Texas is na Alaska de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika in oppervlakte. Het is tevens de tweede staat in bevolking, na Californië. De afkorting van de “Lone Star State”, zoals de bijnaam luidt, is TX. Het aantal inwoners bedraagt ongeveer 22 miljoen.

De staat, in het zuiden van de VS, heeft vele oliebronnen. De hoofdstad van Texas is Austin, de grootste stad is Houston. Andere belangrijke grote steden zijn Dallas en San Antonio.

Big Bend National Park

Dit nationale park ligt in de bocht van de machtige Rio Grande in het zuidwesten van Texas langs de grens met Mexico. Het belangrijkste kenmerk van dit park is het grote contrast tussen de bergen en woestijngebied alhier. Lange uitgestrekte woestijnen zijn te zien tot aan het einde van de horizon. Bergketens en bizarre rotsformaties rijzen op uit het omringende vlakke en droge land. Steilwandige canyons volgen de bedding van de Rio Grande. Het overgrote deel van het park is bereikbaar per auto of camper. Voor de avonturiers zijn paden aangelegd in het park.

De temperatuur is in de zomer ongeveer 38 graden. Het voorjaar en de herfst brengen ook redelijk aangename temperaturen met zich mee. Echter in de winter kan het in de bergen behoorlijk koud worden maar op het laagland is ook dan de temperatuur redelijk te noemen. De Santa Elena Canyon is een bezoek beslist waard. Steile wanden langs de rivier zijn hier de kenmerken. Voor de mooiste foto’s van dit gebied dien je de Santa Elena Canyon te bezoeken bij zonsopgang.

Big bend

Guadalupe Mountains National Park

De Guadalupe Mountains in het westelijke deel van Texas en het ruigste gedeelte van dit gebied heeft de status van National Park gekregen. Het park heeft een oppervlakte van 308 vierkante kilometer en kreeg de status in 1972. Het bergachtige gebied heeft een aantal van de belangrijkste met fossielen bezaaide kalksteen-formaties uit het Perm op zijn grond. Het Perm is een periode tussen de 280 en 230 miljoen jaren geleden. Verder is een belangrijk kenmerk van dit park een kloof in de aardkorst, beter bekend als de McKittrick Canyon. In de zomer is hier een gemiddelde dagtemperatuur van 38 graden. De winters zijn vrij zacht. het park grenst verder aan het in New Mexico gelegen Carlsbad Caverns.

 

De oorspronkelijke bewoners van dit gebied waren de Mescalero indianen. Ongeveer 230 miljoen jaar geleden was het westen van Texas en het zuidoosten van New Mexico een binnenzee. In het ondiepe en warme water ontstond uit de kalkproducten van algen een kalksteenrif. Dit rif kreeg kans te verstenen en werd uiteindelijk door tektonische krachten omhoog gestuwd. Dit gebied maakt ook deel uit van het park en is bekend onder de naam El Capitan Reef. Het gebied bevat de fossielen van zeeorganismen en heeft de kenmerken van een krijtrots. Door de losse structuur van het kalksteen wordt ten stelligste afgeraden om hier het alpinisme te beoefenen.

Vlag Texas

Texas

Meer Info

  • Staatsleus Texas: The Lone Star State
  • Lid van de unie sinds: 29 december 1845
  • Staatsbloem Bluebonnet
  • Staatsboom Pecan
  • Staatsvogel Mockingbird
  • Staatsinsect Monarch Butterfly


Texas – The Lone Star State

Leestijd: 3 min