Biedenharn Coca Cola MuseumAmerika bezit meerdere Coca Cola musea. Het Coca Cola museum in Atlanta is het grootste en eigenlijk de enige echte. Je word daar voorzien van de alle soorten cola die er maar te krijgen zijn en er word gedemonstreerd hoe cola vroeger gemaakt werd. Zoals wij gewend zijn in Amerika, kom je als laatste in de ruimte met merchandise. Auto’s, doppen, sleutelhangers en andere met het Coca Cola logo versierde artikelen vinden daar hun weg naar de bezoekers van deze tentoonstelling.

Elders in Amerika bevinden zich nog een aantal Coca Cola musea. Als je ooit in Vicksburg (Mississippi) bent,  ga dan eens langs bij het daar gevestigde Coca Cola museum. In het verleden begon dit bedrijfje als Biedenharn Candy Company. Men kan daar de Coca Cola extract, aangelengd met spuitwater, tot zich nemen.

De officiële naam is  ”Biedenharn Coca-Cola Museum”. Het museum bevindt zich aan de Washington Street, ook wel de Old US 61. Je moet wel even zoeken maar als je er voor staat, waan je jezelf in de oude tijd. Het optrekje kan dan ook zo meedoen als decor voor een stoere western. Eenmaal binnen word deze eerste indruk bevestigd. Ook binnen is het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het lijkt er op dat alles nog in de staat is zoals het bedrijfje was toen het begon.

We rekenen een paar dollars p.p. Af en vangen onze zelf gidsende tocht langs de diverse vitrines aan. Het hele verhaal over de Coca Cola is er te volgen. De hele ontwikkeling van het spuitwater totdat het Coca Cola werd. Het museum claimt dan ook het eerste bedrijf te zijn dat de Coca Cola schonk en bottelde. Een interessant verhaal en ook een leuk museum. Helaas is het niet erg groot en ben je er zo door. In de vitrines zijn de oude cola flesjes en diverse oude reclame artikelen te zien. Je kan er ook leuke hebbedingetjes uit de oude doos te bewonderen. Sommige artikelen zijn erg herkenbaar, waaronder vooral het groenachtige glazen flesje.

Biedenharn Coca Cola Museum

Als we aan het eind van onze rondgang zijn gekomen is het tijd voor een echte koude cola, niet gratis maar wel gekoeld, en dat smaakt prima. We kijken nog even rond bij de Coca Cola hebbedingetjes, en houden het dan wel voor gezien. We nemen dan ook afscheid van het museum en vervolgen onze weg op zoek naar een nieuwe Amerika belevenis.

Biedenharn Coca Cola Museum

Biedenharn Coca Cola Museum – Vicksburg
Harm de Weert

Harm de Weert

Redacteur / Verhalenverteller

Zijn vakanties, samen met zijn gezin, bestonden vooral uit het bezoeken van grote delen van Europa en Noord Afrika. Harm wilde wel eens wat anders. De keuze is uiteindelijk gevallen op Noord Amerika. Na een eerste rondreis, door het reisbureau georganiseerd, hebben er meerdere zelf geregelde trips naar Amerika plaatsgevonden. De laatste jaren heeft de staat Florida de voorkeur. Als er door Harm over vakanties word gesproken, is Amerika vaak het onderwerp.Biedenharn Coca Cola Museum – Vicksburg

Leestijd: 3 min