De “Ant Farm” was een groep van kunstenaars die op verscheidene plekken in de Verenigde Staten kunstvoorwerpen hebben gemaakt. Ook reisde ze rond door verschillende staten om hun artistieke vaardigheden ten toon te stellen.  Een van hun projecten was Cadillac Ranch in Amarillo, Texas.

Cadillac ranch


Cadillac Ranch

Cadillac Ranch bestaat uit 10 Cadillac’s half begraven in de grond met de achterkant van de auto’s de lucht in. De kunstenaars gebruikte oude auto’s die bovenal rijp waren voor de sloop. Ze symboliseren jaren van succesvolle productie van de Cadillac. Ook laat het de evolutie van de staartvinnen zien waar Cadillac zo bekend om was. Aanvankelijk was de ranch aangebracht in 1974 in een graanveld  maar in 1997 werd de ranch verhuisd  naar een plek drie kilometer verderop langs Interstate 40 in Amarillo. Dit had vooral te maken met de groei van de stad. De financierder van het project was Stanley Marsh III. Hij financierde meerdere artistieke projecten in de Amarillo area.

Kosteloos

Alhoewel Cadillac Ranch is gesitueerd op privé land, kunnen bezoekers het project kosteloos bezoeken. De kosten kunnen behoorlijk oplopen als je besluit spuitbussen met verf mee te nemen en zelf als een ware kunstenaar aan de slag te gaan. Het staat je namelijk volledig vrij om je artistieke vaardigheden te showen aan de rest van de bezoekers en graffiti aan te brengen op een van de tien Cadillac’s (of meerdere). Het is interessant om te zien hoe artistiek sommige bezoekers zijn. De geur van verf en talloze spuitbussen in de met graffiti bedekte vuilnisbakken bewijzen dat je creatieve vaardigheden niet lang zichtbaar zullen zijn. Toen USA4ALL de ranch bezocht waren er tientallen mensen met spuitbussen.

Cadillac ranch

Zo nu en dan worden de auto’s voorzien van een nieuwe basislaag verf zodat bezoekers weer vers kunnen beginnen met graffiti. Soms worden de auto’s in bepaalde kleuren gespoten om steun te geven aan sociale doelen. Zo werden de auto’s in 2012 volledig in regenboog kleuren bespoten voor gay pride day. In 2020 werden de Cadillac’s volledig zwart gespoten door protestanten om hun steun te betuigen aan George Floyd die omkwam door excessief politie geweld.

Publiciteit

Cadillac Ranch krijgt voldoende publiciteit, aan populariteit ontbreekt het dus niet;

  • De animatiefilm Cars verwijst naar de ranch
  • Verscheidene andere muzikanten en films verwijzen ernaar of gebruiken het in een of andere vorm.
  • Bruce Springsteen gebruikte het voor een van zijn songs

 

Onze mening

Als je Amarillo aandoet dan is het best de moeite waard om Cadillac Ranch te bezoeken. Maar mocht je er een behoorlijke afstand voor moeten rijden dan betwijfelen we of het nu wel echt de moeite waard is. Tenzij je echt die ene foto wilt met jouw graffiti op een van de tien Cadillac’s.Cadillac Ranch Amarillo Texas

Leestijd: 3 min