Goblin Valley is een State Park in Utah, dat net als Bryce Canyon National Park bekend staat voor zijn duizenden zogenaamde ‘hoodoos’ en andere puntige, rotsformaties. Die rotsen worden hier echter ‘goblins’ genoemd, vandaar ook de naam van het park. Het gaat om paddenstoelvormige rotsen  die soms meters hoog kunnen worden. Die specifieke vorm kregen de rotsen nadat erosie de basis van de rotsen deed wegslijten, terwijl de top resistente lagen bevatten die de erosie goed doorstaan.Naast de natuurlijk rotsformaties, is Goblin Valley ook bekend voor zijn verschillende menselijke overblijfselen. Zo zijn er doorheen het park verschillende oude rotstekeningen te vinden van native Americans.

Arthur Chaffin, ontdekte de vallei op zoek naar een nieuwe route naar het noorden. Hij raakte meteen in de ban van wat hij toen nog de ‘paddenstoelenvallei’ noemde. Ondanks dat het park nogal afgelegen ligt, trok het al snel veel bezoekers en werd in 1954 al beschermd tegen vandalisme. Nadat de staat Utah de gronden had aangekocht werd het later in 1964 officieel een State Park.

Ondanks zijn beschermde status kwam het park onlangs (in 2013) nog in het nieuws wegens vandalisme. Toen hadden enkele scoutsleden een delicaat balancerende hoodoo opzettelijk omvergestoten. De jongeren filmden hun daden en zetten het op Facebook. Later beweerden ze dat de hoodoo op omvallen stond en ze hem omverduwden om andere bezoekers te beschermen… De jongeren werden uiteindelijk uit de scouts geweerd en veroordeeld.

Goblin Valley

 

Flora & fauna

Op wat taaie woestijnflora na groeit bijna niets in het dorre woestijnlandschap van Goblin Valley. Ook wat fauna betreft biedt het park enkel mogelijkheden aan soorten die zich aangepast hebben aan het leven in een droge, zanderige omgeving waar maar weinig water voor handen is. Vaak gaat het dan ook om nachtdieren die enkel actief worden als het wat koeler is. Denk vooral aan knaagdieren, coyotes, vossen en reptielen.

Klimaat

In de zomer kan het kwik in Goblin Valley behoorlijk hoge toppen scheren. Gemiddeld wordt het er overdag tussen de 32 en 41 graden celcius. Bovendien kent de hele regio tijdens de zomer een regenseizoen, die ervoor kan zorgen dat het er vaak hevig kan onweren. Dit kan resulteren in zowel verwoestende flash floods als branden door ingeslagen bliksem op de droge vegetatie. De hoge ligging van het park kan er dan weer voor zorgen dat het ’s avonds ook weer zeer snel kan afkoelen.  Winters zijn er dan ook behoorlijk koud en het kan er zelfs sneeuwen. Overdag zal het er maar zelden vriezen, maar ’s nachts kan de temperatuur makkelijk onder de -10°C zakken.

 

Goblin Valley

Bezoeken

De vallei is te bereiken via State Route 24 en diens afslag naar de Temple Mountain Road. Het dichtstbijzijnde plaatsje is Hanksville.Het park is dagelijks geopend van 6 tot 22:00 en biedt verder een camping met douches en toiletten, picknickmogelijkheden met schitterende vergezichten op de vallei en een visitors center.

Je betaalt $10 per auto bij het binnenrijden van het park en voor $23 verblijf je op de camping.

 

Goblin Valley - Locatie

Hoogtepunten

Goblin Valley State Park is een behoorlijk klein park (slechts 2 op 1 mijl), wat het uitermate geschikt maakt om te voet te verkennen. Er zijn drie wandelpaden doorheen de vallei en die bieden voor elk wat wils. Het langste is de Curtis Bench Trail, een relatief makkelijke wandeling van zo’n 2,1 mijl. De Entrada Canyon Trail is dan weer wat zwaarder, al is die gelukkig ook korter: zo’n 1,3 mijl. De Carmel Canyon Trail tenslotte vormt een gulden middenweg en meet zo’n anderhalve mijl.

Beperk je echter niet tot de aangegeven wandelpaden. Het is namelijk toegelaten om die te verlaten en de hele vallei te ontdekken. Zo is het mogelijk om rechtstreeks vanaf de parking de vallei in te duiken. Zo sta je voor je het goed en wel beseft tussen de ‘goblins’!

Vaak houden mensen het bij een snel bezoek van het eerste deel van het park. We kunnen echter enkel maar aanraden om een stuk door te wandelen en ook het verdere gedeelte te bezoeken. Wanneer je doorwandelt, zoek dan een rotsformatie met eerder groene tinten (die zal behoorlijk afsteken tegen de bruin/rode kleur van de rest van het park). Achter deze rots bevindt zich namelijk een tweede vallei waar de goblins nog iets specialer en groter zijn!

Dit park is bovendien heel makkelijk te combineren met de Little Wild Horse Canyon iets verderop!

 

Goblin Valley

Tekst Matthias GalleGoblin Valley – Duizenden ‘hoodoos’ en andere puntige, rotsformaties

Leestijd: 4 min