Wie vaak naar de VS reist, doet dat vaak niet alleen voor de natuur of steden, maar ook uit een liefde voor de Amerikaanse cultuur. De cultuur die we allemaal al van kindsbeen af kennen van films en televisie. Weet je wat daar nog het leukst aan is? Dat je, wanneer je de absolute toeristenpaden verlaat, enorm veel herken-momentjes kan beleven in de VS.

Een schoolvoorbeeld (pun intended) daarvan; high school football wedstrijden bijwonen.


Wat is high school football?

De term geeft het eigenlijk al weg: high school football is American football dat gespeeld wordt op de middelbare scholen. Je moet weten: in de Verenigde Staten zijn een aantal sporten zéér populair: basketbal, honkbal, ijshockey, maar met kop en schouders er bovenuit stekend: American football. Deze sport doet een leek al snel aan rugby denken, maar heeft toch een aantal belangrijke verschillen, waar we nu niet over gaan uitweiden.

In de VS wordt professioneel football gespeeld op één nationaal toneel: de NFL. Deze competitie telt 32 teams en mondt uit in de play-offs in januari. Op de eerste zondag van februari vindt dan de grote finale plaats: de iedereen waarschijnlijk wel bekende Super Bowl.

Het Amerikaanse sportlandschap lijkt echter in niets op dat van Europa: onder de hoogste divisie zit namelijk geen tweede, derde of vierde niveau. Naast de NFL wordt enkel nog football gespeeld op school; eerst op de middelbare school en later op de universiteit. Vanuit die universiteiten worden de beste spelers eventueel gekozen om in de NFL te spelen.

Wat maakt high school football zo speciaal?

Football is héél populair in de VS en dus valt er veel te beleven op een gemiddelde football wedstrijd. Amerikanen gaan er namelijk graag volledig in op en dat zorgt voor een leuke sfeer. Tel daar nog eens bij dat de tribunes in de lagere reeksen gevuld zijn met familie, vrienden en klasgenoten van de jongens op ’t veld en je snapt zelf wel dat er hevig gesupporterd wordt. Bovendien is het zeer leuk te beseffen dat je op die kleine tribunes de enige buitenstaander bent. Vaak zijn er zelfs nooit eerder Europeanen op zo’n wedstrijd geweest. Leuk toch?

Bovendien zal iedereen de nodige aha-erlebnissen hebben tijdens zo’n avondje football. Alles wat je kent van TV series (denk aan Friday Night Lights) of films zie je passeren: de metalen tribunes, cheerleaders, een high school music band, kleine half time show… Maak zeker ook eens van de gelegenheid gebruik om de high school zelf binnen te stappen. Dat vormt meestal helemaal geen probleem en de met lockers gevulde gangen, lunchruimte en scheikundelokalen katapulteren je zo recht in je favoriete jeugdreeks.

Waar en wanneer kan ik high school football bekijken?

Simpel: waar een middelbare school is, is meestal ook een high school football team. Tweede regel: je moet er op een vrijdagavond tussen eind augustus en eind november vrij zijn. In de VS is het namelijk simpel: de NFL speelt in de regel op zondag, de universiteiten op zaterdag en de middelbare scholen, ten slotte, op vrijdagavond.

Overnacht je in een kleiner dorp of een voorstad? Het loont de moeite simpelweg eens Google te checken of Google maps open te slaan. Zie je een school met bijhorend footballveld? Dan heb je geluk. Zo deed ondergetekende het bijvoorbeeld toen wij in 2015 in Woburn, net buiten Boston, overnachtten. Woburn Memorial High School had zo’n veld naast de schoolgebouwen en speelde bovendien een thuiswedstrijd toen wij er waren. Hetzelfde deed ik voor onze laatste trip in september 2020. Zo zijn we op thuiswedstrijden gestoten in Idaho Falls (Bonneville Bees) en Bozeman (Bozeman Hawks).

Wat kost het?

In de VS kosten tickets voor de NFL vaak een pak geld. Je mag al snel rekenen op een $70-$100 per persoon. Op lagere niveaus valt dit echter zeer goed mee. Ga je naar de universiteiten, dan kom je er vaak met de helft vanaf en op de middelbare scholen is het al helemaal een koopje. Vaak kan je voor nog geen tien dollar de tribune op.

Daarnaast verkopen de studenten vaak zelf nog raffle tickets, drankjes en versnaperingen voor zeer goede prijzen. Waar je in een professioneel stadion al snel 12$ neertelt voor een hamburger, kost dit op een high school wedstrijd vaak maar 3-5 dollar. Weet wel: dit is een samenkomst met zeer veel minderjarigen: je zal dus niet kunnen genieten van een biertje tijdens de wedstrijd.

Kortom: een pak authentieke Amerikaanse sfeer tussen de locals en zoveel herkenbaarheid verzekerd. Als je van de sport houdt, heb je bovendien nog eens een live wedstrijd meegepikt voor een habbekrats.

Matthias Galle

Matthias Galle

Redacteur

Mathhias is een zeer enthousiast Amerika en sportliefhebber. Hij schrijft graag online artikels. Zo schrijft hij af en toe voor o.a. SportAmerika.nl en onderhoud hij de website van Club Brugge. Bovendien heeft Matthias enorme interesse in alles wat met de VS te maken heeft. Hij is er al vaak op reis geweest en spaart eigenlijk vrijwel constant om er opnieuw heen te gaan.Americana opsnuiven op vrijdagavond: high school football

Leestijd: 5 min