Het park is één van de meest woeste gebieden van de Verenigde Staten met de status van National Park. Het park bestaat uit een groot doolhof van kloven en ravijnen in een wirwar patroon. De Colorado River en de Green River stromen door dit gebied. De Cataract Canyon is de plek waar bovenstaande rivieren samenkomen. Onder andere om deze reden noemen liefhebbers van wildwatervaren deze canyon één van de moeilijkste hindernissen van de Verenigde Staten.

Het landschap heeft rotsformaties, steile wanden, zuilen en bogen tot een hoogte van 2400 meter op zijn grondgebied. Het gebied kreeg zijn status in 1964 en heeft een totale oppervlakte van 1365 vierkante kilometer. Door erosie zijn ontelbaar veel verschillende vormen en kleuren ontstaan. De Colorado River en een 900 meter dikke laag zout in de bodem zorgen voor het grootste deel voor het uiterlijk van dit park. Het zout is een onbetrouwbare ondergrond voor het zand en steen en door het grondwater zakt dit zout. Hierdoor zakt ook het zand en steen wat er bovenop ligt.

Canyonlands - Matthijs Bettman

Toegangswegen en bereikbaarheid

Canyonlands ligt in het zuidoosten van de staat Utah en is in 3 districten verdeeld. Deze districten worden gescheiden door de Canyon en rivieren die door het park lopen en zijn dus niet met elkaar verbonden.

 • Het Island in the Sky district ligt in het noordoosten van het park en is ongeveer 50 kilometer verwijderd vanaf Moab.
 • Het Needles district ligt in het zuidoosten van het park en de afstand vanuit Moab is ongeveer 125 km.
 • Het Maze district ligt aan de westzijde van het park en om dit deel te bezoeken moet je vanuit een van de andere twee districten gezien helemaal om het park heenrijden. Vanuit Moab is het een rit van ruim 200 kilometer die ongeveer 3 uur duurt. Daarnaast kent dit deel van het park alleen wegen die geschikt zijn voor terreinauto’s met vierwielaandrijving en high-clearance.

 

De meeste bezoekers zullen zich dus vanwege de afstanden en om praktische redenen beperken tot het bezoeken van het Island in the Sky district en/of het Needles district. De afstand tussen beide districten is 175 km. Voor een bezoek aan een van deze twee districten is Moab overigens een prima uitvalsbasis. Zeker als je ook een of enkele dagen Arches National Park wilt bezoeken.

Verder ligt in het noordwesten van het park nog klein gebied met de naam Horseshoe Canyon. Dit deel van het park kent alleen onverharde wegen, waarvan een gedeelte met tweewielaandrijving mag worden gereden. De overige wegen zijn weer alleen geschikt voor vierwielaandrijving. Zo is ook de aansluiting met het Maze district alleen maar mogelijk voor voertuigen met vierwielaandrijving. Omdat de meeste bezoekers zich zullen beperken tot de (half)verharde wegen beschrijven we hier ook alleen de trails en uitzichtpunten die via (half)verharde wegen zijn te bereiken in dit park.

Het Island in the Sky District

Je rijdt het Island in the Sky district binnen via de UT-313. Kort voorbij de ingang ligt het Visitor Center. Vanaf de ingang van het park is het ongeveer 12 kilometer tot het punt waarop de weg zich splitst. De weg gaat rechtsaf nog 8 km verder, naar Upheaval Dome. En linksaf gaat de weg nog 10 km verder, naar Grand View Point Overlook. Vanaf het Visitor Center wordt de hoogvlakte steeds smaller, het meest smalle gedeelte wordt The Neck genoemd. Eén kilometer verder liggen aan de linkerkant van de weg de Shafer Canyon Overlook en de Shafer Trail Overlook, vanwaar je een goed uitzicht hebt op gelijknamige canyon en de zigzaggende Shafer Trail Road. Aan de andere kant van de weg ligt het beginpunt van:

 • Neck Spring Loop Trail, 8 kilometer loop. Tijdens deze trail kom je overblijfselen tegen van oude veekralen en –hekken. Verder kom je bij de waterbronnen Neck Spring en Cabin Spring, waar vaak vogels en andere dieren te zien zijn. Hoogteverschil: 100 meter, duur: 4 uur.

 

Twee kilometer verder begint aan de linkerkant van de weg een zeer zware, lange trail, die alleen geschikt is voor mensen met een zeer goede conditie:

 • Lathrop Trail, 29 kilometer heen en terug. De eerste vier kilometer zijn vrij eenvoudig, daarna begint het pad sterk te dalen, en passeer je een aantal verlaten uraniummijnen, die wegens instortingsgevaar gesloten zijn. De trail kruist de White Rim Road, en gaat daar over in de Lathrop Canyon Road, die doorloopt tot een kleine kampeerplaats aan de Colorado River. De weg terug naar boven is erg zwaar. Hoogteverschil: 700 meter

 

Zes kilometer voorbij de Lathrop Trail ligt, aan de linkerkant van de weg, een parkeerplaats waar een korte trail begint:

 • Mesa Arch Loop Trail, 800 meter loop. Het is erg mooi om deze trail te lopen tijdens de zonsopgang. De boog van de Mesa Arch biedt een zeer fotogenieke omlijsting voor de daarachter gelegen kloven van Canyonlands, en de La Sal Mountains op de achtergrond. Hoogteverschil: 25 meter, duur: 30 minuten.

Een paar honderd meter verder splitst de weg zich. We beschrijven hier eerst de punten en trails die je tegenkomt als je op deze splitsing rechts aanhoudt en de Upheavel Dome Road oprijdt.

 • Kort voorbij de splitsing ligt een afslag naar links, je komt hier op een 2 km lange onverharde weg die gaat naar de Green River Overlook. Vandaar uit heb je uitzicht op Stillwater Canyon, waar de Green River doorheen stroomt. Op de achtergrond is ook het Maze District te zien. Dit uitkijkpunt is vooral erg mooi tijdens zonsopkomst en tijdens zonsondergang.
 • Aztec Butte Trail: 500 meter voorbij de afslag naar Green River Overlook, ligt een parkeerplaats waar de Aztec Butte Trail begint, 3 kilometer heen en terug. Een steile klim omhoog brengt je naar de overblijfselen van oude opslagplaatsen die 800 jaar geleden door Anasazi-Indianen zijn gebouwd, en naar een uitkijkpunt vanwaar je een erg mooi zicht hebt op Taylor Canyon. Hoogteverschil: 69 meter, duur: 1,5 uur.

Canyonlands - Matthijs Bettman

 

 • Wilhite Trail: Enkele kilometers verder ligt aan de linkerkant van de weg Holeman Spring Basin. Deze canyon is te zien vanaf de Holeman Spring Canyon Overlook. Hier begint ook de Wilhite Trail. 19 kilometer heen en terug. De trail is echter uitzonderlijk zwaar, en het pad wordt maar nauwelijks gemarkeerd. Het hoogteverschil op deze trail bedraagt ruim 500 meter, duur 6-8 uur.
 • Alcove Spring Trail: Een stuk verderop ligt rechts van de weg ligt Taylor Canyon. De Alcove Spring Trail is 18 kilometer lang (heen en terug) en kent een hoogteverschil van 400 meter en loopt door deze canyon langs de Moses en Zeus torens. Duur 6-7 uur.
 • Whale Rock Trail: Vlak voor het einde van de weg begint deze trail, deze is 1,6 kilometer heen en terug. Een korte klim (met handleuningen langs het pad) over Whale Rock leidt naar een mooi uitzicht op Upheaval Dome en de omgeving. Hoogteverschil 30 meter, duur 1 uur.

 

Op het einde van de weg kom je aan bij een picknickplaats aan de rand van Upheavel Dome. Upheavel Dome is namelijk, anders dan de naam doet vermoeden, een krater. Hier begint ook de volgende trail die langs de kraterrand loopt:

 • Syncline Loop Trail: Deze uitdagende trail loopt rondom de gehele kraterrand van de Upheavel Dome, een loop van 17 kilometer. Deze route vergt de nodige vaardigheden om de juiste route te kunnen volgen en is vooral zwaar door het lastige en open terrein onderweg. Zeker in Juli en Augustus wordt afgeraden deze trail te lopen. Zorg in ieder geval ervoor dat je altijd voldoende water, wat te eten en eventueel een zaklamp meeneemt. Halverwege de trail kun je er nog voor kiezen om nog in de krater af te dalen (ongeveer 5 km extra). Het hoogteverschil is 400 meter, duur 5-7 uur.
 • Je kunt vanaf de parkeerplaats er echter ook voor kiezen om alleen een kort pad (ongeveer 1,5 kilometer heen en terug) te volgen wat de krater inloopt. Hier kom je onderweg langs twee uitzichtpunten over de krater.

 

Canyonlands - Candlestick overlook

Vanaf de parkeerplaats bij Upheaval Dome rijdt je weer 8 kilometer terug naar de splitsing. We beschrijven nu de route vanaf de splitsing tot aan Grand View Point Overlook. Het eerste uitkijkpunt ligt aan de rechterkant van de weg en heet Candlestick Tower Overlook. Een paar kilometer verder zijn aan de rechterkant van de weg twee trails te vinden. Beiden starten vanaf dezelfde parkeerplaats:

 • Murphy Point Trail: 5,8 kilometer heen en terug. De Murphy Point trail is eenvoudige wandeling naar een plek vanwaar je een goed uitzicht hebt over het uitgestrekte dal van het Island in the Sky district en de Henry Mountains.
 • Murphy Loop Trail: 17,4 kilometer loop. Nog voor het uitzichtpunt op het einde van Murphy Point trail kan je linksaf slaan naar de veel langere Murphy Loop Trail. Deze trail daalt af in de canyon, loopt een stuk over de onverharde White Rim Road en loopt vervolgens terug naar de parkeerplaats. Hoogteverschil 425 meter, duur 5-7 uur.

 

Ongeveer een kilometer voorbij de parkeerplaats van de Murphy Trail ligt, aan de rechterkant van de weg, de Buck Canyon Overlook. Drie kilometer verderop ligt aan de linkerkant een picknickplaats met beperkte mogelijkheden om te parkeren. Vanaf deze picknickplaats kan je de volgende wandelingen maken:

 • White Rim Overlook Trail: 2,8 kilometer heen en terug. Deze eenvoudige hike geeft waarschijnlijk het beste uitzicht op de 600 meter lager gelegen Colorado River Canyon, Monument Basin en de La Sal Mountains. Geen hoogteverschil, duur ongeveer anderhalf uur.
 • Gooseberry Canyon Trail: 8,6 kilometer heen en terug. Op deze uitdagende trail daal je van de canyonrand af naar de White Rim Road, tot aan de Gooseberry Campground. De hoogteverschillen zijn op sommige punten zeer aanzienlijk, dit is dan ook een zware tocht. Hoogteverschil 425 meter, duur 4-6 uur.

Canyonlands - Matthijs Bettman

 

Net voor het einde van de weg ligt nog een uitkijkpunt: Orange Cliffs Overlook. Op het einde van de weg kom je bij Grand View Point, vanwaar je nog een korte wandeling kunt maken:

 • Grand View Point Trail: 3,2 kilometer heen en terug. Een eenvoudige wandeling tot het uiterste einde van de Island in the Sky mesa. Op de voorgrond ligt Monument Basin, dat vol staat met hoge stenen pilaren. Daarachter daalt het landschap trapsgewijs af naar Green River en de Colorado River, die in de verte samenvloeien. Veel bezoekers ervaren het panoramische uitzicht op dit grillige landschap als het hoogtepunt van hun bezoek aan Canyonlands. Dit is dan ook een van de meest populaire trails. Duur anderhalf uur.

 

Het Needles district

Dit gebied wordt gedomineerd door de kleurrijke rotspilaren van Cedar Mesa zandsteen, die The Needles worden genoemd. Je rijdt het district binnen via de UT-211. Net buiten het park ligt The Needles Outpost, waar je een kleine winkel en een camping vindt. Even verder kom je bij het Needles Visitor Center. De parkweg is vandaar uit nog ongeveer 10 kilometer lang, en eindigt bij Big Spring Canyon Overlook. Er zijn ook enkele korte zijwegen. Een paar honderd meter voorbij het Visitor Center ligt een parkeerplaats vanwaar een korte trail begint.

 • Roadside Ruin Trail: een loop van 500 meter. Hier zijn de resten te zien van een kleine graanopslagplaats, die ongeveer 700 jaar geleden is gebouwd door Anasazi-Indianen. Duur: 20 minuten.

 

Een paar honderd meter voorbij deze parkeerplaats splitst de weg zich. Na ongeveer drie kilometer komen de beide vertakkingen weer samen. Als je de Cave Spring Trail wilt lopen, moet je de linkse weg nemen. Na een paar honderd meter kun je dan via een onverharde weg linksaf. Aan het einde daarvan begint de trail.

 • Cave Spring Trail: een loop van 1 kilometer. Onderweg zie je naaldvormige rotspartijen en rode en witte zandsteen. Je komt uit in Cave Spring, een spelonk die vroeger door cowboys als kampement werd gebruikt. Er zijn hiervan nog overblijfselen te zien. Onderweg moet je twee ladders beklimmen. Duur 45 minuten.

 

Een klein stukje voorbij het punt waar de twee wegen weer samen komen buigt de hoofdweg af naar het noorden. We rijden eerst de zijweg die aan de linkerkant ligt en die zich even later nogmaals splitst. Linksaf ga je naar de Squaw Flat Campground. Hier beginnen diverse trails:

 • Big Spring to Squaw Canyon Trail (12 kilometer), loopt door twee canyons, is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Onderweg passeer je twee backpacking sites. Duur 3-4 uur.
 • Squaw Canyon to Lost Canyon Trail (14 kilometer), vergelijkbaar met de Big Spring to Squaw Qanyon trail alleen voert deze trail je dieper de canyon in. Drie backpacking sites onderweg. Duur 5-6 uur.
 • Peekaboo Trail (16,5 kilometer), een trail met spectaculaire uitzichten, onderweg zie je ook rotstekeningen van Indianen en moeten twee ladders worden beklommen. Duur 5-6 uur

 

Rechtsaf kan je via een vijf kilometer lange onverharde weg naar Elephant Hill rijden, je hebt hiervoor geen vierwielaandrijving nodig. Als je voorbij Elephant Hill wilt rijden, is een auto met vierwielaandrijving wel noodzakelijk. Je kan vanaf dit punt ook diverse trails lopen:

 • Chesler Park Viewpoint Trail (10 kilometer), een populaire trail waarbij je uitkijkt over woestijngras en -struiken, en op zandstenen rotsformaties.
 • Chesler Park Loop Joint Trail (18 kilometer), dit is dezelfde trail, maar nu met daarbij als extra een wandeling door de diepe, smalle Joint Trail. Duur 5-7 uur.
 • Druid Arch Trail (18 kilometer), tijdens deze trail heb je een spectaculaire uitzicht over the Needles. Door de hoogteverschillen is deze trail erg zwaar, vooral tijdens de laatste halve kilometer. Onderweg moet 1 ladder worden beklommen en passeer je 3 backpacking sites. Duur 5-7 uur.

 

Voorbij de afslag naar Squaw Flat Campground loopt de hoofdweg nog ongeveer zes kilometer door naar het noorden. Na ongeveer 3,5 kilometer begint aan de linkerkant de:

 • Pothole Point Trail: een loop van 1 kilometer. Je loopt langs een groot aantal gaten die hier door erosie zijn ontstaan. Ook heb je hier een goed uitzicht op the Needles. Duur 45 minuten.

 

De volgende trail begint twee kilometer verder, aan de rechterkant van de weg:

 • Slickfoot Rock Trail: een loop van 4 kilometer. Tijdens deze wandeling kom je diverse uitkijkpunten tegen. Vooral het uitzicht op het punt waar de Big Spring Canyon en de Little Spring Canyon samenkomen, is de moeite waard. Mogelijk zie je ook enkele bighorn schapen. Het rotsachtige pad kan glad zijn, zeker als het nat is. Duur 2 uur.

De parkweg eindigt ongeveer vijfhonderd meter verder, bij het uitkijkpunt Big Spring Canyon Overlook. Je vindt hier ook het beginpunt van de:

 • Confluence Overlook Trail: 16,5 kilometer heen en terug. Deze trail loopt door een droog, open gebied. Aan het einde van deze lange trail word je beloond met een onvergetelijk mooi uitzicht: ruim 300 meter onder je zie je de Colorado River en de Green River samenkomen. Duur 5-6 uur.

 

The Maze

Dit deel van Canyonlands is een van de meest ontoegankelijke gebieden van de Verenigde Staten. Je kan snel verdwalen in deze ruige, onoverzichtelijke canyons. Er zijn geen verharde wegen, het gebied is alleen toegankelijk met een terreinwagen met vierwielaandrijving.

 • Horseshoe Canyon: 11 kilometer heen en terug. Op deze plek hebben prehistorische Indianen tientallen levensgrote figuren op de rotswanden getekend. Het is niet bekend welke stam de tekeningen heeft gemaakt. Het gaat hier om tekeningen van enkele tienduizenden jaren oud, veel ouder dus dan die van de Anasazi- en Fremont Indianen.De verzameling tekeningen wordt The Great Gallery genoemd, en wordt als de meest imposante collectie van de Verenigde Staten gezien. The Great Gallery is alleen te voet bereikbaar. Het hoogteverschil tijdens deze tocht bedraagt 230 meter. Duur 5-6 uur.

 

Activiteiten

Onverharde wegen

Naast het lopen van trails leent Canyonlands zich ook voor het rijden van onverharde wegen met een auto met vierwielaandrijving. In de omgeving van Canyonlands zijn dan ook veel bedrijven te vinden waar je jeeps, riviertochten of rondvluchten kan boeken. Eén van de bekendste wegen is de 160 km lange White Rim Road, die rondom het hele Island in the Sky district gaat. Het berijden van deze weg kost twee tot drie dagen, en je hebt vooraf toestemming nodig om in het achterland te mogen overnachten.

Andere bekende wegen zijn de behoorlijk steile Shafer Road, die begint bij het Island in the Sky Visitor Center, en de goed bereidbare Colorado River Overlook Drive, een 11 kilometer lange weg in het Needles District. De Elephant Hill Jeep Road (16 kilometer) begint bij de Squaw Flat Campground in het Needles District, en wordt vanwege z’n steile hellingen, losse rotsen en los zand als een van de moeilijkste wegen beschouwd. De meeste wegen voor terreinauto’s zijn te vinden in het onherbergzame Maze District. Dit gebied is echter alleen geschikt voor zeer ervaren bestuurders.

Mountain bikes

Diverse van de hiervoor genoemde wegen worden ook veel gebruikt door mountainbikers. Vooral de White Rim Road is populair, een tocht via deze weg duurt drie tot vier dagen.

De rivieren

Het is ook mogelijk Canyonlands vanaf de Colorado River of de Green River te bekijken. Op diverse plaatsen in de omgeving kan je een kayak huren, of boeken voor een jetboat of raft-trip, variërend van een halve dag tot meerdere dagen.

Tips

 • Water is voornamelijk alleen maar verkrijgbaar bij de twee Visitor Centers. Zorg er dus voor dat je voldoende water meeneemt als je het park ingaat. Op sommige trails zijn waterpunten aangelegd, maar het is beter om daar niet alleen op te vertrouwen en altijd zelf te zorgen voor voldoende water voor onderweg.
 • Vooral tijdens de lente en tijdens de herfst zijn er veel mensen die een permit aanvragen om bij een van de lange trails te mogen overnachten. Het aantal vergunningen dat wordt afgegeven is beperkt, tijdig reserveren is daarom noodzakelijk.
 • Een bezoek aan The Needles district valt erg goed te combineren met een bezoek aan het Newspaper Rock State Historic Monument. Dit park ligt aan de toegangsweg UT-211, ongeveer 15 mijl ten westen van Canyonlands. Je kan hier honderden rotstekeningen vinden, die door verschillende Indianenstammen zijn gemaakt. De oudste tekeningen zijn naar schatting ongeveer 2000 jaar oud.
 • Een bezoek aan het Island in the Sky district kan worden gecombineerd met een bezoek aan het vlak voor de ingang gelegen Dead Horse Point State Park. Dit park ligt op een plateau hoog boven de Colorado River, vanwaar uit je een adembenemend mooi uitzicht hebt op de rivier en op het Colorado Plateau.

 

Canyonlands - Matthijs Bettman

Links

 

 Canyonlands – Utah – Nationaal Park

Leestijd: 13 min