Geen bezoek aan Dallas is compleet zonder een bezoek aan de legendarische Southfork Ranch. Southfork Ranch is gelegen nabij Plano, Texas. De ranch is sinds 1978 wereldberoemd als locatie van de familie Ewing in de top-televisieserie Dallas. Echter de eerste vijf afleveringen vonden op een andere locatie plaats. (box ranch in Frisco, tx) Het huis werd gebouwd in 1970 door Joe Duncan, een vastgoed makelaar in Dallas, en heette eerst Duncan Acres. Oorspronkelijk was de grootte 0,81 km². U kunt de ranch bezoeken en van binnen en buiten bekijken. Waan uzelf even in de TV serie Dallas.

South Fork Ranch-02

Momenteel is de ranch eigendom van Forever Resorts dat er een conferentie- en evenementencentrum van gemaakt heeft. In eerste instantie was eerste eigenaar Duncan niet zo enthousiast toen Lorimar studios aan klopte om de Ranch als film locatie te gebruiken. Maar Lorimar hielt vol en met Cheque van onbekende waarde en een tweetal restricties mocht er toch worden gefilmd. Duncun wilde niet dat er in huis werd gefilmd en bovendien mocht er alleen worden gefilmd tijdens de (zeer warme) vakantie maanden juni, juli en augustus, omdat hij zijn schoolgaande kinderen niet wilde belasten. Uiteindelijk heeft zijn keuze om de ranch als filmlocatie te gebruiken hem geen windeieren gelegd.

De buitenopnames van Dallas op de ranch begonnen pas in het tweede seizoen (1978-1979) en bleven daar tot 1989 toen de volledige opnames in de Lorimar Studios in Californië plaats vonden. In de reünie-films J.R. Returns (1996) en War of the Ewings (1998) werd opnieuw op de ranch gefilmd, alsook de televisiespecial Dallas Reunion: The Return to Southfork uit 2004. In War of the Ewings werd voor het eerst ook binnen in het huis gefilmd.

South Fork Ranch-01

De Cliffhanger uit 1980 is bij iedere Dallas liefhebber wel bekend. “Who shot J.R.?” Deze aflevering werd getoond in 96 landen en in 55 verschillende talen. Deze aflevering staat wereldwijd op de nummer 1 positie van meest bekeken. In de VS bezet deze de tweede plek, achter de laatste aflevering van M.A.S.H. De toenmalige Miss. America Phyllis George, maakt een mega fout door kort na deze aflevering de locatie van de ranch vrij te geven. U kunt wel raden wat er de volgende ochtend gebeurde: De voortuin van Soutfark Ranch was gevuld met bloemen en gelukswensen voor J.R. zo leefde het tv publiek mee. Ook namen fans spontaan een duik in het “Ewing” zwembad.

In 1984 werd de ranch verkocht aan Terry Tripit, een olie magnaat uit Odessa, tx voor zeven miljoen dollar. Hij pakte de zaken iets anders aan dan zijn voorganger Duncan. Het huis werd geopend voor bezoekers en bood de Dallas Cowboy Cheerleaders aan als eerste een nacht door te brengen. Tripit gebruikte de Southfork ranch als onderpand voor een zakelijke deal en ging failliet. Er werden gebouwen dichtgetimmerd en verbrand op de ranch en Tripit verliet de ranch met zijn familie. De bank begon met de verkoop van het ontroerend goed en verkocht slechts 40 hectare.

In juni 1992 kocht Mr. Rex Maughan, een succesvolle zakenman uit Arizona, de ranch op een veiling. Hij kocht er direct 300 hectare extra bij. Het huis werd heringericht voor een half miljoen dollar en de kamers werden vernoemd naar een van de Ewings. De garage heet nu Bobby’s boardroom en word gebruikt als banketzaal.

Andere kamers zijn:

Ewing dining room – Met een Mahonie houten tafel

Miss Ellie’s Kitchen – Actrice Barabera Bel Geddes heeft hier later nog een commercial opgenomen.

Jock’s Living room – Met Brozen adelaar uit het huis van Larry Hagman (J.R.)

De slaapkamers – Lucy’s room – Bobby’s room – Miss Ellie’s room. Deze laatste kamer is gebruikt als crime scene voor de moord op J.R. toen hij stierf tijdens de opnamens van de “nieuwe” Dallas. In werkelijkheid werden de opname’s “van de moord” gemaakt in kamer 22 van Hotel Callone in Nuevo Laredo, Mexico.

Who Killed J.R.

Als u de Southfork ranch bezoekt zal het u opvallen dat sommige dingen niet overeenkomen met hetgeen wat u in de TV serie zag. Zo is de oprijlaan aanzijnlijk kleiner. De beelden werden over elkaar heen gelegd om deze groter te doen lijken. Het opwaaiende zand werd gecreeerd door bloem uit te strooien over het asfalt.

Het geeft allemaal niets voor de duizenden toeriste die jaarlijks Southfork ranch bezoeken. Vandaag de dag, blijft Southfork bezoekers uit de hele wereld trekken, om te zien waar “Dallas” werd gefilmd en de levensstijl, beroemd gemaakt door de Ewings, verwelkomen.

Bobby's Bed Room

Info

Het adres van de ranch is 3700 Hogge (spreek uit “Hoag”) Drive in Parker. Geopend dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Volwassenen: $15.00 plus tax

Kinderen (6-12): $9.00 plus tax

South Fork Ranch

Het hele jaar door worden er tours gegeven. Doe een tour over de beroemde Ewing Mansion en beleef “spannende” momenten uit de serie “Dallas”. Bekijk het pistool dat JR neerschoot, Lucy’s Trouwjurk, de “Dallas” Family Tree en Jock’s Lincoln Continental. Trouwen kunt u trouwens ook op de ranch. Hiervoor moet u wel (diep) in de buidel tasten.. ..

J.R.

Oh jah, en voor het geval dat u het vergeten bent. J.R. (Larry Hagman) werd neergeschoten door het personage Kristin Shepard – gespeeld door Mary Crosby. Zij was de schoonzuster van J.R. en tevens zijn geheime minnares. Zij wilde J.R. vermoorden in een vlaag van woede toen deze haar te kennen gaf niet met haar verder te willen, ondanks haar zwangerschap die ze aan hun geheime liefde over had gehouden. De aflevering waarin deze onthulling eindelijk kwam, was destijds de best bekeken aflevering ooit, met 83.000.000 kijkers. Hagman overleed in november 2012.

South Fork Ranch ZwembadSouth Fork Ranch – Who shot J.R.?

Leestijd: 5 min