South Coyote Buttes is een prachtig kleurrijk gebied gelegen in het  Vermillion Cliffs National Monument. Dit gebied is het minder bekende zusje van North Coyote Buttes waarin the Wave gelegen is. Het gebied doet qua schoonheid weinig onder voor North Coyote Buttes en het grote voordeel is dat het verkrijgen van permits een stuk makkelijker is dan voor the Wave.

een prachtig kleurrijk gebied gelegen in het  Vermillion Cliffs National Monument.

Bezienswaardigheden

Zoals hiervoor al gezegd doet het gebied qua schoonheid weinig onder voor North Coyote Buttes / the Wave. Je vindt hier wat minder van die echt golvende lijnen zoals bij the Wave maar de rotsen zijn hier nog kleurrijker en zijn qua vorm nog bijzonderder. Een echte hoofdattractie zoals the Wave kent dit gebied niet maar er zijn ontelbare kleinere hoogtepunten. Vooral de diversiteit aan vormen en kleuren maakt dit gebied uniek.

South Coyote Buttes bestaat uit 2 delen, te weten Paw Hole en Cottonwood Cove. Meestal kom je eerst voorbij Paw Hole. Hier vind je rode rotsformaties in de vorm van indianententen, ook wel teepees genoemd. Dit gebied ligt vlak langs de weg en als je alleen de voorste teepees gaat bekijken heb je hier een half uur voor nodig. Je kunt natuurlijk het gebied ook uitgebreider verkennen en dan zal je langer nodig hebben. Omdat de Cottonwood Cove groter en ook mooier is kiezen de meeste mensen er voor om alleen een korte stop bij Paw Hole te doen.

Cottonwood Cove is een fantastisch mooi en kleurrijk gebied. Het bestaat uit zandsteen dat door de wind en het water in prachtige vormen is uitgeslepen. De vele mineralen die via het water in de rotslagen zijn doorgedrongen hebben gezorgd voor diverse kleuren en strepen in het zandsteen. Het gebied is vrij makkelijk begaanbaar. Je loopt wel regelmatig op en af maar voor iedereen met een vaste tred en een goede conditie is het prima te doen. Om dit gebied goed te leren kennen moet je zeker enkele uren uittrekken. Er zijn geen aangelegde wandelpaden dus je zult zelf op ontdekkingstocht moeten gaan. Ondanks het feit dat je vrij kunt rondwandelen in het gebied is het een toegevoegde waarde om een gids in te huren. Niet alleen zorgt hij er voor dat je niet zelf hoeft te rijden (zie hieronder bij locatie) maar hij weet je ook de mooiste plekjes te wijzen die je zelf anders misschien voorbij zou lopen. Met name in Kanab zitten enkele bedrijven die tours aanbieden naar South Coyote Buttes, eventueel in combinatie met White Pocket.

een prachtig kleurrijk gebied gelegen in het  Vermillion Cliffs National Monument.

Locatie

Het gebied ligt erg afgelegen en de enkele wegen die er naar toe leiden bestaan grotendeels uit diep mul zand en rotsen. De kans dat je vast komt te zitten is dan ook erg groot. Als je geen echt goede 4WD auto hebt (dus niet de standaard 4WD’s die je bij de bekende Amerikaanse autoverhuurders krijgt) en geen ervaring hebt in het rijden door diep mul zand, raden wij hier af om hier zelf naar toe te rijden. Waarschijnlijk zit je binnen honderd meter muurvast in het zand en ben je op jezelf aangewezen. Dit is namelijk een erg afgelegen gebied waar slechts weinig mensen komen. Wij adviseren dan ook om gebruik te maken van de diensten van een lokale en ervaren gids die het gebied goed kent.

Wil je toch zelf gaan rijden dan zijn dit de 2 mogelijke routes.

South Coyote Buttes-Map

Neem HWY89 die de plaatsen Page en Kanab met elkaar verbindt. Ongeveer halverwege, tussen de milemarkers 25 en 26 neem je de afslag en kom je op de onverharde House Rock Valley Road. Dit is een redelijk onderhouden dirt road die bij droog weer prima te bereiden is.

Voor de kortste route volg je deze weg gedurende ongeveer 17 mijl en dan sla je links af de BLM road 1079 (Lone Tree acces point). Vanaf nu bestaat de weg uit diep mul zand en heb je je 4Wd hard nodig. Na ongeveer 2,5 mijl bereik je de Paw Hole area. Vanaf hier volg je de BLM road 1079 nog 3,3 mijl verder in oostelijke richting. Je komt nu aan bij Poverty Flat. Hier ga je linksaf de BLM road 1082 op en na ongeveer 2,5 mijl bereik je de parkeerplaats voor het Cottonwood Cove gebied van  South Coyote Buttes (GPS N36° 57.611′ W111° 58.706′). Links van je zie je de teepees van het Cottonwood Cove gebied al liggen. Je wandelt nu via de zichtbare paden gedurende ongeveer 1 km richting het gebied.

een prachtig kleurrijk gebied gelegen in het  Vermillion Cliffs National Monument.

Je kunt ook een iets langere maar iets gemakkelijkere weg pakken. Volg dan de House Rock Valley Road ongeveer 20 mijl (dus zo’n 3 mijl verder dan bovenstaande route) en sla hier links af de BLM road 1017 op richting Corral Valley. Volg deze weg 3,1 mijl tot je bij een kruising komt. Ga hier links de BLM road 1066 op en volg deze ongeveer 3,3 mijl in noordelijke richting.  Je komt dan aan bij een splitsing, Hier ga je rechts en volg je de BLM road 1081 noordelijk gedurende 2,4 mijl. Je bereikt dan weer een splisting waar je links gaat. Je komt nu op de BLM road 1082 die je nog 3 mijl volgt. Je bent nu aangekomen bij de parkeerplaats voor het Cottonwood Cove gebied van South Coyote Buttes.

Voordat je überhaupt de keuze maakt om zelf naar South Coyote Buttes te gaan rijden adviseer ik je eerst advies in te winnen bij het Grand Staircase-Escalante National Monument Visitor Centre in Kanab of het Paria Contact Station (HWY89 tussen de milemarkers 20 en 21). Zij kunnen je het beste adviseren over welke route op dat moment het best te berijden is. Zij kunnen je ook gedetailleerde kaarten van het gebied geven.

een prachtig kleurrijk gebied gelegen in het  Vermillion Cliffs National Monument.

Permit systeem

Zoals eerder al gemeld heb je een permit nodig om het gebied te bezoeken. Omdat het zandsteen zo kwetsbaar is heeft het Bureau of Land Management (BLM) bepaald dat er dagelijks slechts 20 mensen dit gebied mogen bezoeken.

10 permits worden 3 maanden van te voren online vergeven via het First Come First Served systeem, via de site van de BLM https://www.blm.gov/az/paria/obtainpermits.cfm?usearea=CB . Op de eerste dag van de maand komen er permits beschikbaar volgens het onderstaande schema

1 januari; permits voor de maand april
1 februari; permits voor de maand mei
1 maart; permits voor de maand juni
enzovoort

Omdat het gebied de laatste jaren steeds populairder is geworden is het van belang je aanvraag direct te doen als de permits beschikbaar komen. De meeste permits zijn namelijk binnen 5 minuten vergeven. De aanvraag wordt vrijgegeven elke eerste dag van de maand exact om 12 p.m. Mountain Standard Time (check van te voren hoe laat dit is Nederlandse tijd). Zorg dat je dan klaar zit achter de computer. Op het moment dat de aanvraag wordt vrijgegeven ga je direct aan de slag met het invullen van de aanvraag. Je kiest de datum waarop je wilt gaan, vult je persoongegevens in en je geeft aan met hoeveel mensen je wilt gaan (max 6 personen). Bij entry trailhead en exit trailhead vul je Cottonwood Cove in (wil je ook Paw Hole bezoeken dan is dat geen probleem). Na het invullen van de aanvraag kun je met je creditcard betalen. Als je inderdaad exact op het juiste tijdstip klaar zit is de kans vrij groot dat je permits krijgt. De permits kosten $ 5,- per persoon. Binnen enkele weken krijg je de permits plus een parkeerbewijs thuisgestuurd.

De andere 10 permits worden een dag van te voren verloot in het Grand Staircase-Escalante National Monument Visitor Centre in Kanab. Tussen 15 maart en 15 november wordt er elke dag  geloot. Gedurende de wintermaanden, tussen 15 november en 15 maart, vindt de loterij enkel plaats op maandag t/m vrijdag. De permits voor zaterdag t/m maandag worden dan op de vrijdag verloot.  Het adres van het kantoor is 745 E. Highway 89 in Kanab, Utah tegenover  Walkers tankstation en restaurant Wendy’s. De loterij vindt plaats om 10 uur ’s ochtends en ben je ingeloot dan krijg je permits voor de volgende dag.

Houd er rekening mee dat het in Kanab een uur vroeger is dan in Arizona.

een prachtig kleurrijk gebied gelegen in het  Vermillion Cliffs National Monument.

Wanneer te bezoeken

South Coyote Buttes is het hele jaar toegankelijk, maar de beste tijd om South Coyote Buttes te bezoeken zijn de maanden april, mei, september en oktober. De zomermaanden (met name augustus) zijn erg heet en in de winter kan de weg er naar toe erg lastig begaanbaar zijn vanwege regen of sneeuwval.

 

een prachtig kleurrijk gebied gelegen in het  Vermillion Cliffs National Monument.

Tekst en foto’s: Antwan JanssenSouth Coyote Buttes – Diversiteit aan vormen en kleuren!

Leestijd: 6 min