese Tea Garden en het De Young Museum.

4. Mosaic Tiled Steps

Door heel San Francisco zijn met mozaïek versierde trappen te vinden, maar geen is zo mooi als de Mosaic Tiled Steps op 16th Avenue in de Inner Sunset. Je moet er even wat moeite voor doen om er te komen, maar als je de volgers van de Instagram-feed jaloers wil maken, dan ga je zeker geen spijt krijgen van dat beetje extra moeite. Vanuit het centrum kun je N-Judah metrolijn pakken en uitstappen bij de halte 16th Avenue. Steek vervolgens de straat over en loop een block tot je bij Kirkham aankomt. Hier zie je de eerste helft van de trappen al voor je liggen. Eenmaal boven moet je een stukje rechtdoor door de wijk, tot je bij de tweede helft aankomt. Deze hebben vaak wat meer zon, waardoor ze nog mooier op de foto te zetten zijn. Eenmaal boven kun je nog een stukje verder klimmen tot in Grandview Park, een van de mooiste uitzichtpunten van de stad. Hoef je ook niet meer helemaal naar Twin Peaks te buffelen…

Upper Mosaic Tiled Steps

5.POPOS

Ben je in de buurt van het Financial District en begint de maag wat te rommelen? Haal dan ergens een broodje en eet die op op een van de verborgen rooftop gardens van de stad. San Francisco heeft namelijk een wet waarmee grote bedrijven of vastgoedinvesteerders gedwongen worden om voor elke vijftig vierkante meter aan kantoorruimte één vierkante meter aan publiekelijk toegankelijke open ruimte beschikbaar te stellen voor de inwoners van de stad. Een grote merendeel van die bedrijven zit niet te wachten op nieuwsgierige locals in hun prachtige bedrijfspanden en dus probeerden ze die openbare ruimtes wat te verstoppen, zoals op het dak. En juist die zijn natuurlijk héél erg interessant voor ons. De POPOS (Privately Owned Public Open Spaces) zijn doorgaans open als het kantoorpand ook open is en zorgen voor een momentje van rust te midden van de altijd rumoerige grote stad. Tijdens lunchtijd zitten er veel werknemers te eten, maar kom je voor of na de lunch, dan zit je er vrijwel helemaal alleen.

Hieronder een lijstje met interessante POPOS:
1. 343 Sansome Street, dakterras op de 15e etage
2. One Kearny, dakterras op de 11e etage
3. Transamerica Redwoods Park, publieke tuin met echt Calfornia redwoods
4. 150 California, dakterras op de 6e etage
5. LinkedIn-kantoor, openbare werkplek met gratis internet
6. Salesforce Transit Center, openbare tuin op de tweede etage
7. 100 Front Street, openbare tuin op de eerste etage met watervallen en bankjes

6. Kirby Cove

Goed, ik kan schrijven wat ik wil, maar de kans dat ik jullie weg kan houden bij Golden Gate Bridge is natuurlijk erg klein. En terecht, want het is natuurlijk iets wat je gezien móet hebben. Alleen, als je er dan toch naartoe gaat, loop dan meteen door naar een plek waar niet veel toeristen komen. Daarvoor moet je eerst de brug oversteken naar Sausalito en aan de overkant op de parkeerplaats de trap pakken onder de brug door. Aan de andere kant ligt nog een parkeerplaats, van waaruit een pad naar boven begint. Vanaf deze heuvel heb je al een goed zicht, maar het wordt pas helemaal mooi als je direct weer het pad naar beneden inslaat en richting Kirby Cove loopt. Eenmaal beneden sta je op een door rotsen ingesloten stukje strand met een fenomenaal zicht op de bekende rode brug.

Kirby Cove

7. Tripples Alley

Fans van Amerikaanse sporten willen natuurlijk een basketbal of honkbalwedstrijd meepikken. De San Francisco Giants bieden de mogelijkheid om een deel van de wedstrijd gratis te bekijken. Aan de waterkant van het honkbalstadion ligt een kleine ruimte onder de tribune waar geïnteresseerden gratis naar binnen mogen en even hun helden in actie mogen zien. Het mooie hiervan is dat je de speler die right field speelt vrijwel aan kunt raken en, als ze zich vervelen in het veld, even een praatje mee kunt maken. Is het druk? Dan mag je maar drie innings (van de negen) blijven staan, maar als het rustig is, dan kun je zonder problemen de hele wedstrijd volgen.

8. Yoda-standbeeld en LucasArts

In de Presidio, vlak in de buurt van de Golden Gate Bridge, kun je lessen in de Force nemen bij Master Yoda. De kleine Jedi heeft er namelijk een eigen standbeeld gekregen voor het hoofdkantoor van LucasArts, het productiebedrijf van George Lucas, de bedenker en regisseur van de originele Star Wars-films. Geïnteresseerden kunnen overigens tijdens kantooruren ook een kijkje nemen in de ontvangsthal van het bedrijf, waar een aantal levensgrote poppen staan van onder andere Darth Vader en Boba Fett.

9. Ina Coolbrith Park

Voor een goed uitzicht hoef je echt niet helemaal naar Twin Peaks te zwoegen. Direct naast het centrum van de stad ligt een klein parkje op de flanken van Russian Hill: het Ina Coolbrith Park. Hoewel, een park kun je het niet echt noemen. Het is meer een kleine slingerweg met wat perkjes ernaast, maar het uitzicht dat het biedt op de San Francisco-skyline is ongeëvenaard. Het is even klimmen, maar je wordt er wel rijkelijk voor beloond. Bovendien ben je vanuit dit park(je) zo bij Lombard Street, waardoor je daar de helse klim naar boven niet meer hoeft te doen.

Ina Coolbrith Park

10. Tin How Temple

Kom je tijdens je verblijf ook in Chinatown? Vergeet dan geen bezoek te brengen aan de oudste Boeddhistische tempel van het westelijk halfrond. De Tin How Temple bestaat al sinds de jaren 1850 in San Francisco en is momenteel gevestigd in een verder dodelijk saai ogend appartementengebouw aan Waverly Place, in het hart van de Chinese wijk. Zoek op die straat naar een geel bord boven een deur met daarop de naam van de tempel en neem de trappen naar de bovenste verdieping. Daar wordt je begroet door de aardige eigenares, die met plezier wat vertelt over de geschiedenis van de tempel en hoe het bidden in zijn werk gaat. Binnenin hangen honderden lantaarns aan het plafond en staan diverse altaren van ruim honderd jaar oud (ja, dat is een big deal voor Amerikanen). Loop ook even het balkon op voor een mooi uitzicht over de Chinese wijk en Coit Tower. Kun je het missen? Laat dan een paar dollar achter voor het behoud en onderhoud van de tempel.

 

Met dank aan Kevin Lux

Op zoek naar meer San Francisco tips? Check dan de “niet standaard” reisgids van Kevin Lux!Top 10 – Verborgen plekken in San Francisco!

Leestijd: 8 min