Een gapyear is een typisch concept uit de Verenigde Staten. Een gapyear, soms ook een tussenjaar of een sabbatjaar genoemd is een jaartje dat je tijdens, of na je studie er tussenuit neemt om de wereld en jezelf te leren kennen. Vaak gaat dat gepaard met taalreizen, het leren van een vak, kunststudies, vrijwilligerswerk, reizen, stages, sport, culturele uitwisselingen en nog veel meer. Steeds vaker kiezen mensen er ook voor een gapyear te nemen middels een betaalde of niet-betaalde loopbaanonderbreking. Mensen kiezen ervoor hun horizon te verbreden, aandacht te besteden aan hun hobby’s, een droomreis eindelijk te verwezenlijken of een opleiding te volgen die ze al lang in gedachten hadden.

Ben je van plan binnenkort een gapyear te nemen, dan hebben we hier een aantal leuke tips.

Gapyear

 

Spaans leren in Spanje

Backpacken door Zuid-America, de Machu Pichu bezoeken, de tango dansen in Argentinië, het Panamakanaal bezichtigen of Colombiaanse arepas eten, voor velen is dit een ultieme droom. Aan een dergelijke droom gaat natuurlijk veel planning vooraf. Visums, paspoorten, creditcards, verzekeringen, de keuze van bestemmingen en zo veel meer. Maar wat veel mensen vergeten is een goede taalcursus. In Zuid-America spreken ze nu eenmaal (buiten Suriname natuurlijk) weinig Engels en al helemaal geen Nederlands. Je zal dus niet zover komen als je ook niet een woordje Spaans spreekt. Wil je dus helemaal voorbereid zijn voor jouw droomreis dan kan je je beter eerst onderdompelen in een goede cursus Spaans. Met de taalcursus buitenland van EF in Spanje bijvoorbeeld, ben je al zeker op de goede weg om jouw droomreis in goede banen te leiden. Ook in Florida en New Mexico wordt veelvuldig Spaans gesproken!

Frans leren in Frankrijk

Heb je altijd al Frans willen spreken als een echte Fransman (of -vrouw)? Dan kan je in jouw gapyear misschien een paar maand opzijzetten om Frans te leren in Frankrijk. Misschien ben je altijd fan geweest van de Franse mode en keuken, of je las vroeger graag Franse poëzie en literatuur. Misschien ben je juist een echte avonturier en wil je de meest afgelegen delen van Franstalig Afrika bezoeken zoals de Kongorivier of de ruïnes van Timboektoe. In elk geval zal je minstens een basiskennis Frans nodig hebben, zo niet zal je in zulke landen waarschijnlijk niet ver geraken.

Engels leren in Engeland

Plan je een reis naar de Verenigde Staten? Heb je altijd je Engels willen bijspijkeren? Dan is Engels studeren in het buitenland in het hartje van Londen misschien je ding. Voordat je je je roadtrip plant door de Verenigde Staten, kan je misschien best je Engels even opfrissen! Neem tijdens jouw gapyear even de tijd om te genieten van de grootstedelijke pracht en luxe en dompel je onder in een culturele verrijking. Londen is een stad met duizenden jaren geschiedenis, waar het oude en het hypermoderne samenkomen. Je vindt er prachtige monumenten als Westminster Abbey, de London Bridge en Windsor Castle, maar ook moderne monumenten als de London Eye, verschillende wolkenkrabbers en de Millenium Dome. Terwijl je Engels er mijlen op vooruitgaat (ja in Engeland gebruiken ze de mijl nog om afstanden te meten) zal je kunnen genieten van de sfeer in de beste pubs, de beste internationale restaurants, tal van musicals en concerten, en laten we de winkelmogelijkheden die je daar hebt maar niet vergeten.

 

GapyearGapyear: een Amerikaans concept dat steeds populairder wordt in Nederland

Leestijd: 3 min